Ingen marsipan-standard

Ingen marsipan-standard
Ingen marsipan-standard
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nordmenn spiser i gjennomsnitt 4,5 marsipanfigurer hver og til sammen 17 millioner appelsiner i løpet av påsken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I en sjekk som Mattilsynet har gjort hos de tre store sjokoladeprodusentene i Norge, viste at mandelinnholdet i marsipanen varierer mellom 37 og 55 prosent, ifølge Matportalen.no.

Ingen marsipan-standard

- I Norge finnes den ingen standard for når en produsent kan kalle sitt produkt marsipan. Det er imidlertid klart at en produsent bare kan kalle noe marsipan, dersom det faktisk er innhold av mandler i massen. Det skal også stå på produktet hvor stor andel mandler det er i produktet, forklarer Anne-Pia Lødemel, seniorrådgiver i Mattilsynet.

Hvor mye mandler det faktisk er i marsipanen har betydning for hvor god kvalitet produktet har, derfor må produsenten opplyse om det. Men variasjonene er store.

- Dersom du er opptatt av hva produktene du kjøper inneholder, bør du derfor sjekke merkingen på emballasjen, sier Lødemel.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lag selv

Den sunneste marsipanen får du selvsagt hvis du lager selv. Da kan du også bestemme hvor mye mandler du vil ha i.

Her finner du oppskrifter på ABC Startsiden.

Her er næringsinnholdet i 100g marsipan:

Energi: 1931 kilojoule (kJ) eller 462 kilokalorier (kcal), 8.7 g protein, 24.9 g fett, 47.7 g karbohydrat, 48 g tilsatt sukker og 6.4 g kostfiber.

Til sammenligning er dette næringsinnholdet i 100g appelsin:

Energi: 157 kilojoule (kJ) eller 37 kilokalorier (kcal), 0.9 g protein, 0.1 g fett, 7.2 g karbohydrat, 0 g tilsatt sukker, og 1.8 g kostfiber.

En ganske stor forskjell, men det er viktig å huske på at du forhåpentligvis spiser en større mengde appelsin enn marsipan.