Foreldrene deres var rikest i verden

Foreldrene deres var rikest i verden
Foreldrene deres var rikest i verden

En gang var befolkningen på Nauru blant verdens rikeste. Så kom en økonomisk kollaps verden knapt har sett maken til. Nå håper verdens minste republikk på en ny sjanse. - Vi gjør ikke samme feil igjen, sier presidenten i eksklusivt intervju.

Fakta om Nauru
Republikken Nauru, tidligere kjent som Pleasant Island, er en øyrepublikk i det sørlige Stillehavet. Med sine 21 kvadratkilometer er landet verdens minste republikk.

Landet mangler egen hovedstad og har rundt 10.000 innbyggere.

En gang var Nauru regnet som et av verdens rikeste land. Rikdommen kom fra de store lagrene av fosfater, antatt å være av enten guano eller annet marint opphav.

På 1990-tallet forsøkte landet å få alternative inntektskilder ved å introdusere seg selv som et skatteparadis, men dette ble det en slutt på i juli 2004.

Nauru fikk selvstendighet i 1968 og feirer sammen med Norge grunnlovsdag 17. mai.

(ABC Nyheter / Nauru) Bare den brede avenyen som går rundt den 20 kilometer lange øya, bærer bud om at den vesle Stillehavsnasjonen Nauru en gang hadde verdens rikeste mennesker. Her kjørte innbyggerne rundt i nye og moderne biler importert fra utlandet. De kunne nyte fritt helsevesen, gratis elektrisitet og svært få utgifter.

Hovedveien rundt Nauru er 20 kilometer lang.Hovedveien rundt Nauru er 20 kilometer lang.

Om innbyggerne plutselig skulle gå lei av bilturen rundt landet, kunne de for en billig penge hoppe på et fly for en shoppingtur i Melbourne eller Hong Kong. Arbeid trengte de ikke tenke på. Penger fikk de likevel.

Den enorme velstanden til innbyggerne skyldtes Naurus store forekomster av fosfat. Omlag 80 prosent av den 21 kvadratkilometer store øya består av såkalt guano, en miks av eldgamle korallrev og millioner av år med fugleskitt, som ble gravd opp og eksportert til utlandet for voldsomme summer.

Store deler av det tidligere så rike landet holder på å falle sammen etter år med manglende vedlikehold.Store deler av det tidligere så rike landet holder på å falle sammen etter år med manglende vedlikehold.

Inntekten fra fosfaten førte til at innbyggerne på Nauru i perioder på sytti- og åttitallet hadde en velstand som var blant de høyeste i verden. Hver dag var en fest. Penger ble brukt som toalettpapir. En av innbyggerne kjøpte Lamborghini fra Europa. Dessverre var han for tykk til å bruke den. Folk levde uten tanke på morgendagen.

Men for få år siden var det full stopp. Fosfaten i landet tok slutt. Investeringene som skulle sikre Naurus framtid slo feil.

Kollapsen var total og av en dimensjon verden knapt har sett tidligere.

Igjen sitter en desillusjonert befolkning hvor håpet om en bedre morgendag har druknet i de sørgelige fakta etter år med luksus og velstand:

Omlag 95 prosent av befolkningen er arbeidsledige. Fire av fem over femten år lider av overvekt. En tredjedel har diabetes. Store deler av landet ser ut som et månelandskap etter år med utgraving. Langs veien står falleferdige hus, stengte butikker og kasserte biler. Levealderen har sunket til knappe femti år.

For å bruke et bilde journalister elsker å bruke: Nauru er himmelen som på kort tid ble et helvete.

Rammer barna
Det er særlig barna i landet som rammes av Naurus økonomiske kollaps. De har aldri opplevd velstanden foreldrene og besteforeldrene opplevde, og fødes uforskyldt inn i fattigdom i et land hvor kinoen ble lagt ned for snart ti år siden, og hvor kostholdet først og fremst består av hermetikk.

President Marcus Stephen er optimistisk med tanke på fremtiden. - Vi skal ikke gjøre samme feil igjen, sier han.President Marcus Stephen er optimistisk med tanke på fremtiden. - Vi skal ikke gjøre samme feil igjen, sier han.

