Meny

Var dette bildet arrangert eller ekte?

Var dette bildet arrangert eller ekte?
Et av fotohistoriens største mysterier kan bli løst.
Robert Capa
- Jeg er krigsfotografen som drømmer om engang å bli uten arbeid, sa Robert Capa (1913 - 1954). Den ungarskfødte pasifisten, humanisten og fotografen var trolig 1900-tallets mest berømte krigsfotograf og kan sies å være den første krigsfotografen som dokumenterte hvordan krig berørte vanlige mennesker og hvordan sivilbefolkningen ble rammet.

I 1947 var Capa med på å grunnlegge fotobyrået Magnum, som i seksti år har levert noen av verdens beste bilder - tatt av verdens beste fotografer.

Selv om Robert Capa levde av å dokumentere krigens grusomheter, var han selv overbevist pasifist. Den 25. mai 1954 døde han under en reportasjereise i Indokina. Han ble drept av en landmine.

Tre esker fulle av negativer fra den spanske borgerkrigen har dukket opp i Mexico. Negativene tilhører den berømte krigsfotografen Robert Capa, og oppdagelsen vil kunne bidra til å løse et av fotohistoriens største mysterier:

Var bildet av den fallende soldaten arrangert?

Robert Capas egne originaler fra slaget ved Rio Segre, tatt i Spania 7. november 1938. Foto: AFP / Robert Capa.Robert Capas egne originaler fra slaget ved Rio Segre, tatt i Spania 7. november 1938. Foto: AFP / Robert Capa.

Det berømte bildet fra den spanske borgerkrigen ble tatt av Robert Capa i 1936, og viser en soldat som faller bakover. Bildet ble stående som selve symbolet på kampen mot fascismen, og det er nesten så man aner at det like gjerne kunne vært Capa selv som ble truffet.

... Med mindre bildet var arrangert.

Diskusjon
Spørsmålet om bildets «ekthet» har opptatt historikere og kritikere i mange år. De fleste mener at det spektakulære bildet er ekte. Men krikerne påpeker at også Capa kan ha falt for fristelsen å arrangere bilder, dersom virkeligheten viste seg ikke å være bra nok.

Forskerne ved ICP går nå gjennom filmrullene med 3500 av Robert Capas negativer. Foto: AFP / Robert Capa.Forskerne ved ICP går nå gjennom filmrullene med 3500 av Robert Capas negativer. Foto: AFP / Robert Capa.

Funnet av negativene fra den spanske borgerkrigen kan endelig sette en stopper for de endeløse diskusjonene. For om negativet til fotografiet av den fallende soldaten blir funnet, eller bildene som ble tatt før og etter, er sannsynligheten stor for at gåten endelig kan bli løst.

Trodde alt var tapt

Eskene med filmruller som nå er funnet i Mexico ble igjen i Paris da Capa flyktet fra Europa til USA i 1939. Capa trodde selv at bildene gikk tapt da tyskerne invaderte Frankrike i 1940. Men i 1995 begynte ryktene å svirre om at boksene kunne ha blitt tatt med til Mexico av en meksikansk general.

Eskene ble funnet av slektninger i generalens dødsbo.

Etter år med forhandlinger ble «the mexican suitcases» overlevert til International Center of Photography i New York. Sjefskurator ved ICP, Brian Wallis, sammenligner det å finne disse bildene med å ’finne den hellige gral’.

Forskerne ved ICP går nå gjennom de 127 rullene med negativer som ble funnet i eksene.

Det er ennå ikke kjent om originalen til det berømte borgerkrigsbildet er å finne blant negativene.

Les også:
Fortell eller forsvinn.
Verdens beste pressebilder.
Fant 3D-bilder av Abraham Lincoln.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus