Halloween-pøbler landet rundt

Halloween-pøbler landet rundt
Halloween-pøbler landet rundt

Landets politidistrikter fra Østfold til Nord-Trøndelag ble onsdag kveld nedringt av rasende bil- og huseiere som ble utsatt for grovt skadeverk, eller halloween-feiring som det også kalles.

Foto: Scanpix
Halloween-feiringen får stadig mer rampete preg.

Her et eksempel på en mer rolig markering, fra Hong Kong.

Oslo (NTB): De siste årene har markeringen av allehelgensdag fått et stadig mer rampete preg. Politiet forsøker i det lengste å ta imot klagene og sørge for en ekstra runde med patruljebilen, men noen steder har det i år vært verre enn tidligere.

Stein og egg
- Det er farlig når noen kaster egg og stein på biler i fart og det er ikke morsomt å få vindusrutene i huset ditt knust, sier operasjonsleder Tommy Antonsen i Østfold politidistrikt til NTB.

Han sier det er meldt om episoder fra hele fylket, men verst har det vært i Moss.

Langs kysten av Vestlandet har det voldsomme regnværet lagt en demper på «feiringen», men helt opp til Nord-Trøndelag er det registrert utkledde unger som griser til husveggene hos folk.

Det er den amerikanske uskikken med unger som tigger godterier omtrent som norske julebukker, som ser ut til å ha grepet om seg. Det ungene ønsker er ikke godterier, men et avslag. Da har de en «rett» til å bedrive forskjellige typer hærverk.

Åndenes natt

Ifølge nettleksikonet Wikipedia er Halloween navnet på natta før allehelgensdag, den katolske minnefesten for helgener og martyrer.

I Norge og andre protestantiske land sluttet allehelgensdag å være hellig så tidlig som i 1770. Det var irene som tok med seg skikken til USA der den ble kommersialisert etter amerikansk mønster og deretter eksportert.

I Sverige fikk skikken et gjennombrudd rundt 1995 og i Norge rundt 2000, ifølge Wikipedia.

For satanister og hekser har Halloween vært feiring av døden og starten på heksas år. På denne tiden er kraften fra underverden sluppet fri, og ånder skal være løslatt for å fare jorden rundt. Denne tiden skal være gunstig for dem som vil ha kontakt med onde ånder. (©NTB)

Personvernpolicy