På jakt etter forfedre

<font face="Calibri, Verdana, Helvetica, Arial"><font size="4">Det tok ikke lang tid før jeg fant min egen bestefar, ægtefødte Johannes Loftås, født 4. februar 1904, døbt 1. april 1904.  </font></font>
Det tok ikke lang tid før jeg fant min egen bestefar, ægtefødte Johannes Loftås, født 4. februar 1904, døbt 1. april 1904.

<pVisste du at nesten alle landets kirkebøker er skannet og lagt ut på Internett? Vi har vært på jakt etter forfedre!</p

Kirkebøkene

Inneholder ofte informasjon om konfirmasjoner, bryllup, barn født utenfor ekteskap (uekte barn), dødsfall og begravelser m.m.

De eldste kirkebøkene i arkivet er fra 1600-tallet, alt er naturligvis håndskrevet og er alt annet enn enkle å lese. De nyeste er fra 1940-tallet.

I snart 200 år har Arkivverket sørget for at privat og statlig arkivmateriale blir tatt vare på, og mange av de 174.000 hyllemetrene med arkivert materiale er å betrakte som nasjonale skatter. Derfor kalles ofte Arkivverket for nasjonens kollektive hukommelse. De eldste dokumentene er fra så tidlig som på 1100-tallet.

I dag består Arkivverket av Riksarkivet, åtte statsarkiver plassert rundt i landet, og Samisk arkiv. Arkivene er åpne for alle, og hvert år besøker mer enn 50.000 mennesker Arkivverket av forskjellige grunner. Mange av disse har et klart mål med besøket: slektsforskning.

Sikkerhetskopi av e-post med ett klikk

Litt å bla i

Sentralt i en hver slektsforskers arbeid står slektsbøker og naturligvis kirkebøkene, og hos Riksarkivet finnes nærmere 11.000 kirkebøker med til sammen 1,85 millioner sider - og nesten alt er avfotografert og lagt på mikrofilm.

I november 2005 begynte Digitalarkivet, seksjonen i Arkivverket som jobber med "nye" medier, det møysommelige arbeidet med å digitalisere side for side fra mikrofilmene, for å gjøre det hele tilgjengelig og søkbart, og naturligvis gratis på Internett.

Det kan høres ut som en ekstrem jobb, men allerede nå ligger 9.259 av de 11.000 kirkebøkene tilgjengelig i digital form. Innen utgangen av 2007 forventer Digitalarkivet å være helt ferdige med jobben.

Sommerens beste PC-tilbud

Annet digitalisert materiale

Hos Digitalarkivet finner du dessuten også en rekke digitaliserte bøker og fotoalbum, for ikke å glemme søkbare databaser over folketellingene i 1801, 1865, 1875 og 1900.
Digitalarkivet finner du her.

Her er noen andre nyttige lenker for deg som ønsker å komme i gang med slektsforskning via nettet:

Slektsforskningssider på ABC Startsiden

DIS-Norge - møtested for slektsforskere

Søk etter personer (verden)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus