Tøff tur i Nansen og Johansens fotspor

Tøff tur i Nansen og Johansens fotspor
Tøff tur i Nansen og Johansens fotspor
Artikkelen fortsetter under annonsen

Børge Ousland og Thomas Ulrich har fulgt sporene til Fridtjof Nansens og Hjalmar Johansens legendariske 1896-ekspedisjon. De kom fram, men bare så vidt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
FOTO:
Børge Ousland (t.v.) og Thomas Ulrich ved plaketten der Nansen møtte briten Frederic Jackson. Foto: Hans Christian Erlandsen / SCANPIX

Med kajakker som pulk har Børge Ousland og Thomas Ulrich fulgt sporene til Fridtjof Nansens og Hjalmar Johansens legendariske 1896-ekspedisjon. De kom fram, men bare så vidt.
- Vi hadde ekstremt vanskelig forhold før vi kom til land. Vi hoppet fra flak til flak, og vi drev nesten forbi øya hvor vi skulle i land. Vi holdt på i 25 timer før vi kom oss på land, sier Børge Ousland til NTB.

De var da i ferd med å gå tom for krefter.
- Hadde vi ikke kommet oss i land da, så vet jeg ikke hvordan det hadde gått, sier han.

1. mai startet Børge Ousland og Thomas Ulrich ferden fra Nordpolen til Kapp Flora i Frans Josefs land. Tirsdag var de endelig framme ved turens mål, etter hele 85 dager. Da var de framme ved stedet hvor Nansen ble reddet ut fra øygruppen.

Målet har hele tiden vært å sette søkelys på Nansens ekspedisjon fra 1895, en ekspedisjon ingen har gjort på 110 år.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nordpolen

I 1895 forlot Nansen og Johansen «Fram» for å sette kursen mot Nordpolen. På grunn av vanskelige forhold kom de aldri fram, men på tilbaketuren måtte de overvintre på Franz Josefs land, hvor de bygde en steinhytte og levde i hele ni måneder på kjøtt fra isbjørn og hvalross.
- Året etter fortsatte de videre, og tilfeldigvis var det en annen engelsk ekspedisjon på øygruppen. At de traff den gruppen, reddet sannsynligvis livene deres, sier Ousland, som er full av beundring for heltene sine.

- Dette er kanskje en av de største ferdene i polarhistorien. Han trekker da spesielt fram verdiene som de to mennene hadde og evnen til å aldri å gi opp, selv om situasjonen så håpløs ut.

En av de vanskeligste

Selv beskriver han turen som en av de vanskeligste han har gjort.- Vi har hatt rundt 20 isbjørner som vi har møtt og som har kommet inn til teltene om natta, hvalross som omtrent kom opp i kajakkene når vi padlet og storm og halvannen meter høy sjø. Men det har vært utrolig spennende og variert, sier Ousland.

10. august kommer en båt for å hente de eventyrlystne gutta, men turen er ikke over med det. Båten kjører dem til Nordkapp, og derfra skal Ousland sykle hjem til Oslo. (©NTB)