Meny

Brite satte kald rekord

Brite satte kald rekord
Den britiske svømmeren og hardhausen Lewis Gordon Pugh satte søndag en kald rekord.
Foto: Scanpix
I 2005 svømte Lewis Gordon Pugh fremfor Monacobreen på Svalbard under en av de to kalde svømmeturer i Magdalenafjorden og Verlegenhuken på henholdsvis 79 og 80 grader nord, Foto: Terje Eggum / SCANPIX.
London (NTB): I et håp om å rette oppmerksomhet mot klimaendringer svømte han 1 kilometer i iskaldt Nordpol-vann.

– Vannet var helt svart. Det var som å hoppe i et svart hull. Det var skremmende, sier Pugh om øyeblikket han stupte ut i vannet i ei råk på Nordpolen.

– Smerten kom øyeblikkelig, og det føltes som om kroppen min sto i brann.

Jeg hadde det ulidelig vondt fra begynnelse til slutt, og jeg holdt på å gi meg et par ganger, forteller han ifølge BBC.

Kun iført badebukse, badehette og svømmebriller svømte 37 år gamle Pugh i 18 minutter og 50 sekunder i vannet som holdt -1,8 grader, den laveste temperaturen et menneske har svømt i, ifølge en uttalelse fra Pugh.

Briten kaller svømmeturen, som er den første noen gang på Nordpolen, en triumf, men også en tragedie.

– Det er en tragedie at det er mulig å svømme på Nordpolen, sier han.

– Jeg håper svømmeturen min vil inspirere verdens ledere til å ta klimaendringene på alvor, fremholder han.

Sognefjorden

Tidligere har 37-åringen også svømt Sognefjorden på langs og tilbrakt nærmere 24 minutter i en isråk ved Nigardsbreen, også det en rekord.

Vanlige folk ville ha begynt å hyperventilere, fått sjokk og druknet etter få minutter i isvann som det Pugh boltrer seg i, men det er ikke uten grunn at briten har fått kallenavnet Isbjørnen.

Som et ledd i forberedelsene til sommerens rekordforsøk på Nordpolen har han spist seg opp fra 87 til 105 kilo ved å lange innpå seks solide måltider om dagen.

Han har også ligget i hardtrening i norsk brevann.

Krymper
Havforsker Ralf Döscher ved det svenske meteorologiske og hydrologiske institutt sier til nyhetsbyrået AFP at Arktis har krympet siden 1980- og 1990-årene.

– Isen er helt klart blitt tynnere, og vannet kan nå ses både her og der. Disse hullene i isen kommer til å dukke opp oftere i fremtiden, sier han. (©NTB)
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus