Blir tykk med tykke venner

Blir tykk med tykke venner
Blir tykk med tykke venner

Har du mange venner som er overvektige er det stor sjanse for at du selv blir det også, viser ny forskning.

Illustrasjonsfoto:
Scanpix

Venner, partnere og søsken har mye å si for din egen vekt, det melder forskning.no. To forskere fra Harward Medical school konkluderte med dette etter å ha undersøkt hvordan vekta til 12067 amerikanere forandret seg i løpet av 32 år.

Når vennene dine legger på seg skyter risikoen i været for at du selv vil gjøre det også. Forskerne kom frem til at venner har 57 prosent sjanse for å følge i samme fotspor. For søsken er sjansen 40 prosent.

- Det handler ikke bare om at slanke og fete mennesker bare finner lignende mennesker å være sammen med. Det er en direkte årsakssammenheng, sier professor Nicolas Christakis fra Harward Medical school.

Han mener forskningsresultatene ikke bare er relevante for overvektige.

- Det er imidlertid viktig å huske at vi ikke bare har bevist at fedme er "smittsomt", men også at det å være slank også smitter, sier medforsker James Fowler, professor ved University of Carlifornia, San Diego.

Akseptabelt å være overvektig

Forskerne mener at folk som har overvektige venner begynner å synes det er greit å være større siden folk rundt dem er det.

- Det som ser ut til å skje er at en person som blir fet sannsynligvis forandrer normene for hva som er akseptabel kroppstørrelse, forklarer Christakis.

Han mener folk legger merke til hvordan livsstil de rundt seg har.

- Bevisst eller ubevisst ser folk på andre når de bestemmer hvor mye de skal spise, hvor mye de skal mosjonere og når de veier for mye, sier forskeren.

Sosiale bånd viktig

Det at venner så ut til å ha større innflytelse på vekta enn søsken tyder på at sosiale bånd kan være viktigere enn biologi og gener. Forskningsresultatene viste nemlig at det å leve i samme miljø, eller dele kosthold ikke var utslagsgivende faktorer.

- Da vi så på effekten av avstand fant vi ut at vennen din som er 100 mill unna har akkurat like stor innflytelse på fedmen din som en som bor i nabohuset, sier Fowler.

Kan hjelpe mange

Forskerne mener denne kunnskapen kan bli svært viktig i kampen mot fedmeepidemien som herjer i enkelte deler av verden.

- Vi må være klar over at en vesentlig del av en persons helse ligger i nettverket deres. Det faktum at behandling ikke bare påvirker den enkelte men også vil spre seg gjennom det sosiale nettverket deres, betyr at inngrep fra helsevesenet kan være langt mer kostnadseffektivt enn tidligere antatt, påpeker Fowler.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus