- Slik hang Jesus

Artikkelen fortsetter under annonsen

BBC utfordrer den tradisjonelle fremstillingen av Jesus død på korset.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skaperne av BBC-serien ser for seg at dette kan være henrettelsen Jesus ble utsatt for. Illustrasjon: The Telegraph.Skaperne av BBC-serien ser for seg at dette kan være henrettelsen Jesus ble utsatt for. Illustrasjon: The Telegraph.

Britiske BBC har laget en dramaserie om Jesus’ siste dager som blant annet utfordrer den tradisjonelle fremstillingen av hvordan han ble korsfestet.

Istedenfor å vise Jesus med utstrakte armer og bena rett ned vil tv-serien «The Passion» fremstille ham naglet til korset i fosterstilling, med armene over hodet og naglene gjennom armene. Produsentene mener dette kan være måten romerne torturerte ham, melder The Telegraph.

«Historisk korrekt»
Simon Elliott har designet produksjonen, og forklarer at BBC har forsøkt å gjøre dramaet så «historisk korrekt» som mulig.

- Han ble trolig satt på en grov galge av tre og tunget til å stå i fosterstilling. Det var et grusomt apparat, sier han til The Telegraph.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Elliott argumenterer med at den posituren kirkegjengere er vant med kun var en av flere metoder romerne brukte når de korsfestet folk.

- Vår fremstilling er basert på grundige bakgrunnsstudier, sier han.

Slik er vi mer vant til å se korsfestelsen fremstilt. Her langs amerikansk motorvei i delstaten Louisiana. Foto: Scanpix/AP.Slik er vi mer vant til å se korsfestelsen fremstilt. Her langs amerikansk motorvei i delstaten Louisiana. Foto: Scanpix/AP.

Skjelett
BBC skal særlig ha vært påvirket av et korsfestet skjelett som ble funnet nær Jerusalem i 1968, og er det eneste funnet i sitt slag. Dette ledet programskaperne til å se for seg at Jesus kan ha blitt korsfestet på en T-formet galge, med hendene over hodet og beina bøyd under seg, slik at brystet hans ble knust og han døde av kvelning. Istedenfor at naglene ble drevet gjennom hendene hans kan de ifølge programskaperne ha blitt slått gjennom armene.

Den anglikanske presten George Curry, lederen av det britiske Church Society protesterer mot den nye fremstillingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- De villeder folk og fordreier faka, sier han til The Telegraph.

- Naglene gikk gjennom hendene til Jesus, ikke armene hans. Vi bør forholde oss til historien og det som faktisk skjedde.

Programmet blir vist i fire episoder, og kulminerer første påskedag. Langfredag viser BBC den tredje episoden av serien, der Jesus korsfestes.

Se programmets hjemmesider her.