Fugl forvirring for engelsk dame på tur til Norge

Engelske Janet Davies dro til Svalbard på jakt etter snøspurv. Hun fant dem først da hun kom tilbake til hagen sin i Cornwall, England. Faksmilie: Daily Mail.
Engelske Janet Davies dro til Svalbard på jakt etter snøspurv. Hun fant dem først da hun kom tilbake til hagen sin i Cornwall, England. Faksmilie: Daily Mail.

<pDen engelske hobbyornitologen Janet Davies dro fra England til Svalbard for å se snøspurv. Hun fant dem til slutt i sin egen hage.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om snøspurv
Snøspurv (vitenskapelig navn Plectrophenax nivalis) er en trekkfugl, som på høsten og vinteren holder til sør i Skandinavia.

Tidlig på våren flyr de nordover til hekkeplassene og kan da sees i stor flokker på rasteplasser i Nord-Norge. Der bygger de opp energireserver til den lange flyturen over havet til hekkeplassene på Grønland.

Kilde: Wikipedia.

Den ivrige fuglevennen fra Cornwall fløy like godt til Spitsbergen på jakt etter snøspurv. Men etter fire uker på leting i isødet, kunne 58-årige Janet Davies konstatere at hun var en skikkelig ulykkesfugl. For fuglen uteble, og det eneste Davies så var litt kjedelige lundefugler, terner samt en skokk av andre sjøfugler.

Det skriver avisen Daily Mail.

Men livet kan være lunefullt, eller kanskje man skal si lundefuglt. For det ble maks flaks da Janet Davies kom hjem igjen og fant fuglen hun lette etter hjemme i sin egen hage i Helston, Cornwall.

– Jeg trodde knapt mine egne øyne. Jeg tittet gjennom vinduet, og der var den. Sjansen for at dette skal skje og at den dukker opp i hagen til en fugletitter må jo være fryktelig liten, sier Davies til den britiske avisen.

Det var mandag denne uken at snøspurven slo seg ned i hagen til den engelske damen. Og fortsatt holder den stand og spiser ivrig av fuglebrettet sammen med de lokale bokfinkene.

– Snøspurver regnes for å være svært sjeldne i Storbritannia, så den har sannsynligvis blitt blåst ut av kurs. Denne tiden av året er i grunnen god til å oppdage bevingede rariteter på grunn av all vinden som bringer fuglene ut av kurs, forteller Davies - som også legger til at turen til Norge var storartet, til tross for at hun ikke fikk krysset snøspurv av lista si før hun kom hjem.

– Snøspurven er på størrelse med en vanlig spurv, men den er veldig hvit. Fargen er nydelig, og når den flyr skiller den seg veldig ut, forteller Davies.

– I år skal jeg på reise til Antarktis. Og det er nesten slik at jeg forventer å se en pingvin i hagen min når jeg kommer tilbake derfra.

Den godeste Janet Davies bør nok likevel styre sin kvitrete begeistring. Flere observante lesere av ABC Nyheter har tatt kontakt med oss for å fortelle at det slett ikke er en snøspurv som er avbildet i artikkelen.

– Dette er en delvis albino bokfink, skriver en av leserne, Øivind Egeland til oss. Ifølge Egeland er det et fenomen som forekommer relativt hyppig hos fugler.

Personvernpolicy