Hvordan å innta de edle dråper

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvilke vinglass er best? Hvordan åpner man en champagneflaske? Hvor kald skal ølen være? Her er 20 tips til hvordan best å innta de edle dråper.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(Foto: Lene Aarnes Westerhaug)(Foto: Lene Aarnes Westerhaug)

1.

Velg tulipanformede vinglass, de holder best på aromaene. Fargede vinglass er en uting, vinens farge er en del av vinopplevelsen.

2.

Ikke fyll for mye vin i glasset, men kun opp til der glasset er på sitt tykkeste. Det skal være plass til å virvle litt på glasset for å få frem aroma i vinen.

3.

Hold i stetten og ikke i selve glasset. Holder du i glasset blir det skittent, og vinen blir varm.

4.

Se på vinen mot lyset eller hvit bakgrunn, er vinen intens gul-grønn eller rød-lilla er det tegn på at vinen er ung, mens en gullgul eller varmrød farge kan indikere at vinen er mer utviklet. Prøv å relatere fargen til de dufter og smaker du finner i vinen.

5.

Stikk nesen godt ned i glasset og sniff inn duftene et par-tre ganger. Men ikke snus for lenge eller for hardt, spesielt ikke ved alkoholsterke viner. Alkoholen kan bedøve luktesansen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

6.

Ikke bry deg om at vinsmakere gir rare assosiasjoner til vin, men prøv å finne dufter vinen minner deg om. Det trenger ikke være spiselige ting en vin assosieres med, viner kan blant annet ha tjære- og petroleumlignende dufter uten at det er negativt. Prøv å huske assosiasjonene når du neste gang smaker en vin.

7.

Surr vinen litt rundt tungen for å få frem mest mulig smak, og om du kan slurpe inn litt luft mens du fortsatt har vinen i munnen kjennes aromaene bedre.

(Foto: Lene Aarnes Westerhaug)(Foto: Lene Aarnes Westerhaug)

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

8.

Vurder vinens fruktighet og tørrhet, i tillegg bør du vurdere om vinen er varm av alkohol eller om munnen vanner seg av syreinnholdet. Kjenn etter om du finner treaktige smaker, om den virker bløt, om den har merkbare tanniner (garvesyre) og om smaken varer lenge. Er smaken slik du trodde den skulle være etter at du luktet på den? Innfrir den forventningene?

Artikkelen fortsetter under annonsen

9.

Diskuter vinen. Det er lettere å komme frem til vinens egenskaper i fellesskap, samtidig som en vinopplevelse alltid er best i selskap med andre.

10.

Finn ut hva det er du liker i en vin. Ved å være dine preferanser bevisst, vil du lettere kunne velge viner som gir deg best mulig vinopplevelser.

11.

Ikke la musserende ligge i kjøleskapet over lengre tid, vinen og boblene kan flate ut. Kjøl den ned til cirka 6 °C rett før den skal drikkes. Bruk en vinkjøler med vann og isbiter, eller la den stå noen timer i kjøleskapet.

12.

Velg litt lave tulipanformede hvitvin- og champagneglass fremfor de høye slanke, de holder bedre på dufter og eventuelle bobler, uten at du får kink i nakken ved siste slurken.

(Foto: Lene Aarnes Westerhaug)(Foto: Lene Aarnes Westerhaug)

13.

Med mindre du har vunnet en fotballcup eller Formel 1, rist aldri på champagneflasken før den åpnes. Hold godt rundt korken, sikt vekk fra folk og dyre vaser. Vri på flasken, ikke korken, til den glir ut med et forsiktig plopp.

Artikkelen fortsetter under annonsen

14.

Drikk ditt sprudlevann med stoisk ro, at du må få det i deg fort er bare tull. Boblene holder lenge nok til at du kan ta deg tid til å nyte hver eneste dråpe.

Artikkelen fortsetter under annonsen

15.

Om du ikke intresserer deg nevneverdig for mat- og vinkombinasjoner så følg noen enkle kjøreregler: Lett vin til lette måltider og kraftig vin til kraftig mat.

16.

Godt brennevin er på sitt beste i romtemperert tilstand. Vil du mildne den, ha heller en skvett vann i glasset enn isbiter, og ikke putt flasken i fryseren.

17.

Drikk vellagret rom som annet godt brennevin, uten blandevann.

18.

Øl er ikke ment å drikkes så nær frysepunktet som mulig, i likhet med annen drikke demper du smaken ved kraftig nedkjøling. Mørkere øl skal gjerne drikkes noe varmere enn de lyse. Anbefalt temperatur står ofte på flasken.

19.

Drikk søt vin til gåselever, blåskimmelost, harde salte oster, aprikoser, jordbær, nøtter og mørk sjokolade.

20.

Drikk gjerne bedre og oftere, men måtehold er viktig.