Hipp hurra for Nauru!

Hipp hurra for Nauru!
Hipp hurra for Nauru!

Det finnes to land i verden som har grunnlovsdag 17. mai. Det ene heter Norge og er kjent for fjell og fjorder, fredsforhandlinger, midnattsol og binders. Det andre landet heter Nauru. Det er ikke lik

For nordmenn flest forbindes syttende mai med barnetog, bunad, pølser, iskrem og kokt laks. Men det er slett ikke bare i Norge at flaggene går til topps i dag. Norge deler nemlig grunnlovsdag med verdens minste republikk, stillehavsnasjonen Nauru.

Den 21 kvadratkilometer store republikken fikk selvstendighet i 1968 og ligger fem mil sør for ekvator i et område av Stillehavet som går under navnet Mikronesia. Landet var i sin tid et av verdens rikeste, men en økonomisk kollaps rundt år 2000 har ført til et kraftig fall i levestandard.

Det stopper likevel ikke innbyggerne fra å feire grunnlovsdagen i dag. Og da ABC Nyheter nylig besøkte landet, spurte vi folk på gata hva de forbinder med 17. mai og om de vet noe som helst om sin grunnlovsbror i nord, Norge.

Unique Detageowa (20 år)
Nauru

– Syttende mai er grunnlovsdagen vår. Det er en dag vi vanligvis feirer gjennom all slags sport og aktiviteter: Fisking, grilling, volleyball og fotball, for eksempel. I tillegg samler folk seg i de forskjellige distriktene og kler seg opp i lagfarger for å konkurrere mot hverandre.

– På Nauru er syttende mai en fridag som feires over to dager. Det er en dag jeg ser fram til. Men folk som ikke er glad i sport synes nok ikke det er noe særlig.

– Om Norge vet jeg ingenting, så det betyr kanskje at landet er ganske lite. Men der hvor jeg jobber bruker vi Vingkort som det står 'Made in Norway' på.

Saula (30 år)
Nauru

– Syttende mai er en dag for fest og en dag der familiene samles. Det er også en dag der regjeringen feirer grunnloven vår. Vi har også mange sportsaktiviteter på syttende mai, og hvert distrikt bruker å ha storrengjøring. Det distriktet som er renest vinner en pris.

– Jeg vet bare at Norge er i Europa et sted. Og så tipper jeg at det er ganske kaldt der, siden det ligger i den kalde regionen.


Ane-Kylinne Canon (26 år)
Nauru

– Syttende mai er grunnlovsdagen til Nauru. Det er en dag vi feirer gjennom mye løping. Det er en årlig greie. I tillegg bruker vi dagen til å rydde opp rundt om på øya. Hvert distrikt konkurrerer om å være det reneste, og vinneren får en pengepremie. I fjor var det distriktet Anetan som gikk av med seieren.

– På syttende mai spiser vi lokal mat, som for eksempel svin som er bakt under bakken. Og tidlig på morgenen har politiet en liten parade hvor de heiser flagget vårt mens regjeringen synger nasjonalsangen.

– Jeg vet bare to ting om Norge. Det er at de som bor der spiser hval. Og så snakker de svensk.

Preston Edward (35 år)
Nauru

– Jeg gleder meg til å vinne på syttende mai. Jeg skal gjøre mitt beste for å slå de andre distriktene i konkurransene. Det er en spesiell dag her på Nauru hvor vi feirer grunnloven og spiser lokal mat. Jeg liker best å spise fisk uten ris, som for eksempel rå tunfisk. Det er sunt for meg. Noen ganger er jeg også med og går i tog, men for folk flest er nok uavhengighetsdagen den 31. januar en dag som feires mer.

– Norge? Hva er det? Er det et ord, jeg skjønner ikke hva du mener. Mener du 'no way'? Åh, et land sier du. Nei, det har jeg aldri hørt om.

Maverick Batsiva (21 år)
Nauru

– Syttende mai er en dag jeg ser fram til. Det er en dag vi feirer med mye sport og konkurranser. Men vi kler oss ikke opp i fine klær, vi bruker bare vanlige og spiser normal mat.

– Norge er et land. Og det ligger i Europa. Det er alt jeg vet.


Les våre artikler om Nauru:
Foreldrene deres var rikest i verden
Her er verdens minste republikk
Landet rundt på tre timer

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus