Meny

De første Hilton-søstrene

Tirsdag er det 100 år siden Daisy og Violet Hilton ble født. Som sammenvokste søstre oppnådde de atskillig høyere status - og inntekter - enn om de skulle ha vært to separate kvinner. (Fotomontasje).

Hundre år før Paris og Nicky Hilton skapte overskrifter, var det Hiltonsøstrene fra Brighton som lå på alles lepper. Og grunnen? De var siamesiske tvillinger.

Den femte februar 1908 fødte en ugift barpike to tvillingjenter i den engelske badebyen Brighton. Det var i og for seg ikke noe uvanlig med det dette, for tvillinger har vært født mange ganger før. Men det som gjorde denne hendelsen ekstra spesiell var at de to tvillingene var siamesiske.

Daisy og Violet Hilton ble født med felles hofteregion og måtte dele samme blod.

Resten av livet delte søstrene alt fra voldsom suksess til bunnløs fortvilelse.

Daisy og Violet Hilton
At det var mulig å tjene penger på de to vakre søstrene fra Brighton ble fort klart. Moren solgte de to jentene til sin arbeidsgiver, Mary Hilton, som sammen med sin datter overtok ansvaret for Daisy og Violet og sørget for at de ble forberedt på et liv i offentlighetens lys.

De to små jentene måtte lære seg å traktere en lang rekke instrumenter. I tillegg fikk de sangtrening og danseundervisning.

De var bare tre år gamle da de ble tatt med på sin første turne i England. Da ble de presentert som de «forente søstrene». Senere tok stemoren jentene med for å opptre i Tyskland, Australia og USA. Opptredene ble alltid innledet med en «fantastisk» forhistorie om de sensasjonelle søstrene - for at begeistringen skulle bli enda større når Daisy og Violet endelig entret scenen.

Og søstrene hadde utvilsomt talent. De kledde seg flott og fremstod etter hvert som to vakre og dyktige artister. Publikum lot seg rive med. De likte det de så.

Ulykkelig
Selv om livet på scenen muligens var rosenrødt for Hiltonsøstrene, var ikke livet utenfor scenen like preget av glamour. Ifølge kildene giftet impresarioen til Daisy og Violet seg med deres stemor, beholdt det meste av inntektene selv og holdt de to søstrene nærmest som slaver.

Og da stemoren, Mary Hilton døde, ble de to jentene utrolig nok testamentert videre til datteren og svigersønnen som overtok ansvaret for søskenparet. Daisy og Violet var da 22 år gamle. Det endte med en rettssak som Daisy og Violet vant.

Endelig fikk søstrene sin etterlengtede frihet. Og inntektene økte betraktelig.

Freaks
I 1932 spilte Hilton-søstrene i den berømte kultklassikeren Freaks. Filmen skapte furore da den ble utgitt, for dette var første gang man lot autentiske freaks besette rollene. Ett av de spekulative spørsmålene som ble brukt for å promotere filmen var: «Har siamesiske tvillinger sex?»

Filmen gav ingen direkte svar på spørsmålet, men både Daisy og Violet giftet seg med hver sin mann i løpet av karrieren. Imidlertid havarerte begge ekteskapene etter kort tid. Det sies at en av grunnene til havariet var myndighetenes påstand om at et slikt ekteskap måtte regnes som bigami.

Lærte av Houdini
I boka «Blant skjeggete damer og siamesiske tvillinger» skriver forfatter Herman Berthelsen at søstrene lærte å blokkere hverandre ut mentalt. Det var et triks de lærte av den berømte magikerkongen Harry Houdini. Houdini møtte Daisy og Violet på en forestilling og fortalte dem at gjennom å mestre konsentrasjonens kunst, ville de kunne klare hva som helst.

Etter hvert som de ble eldre begynte søstrene å kle seg forskjellig for at det skulle bli lettere for andre å se forskjell. Daisy valgte også å farge håret sitt blondt. Og i kontrast til hva de hadde opplevd i barne- og ungdomsårene ble det nå faktisk nedtonet i presentasjonen at de to søstrene var sammenvokste. Det var deres sjarm, vittige opptreden og vakre sang som ble skjøvet i forgrunnen.

Daisy og Violet ble ettertraktede attraksjoner både på såkalte sideshows og på amerikanske revyscener. Da karrieren deres var på høyden, tjente søstrene 5000 dollar i uka. Det var en enorm sum på denne tiden.

Senere mistet publikum interessen for de engang så populære søstrene. Og nedturen begynte.

Nedturen
Da karrieren var på hell valgte Daisy og Violet Hilton å flytte til Miami i Florida hvor de åpnet hamburgerbaren Hilton Sisters' Snack Bar. Da den gikk konkurs, flyttet søstrene til Hollywood hvor de blant annet spilte inn B-filmen Chained for Life engang på femtitallet. Filmen ble ingen stor suksess, men ga et godt bilde av sangstemmen til søstrene. Et klipp fra filmen kan sees nederst i denne artikkelen.

Det var først i 1962 at karrieren til Daisy og Violet Hilton fikk en kort oppsving igjen. Da ble filmen Freaks relansert, og søstrene dro på tur rundt om i USA for å promotiere filmen.

Men lykken ble dessverre kortvarig. Etter å ha hatt sin siste offentlige opptreden, stakk manageren av og forlot de to søstrene i byen Charlotte i Nord Carolina.

Igjen stod Daisy og Violet på bar bakke. De hadde ingen sted å være, ingen penger, og var tvunget til å ta seg jobb i en kolonialhandel i byen for å overleve. De siste årene av sitt liv stod de ved hver sin disk og betjente kunder og pakket inn varer.

Når de stod slik, var det få som kjente dem igjen. Og ingen kunne se at de i virkeligheten var siamesiske tvillinger.

Døde
I desember 1968 ble de berømte tvillingenes skjebne forseglet. Da fikk Violet en kraftig influensa. Og akkurat i det hun var i ferd med å bli frisk igjen, ble Daisy smittet av samme virus.

4. januar 1969 møtte ikke søstrene opp på jobb. De ble senere funnet døde på gulvet i sitt eget hjem.

Daisy og Violet Hilton ble seksti år gamle.

Like før de døde hadde de tidligere så berømte stjernene skrevet en selvbiografi.

Der skrev de blant annet at de var veldig fornøyd med livet sitt som artister, og at det reddet dem fra medisinske inngrep.

Trolig er sannheten at de som sammenvokste søstre oppnådde atskillig høyere status og inntekt enn om de skulle ha vært to separate kvinner.

Kilde: Everything2.com, Wikipedia, Blant skjeggete damer og siamesiske tvillinger, Noda Magazine.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus