Meny

Sprudlende valg

Før nyttårsfeiringen kan starte må festvinen i hus. Men skal du velge de dyre eller billige boblene?

De mest sagnomsuste bobler av dem alle er champagne. Den første sprudlevinen skal ha sett dagens lys i franske Champagne, en region hvor musserende vin har blitt perfeksjonert gjennom århundrer.

(Foto: Lene Aarnes Westerhaug)(Foto: Lene Aarnes Westerhaug)

Musserende vin blir unektelig best når den produseres på den tradisjonelle metoden, som i Champagne, selv om metoden brukes over hele verden. Dette er en krevende og kostbar prosess som ved annengangsgjæring på flaske produserer naturlige bobler. Samtidig dør gjærcellene og gir en tiltalende duft som minner om nybakt brød.

Er champagne på sitt beste er kvaliteten nærmest uslåelig. Druene plukkes for hånd, og siden to av tre klassiske
druer faktisk er røde, må vinen presses raskt og forsiktig for å ikke ta farge av skallet. Vinen lagres lenge i kontakt med gjærcellene, og dette kombinert med regionens kalkholdige jordsmonn og kjølige klima gir ofte høy kvalitet på champagne.

Kvalitet og pris henger altså sammen, men dyrt er ikke alltid best. Husk at mange av de store champagnehusene har massive markedsføringsbudsjetter, hvor vi som kunder er med på å betale regningen.


Flere av de store vinhusene har tradisjonelt kjøpt druer fra mindre vinbønder, hvor enkelte har satt kvantitet fremfor kvalitet. De siste årene har vi imidlertid sett en oppblomstring av god champagne, som ligger langt under de store merkene i pris. Delvis som følge av at flere kvalitetsbevisste produsenter har begynt å lage sin egen vin, samtidig som vi forbrukere har blitt mer bevisst forholdet mellom kvalitet og pris.

Prisnivået på tradisjonelt laget musserende avgjøres av hvor industrialisert produksjonen er, druekvalitet og lagringstid. Dette medvirker til at franske crémant og spanske cava er prisgunstige alternativer til champagne.

Cavaproduksjonen er svært industrialisert og kravene til lagringstid er lave. De billigste variantene får derfor lite bakstpreg. I tillegg gir druesorter og varmere klima cava rundere sødme, noe som tiltaler mange. Sees kvalitet i forhold til pris, er cava unik.

Når annengangsgjæring gjøres på ståltanker, reduseres kostnadene ytterligere. Tankmetoden gir litt krassere bobler og lite bakstpreg. Dette er den vanligste metoden for sekt, musserende fra tyskspråklige land. Brorparten av billig sekt har elendig kvalitet, men går du litt opp i pris finnes det også god sekt, hvor noen er laget på tradisjonelt vis.

Hvilke bobler du skal velge til årets siste festlighet, bør stå i forhold til anledning og økonomi. Du bør tenke på hva den skal nytes til, hvor den skal drikkes og kanskje hvem du skal skåle med.

Er man en vinglad forsamling eller et romantisk par, som skal nyte et lekkert gourmetmåltid, kan de edleste dråper få boble fritt både før, under og etter måltidet. Vel å merke hvis lommeboken tillater det. Men kostbart sprudlevann bør kanskje ikke sprettes når man står festkledd i vinterkulden, under en fargesprakende himmelhvelving.

Champagne:

• Tarlant Brut Zero. Pris: 220,- (46738) Moestue.

En Champagne uten dosage (sukkertilsetning). Den har lys strågul farge, rene dufter av epler, toast, lime og blomster. Fruktig, syrefrisk og svært tørr med fine bobler og middels fylde. Lang og mineralsk ettersmak. Svært godt kjøp.

• Charlemagne Blanc de Blances Réserve, Brut.Pris: 253,- (30689)

Denne er laget kun av druen Chardonnay, noe som gir en lettere og delikat stil. Dufter av sitron, gule epler, fersken og toast. Boblene er friske og lette, smaken harmonisk og mineralsk. Lang ettersmak med lett saltpreg.

• Gatinois Grand Cru Brut Réserve. Pris: 292,- (46559)

Lys gyllen, pinotdominert champagne med friske dufter av modne epler, sitrus, brødbakst og innslag av røde bær. Smaksrik og fruktig med lett fedme og god syre. Lang fyldig ettersmak.

• Nicolas Feuillatte Blanc de Blancs 1997. Pris: 306,- (32511)

Strågul farge. Dufter av gule epler, sitrus, lyst landbrød med hint av blomster. Bløt mousse, lett fedme i munnen og middels fylde. Lang elegant ettersmak.

• Arnould Grand Cru Blanc De Noir Brut. Pris: 240,- (46394)

En champagne laget kun av røde druer. Strågul farge og dufter av jordbær, epler, mineraler og gjærbakst. Fine bobler, smaksrik, frisk og fyldig. Middels lang ettersmak.

• Veuve Clicquot Brut. Pris: 334,- (881)

Blant de bedre kommersielle champagnene, og kjent som «gul enke». Den dufter av røde epler, sitrus, landbrød og svakt sjokolade. Frisk, fruktig og smaksrik med fine og langvarige bobler.

• Lanson Black Label. Pris: 300,- (891)

Lys gul farge. Dufter av modne epler, sitrus og toast, samt hint av røde bær. Frisk, flotte bobler og god frukt. Lang, syrlig ettersmak.

• Moët & Chandon Brut Impérial. Pris: 310,- (895)

Klassisk champagne fra et av de største champagnehuset. Den dufter av gule epler, melon, mineraler, sitron og toast. Frisk, slank og lett syrlig med fine bobler og delikat ettersmak, men har lite særpreg.

Musserende:

• Langmann Schilchersekt. Pris: 162,- (20546)

En spennende rosé laget av den østerrikske druen Blauer Wildbacher. Dufter særegent av rips og solbærblader. Vinen er frisk og syrlig, har en flott balanse mellom det urtebitre og fruktsøte, og lang ettersmak. En utpreget matvin.

• Crémant de Bourgogne Blanc de Noirs 2004 Brut. Pris: 136,- (31190)

Lys gyllen mussernede laget kun av røde druer. Den dufter av bringebær sitrus og nøtter. Fine bobler i starten. Frisk, elegant og myk med smak av mineraler og bær. Middels fyldig med lang syrefast ettersmak.

• Caves des Hautes-Cotes-Cremant de Bourgogne Blanc de Noirs. Pris: 121,- (20121)

En champagnelignende musserende, laget hovedsaklig av røde druer Den dufter modne epler, lime, brødbakst og svakt jordbær. Fine bobler, god, rund fylde og en rik smak som sitter lenge.

• Soler-Jové Brut Reserva. Pris: 95,- (32748)

Klar strågul farge. Dufter av fersken, epler, sitrus og litt kjeks. Lett mousse, Fruktig og frisk med fin syre og medium fylde. Svakt mineralsk og middels lang ettersmak. Mye for pengene.

• Freixenet Brut Nature Vintage 2002. Pris: 100,- (2851)

Strågul farge. Dufter av epler, sitrus, mineraler og toast. Mye bobler, fruktig og smaksrik. Middels fylde og god lengde med innslag av nøtter. Godt kjøp.

• Codorníu Brut Cuvée Raventos. Pris: 120,- (2840)

Musserende vin laget på tradisjonell metode. Den har fine bobler og dufter av gule epler, melon, jord og sukater, samt gjærbakst og svakt gummi. Frisk og smaksrik med god moussé og fylde. Lang ettersmak.

• Conde de Caralt, Brut. Pris: 80,- (14602)

Rund og fyldig cava med dufter av gule plommer, blomster, lime og kjeks. Sødmefull, litt sukkertøyaktig frukt og friske bobler. Ukomplisert og lett å like.

• Deinhard Lila Riesling Brut. Pris: 100,- (2700)

Lys strågul farge. Dufter av epler, blomster, lime og mineraler med hint av petroleum. Litt grove bobler, frisk og lett syrlig med lang ettersmak. En ukomplisert vin som er verdt sin pris.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
04:09 Norwegian-fly landet i Sverige etter å ha vært strandet i Iran04:08 Venezuela stenger grenseoverganger til Colombia03:28 19 kilo ost per nordmann03:27 USAs sikkerhetsrådgiver dropper Korea-møte på grunn av Venezuela03:05 Tvillingbrødre i USA får endelig samme statsborgerskap02:30 FNs generalsekretær ber Venezuela avstå fra vold02:21 Mann til sykehus med stikkskader etter slagsmål i Porsgrunn02:01 Kinesisk selskap kan overta Bergensbanen01:53 Guaido sier militæret hjalp ham til Colombia01:43 Svensk tenåring siktet for seksuelle overgrep mot hest01:20 Advarsel om globalt internettangrep01:19 Helse vest varsler pengekrav mot Bergensklinikken00:39 Trump nominerer ny FN-ambassadør00:28 Kongressen stemmer over resolusjon mot krisetilstand tirsdag00:11 Mange pensjonister hadde nedgang i realinntekten i fjor23:36 Ruud utslått i kvartfinalen i Rio23:00 Norwegian-fly endelig på vei hjem fra Iran22:23 Mueller-rapporten kommer trolig ikke neste uke22:07 54 millioner kroner til verdensarv-steder21:42 Trump kan møte Xi i mars21:29 Er du lei av å snakke om været? Nå kan du snakke om været på Mars21:06 Politiet etterlyser personer som kan ha filmet drapet i Bergen20:27 Bronse-Eide: – Denne medaljen er for Ida20:13 R. Kelly tiltalt for seksuelle overgrep19:23 Molde og Sarpsborg vant i Spania19:20 Giske: – Åpenbart at det er en maktkamp19:10 Foreldrepar erklærer seg skyldige i tortur og mishandling19:06 Schmid fikk betalt etter strengt høyderegime18:49 Tilbakekalte våtservietter analysert – liten risiko for negative helseeffekter17:57 Løshunder gjorde thailandsk strand til barnas skrekk17:56 Dark Room-tiltalt dømt til tre og et halvt års fengsel17:46 IAEA: Iran etterlever atomavtalen17:15 Kriminelle bander infiltrerer svensk flyplass: – Har vært enkeltsaker i Norge17:05 Greta Thunberg ledet klimaprotest i Paris16:46 Schmid med nytt VM-sølv, ti år etter, Frenzel vant16:12 Nils Johan Semb slutter som sportssjef for herrelandslaget16:09 Ap-lederen er lei av Giske-saker16:04 Kongress-demokrater legger fram forslag for å stanse mur15:51 Englands statskirke dropper regel om søndags-gudstjenester15:50 Alle de norske hopperne videre til storbakkerennet i VM15:23 Buss og trailer involvert i ulykke på E6 i Nordland14:54 Giske gir opp kampen om plass i arbeidsutvalget14:37 Ingen skadd i snøskred i Ørsta14:08 Ble «truet med VG-sak» om Giske ble innstilt13:59 Forskere fant skilpadde de trodde var utryddet13:59 Omstridt IT-løsning innføres i Norge13:48 Tidligere israelsk e-offiser: Frykter ny storkrig13:25 Bjørn Dæhlie satser på leiligheter på Hafjell13:08 Biskop grep inn i konflikt – to prester fjernet12:52 Klopp: – Ingen tvil om at Solskjær er United-manager neste sesong12:35 Høyesterett forkaster Eirik Jensens anke12:26 Odds alvorlig syke datter får husleieøkning på 90 prosent12:12 Kraftig jordskjelv i Ecuador12:05 Norden vil ha fotball-VM i 202711:59 Halve Norge saltes og strøs før helgeutfarten11:30 VM-hodebryet tårner seg opp for Sverige11:27 Snø i Los Angeles – dét har ikke skjedd siden 196211:16 Valgkomiteen skal revurdere Giske-innstilling11:00 Chelsea nektes å kjøpe spillere i to overgangsvinduer10:59 3,4 millioner har flyktet fra Venezuela10:30 Laveste ekteskapstall på 25 år10:29 India vil hindre at vann går til Pakistan10:24 Nå er det 5.328.000 innbyggere i Norge10:14 Dette faget skal bu elevane på hundreårets krise10:04 Solskjær krysser fingrene for stjerneduo før gigantoppgjøret09:48 Spent Johaug før VM-returen, millionrush i vente09:47 Belgisk klimaaktivist skuffet over Norge09:46 Færre innvandrer til Norge09:45 Johaug og Jacobsen gråt gledestårer for Eide09:42 Sundby håper han går under radaren08:17 Storfavoritten Johaug: – Det blir en stor dag07:55 Israelsk minister vil ikke be Polen om unnskyldning07:49 Giske krever unnskyldning07:46 Nike-aksjen falt etter at spektakulær skofadese rammet supertalent07:45 Mann sendt til sykehus med alvorlige stikkskader i Oslo07:44 Japansk sonde landet på asteroide07:36 Israelsk romfartøy på vei mot månen07:23 Vanlig gatelys? Nei, dette er faktisk mye smartere07:19 OL-kvoteplasser trukket fra verdenscupstevne i skyting grunnet politisk konflikt07:13 Zuccarello: – Jeg har hatt veldig mange fine år her06:55 Skar: – Ingen har vært i nærheten06:39 Glatte veier flere steder i landet06:30 Suksess eller fiasko for Riiber i VM-byen06:29 Amerikanere refser Smollett for å ha forsøkt å splitte landet06:19 Undersøkelse: Eggstokkoperasjon ofte unødvendig06:05 Dopinghistorier: Holdt på urinen i 24 timer, hoppet ut av vinduet og livstruende syk av feil blod06:00 Moxnes ber om strakstiltak mot dårlig skodde vogntog05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:23 Strømmen tilbake i Møre og Romsdal05:09 Dømt til livsvarig fengsel for bilmassakre i Australia04:45 Kraftig brann i bilforretning i Hokksund04:44 Nicaraguas president vil til forhandlingsbordet04:41 Krisemåling for Frp03:42 Ruud imponerte igjen, til kvartfinale i Rio de Janeiro03:34 To av El Chapos sønner siktet i USA03:33 17-åring utsatt for grovt ran på tog i Asker03:11 HBO saksøkt etter Michael Jackson-dokumentar02:08 Tidligere Trump-rådgiver fikk rettsreprimande02:07 Aktivister trekker falske sedler etter kritikk fra Norges Bank
Siste nytt
04:09NorgeNorwegian-fly landet i Sverige etter å ha vært strandet i Iran04:08VerdenVenezuela stenger grenseoverganger til Colombia03:28Norge19 kilo ost per nordmann03:27VerdenUSAs sikkerhetsrådgiver dropper Korea-møte på grunn av Venezuela03:05VerdenTvillingbrødre i USA får endelig samme statsborgerskap02:30VerdenFNs generalsekretær ber Venezuela avstå fra vold02:21NorgeMann til sykehus med stikkskader etter slagsmål i Porsgrunn02:01NorgeKinesisk selskap kan overta Bergensbanen01:53VerdenGuaido sier militæret hjalp ham til Colombia01:43VerdenSvensk tenåring siktet for seksuelle overgrep mot hest01:20VerdenAdvarsel om globalt internettangrep01:19NorgeHelse vest varsler pengekrav mot Bergensklinikken00:39VerdenTrump nominerer ny FN-ambassadør00:28VerdenKongressen stemmer over resolusjon mot krisetilstand tirsdag00:11NorgeMange pensjonister hadde nedgang i realinntekten i fjor23:36SportRuud utslått i kvartfinalen i Rio23:00VerdenNorwegian-fly endelig på vei hjem fra Iran22:23VerdenMueller-rapporten kommer trolig ikke neste uke22:07Norge54 millioner kroner til verdensarv-steder21:42VerdenTrump kan møte Xi i mars21:29VerdenEr du lei av å snakke om været? Nå kan du snakke om været på Mars21:06NyheterPolitiet etterlyser personer som kan ha filmet drapet i Bergen20:27SportBronse-Eide: – Denne medaljen er for Ida20:13VerdenR. Kelly tiltalt for seksuelle overgrep19:23SportMolde og Sarpsborg vant i Spania19:20PolitikkGiske: – Åpenbart at det er en maktkamp19:10VerdenForeldrepar erklærer seg skyldige i tortur og mishandling19:06SportSchmid fikk betalt etter strengt høyderegime18:49Helse og livsstilTilbakekalte våtservietter analysert – liten risiko for negative helseeffekter17:57VerdenLøshunder gjorde thailandsk strand til barnas skrekk17:56NorgeDark Room-tiltalt dømt til tre og et halvt års fengsel17:46VerdenIAEA: Iran etterlever atomavtalen17:15NorgeKriminelle bander infiltrerer svensk flyplass: – Har vært enkeltsaker i Norge17:05VerdenGreta Thunberg ledet klimaprotest i Paris16:46SportSchmid med nytt VM-sølv, ti år etter, Frenzel vant16:12SportNils Johan Semb slutter som sportssjef for herrelandslaget16:09PolitikkAp-lederen er lei av Giske-saker16:04VerdenKongress-demokrater legger fram forslag for å stanse mur15:51VerdenEnglands statskirke dropper regel om søndags-gudstjenester15:50SportAlle de norske hopperne videre til storbakkerennet i VM15:23NorgeBuss og trailer involvert i ulykke på E6 i Nordland14:54PolitikkGiske gir opp kampen om plass i arbeidsutvalget14:37NorgeIngen skadd i snøskred i Ørsta14:08PolitikkBle «truet med VG-sak» om Giske ble innstilt13:59VerdenForskere fant skilpadde de trodde var utryddet13:59NorgeOmstridt IT-løsning innføres i Norge13:48NorgeTidligere israelsk e-offiser: Frykter ny storkrig13:25PengerBjørn Dæhlie satser på leiligheter på Hafjell13:08NorgeBiskop grep inn i konflikt – to prester fjernet12:52SportKlopp: – Ingen tvil om at Solskjær er United-manager neste sesong12:35NorgeHøyesterett forkaster Eirik Jensens anke12:26PengerOdds alvorlig syke datter får husleieøkning på 90 prosent12:12VerdenKraftig jordskjelv i Ecuador12:05SportNorden vil ha fotball-VM i 202711:59NorgeHalve Norge saltes og strøs før helgeutfarten11:30SportVM-hodebryet tårner seg opp for Sverige11:27VerdenSnø i Los Angeles – dét har ikke skjedd siden 196211:16PolitikkValgkomiteen skal revurdere Giske-innstilling11:00SportChelsea nektes å kjøpe spillere i to overgangsvinduer10:59Verden3,4 millioner har flyktet fra Venezuela10:30Helse og livsstilLaveste ekteskapstall på 25 år10:29VerdenIndia vil hindre at vann går til Pakistan10:24NorgeNå er det 5.328.000 innbyggere i Norge10:14NorgeDette faget skal bu elevane på hundreårets krise10:04SportSolskjær krysser fingrene for stjerneduo før gigantoppgjøret09:48SportSpent Johaug før VM-returen, millionrush i vente09:47VerdenBelgisk klimaaktivist skuffet over Norge09:46NorgeFærre innvandrer til Norge09:45SportJohaug og Jacobsen gråt gledestårer for Eide09:42SportSundby håper han går under radaren08:17SportStorfavoritten Johaug: – Det blir en stor dag07:55VerdenIsraelsk minister vil ikke be Polen om unnskyldning07:49PolitikkGiske krever unnskyldning07:46PengerNike-aksjen falt etter at spektakulær skofadese rammet supertalent07:45NorgeMann sendt til sykehus med alvorlige stikkskader i Oslo07:44VerdenJapansk sonde landet på asteroide07:36VerdenIsraelsk romfartøy på vei mot månen07:23MotorVanlig gatelys? Nei, dette er faktisk mye smartere07:19SportOL-kvoteplasser trukket fra verdenscupstevne i skyting grunnet politisk konflikt07:13SportZuccarello: – Jeg har hatt veldig mange fine år her06:55SportSkar: – Ingen har vært i nærheten06:39NorgeGlatte veier flere steder i landet06:30SportSuksess eller fiasko for Riiber i VM-byen06:29KulturAmerikanere refser Smollett for å ha forsøkt å splitte landet06:19Helse og livsstilUndersøkelse: Eggstokkoperasjon ofte unødvendig06:05SportDopinghistorier: Holdt på urinen i 24 timer, hoppet ut av vinduet og livstruende syk av feil blod06:00MotorMoxnes ber om strakstiltak mot dårlig skodde vogntog05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:23NorgeStrømmen tilbake i Møre og Romsdal05:09VerdenDømt til livsvarig fengsel for bilmassakre i Australia04:45NorgeKraftig brann i bilforretning i Hokksund04:44VerdenNicaraguas president vil til forhandlingsbordet04:41PolitikkKrisemåling for Frp03:42SportRuud imponerte igjen, til kvartfinale i Rio de Janeiro03:34VerdenTo av El Chapos sønner siktet i USA03:33Norge17-åring utsatt for grovt ran på tog i Asker03:11KulturHBO saksøkt etter Michael Jackson-dokumentar02:08VerdenTidligere Trump-rådgiver fikk rettsreprimande02:07PengerAktivister trekker falske sedler etter kritikk fra Norges Bank
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus