Karitas menn er klare til kamp

Karitas menn er klare til kamp
Karitas menn er klare til kamp

Menn lever kortere, avbryter oftere skolegang og får sjelden omsorgsrett for barn etter samlivsbrudd. Det vil Karita Bekkemellems nyutnevnte mannspanel gjøre noe med.

Foto:
Statsråd Karita Bekkemellem (i midten), her flankert av blant annet Knut Haavik, Jørgen Lorentzen, Heikki Holmås og Arve Juritzen, møtte mandag medlemmer fra det såkalte Mannspanelet på Bohemen pub i Oslo. Panelet som er opprettet av Barne - og likestillingsministeren, skal drøfte utfordringer knyttet til menn og likestilling. Foto: Heiko Junge / SCANPIX

Menn i alle aldre benket seg sammen på Bohemen Sportspub mandag. Der var politikere, programledere, fagforeningsledere og forskere med en ting felles: De er håndplukket av barne- og likestillingsminister Karita Bekkemellem (Ap) for å diskutere menn, mannsroller og likestilling i Norge i 2007.

- Vi hadde behov for debatt og innspill i forbindelse med stortingsmeldingen om menn og likestilling som regjeringen skal legge fram, og vi ønsket å snu prosessen litt. Vanligvis starter debatten etter at en regjering har lagt fram en stortingsmelding til behandling. Vi ville dra i gang spennende debatter før vi var ferdig med meldingsarbeidet, forteller Bekkemellem til NTB.

Hun tror menn vil hilse debatten velkommen.

- Dette handler om å få på plass en debatt om menns manglende rettigheter i vårt samfunn. Det er på høy tid at menn går inn på den arenaen og skaper debatten selv. Det er ikke vi kvinner som skal ta debatten for dem, sier Bekkemellem.

Særegne helseproblemer

Nestleder i utvalget Heikki Holmås (SV) sier at menns rettigheter til omsorg for barn ved samlivsbrudd, menns særegne helseproblemer og det at veldig mange gutter faller ut av skolen, er saker mannspanelet vil ta opp på sine møter.


Han mener mannspanelet vil ha en viktig funksjon, både for kvinner og menn.


- Alle ser at kvinner ikke har de samme mulighetene til demokratisk deltakelse eller den samme makten som menn har. Vi som menn må diskutere hvordan vi kan få gjort noe med dette. Men vi må også huske på at på enkelte samfunnsområder blir menn forskjellsbehandlet. Dette gjelder særlig omsorg for barn, sier Holmås til NTB.

Henger i hornet

Holmås betegner seg selv som feminist. Det gjør ikke panelkollega og Se og Hør-redaktør Knut Haavik.

- Jeg tror neppe jeg kan kalle meg feminist, men jeg er svært beæret over å ha blitt invitert til å være med. De trengte vel en gammel mann som henger i hornet på veggen og piper ned til ungdommen, sier Haavik til NTB.

Også han vil sette søkelyset på menns situasjon etter samlivsbrudd.

- Det er mange flere menn enn kvinner som tar sitt eget liv. Det har kanskje med det å gjøre at mange menn blir tapere når det er samlivsbrudd, både økonomisk, følelsesmessig og i forhold til barna, sier han.

Leder i utvalget er Arild Stokkan-Grande (Ap). Han var ikke til stede på mandagens presentasjon. Utvalget skal ha sitt første offisielle møte 7. september. (©NTB)

Personvernpolicy