Vil ha rullestolene ut i marka

(Illustrasjonsfoto: Scanpix)
(Illustrasjonsfoto: Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Turistforeningen feirer 140 år med å gjøre det lettere for funksjonshemmede å komme seg ut i marka. Både hytter og friluftsområder skal gjøres mer tilgjengelig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(NTB-Mats Rønning) – Vårt hovedmål er å få flere ut på tur og legge til rette for et friluftsliv for alle, sier Heidi Rustand, fagsjef for folkehelse i Den Norske Turistforening (DNT).

Et første skritt på veien er å lage en oversikt over hvilke turisthytter og friluftsområder som best er egnet for å ta imot mennesker med spesielle behov. Fra og med søndag er lista tilgjengelig på DNTs hjemmesider, et døgn før foreningen fyller 140 år.

– Foreløpig teller oversikten 30 hytter som er mulig å komme seg til på hjul. Det er nemlig ikke bare funksjonshemmede som ønsker bedre tilgjengelighet, det gjelder også syklister, småbarnsforeldre med barnevogn, eldre og andre som er dårlige til beins.

Hun har invitert NTB med til populære Sæteren gård i Bærumsmarka, der aktivitetstilbudet er stort innenfor et begrenset område. Lavvo med tregulv, enkel atkomst, handikaptoaletter, gode overnattingsmuligheter og mange turløyper er bare noe av det som tilbys.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tilrettelagt

Rustand understreker at det ikke er snakk om å planere fjellheimen med grus for å sikre atkomst for alle.

– Absolutt ikke. Vi skal ikke ødelegge naturen. En rekke ubetjente hytter har grusveier i nærheten, og det er mulig for rullestolbrukere å ta seg inn til hyttene med litt hjelp, sier hun.

Enkelte av hyttene som har enkel atkomst, er ikke spesielt tilrettelagt for rullestolbrukere innendørs. Men det finnes dem som er det, blant annet Finsehytta, Liomseter, Grimsdalshytta og Preikestolhytta.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ved Preikestolhytta blir det tilrettelagt tursti, baderampe og leirplass ved sjøen. Grimsdalshytta i Rondane er i ferd med å få et tilbygg med to rom tilpasset rullestolbrukere og i Haugesund har vi et prosjekt gående for psykisk utviklingshemmede, sier Rustand.

Hun anbefaler spesielt Hardangervidda som utgangspunkt for dem som ønsker turer i lettere terreng. For dem som drømmer om å ta seg fra hytte til hytte, ligger overnattingsstedene som perler på en snor i Huldreheimen ved Gausdal/Vestfjell.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Avstanden mellom hyttene er ikke mer enn 6 kilometer. Ellers er det å bo fast på en hytte og heller ta små dagsturer å anbefale, sier hun.

– Kom dere ut

Stig Morten Sandvik (37) fra Trondheim lar ikke rullestolen være noe hinder for å legge ut på tur.

– Nei, mulighetene er mange. Det er en masse gode stier rundt omkring. Jeg har bare gode erfaringer med å være ute, sier han.

Sandvik skryter av servicen ved DNT-hyttene rundt omkring.

– Hvis du har elektrisk rullestol, er det ingen problem å lade den med aggregatet på hytta. Og betjeningen er veldig hyggelig, sier han.

Oversikt over tilrettelagte hytter og områder er noe av det Sandvik har savnet mest.

– Det er strålende at det nå kommer på plass. Med enkle og billige grep kan framkommeligheten øke betraktelig. Enkelte steder er det nok å legge en ekstra pall over en bekk. Det er ikke asfalt og gatelys vi ber om, sier han.

Generalsekretær Lars Ødegaard i Norges handikapforbund skryter også av Turistforeningens grep.

– Behovet for å gjøre friluftsområder bedre tilgjengelig for funksjonshemmede er stort. Dette er et veldig gledelig initiativ, sier han. (©NTB)