Da en av lærerne ved ungdomsskolen nylig ba elevene om å skrive hva de ønsket å få ut av livet sitt, sine mål og sine drømmer, gikk størstedelen av svarene ut på det samme: De ville spise og sove.

- Det dette landet trenger er håp. De unge trenger inspirasjon og motivasjon til å tro at ting kan bli bedre, forteller rektor David Ealedona ved Nauru Secondary School.

Håp om en sjanse til
Nå håper innbyggerne at ny fosfatutvinning skal gi landet en ny sjanse.

Naurus nyvalgte president, Marcus Stephen, er optimistisk. I et eksklusivt intervju med ABC Nyheter beskriver han en nasjon som er i ferd med å komme seg på bena igjen, etter den dramatiske konkursen i 2000.

- Jeg er veldig optimistisk med tanke på framtiden og er glad for at vi gjør framskritt. Det er små framskritt, men det er likevel veldig positive.

Framskrittene Stephen sikter til er oppstarten av ny fosvatutvinning i landet, forsøket på å rehabilitere månelandskapet som kjennetegner øyas indre og arbeidet med å få orden på økonomi og infrastruktur.

Ifølge presidenten har forskere funnet ut at Nauru har nok fosfat til å kunne drive i flere tiår.

Han beskriver det som om landet har fått en sjanse til, og er klar med å understreke at de ikke vil begå samme feil som tidligere.

- Vi er i gang med ny utvinning, og har fått høre at vi har nok fosfat til å drive i 40 nye år. Det er opp til oss å sørge for at vi ikke gjør de samme feilene igjen. Vi skal lære av historien vår.

Marcus Stephen forteller at landet de siste årene har innført mange reformer. De har forandret regjering, grunnlov og satt klare rammer for hva parlamentsmedlemmene kan og ikke kan gjøre. Alt for at Nauru ikke skal gjenta sin egen historie.

Kostholdet på Nauru består i stor grad av usunn hermetikk. Det har ført til overvekt og diabetes.Kostholdet på Nauru består i stor grad av usunn hermetikk. Det har ført til overvekt og diabetes.

Den tidligere gullvinneren i commonwealthlekene og sølvvinneren fra VM i vektløfting i Athen er med sine 38 år en av verdens yngste statsledere. Han er også en av de dårligst betalte.

Der Naurus tidligere ledere fråtset i velstand og kunne finne på å bruke det nasjonale flyselskapet til å gjøre personlige innkjøp, mens forbløffede passasjerer risikerte å bli strandet i landet, er lønnen til president Stephen rundt 3000 kroner måneden. Det tilsvarer lønnen til de andre som jobber i Naurus regjering.

Verdens dårligste musikal
Presidenten på Nauru mener det var dårlige rådgivere og korrupte ledere som var årsaken til at Naurus økonomi gikk på den totale smellen. Etter at nasjonen ble selvstendig i 1968 ble Nauru drevet mer som en bedrift enn et land. Regjeringen forvaltet nauruanernes private penger, slik at innbyggerne selv kunne gjøre som de ville uten å bekymre seg over morgendagen. Det slo feil.

Naurus befolkning går for å være svært varme og omtenksomme.Naurus befolkning går for å være svært varme og omtenksomme.

Pengene ble brukt på de mest bisarre ting, blant annet spyttet Naurus regjering flere millioner inn i en musikal i West End om Leonardo da Vincis erotiske liv. Musikalen er beskrevet som en av de dårligste som har vært satt opp og ble tatt av plakaten etter få dager. Pengene fikk Nauru aldri igjen.

Korrupsjon og inkompetanse sørget for at landets imponerende portefølje med eiendommer og skyskrapere over hele verden måtte selges for å dekke landets stigende gjeld.

For ett tiår siden prøvde Nauru å redde økonomien ved å fungere som et hvitvaskingsverktøy for den russiske mafia. Hundrevis av russiske banker ble registrert i landet, men de store pengene uteble. Det samme gjorde den glamorøse turismen som ofte går hånd i hånd med lave skatter i Stillehavet.

Nauru ble svartelistet av OECD.

Strategien var en fiasko. I dag har Nauru knapt en eneste bank. Og turister som ankommer landet må ta ut penger i Australia før de ankommer landet.

Tampa-flyktningene
Flyktningeleiren som ble opprettet for å huse flyktningene fra det norske skipet Tampa ble lagt ned i mars.

Flyktningeleiren var initiert av Australias tidligere statsminister John Howard og sørget for sårt tiltrengte penger for Naurus skakkjørte økonomi. Leiren ga arbeid til 100 nauruanere, som igjen sørget for at 1.000 mennesker i landet ble brødfødt.

De siste flyktningene var en gruppe fra Sri Lanka som forlot landet i februar.

Parti fra sjøfronten til Nauru. I bakgrunnen et av anleggene som skulle overføre fosfaten til lasteskipene.Parti fra sjøfronten til Nauru. I bakgrunnen et av anleggene som skulle overføre fosfaten til lasteskipene.

I dag huser det tidligere flyktningemottaket landets politistasjon etter at oppgitte nauruanere rett før påske tente på den gamle politistasjonen i fortvilelse over landets totale kollaps. Over helgen flytter også landets ungdomsskole inn i asylmottaket. Den gamle skolen er falleferdig og skal rives.

- For oss som nasjon har nedleggingen av asylmottaket betydd at vi har mistet mellom ti og tyve prosent av inntekten vår. Det utgjør mellom åtte og ti millioner australske dollar i året. Det høres kanskje ikke så mye ut for et stort land, men for et land som Nauru har dette stor betydning, forteller Stephen.

Han legger til at Nauru nå er i samtale med australske myndigheter for å se hva som kan gjøre for å lette den økonomiske effekten av nedleggelsen. Det er planer om å bruke området til høyere utdanning. Det har også vært planer om å bruke Nauru som en internasjonal trålerhavn for tunfiske.

Planer om å flytte befolkningen

En gang var det snakk om å avskaffe hele landet og flytte Naurus befolkning til en øy utenfor Australia. President Marcus Stephen avviser på det sterkeste at det fortsatt er aktuelt. Sammen med en gruppe unge teknokrater utdannet i Australia håper han å rette opp i forgjengernes feil. Og han er tydelig på at Nauru har livets rett.

- Vi ønsker selvsagt å bevare Nauru som selvstendig nasjon. Vi har bevist tidligere at vi er et fullgodt medlem på den internasjonale arena. Og vi arbeider for å oppnå samme status igjen. Vi er et veldig lite land, men når det gjelder selvstendighet, har vi all rett til å bestå.

Det finnes fortsatt mye vakkert på Nauru. Man må bare bruke øynene.Det finnes fortsatt mye vakkert på Nauru. Man må bare bruke øynene.

Presidenten beskriver befolkningen som et vennlig og stolt folk som er glade i landet sitt. Han sier også at situasjonen er sørgelig og at flere av innbyggerne sliter med å forstå hvordan de havnet i uføret.

Politisk ustabilitet har ført til at Nauru de siste årene har hatt en svært hyppig utskiftning av presidenter og ministere. Også denne regjeringen sliter med en opposisjon som stadig truer med mistillitsforslag.

Nauruanere ABC Nyheter har vært i kontakt med, håper at den nye regjeringen kan fokusere på jobben de er satt til å gjøre. De beskriver Naurus berømte vektløfter som en president de håper kan løfte landet opp fra uføret.

Marcus Stephen deler håpet.

- Det er alltid en fordel med politisk stabilitet. Det er ikke bra for landet om vi ikke klarer å ha et stabilt parlament. Mange donorland vil også bli urolige dersom vi er for ustabile. I dag er vi avhengige av donorland for å komme på bena igjen og bygge opp økonomi og infrastruktur.

- Verdens varmeste mennesker
I et hus like bak det som engang ble beskrevet som et av Stillehavets beste overnattingssteder, Menen Hotel, sitter australske Sue Barker. Hun er for tiden på Nauru som frivillig sykepleier og prøver å bygge opp igjen helsevesenet i landet.

