Meny

– Pass deg for gammel maskara

Kvinner gjør seg lekre med gammel maskara full av bakterier, viser en britisk undersøkelse.

Foto: Yuriko Nakao/Scanpix.Foto: Yuriko Nakao/Scanpix.

Oslo (NTB-Jørgen N. Haugseth): – Pass på holdbarheten, sier Mattilsynet. Forskeren Susan Blakeney ved College of Optometrists, en institusjon for øyespesialister i Storbritannia, har studert sammenhengen mellom makeup og infeksjoner.

Hun er klar i sin advarsel, ifølge den danske avisen Politiken.

– De fleste kvinner kjenner ikke til eller er likeglade med «minst holdbar til»-datoen på sminkeproduktene, sier hun.

Hele 92 prosent av kvinnene som deltok i den britiske undersøkelsen, innrømmet at de har brukt mascara som hadde gått ut på dato.

Om norske kvinner er like glad i gammel sminke vites ikke. Men av dem som deltok i undersøkelsen svarte to tredeler av de spurte, at de hadde brukt produkter av denne typen som var kjøpt mer enn to år for bruken, forteller Susan Blakeney og hennes kolleger.

Følger med
Også Norge er bundet av EUs kosmetikkdirektiv fra 1976.

– Det er obligatorisk å oppgi holdbarhetsdato på kosmetikkprodukter som har holdbarhetsdato på 30 måneder eller mindre. For produkter som har holdbarhet mer enn 30 måneder, er det obligatorisk å merke produktet med hvor lenge det er holdbart etter åpning, sier førstekonsulent Julie Tesdal Håland i seksjon for fremmedstoffer og kosmetikk i Mattilsynet til NTB.

Ingen kontroll

Håland kjenner ikke til om Mattilsynet har gått spesielt ut for å kontrollere at kosmetikkindustrien etterlever disse kravene.

Hun sier at hun ikke kjenner til den aktuelle rapporten, men har heller ikke fått spesielt mange henvendelser om infeksjoner som følge av gammel sminke i Norge.

– Om det er et problem eller ikke, det vet vi ikke. For det er ikke sikkert at alle som har opplevd dette har kommet til oss med det, sier hun.

Men opplyser at Mattilsynet vil følge den britiske undersøkelsen med interesse. Selv om hun ikke har hørt om mange tilfeller der dette er et problem, understreker hun at kravene om merking er viktige for å ivareta sikkerheten til forbrukerne.

Og for å være på den sikre siden oppfordrer hun folk å bruke sminken innenfor holdbarhetsdatoen og sjekke innholdslisten for å finne ut om den inneholder stoffer som forbrukeren eventuelt er allergiske mot. (©NTB)

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus