Kaffe «beskytter» kvinners hukommelse

Kaffe «beskytter» kvinners hukommelse
Kaffe «beskytter» kvinners hukommelse

Koffein virker positivt på eldre kvinners hukommelse, viser ny forskning.

Illustrasjonsfoto:
Scanpix

Franske forskere sammenlignet 65 år gamle kvinner som drakk mer enn tre kopper med kaffe hver dag, med de som drakk én kopp eller mindre. Kvinnene som drakk mer koffein gjorde det bedre på hukommelsestester enn de andre, melder forskning.no.

Den nye studien viser at koffein kan forhindre demens. Resultatene ble publisert i det anerkjente tidsskriftet American Academy of Neurology.

- Det er godt kjent at koffein er stimulerende, men studien viser at effekten kan være langt større enn det vi tidligere har visst om, sier forfatter av studien Karen Ritchie.

Hun jobber på det franske nasjonale instituttet for helse og medisinsk forskning (INSERM) i Motpellier.

- Koffein ser hos kvinner ut til å redusere kognitivt forfall, forklarer Ritchie.

Mindre effekt hos menn

Ritchie er usikker på hvorfor koffein ikke hadde den samme virkningen på menn.

- Det kan hende at kvinner er mer følsomme og reagerer mer på koffein, forteller hun.

Effekten øker med alderen

Forskerne fulgte 7.000 kvinner som i en periode på fire år fikk evaluert koffeininntak og kognitive evner.

Forskerne justerte for faktorer som kan tenkes å påvirke hukommelsesevnen som utdanning, høyt blodtrykk, depresjon og hjerte- og karsykdommer.

Studien viste også at effekten av koffein økte med alderen. Det var 30 prosent mindre sannsynlig at kaffedrikkerne hadde dårlig hukommelse da de var 65 år. For 80 åringene økte prosentandelen til 70.

Trengs mer forskning

Ritchie mener at forskningen er lovende, men at det trengs lengre studier for å finne ut om koffein kan forebygge demens.

- Det kan hende at koffein forsinker en demensprosess i stedet for å forhindre den, sier hun.

Leder for en britisk Alzheimer-forening, Rebecca Wood, mener det er viktig at man forsker på ting som kan forhindre Alzheimer.

- I og med at det ikke finnes noe medisin som forhindrer Alzheimer enda så er det ekstremt viktig at man forsker på dette. Det er også slik at flere og flere får denne sykdommen, påpeker hun.

Personvernpolicy