Slik lurer du tyvene

Slik lurer du tyvene
Slik lurer du tyvene
Artikkelen fortsetter under annonsen

Her får du tipsene som lurer innbruddstyvene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Trist syn
Noen kommer hjem til knust glass etter innbrudd i ferien. ( Foto: Scanpix)

Alarm og full sikring av huset er vel og bra. Men hva gjør du hvis du reiser på ferie i morgen, og slett ikke har tid til å styre med slikt? Da gjelder det å lure tyvene: Få det til å se ut som om du fortsatt er hjemme.

Hver eneste dag skjer det gjennomsnittlig rundt 65 innbrudd og tyverier i norske boliger. I tillegg kommer de som ikke er meldt til forsikringsselskapene, i følge Finansnæringens hovedorganisasjon (FNH).

Tiltakene som gjør forskjellen

Alt tyder på at det er lurt å ta noen forholdsregler før døra låses og ferien starter. Informasjonssjef i Storebrand, Kristin V. Tønnesen, har følgende råd før reisen:

Ikke la posten hope seg opp- det viser at du er bortreist. ( Foto: Scanpix)Ikke la posten hope seg opp- det viser at du er bortreist. ( Foto: Scanpix)

- Stopp eller omadressér post og aviser, så det ikke hoper seg opp synlige mengder i postkassa.

- Inngå en gjensidig avtale med naboen om å klippe plen, vanne blomster, og for øvrig holde tilsyn med boligen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Varier belysningen med klokkebryter eller fotocelle.

- Ikke la en tom søppelsekk henge i stativet ute.

- Viderekoble telefonen, enten til din egen mobil eller en annen du har gjort avtale med.

- Sikre gjenstandene dine. Har du ikke egen safe, kan du leie en bankboks til de mest verdifulle gjenstandene eller oppbevare dem trygt hos venner som er hjemme.

Politiet: - Monter låser og alarmer

Politiet er enige i at når det ser ut som om du er hjemme, minker det sjansen for besøk av tyver. I tillegg råder de til å montere lås på vinduer, ha enveisskruer på vinduene, og installere alarm tilknyttet vaktselskap. Dette minker sjansen betraktelig for innbrudd, skriver politiet på sine nettsider.

Likevel,Stein Haakonsen, informasjonssjef i Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH), er ikke overbevist om at en kostbar boligalarm er noe absolutt alle trenger. Han sier til nettavisa forbruker.no at hvis du bor en etasje eller to over bakkenivå for eksempel i et rolig strøk, kan andre tiltak være vel så effektive.

- Her kan forsikringsgodkjent tilleggslås på ytterdøra være et godt alternativ, sier Haakonsen.

I 2006 hadde allerede 32 prosent av husstandene i Norge installert boligalarm, i følge Statens institutt for forbrukerforskning (SIFO).

( Forsidefoto: Scanpix)