Irans president på pilegrimsferd

Irans president Mahmoud Ahmadinejad (i midten) utøver sine religiøse plikter i Mekka 18. desember. Foto: Scanpix/Reuters.
Irans president Mahmoud Ahmadinejad (i midten) utøver sine religiøse plikter i Mekka 18. desember. Foto: Scanpix/Reuters.

Irans president Mahmoud Ahmadinejad deltok tirsdag ved den årlige muslimske pilegrimshøytiden hajj.

Besøket er historisk, da Ahmadinejad er den første iranske presidenten som har gjennomført pilegrimsferden, melder Reuters. Presidenten ble invitert av Saudi-Arabia, en nær alliert av USA. Ahmadinejad gjennomførte sammen med andre pilegrimer en rekke hellige ritualer, som vandringen mot klokken rundt Kaabaen, den firkantede strukturen ved den store moskeen i Mekka (se video i vinduet over). Muslimer vender seg mot denne bygningen når de ber hver dag. Ahmadinejad skulle opprinnelig ha gått sammen med iranske pilegrimer, men det ble forkynt for folkemengden at han på grunn av tett trafikk ikke ville få det til.

Dødsfall
Forholdet mellom det sjiamuslimske Iran og det sunnidominerte Saudi-Arabia har ofte vært vanskelig, og presidenten besøk er av stor symbolsk betydning, melder AFP.

En iransk demonstrasjon under pilegrimsferden i juli 1987 førte til brudd på de diplomatiske forbindelsene mellom Teheran og Riyadh. 402 mennesker, blant dem 275 iranere, ble drept da sikkerhetsstyrker forsøkte å bryte opp menneskemengden. Iranske pilegrimer reiste ikke tilbake til hajj igjen før i 1991. Siden har de holdt fredelige antiamerikanske demonstrasjoner ved sin hajjleir. Da leses det opp en beskjed fra Irans øverste leder Ayatollah Ali Khamenei. I år oppfordret han muslimer til å stå samlet mot verdens «arroganse», med henvisning til USA.

På fjernsyn kunne man se pilegrimene vifte med skilt der det sto «Død over Amerika» og «Død over Israel.»

1,7 millioner
Ifølge det saudiarabiske innenriksdepartementet har totalt 1 707 814 pilegrimer fra 181 forskjellige land reist til Saudi-Arabia for å delta i hajj i år. En enorm forsamling tilbrakte tirsdagen i bønn og med å be om Guds tilgivelse ved Arafat-fjellet, i symbolsk påvente av dommedag. Det var på Arafat-fjellet profeten Muhammed ga sin første preken for mer enn 14 århundre siden.


Onsdag morgen vil pilegrimene strømme til Mina for den siste delen av hajj, den rituelle steiningen av djevelen. Senere samme dag ofres et dyr, gjerne en sau, til minne om offeret Gud ba Abraham om å gjøre ved å overgi sin sønn for å bevise sin tro. Ritualet markerer starten på Eid al-Adha, offerfesten.

Hajj, som i år tar slutt på fredag, er en av Islams fem søyler. Det er forventet at muslimer gjennomfører pilegrimsferden minst en gang i løpet av livet dersom de har råd og anledning.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus