Vendela Kirsebom: Vendelas Beauty Bible (Aschehoug Forlag, 303 sider)

Vakker med Vendela

Vakker med Vendela
Vakker med Vendela

Ta ett stykk ordinær grå kontormus som må gjennomføre fem stykk daglige skjønnhetsøvelser fra Vendelas Beauty Bible og vips - så får du ett stykk ordinær grå kontormus. Med myke hender.

Skjønnhetsdronning
VendelaKirsebom er aktuell med flere bøker om skjønnhet. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX .

Å være modell er ingen spøk. Selv om noen kanskje er født med et heldigere utgangspunkt enn andre, så tar det sin kvinne å dampe, skrubbe, fukte, file, pusse og polere seg i stand. Vendelas Beauty Bible er et oppslagsverk med tips og triks fra topp til tå. Til og med tips til innvortes bruk kan modellen by på, og i en uke drikker jeg en daglig dose med Vendelas vidunderte: En e-vitaminkapsel og to omega3-kapsler svelges ned med en kopp grønn te som er piffet opp med en C-vitamin brusetablett.

Mandag: Jeg begynner med ansiktet. Vendela anbefaler å dampe huden jevnlig, gjerne over glohett vann med friske urter. Etter å ha renset ansiktet og kjørt en runde med skrubbkrem, svetter jeg over en bolle med håndkle over hodet i nesten femten minutter før jeg kapitulerer og går over til fase tre. Maske. I skapet finner jeg en dyprensende maske fra Clarins. I nye femten minutter sitter jeg lettere grønn i ansiktet og er takknemlig for at jeg er singel. Grønne ansikter gjør seg best når man sitter i sofaen alene. Deretter skyller jeg av masken og bruker ansiktsvann før jeg bestemmer meg for å forsøke Vendela-trikset med e-vitamin-kapsel.

Man tager en e-vitaminkapsel, stikker hull på denne og smører innholdet i ansiktet. E-vitamin er, ifølge Vendela, en sterk antioksidant for huden som øker sirkulasjon og virker nærende. Føler du deg truet av frie radikaler, så er også e-vitamin et glitrende virkemiddel. Så e-vitamin er nå min beste venn. Bare at oljen er klissete og lukter rart, og bør fjernes før man legger seg. Huden føles da stram og litt stiv, men vi kan jo håpe at det er rynkene som har gjemt seg.

Tirsdag: I dag skal det files, pusses og poleres. Hendene står for tur. En god håndvask før hendene skal «mykgjøres» i en bolle lunkent vann med litt badeolje. Så kan man i teorien smøre neglbåndene med neglbåndskrem og skyve disse tilbake med en dertil egnet duppeditt, men jeg har verken duppeditt eller neglbåndskrem så jeg bruker rett og slett egen negl til å dytte litt på dem. Deretter klippes og files neglene. Så avviker jeg fra Vendelas 8-punkts plan for flotte negler, og bruker tipset om å smøre hendene godt inn med håndkrem og (i mangel på plasthansker) trer på en brødpose på hver hånd. På grunn av at brødposer er lite kompatibelt med hansker, så surrer jeg hendene inn i et håndkle. Og igjen er jeg glad for at jeg er singel der jeg sitter i sofaen. Men etter ti-femten minutter er hendene ute av plastposen og jeg masserer resten av håndkremen inn. Du verden så myke lanker man kan få på et lite kvarter.

En poleringsfil finnes frem, og neglene får en ny omgang. Nå slipes, deretter pusses og så poleres neglene. Hele seansen avsluttes med to lag med nesten gjennomsiktig lyserosa neglelakk. Lækkert!

Onsdag: Etter den vellykkede seansen med hendene, er det i dag føttenes tur. Vendela skriver at ifølge kineserne så bør man vaske føttene hver kveld før man legger seg. Gjennom dagen utskilles nemlig avfallsstoffer fra kroppen gjennom fotsålene, og vi vil vel ikke ha disse tilbake igjen i kroppen, vil vi? Nei. Så her er en ny god vane man bare kan legge seg til. En like god vane er det å bruke ett minutt annen hver dag til å file av hard hud med en fotfil mens man står i dusjen.

I mangel på fine fotbaljer, blir det vaskebøtta som må til pers. Den fylles med varmt vann og badesalt, men før jeg lar føttende synke ned i det godgjørende vannet, får de en grundig skrubb. Etter fotbadet tørkes føttene og av mangel på bedre så får de samme behandling som hendene - smøres godt inn med håndkrem, puttes i brødposer og surres inn i håndkle. (Tips: om telefonen skulle ringe mens du sitter der, så er det ikke en god idè å skli rundt med beina full av krem inni plastposer. Bare sånn at det er sagt).

Etter et kvarter tas brødposene av, og resten av kremen masseres inn. Mmmm. Dette kan man venne seg til. Etter en kjapp klipp og fil, pusses neglene med neglepoleringsfilen, for så å få to lag med neglelakk. Igjen - myke, velpleide føtter. Synd det er høst og tette sko...

Torsdag: I dag er det en enkel dag. Hår. For en som har hatt mer eller mindre den samme frisyren i 15 år (langt hår, hestehale) er dette enkelt. I utgangspunktet kunne jeg bare tatt en hårkur og vært ferdig med det. Men i stedet velger jeg å farge håret hjemme (du vet, mer glans og sånt). Det er et styr. Men etter å først ha skylt håret i lunkent vann, fordelt fargen godt, latt det sitte i en halvtime, skylt igjen og hatt i kur, så er håret blankt og flott. Og tilbake i hestehale.

Vendela sier at man bør gre håret før man vasker det for å løse opp knuter og annet. Hvorfor ikke?

Fredag: Ansikt, hår, hender og føtter. Da tar vi kropp. Hele kroppen. Og igjen skal det vaskes, skrubbes og fuktes. For når Vendela gir gode råd til hvordan lage ditt eget hjemmespa, så hjelper det å ha mer enn 1,5 kvadratmeter å boltre seg på, som tilfeldigvis er størrelsen på mitt bad. Helt grunnleggende kroppspleie blir med andre ord en skikkelig god skrubb, en velduftende dusjsåpe, en god frottering og deretter en god fuktighetskrem. Aaaah..

Godt er det, men tid tar det å bli vakker med Vendela. For i tillegg til det helt grunnleggende, som her er beskrevet over, så kommer selvsagt ting som hårfjerning, napping av øyenbryn (som vel strengt tatt er hårfjerning det også), fikse hår, daglig make up, kanskje en ekstra kur eller to. Og så må man huske på å spise riktig, mosjonere jevnlig og drikke mye vann. Puh.

Man trenger ikke bli en fanatisk skjønnhetstilbeder for å bruke Vendelas Beauty Bible, den har tips og triks for alle. Fra Vendelas favorittsalong i New York (som bare gir fantastisk hodebunnsmassasje), til produkter som er tilgjengelige for de fleste. Noen finner kanskje produktoppramsingen litt i overkant påtrengende, mens andre er takknemlige for tipsene. Er du en av de som klipper ut skjønnhetstips fra dameblader, så kan du heller få full pakke her. Og trenger du ikke full pakke, så kommer hovedkapitlene av boka i hendige formater dersom man bare vil ha det.

Boka er feminin og smakfullt designet, men skrift i lyserosa og gull er ikke alltid like lesbar. Ble jeg vakrere etter en uke med Vendelas vidunderte og hjemmespa hver dag? Ikke egentlig. Men det var vel egentlig som forventet.

Vendelas Beauty Bible på 25 ord: Ingen ekstrem forvandling som resultat, men en rekke praktiske skjønnhetstips og guider i det som kan være en hyggelig venninnegave eller gave til deg selv.

Karakter: 6/10