Hun gjør det ikke for penger.

Dette er hennes måte å si takk til det hun karakteriserer som fantastiske mennesker.

- Det folk ikke skjønner er at nauruanerne er verdens varmeste mennesker. De tror det beste om alle og har en enorm tiltro til at folk vil dem vel. Det var nok derfor det skar seg økonomisk, forteller hun.

Barkers kjærlighet til landet har vært konstant siden hun tidlig på syttitallet flyttet til Nauru og ble adoptert av en nauruansk familie og oppdratt som en av dem. Senere giftet hun seg med en nauruaner og etablerte seg i landet med familie.

I dag pendler hun mellom Australia, som hun kaller for sin ektemann, og Nauru - som hun karakteriserer som elskeren man stadig må tilbake til. Om ikke annet, så for en stund.

Den politiske situasjonen på Nauru har de siste årene vært svært ustabil.Den politiske situasjonen på Nauru har de siste årene vært svært ustabil.

Hun har stor tro på Naurus unge regjering, og mener at de må få tid på seg til å få landet på bena igjen. Hun sier Naurus innbyggere trenger håp for å komme i gang med ting inntil de begynner å se konkrete resultater.

- Alt for mange fokuserer ensidig på problemene som er her. Men det folk på Nauru trenger er håp.

Sue Barker mener resten av det internasjonale samfunnet må gi Nauru en ny sjanse i stedet for å peke på fortidens feil.

- La Nauru få ta del i framtiden igjen. Innbyggerne trenger opplæring for å gjøre ting selv. De trenger ikke at andre gjør arbeidet for dem. Jeg håper det går bra. Jeg håper så inderlig det går bra.

SISTE: Få timer etter at ABC Nyheter møtte president Marcus Stephen, oppløste presidenten nasjonalforsamlingen i landet. BBC kaller hendelsen et kupp, mens avisene på New Zealand antyder at det var en nødvendig avgjørelse for igjen å få stabilitet på Nauru.

Flere bilder fra Nauru.

Tips eller tilbakemelding: sverre@startsiden.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:41 Torsdag satt rådmannen i coronakrisemøte – fredag reiste han til Thailand21:34 2.400 passasjerer er hentet hjem – Regjeringen fortsetter samarbeidet med flyselskapene21:32 Spekter frykter koronakollaps i kollektivtrafikken21:31 Bulgaria og Østerrike påbyr ansiktsmasker i offentligheten21:30 Trafikken gjenopptas på Dovrebanen21:30 Søk etter savnet isklatrer i Rjukan avsluttet21:15 – LO og NHO må forhandle opp tarifflønna i jordbruket til norsk nivå!21:00 Italia forlenger nedstengningen til 12. april20:35 Professor: – Det vil komme flere alvorlige pandemier20:34 Svensk skitopp bryter tausheten: – Det er en tøff situasjon20:30 Over 3.000 koronadøde i Frankrike20:29 Over 70 ærfugler funnet døde på Østlandet20:14 Øykommuner i Nordland forbereder coronaevakuering19:47 Kristen feiring i Frankrike var smittebombe19:45 Helsemyndighetene: Tegn til avflating av koronakurven19:13 Høie: Ikke vær redd for å møte opp hos fastlegen eller på sykehus19:11 Nær halvparten av norske aviser sier det er aktuelt med permitteringer19:07 FHI om corona-statistikk: – Klar over at det er betydelige mørketall18:33 Beredskapssjef frykter coronasvikt i internasjonale forsyningslinjer18:29 Ikke alle forstår corona-reglene: Her er to råd til myndighetene18:28 Undersøkelse: Fire av ti industribedrifter vurderer eller har iverksatt permittering18:27 Ungarn har vedtatt ny unntakslov18:27 Kombinert-Graabak advarer mot «kilometerkrigen»18:23 Organisasjon etterlyser krisepakke for sårbare barn18:23 Laveste økning i smittetall i Italia siden 10. mars18:12 Statsministeren tror Danmark kan gjenåpnes gradvis etter påske17:31 Mann i 30-årene døde etter trafikkulykke i Målselv17:24 Hospitalskip på plass i New York17:22 Indisk guru var «superspreder» - 40.000 indere satt i karantene17:10 Svenskene bedt om ikke å reise i påsken16:58 Nakstad: Altfor tidlig å senke skuldrene16:12 Regjeringen gjør det enklere å få sosialhjelp16:10 Bedre luftkvalitet i finske byer15:48 Massepermitteringer fra teatrene15:47 Jente falt ned skrent – kjørt til sykehus15:46 Coronaviruset har krevd over 25.000 liv i Europa15:45 Anslag: Budsjettet svekkes med nesten 200 milliarder15:01 Saudi-Arabia øker oljeeksporten15:01 OL får førsterett – friidretts-VM utsettes til 202214:27 Bodø: Død mann funnet i havet14:27 Barcelona-stjernene kutter lønnen med 70 prosent14:02 Benzema med syrlig stikk til Giroud14:01 Bryants håndkle dro inn hundretusener13:51 Savnet isklatrer i Rjukan fortsatt ikke funnet13:45 Hevdet seg coronasmittet: tatt med hasj og piller13:45 Twitter fjerner meldinger fra Brasils president13:38 Sommer-OL starter 23. juli 202113:37 Soldater og politi drept i Afghanistan12:48 Stord lufthavn kansellerer alle rutefly til og fra Oslo12:47 Helsetopp i Stockholm: – Stormen tiltar i styrke12:29 Coronasmittet Frp-topp brøt isolasjonen og la det ut på Facebook: – Ekstremt uklokt11:57 I USA smitter også coronaviruset valgkampen11:40 Grande fortsetter som Venstre-leder fram til høsten11:33 NFF vurderer tre overgangsvinduer i 202011:31 Juventus med aksjehopp etter spillernes lønnskutt11:30 Tyske økonomer spår økonomisk nedgang11:05 Tolletaten øker grensekontrollen langs kysten11:05 Fører frigjort etter kollisjon med tankbil10:49 Betydelig snøskredfare i Nord-Norge10:34 FN: Coronaviruset kan rasere utviklingsland10:33 Rana opphever krav om karantene etter reise innad i Nord-Norge10:33 Phuket stenger resten av Thailand ute10:31 Over 300.000 har søkt om dagpenger siden 12. mars10:04 Kane åpner for å forlate Tottenham10:03 Oslo Børs faller videre10:03 Kjempeoppslutning om undersøkelse om smitteveier09:48 NVE ber kommunene forberede seg på flom09:44 Britisk lord langer ut mot norsk hvalfangst09:38 En halv million i bot til oppdrettsselskap09:20 Senatorer granskes etter aksjesalg09:19 Antall coronasmittede i Japan har økt kraftig etter OL-utsettelsen08:53 EasyJet setter alle sine fly på bakken08:44 Kollektivtrafikken i Norge kan stanse opp08:25 Fire pågrepet etter påsatt bilbrann i Oslo08:04 Ikke optimistisk med tanke på Hegerberg-comeback08:03 UD: Geriljagruppe i Colombia erklærer våpenhvile08:02 Laveste oljepris siden 200307:59 Intensivkapasiteten på Ahus er nesten sprengt07:18 To amerikanske musikere døde etter coronasmitte06:49 Bursdagsfeiring for Lunde (40): Sikter mot 202306:46 Kritisk for countrylegenden John Prine06:46 Velfersdstatsforkjemper: Tiltakene har gått for langt06:29 Haaland og lagkameratene tilbake på treningsfeltet06:25 Dette skjer i dag06:03 Venter stor streik blant sykepleiere i Papua Ny-Guinea05:38 Dette skjedde i natt05:35 Operasanger Plácido Domingo innlagt på sykehus05:30 Støre ber samfunnets sterkeste om å ta ansvar05:30 Biden leder fortsatt over Trump på ny måling05:18 4.227 registrerte koronatilfeller i Norge – opp 12505:03 Trump nekter å betale for sikkerheten til Harry og Meghan05:00 Over 40 prosent av verdens befolkning er i coronakarantene05:00 SV savner krisehjelp til de mest sårbare barna04:37 Nord-Korea testet rakettutskytingssystem04:35 Ferjesambandet Langevåg – Buavåg innstilt etter grunnstøting03:49 Bolsonaro: – Brasils økonomi kan ikke stoppes av corona03:47 Trump tror ikke lenger på en rask viruskamp i USA02:47 Virussituasjonen kan føre til digital rekonstruksjon av drapsforsøk i Trondheim02:17 Garasjebrann i Oslo – minst 30 personer evakuert01:54 Hurtigtest godkjent i USA
Siste nytt
21:41VerdenTorsdag satt rådmannen i coronakrisemøte – fredag reiste han til Thailand21:34Helse og livsstil2.400 passasjerer er hentet hjem – Regjeringen fortsetter samarbeidet med flyselskapene21:32PengerSpekter frykter koronakollaps i kollektivtrafikken21:31Helse og livsstilBulgaria og Østerrike påbyr ansiktsmasker i offentligheten21:30NorgeTrafikken gjenopptas på Dovrebanen21:30NorgeSøk etter savnet isklatrer i Rjukan avsluttet21:15Penger– LO og NHO må forhandle opp tarifflønna i jordbruket til norsk nivå!21:00Helse og livsstilItalia forlenger nedstengningen til 12. april20:35Helse og livsstilProfessor: – Det vil komme flere alvorlige pandemier20:34SportSvensk skitopp bryter tausheten: – Det er en tøff situasjon20:30Helse og livsstilOver 3.000 koronadøde i Frankrike20:29NorgeOver 70 ærfugler funnet døde på Østlandet20:14Helse og livsstilØykommuner i Nordland forbereder coronaevakuering19:47Helse og livsstilKristen feiring i Frankrike var smittebombe19:45Helse og livsstilHelsemyndighetene: Tegn til avflating av koronakurven19:13Helse og livsstilHøie: Ikke vær redd for å møte opp hos fastlegen eller på sykehus19:11PengerNær halvparten av norske aviser sier det er aktuelt med permitteringer19:07Helse og livsstilFHI om corona-statistikk: – Klar over at det er betydelige mørketall18:33PengerBeredskapssjef frykter coronasvikt i internasjonale forsyningslinjer18:29NorgeIkke alle forstår corona-reglene: Her er to råd til myndighetene18:28PengerUndersøkelse: Fire av ti industribedrifter vurderer eller har iverksatt permittering18:27Helse og livsstilUngarn har vedtatt ny unntakslov18:27SportKombinert-Graabak advarer mot «kilometerkrigen»18:23Helse og livsstilOrganisasjon etterlyser krisepakke for sårbare barn18:23Helse og livsstilLaveste økning i smittetall i Italia siden 10. mars18:12Helse og livsstilStatsministeren tror Danmark kan gjenåpnes gradvis etter påske17:31NorgeMann i 30-årene døde etter trafikkulykke i Målselv17:24Helse og livsstilHospitalskip på plass i New York17:22Helse og livsstilIndisk guru var «superspreder» - 40.000 indere satt i karantene17:10Helse og livsstilSvenskene bedt om ikke å reise i påsken16:58Helse og livsstilNakstad: Altfor tidlig å senke skuldrene16:12PengerRegjeringen gjør det enklere å få sosialhjelp16:10VerdenBedre