Nytt middel for å oppdage demens

- Hvorfor tar vi ikke med mamma med på tur? <br>- Ja, det var jo et skikkelig godt forslag. Du vet jo akkurat hvor godt jeg liker den der moren din, så det kommer helt sikkert til å føre til en strålende helg.
- Hvorfor tar vi ikke med mamma med på tur?
- Ja, det var jo et skikkelig godt forslag. Du vet jo akkurat hvor godt jeg liker den der moren din, så det kommer helt sikkert til å føre til en strålende helg.

<pSarkasme kan brukes for å oppdage demens. Det har utrooolig flinke australske forskere funnet ut.</p

Noen kaller det den laveste formen for vittighet, men nå har australske forskere funnet ut at sarkasme ikke bare kan brukes til å håne. Det kan også brukes til å diagnostisere demens.

Det melder nyhetsbyråene fredag.

Ifølge forskerne ved University of New South Wales skjønner ikke pasienter under 65 år som lider av frontotemporal demens, en av de vanligste formene for demens, når en person er sarkastisk.

Studiet kan være med på å forklare hvorfor pasienter med lidelsen oppfører seg slik de gjør, og hvorfor de for eksempel ikke klarer å forstå sinnstemningen til personene rundt seg.

– Dette er betydningsfullt ettersom pasienten ikke skjønner det når deres nærmeste er sint, lei seg eller deprimert. Det kan virke veldig nedslående på familiemedlemmer, forteller John Hodges, seniorforfatter for forskningsrapporten publisert i tidsskriftet «Brain».

Hodges forteller til nyhetsbyrået AFP at pasienter med frontotemporal demens har problemer med å interagere med mennesker. De klarer ikke få med seg de sosiale nyansene, mangler empati og gjøre gale vurderinger.

Ifølge Hodges skal én av 4000 mennesker i verden være rammet av denne lidelsen.

Forskerne begynte å se på om sarkasme kan brukes til å detektere demens ettersom sarkasme krever at mottakeren skjønner motsetningen mellom personens ord og måten tonen det hele blir sagt på.

– Et av kjennetegnene til en person med frontotemporal demens er at de ikke klarer å fange opp humor. De er veldig dårlig til å oppfatte dobbelklangen, og mye humor (ikke bare sarkasme) er basert på slike doble betydninger, forteller Hodges.

I forskningen fant man også ut at personer med Alzheimers er flinkere til å kunne oppdage sarkasme enn det personer som lider av demens er. I testene fikk man skuespillere til å spille ut forskjellige scenarier hvor de brukte de samme ordene, men uttalte ordene på forskjellig måte.

I et av forsøkene fikk man et par til å diskutere en helgetur. I dramatiseringen foreslo kona plutselig at de kunne ta med moren hennes med på turen, hvorpå mannen svarte «Ja, det var jo et skikkelig godt forslag. Du vet jo akkurat hvor godt jeg liker den der moren din, så det kommer helt sikkert til å føre til en strålende helg».

Dramatiseringen ble fremført både sarkastisk og i nøytral tone, uten at demenspasientene skjønte hva det dreide seg om. Alzheimerspasientene forstod imidlertid at man her snakket om sarkasme på høyt nivå.

– Det kan være vanskelig å diagnostisere demens på et tidlig stadium, og å skille det fra andre lidelser som depresjon, schizofreni eller personlighetsforstyrrelser.

– Sarkasmetesten kan erstatte dyrere og mindre tilgjengelige tester som finnes for å påvise demens, hevder Hodges.

Som om dere ikke skjønte det allerede.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus