Feirer Mozarts tissepause

Artikkelen fortsetter under annonsen

<pØsterriksk landsby med urinfestival for å hedre Mozarts tissepause.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(ABC Nyheter): Der den østerrikske hovedstaden Wien er kjent for musikk, wienervals og ball, og byen Salzburg kan slå i bordet med både Alpene og barokk - har den vesle landsbyen Raschala i Østerrike en attraksjon på et noe lavere nivå.

Landsbyen er nemlig bare kjent for én enkelt ting: At Wolfgang Amadeus Mozart stoppet i veikanten i landsbyen for å slå lens en gang for litt over 250 år siden.

En plakett er satt opp på steinen Mozart en gang tisset på for å minne urineringen.

Men det stopper ikke det. Nå har det lokale turistkontoret tett det hele et skritt videre og arrangert en musikk- og drikkefestival for å hedre den store komponisten som valgte å gjøre sitt fornødne i nettopp deres landsby.

Tisset Mozart en gang på denne steinen? Det mener innbyggerne i den østerrikske landsbyen Raschala. Foto: Wikipedia.Tisset Mozart en gang på denne steinen? Det mener innbyggerne i den østerrikske landsbyen Raschala. Foto: Wikipedia.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det melder det britiske nettstedet Metro.

Permanent markering

Arkitekturprofessor Helmut Leierer sier til nettstedet at det er godt kjent at Mozart en gang stoppet i byen for å markere, og at markeringen nå har blitt gjort permanent gjennom et minnesmerke.

– Lokalbefolkningen har alltid hevdet at det er så lite å gjøre her at selv Mozart bare stoppet akkurat lenge nok til å få tisset fra seg før han fortsatte reisen mot Praha.

Leierer oppfordret turister som vil avlegge Raschala besøk om å behandle minnesmerket, som på folkemunne har fått navnet «Pinkelstein» (tissesteinen), med respekt. Det innebærer for eksempel å la være å tisse på den.

Bare en bløff?

Enkelte mener imidlertid at hele historien om Mozarts tissepause i realiteten er en bløff for å trekke turister. Ifølge avisen Austrian Times har Leierer selv innrømmet dette.

– Jeg satt sammen med noen venner på en pub en kveld i 1976. Vi var temmelig fulle og begynte å filosofere over hvem som kunne ha dratt gjennom Raschala i løpet av århundrene.

– Det var da jeg påstod at Mozart en gang dro gjennom landsbyen vår på vei til Praha i 1787, og at han ba kusken om å stoppe for å slå lens.