250 prosent mer regn enn normalt på Østlandet

Juni 2007 var den våteste på 124 år i Oslo-området. Regnet fortsetter å falle og nå advares det om flomfare.

(Hilde Nordlund, NTB):
Statens vegvesen ber bilister i Sør-Norge kjøre forsiktig.

- Vi er opptatt av å be bilister kjøre aktsomt og følge skilter i forbindelse med midlertidig stengte veier og store vannmengder, særlig ved fare for vannplaning. På grunn av de store nedbørmengdene har det oppstått risiko for vannplaning også på veier hvor dette vanligvis ikke forekommer, som på deler av E18, sier informasjonskoordinator i Statens vegvesen region sør, Ivar Tunheim til NTB.

Fem fylker med flomfare

Telemark, Buskerud, Oppland, Oslo og Akershus er særlig i faresonen for flom.

Vannstanden i de store innsjøene vil stige, særlig i Tyrifjorden, varsler Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). De mest utsatte vassdragene er Hallingdalsvassdraget, Krøderen, Drammenselva og Numedalslågen der flommen kan nå opp mot en 50-årsflom. Andre vassdrag som Otta, sideelver til Gudbrandsdalslågen, Begnavassdraget og Skiensvassdraget er også utsatt.
For de fleste mindre og mellomstore vassdragene har flommen nådd sitt toppunkt.

- Det begynner å bli alvorlig når dette er noe som vi opplever hvert 20. år, sier vakthavende meteorolog, Jarl Andersen til NTB.

Regnet fortsetter

Andersen har ingen gladmelding om sommervarme å komme med for Sør-Norge i dagene fremover.

- De neste dagene vil det regne med jevne mellomrom østafjells, Agder, Telemark og Østlandet. Nordlige deler østafjells kan vente perioder med sol fredag og lørdag, men ellers vil det fortsatt komme regn og noe lavere temperaturer, sier Andersen til NTB.

Også Trøndelag, Møre og Romsdal og Nordland kan få regnbyger ettersom nedbøren flytter seg nordover, og været blir litt lettere i sør.

Lenger nord vil det drøye lenge med nedbør, forklarer Andersen.

Vannfylte kjellere

Østlandet og områdene rundt Oslo har hatt 200-250 prosent av den normale nedbørmengden for juni. Målestasjonen Bjørnholt i Nordmarka har ikke hatt så store nedbørmengder siden stasjonen ble startet i 1883, forteller seksjonsleder for Klimainformasjon ved Meteorologisk institutt, Knut Iden.

- Nedbøren har falt over kort tid og dermed gitt store døgnmålinger. Store nedbørmengder over kort tid har mye å si for hvordan vannet blir transportert vekk. Særlig så vi dette den 24. juni, da det kom store nedbørmengder på under en time i Osloområdet. Dette førte blant annet til en del problemer med vannfylte kjellere, sier Iden til NTB.

Fare for jordskred

Det gikk flere mindre jordskred natt til onsdag og onsdag morgen, og Norges geotekniske institutt utelukker ikke at det vil kunne komme flere mindre jordras fremover.

- På grunn av lokalt store nedbørmengder flere steder kan det fortsatt komme jordras, sier Anders Solheim hos Norges geotekniske institutt til NTB.

Sjekk værmeldingen og langtidsvarslet her.

LES OGSÅ: Gråværet fortsetter i Sør-Norge

Oppdatert med flere kommentarer klokken 16.15.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus