Vil ikke synge om rumpa til Franco

Vil ikke synge om rumpa til Franco
Vil ikke synge om rumpa til Franco

Rumpa til Franco er ikke god nok lenger. Nå vil spanjolene ha en ordentlig nasjonalsang.

Foto

- Det er ikke rettferdig at våre sportsmenn bare må nynne med på nasjonalsangen, sier en representant fra den spanske Olympiakomiteen, til The Economist.

Nå har han bedt Spanias innbyggere om å lage noen passende setninger til å følge melodien.

Tusenvis av forslag har allerede kommet inn, og de beste tre-fire forslagene blir plukket ut i september.

Synger om Francos rumpe

Selv om Spania aldri har hatt en offisiell tekst på nasjonalsangen sin (som egentlig er en militær marsj) har det lenge eksistert mer eller mindre egenkomponerte tekster på folkemunne. Det forteller Johan Lindal, som har spansk mor og bor deler av året i Spania.

- Spanjolene finner ofte på egne versjoner av sangen. De fleste er vel ganske vågale, blant annet er det en variant som handler om general Franco, mammaen hans og Francos blankskurte rumpe. Min gamle tante synger en annen versjon igjen, en fra gamle dager, sier Lindal.

Redd for å støte

Det spanske parlamentet skal velge hvilken av de innsendte forslagene de synes er best, og her begynner problemene:

Spania er ett av de mest desentraliserte landene i Europa, og prøver stadig å finne ut hvor mange nasjonaliteter som egentlig finnes innenfor grensene. Hvordan er det mulig å bli enig om en tekst med innbitt patriotisk mening som ikke på en eller annen måte støter baskerne, katalanerne eller galicierne?

Unngår vanskelig ord

- Jeg tror mange i området rundt Madrid ønsker seg en nasjonalsang med tekst, men rundt om i Spania er det veldig mange som er mye mer opptatt av sitt område enn landet. Det finnes til og med fotballspillere som heller vil spille i området sitt, enn på landslaget, fordi de føler en større tilhørighet der, forteller Lindal.

Kanskje er det en idé å bruke vinneren av en TV-konkurranse der oppgaven nettopp var å finne frem til en nasjonalsang. Vinnersangen lovpriser kjærlighet, frihet, kultur, Europa, verden, flagget og grunnloven. Samtidig unngår den det vanskeligste av alle ord: «España».

(foto av Franco og rumpa: Scanpix)

Personvernpolicy