Trøndere håper på hårfin seier

Nei, disse menneskene har verken hostet opp en hårball eller holder en puddel i munnen. De er deltagere i Verdensmesterskapet i skjegg og bart som går av stabelen denne helgen i Anchorage, USA. Øverst: De to nordmennene som skal forsvare den norske bartepryden. Lars Olav Braa (høyre) og Ole Johan Løkberg (venstre). Foto: Privat / worldbeardchampionships.com.
Nei, disse menneskene har verken hostet opp en hårball eller holder en puddel i munnen. De er deltagere i Verdensmesterskapet i skjegg og bart som går av stabelen denne helgen i Anchorage, USA. Øverst: De to nordmennene som skal forsvare den norske bartepryden. Lars Olav Braa (høyre) og Ole Johan Løkberg (venstre). Foto: Privat / worldbeardchampionships.com.

<pTo nordmenn konkurrerer i verdensmesterskap i skjegg og bart som går av stabelen i Alaska denne helga. - Ekte mannfolk har hår i ansiktet, slår Lars Olav Braa fast.</p

- Med over 250 deltakere fra tretten land er nok våre muligheter i konkurransen noe begrenset, så vi er med først og fremst for det sosiale, forteller Lars Olav Braa (55) til ABC Nyheter få timer før verdensmesterskapet i ansiktshår åpner i Alaska lørdag.

Sammen med sin bartefagre kollega Ole Johan Løkberg (71) representerer de to nordmennene Norge og Den Norske Mustachclub i skjeggenes olympiade i byen Anchorage.

Og trønderen innrømmer at konkurransen om beste ansiktspryd er knivskarp.

- Det er stor deltakelse fra ungdommer med tildels imponerende skjeggvekst, og det bør være en utfordring før neste VM går av stabelen om to år, forteller Braa, som har smykket seg med bart i tretti år og som innrømmer at han blir gjenkjent som trønder uten å ha åpnet munnen først.

Tilsammen konkurrerer deltakerne i atten kategorier i løpet av helgas hårlige strabaser. Barter er delt inn i seks kategorier, halvskjegg i syv, mens deltakere med helskjegg har fem kategorier de kan boltre seg i.

Søte bløte og stive svarte

År med trening ligger bak de mest iherdige deltakerne. Og resultatet er deretter. I verdensmesterskapet finner du barter og skjegg i alle varianter og størrelser. Fra de søte bløte, til de stive og svarte.

Tyske Willi Chevalier er én av de hårfine deltakerne i verdensmesterskapet i bart og skjegg. Foto: AP / Scanpix.Tyske Willi Chevalier er én av de hårfine deltakerne i verdensmesterskapet i bart og skjegg. Foto: AP / Scanpix.

Bildene av årets deltakere viser at mange trolig vil måtte gå sidelengs inn dørene.

En rask titt på hjemmesiden til arrangementet viser at tyske Elmar Weisser har en forkjærlighet for å gjenskape kjente landemerker av skjeggpryden sin, Franz Mitterhauser fra Østerrike har børstet støv av imperaliststilen, hvor skjegg og bart går ut og opp, mens svenske Gunnar Rosenquist mest av alt ligner på en eventyrskikkelse med sitt lange viltvoksende skjegg.

Ingen skjegg i postkassen

Sammenlignet med de fleste deltakerne i årets mesterskap, ser Thomas Giertsen ut som en som bare glemte å barbere seg en dag.

- Her borte er det helskjegg som dominerer, men for oss er det mellomeuropeerne som er de største konkurrentene, forteller Braa.

Det er trønderens sjette verdensmesterskap.

- Jeg skal konkurrere i klassen freestyle mustasche, mens Ole Johan primært er her for å promotere neste barte-VM som skal være i Trondheim i 2011.

Det er ikke første gang bartebyen over alle bartebyer arrangerer den hårfine konkurransen. Også i 1997 ble mesterskapet holdt i trønderhovedstaden.

Verdensmesterskapet i bart og skjegg har vært avholdt annet hvert (h)år siden begynnelsen av nittitallet. Og den barteglade femtifemåringen håper at så mange menn som mulig lar ansiktshåret gro frem til neste VM om to år.

Han er fullt enig med Wenche Foss i at bart og skjegg er maskulint.

- Ekte mannfolk har hår i ansiktet! sier han.

Personvernpolicy