Max Manus' viktige venn og støttespiller

<pAksel Hennie og Nicolai Cleve Broch beskriver motstandsmannen Gregers Gram, som ble skutt og drept i 1944.</p

– Han var én av de viktigste menneskene Max Manus noen gang møtte. Det er jeg helt sikker på.

Slik beskriver skuespiller Nicolai Cleve Broch motstandsmannen Gregers Gram (1917 - 1944), som han portretterer i storfilmen Max Manus. Gregers Gram var Max Manus' gode venn og støttespiller, inntil han ble brutalt skutt ned og drept av tyskerne på en kafé på Grünerløkka i Oslo, høsten 1944.

For Max Manus, Gunnar Sønsteby og resten av Oslogjengen ble dette et tilbakeslag de aldri skulle komme helt over.

Gregers Winther Wulfsberg Gram ble født den 15, desember 1917 i Oslo, og var barnebarn av Norges statsminister gjennom to perioder med samme navn.

Han var russepresident i 1939 og beskrives som usedvanlig intelligent, politisk bevisst og med en godt utviklet sans for humor.

Ifølge boken Max Manus var Gregers Gram en brennende forkjemper for demokratiet og ble tidlig klar over hvor farlig den nazistiske ideologien var. Han var ekstremt opptatt av illegal propaganda og var overbevist om at å spre spre denne var noe av det viktigste i arbeidet med å bekjempe nazismen.

– Alle som prater om Gregers Gram ser på ham som et ikon i norsk motstandskamp. Jeg tror Max på mange måter ikke kunne leve uten Gregers, forteller skuespiller Aksel Hennie, som spiller Max Manus i filmen med samme navn.

– Hadde han overlevd krigen, ville han ha blitt en fremtredende politiker som ville ha gjort mye godt for Norge.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus