Ville du latt denne passe barnet ditt?

<p>Hondas robot Asimo er en av flere humanoide (menneskelignende) roboter som er skapt for å gjøre hverdagen enklere for mennesker. Snart kan roboten også erstatte den klassiske barnevakten. Foto: AP / David Guttenfelder.</p>
Hondas robot Asimo er en av flere humanoide (menneskelignende) roboter som er skapt for å gjøre hverdagen enklere for mennesker. Snart kan roboten også erstatte den klassiske barnevakten. Foto: AP / David Guttenfelder.

Snart kan travle foreldre la roboter passe barna. - Kan føre til sosialt utilpassede barn, mener eksperten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke lenger science fiction. Den klassiske barnevakten kan snart bli erstattet av en robot.

Det er spådommen til professor Noel Sharkey, som i et intervju med nettstedet Metro uttrykker bekymring for at barnevaktroboter kan bli satt til å «oppdra» barna av foreldre som er for opptatte med egen karriere.

– Slike barnepiker av metall kan skape en hel generasjon med sosialt utilpassede, frykter han.

Stadig utvikles nye typer hjemmeroboter som skal gjøre hverdagen både enklere og mer underholdende. I Japan har teknologikonsernene Sony og NEC utviklet en robot som for tiden testes ut i amerikanske skoler. Og ifølge nettstedet Metro er barnevaktversjonen av NECs PaPeRo-robot i stand til å gjenkjenne stemmer og å snakke med mennesker. Den kan overføre bilder via mobiltelefon, i tillegg til å spille spill og synge.

Bekymrede foreldre kan bruke internett for å styre roboten og se gjennom robotens kamera. I tillegg kan de snakke med barna gjennom robotens stemme.

Professor Sharkey ved universitetet i Sheffield mener at roboter som dette er ypperlige for å overvåke barna. Men han frykter at barnevaktroboten skal bli så nyttig at foreldrene glemmer sin egen oppgave, og til slutt lar en maskin overta ansvaret for hele oppdragelsen.

– Ettersom flere og flere jobber på datamaskinen hjemmefra, blir det altfor enkelt å overlate barna til en robot, sier han - uten å kommentere at TV i mange år har gjort det samme.

– Det kan høres trygt ut, men hva slags rollemodell er en robot? Vil dette føre til en hel generasjon med utilpassede mennesker? Og hva sier dette om verdien av barn i vårt samfunn?

Kunne du tenkt deg å la en robot overta ansvaret for barna? Skriv inn i kommentarfeltet under.

Personvernpolicy