luftkvalitet i finske byer15:48KulturMassepermitteringer fra teatrene15:47NorgeJente falt ned skrent – kjørt til sykehus15:46Helse og livsstilCoronaviruset har krevd over 25.000 liv i Europa15:45PolitikkAnslag: Budsjettet svekkes med nesten 200 milliarder15:01PengerSaudi-Arabia øker oljeeksporten15:01SportOL får førsterett – friidretts-VM utsettes til 202214:27NorgeBodø: Død mann funnet i havet14:27SportBarcelona-stjernene kutter lønnen med 70 prosent14:02SportBenzema med syrlig stikk til Giroud14:01SportBryants håndkle dro inn hundretusener13:51NorgeSavnet isklatrer i Rjukan fortsatt ikke funnet13:45NorgeHevdet seg coronasmittet: tatt med hasj og piller13:45PolitikkTwitter fjerner meldinger fra Brasils president13:38SportSommer-OL starter 23. juli 202113:37VerdenSoldater og politi drept i Afghanistan12:48ReiseStord lufthavn kansellerer alle rutefly til og fra Oslo12:47Helse og livsstilHelsetopp i Stockholm: – Stormen tiltar i styrke12:29PolitikkCoronasmittet Frp-topp brøt isolasjonen og la det ut på Facebook: – Ekstremt uklokt11:57StemmerI USA smitter også coronaviruset valgkampen11:40PolitikkGrande fortsetter som Venstre-leder fram til høsten11:33SportNFF vurderer tre overgangsvinduer i 202011:31SportJuventus med aksjehopp etter spillernes lønnskutt11:30PengerTyske økonomer spår økonomisk nedgang11:05NorgeTolletaten øker grensekontrollen langs kysten11:05NorgeFører frigjort etter kollisjon med tankbil10:49NorgeBetydelig snøskredfare i Nord-Norge10:34Helse og livsstilFN: Coronaviruset kan rasere utviklingsland10:33NorgeRana opphever krav om karantene etter reise innad i Nord-Norge10:33ReisePhuket stenger resten av Thailand ute10:31PengerOver 300.000 har søkt om dagpenger siden 12. mars10:04SportKane åpner for å forlate Tottenham10:03PengerOslo Børs faller videre10:03Helse og livsstilKjempeoppslutning om undersøkelse om smitteveier09:48NorgeNVE ber kommunene forberede seg på flom09:44VerdenBritisk lord langer ut mot norsk hvalfangst09:38PengerEn halv million i bot til oppdrettsselskap09:20PengerSenatorer granskes etter aksjesalg09:19SportAntall coronasmittede i Japan har økt kraftig etter OL-utsettelsen08:53ReiseEasyJet setter alle sine fly på bakken08:44NorgeKollektivtrafikken i Norge kan stanse opp08:25NorgeFire pågrepet etter påsatt bilbrann i Oslo08:04SportIkke optimistisk med tanke på Hegerberg-comeback08:03NorgeUD: Geriljagruppe i Colombia erklærer våpenhvile08:02PengerLaveste oljepris siden 200307:59Helse og livsstilIntensivkapasiteten på Ahus er nesten sprengt07:18KulturTo amerikanske musikere døde etter coronasmitte06:49SportBursdagsfeiring for Lunde (40): Sikter mot 202306:46KulturKritisk for countrylegenden John Prine06:46Helse og livsstilVelfersdstatsforkjemper: Tiltakene har gått for langt06:29SportHaaland og lagkameratene tilbake på treningsfeltet06:25NorgeDette skjer i dag06:03VerdenVenter stor streik blant sykepleiere i Papua Ny-Guinea05:38NorgeDette skjedde i natt05:35KulturOperasanger Plácido Domingo innlagt på sykehus05:30PolitikkStøre ber samfunnets sterkeste om å ta ansvar05:30PolitikkBiden leder fortsatt over Trump på ny måling05:18Norge4.227 registrerte koronatilfeller i Norge – opp 12505:03KulturTrump nekter å betale for sikkerheten til Harry og Meghan05:00Helse og livsstilOver 40 prosent av verdens befolkning er i coronakarantene05:00PolitikkSV savner krisehjelp til de mest sårbare barna04:37VerdenNord-Korea testet rakettutskytingssystem04:35NorgeFerjesambandet Langevåg – Buavåg innstilt etter grunnstøting03:49PengerBolsonaro: – Brasils økonomi kan ikke stoppes av corona03:47VerdenTrump tror ikke lenger på en rask viruskamp i USA02:47NorgeVirussituasjonen kan føre til digital rekonstruksjon av drapsforsøk i Trondheim02:17NorgeGarasjebrann i Oslo – minst 30 personer evakuert01:54Helse og livsstilHurtigtest godkjent i USA

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus