Sex-avhold funker ikke

Sex-avhold funker ikke
Sex-avhold funker ikke

Avhold fra sex ender i kjønnssykdommer.

Illustrasjonsfoto:

Sex-avholdenhetsgrupper er populære i USA. Om det betyr at ungdommene ikke har sex, er et annet spørsmål. (Illustrasjonsfoto: Flickr )Sex-avholdenhetsgrupper er populære i USA. Om det betyr at ungdommene ikke har sex, er et annet spørsmål. (Illustrasjonsfoto: Flickr )

Ungdommer som ikke har sex blir like ofte gravide og får like ofte kjønnsykdommer som andre ungdommer.
Et universitetsteam fra Oxford har sett nærmere på trette
n avholdenhetsgrupper med tilsammen over 15.000 ungdommer mellom 10 og 21 år. Resultatet er nok sjokkerende for mange: Avholdenhetsprogrammene hadde absolutt ingen effekt. Blant de sex-avholdende var det like mange uønskede gravidideter og like stor spredning av kjønnssykdommer, melder BBC.

Norge: Religiøst betinget

Organisasjoner det ungdommer sammen sier «nei til sex» er svært populære i USA, og har også fått tilhengere i England. I Norge er de organiserte gruppene med ungdom velger å vente med å ha sex, knyttet til religiøse organisasjoner. David Hasseløy er en av dem. Han er 23 år og har aldri hatt sex.

- Jeg har faktisk lyst til å spare meg til den éne spesielle, sier Hasseløy, som er med i Pinsebevegelsen.

Større hyppighet av kjønnsykdommer

Forskerne kom frem til at ingen av avholdenhets-programmene hadde noe å si for når første gang ungdommene hadde sex, om de brukte beskyttelse, antallet sexpartnere, og hyppigheten av seksuelt overførbare sykdommer

- Dette overrasker meg egentlig ikke. I USA er det nok mange som blir med i slike grupper kun fordi forldrene vil at de skal. Det er en stor forskjell på å få pressa noe på seg, og det å velge noe selv fordi gode forbilder rundt deg har inspirert deg til å selv ta et aktivt valg, sier Hasseløy.

David Hasseløy i Pinsebevegelsen slår et slag for klining, fremfor sex. ( Foto: Privat)David Hasseløy i Pinsebevegelsen slår et slag for klining, fremfor sex. ( Foto: Privat)

Undersøkelsen viste til og med at det i èn av de tretten gruppene ble rapportert om betydelig større forekomst av uønsket graviditet og kjønnsykdommer, enn blant øvrige ungdommer.

Slår et slag for klining

Forskerne antyder at grunnen til at slike grupper har en så liten effekt, er at de ikke tilbyr noe sikkerhetsnett for de ungdommene som velger å ha seksuelle forhold. Mange opplever å nærmest bli tiet i hjel med sitt sex-liv. Dessuten, når ungdommene i avholdenhets-programmene først bestemmer seg for å ha sex, mangler de kunnskapen og selvsikkerheten til å gjøre en god opplevelse av det.

I Pinsebevegelsen i Norge er de ikke fullt så redd for å snakke om sex, som amerikanerne. Likevel er det nok ikke akspetabelt som leder å stå frem og si at du har hatt sex før ekteskapet, forteller Hasseløy. Han mener all den informasjonen som unge folk får om sex i dagens samfunn, er unødvendig.

- Hvis man først bestemmer seg for å ha sex, tror jeg man finner ut det meste selv, jeg. Dessuten - what ever happened to god gammeldags klining?, smiler pinsevennen.

( Forsidefoto: Flickr)

Personvernpolicy