Sprudlende valg

Før nyttårsfeiringen kan starte må festvinen i hus. Men skal du velge de dyre eller billige boblene?

De mest sagnomsuste bobler av dem alle er champagne. Den første sprudlevinen skal ha sett dagens lys i franske Champagne, en region hvor musserende vin har blitt perfeksjonert gjennom århundrer.

(Foto: Lene Aarnes Westerhaug)(Foto: Lene Aarnes Westerhaug)

Musserende vin blir unektelig best når den produseres på den tradisjonelle metoden, som i Champagne, selv om metoden brukes over hele verden. Dette er en krevende og kostbar prosess som ved annengangsgjæring på flaske produserer naturlige bobler. Samtidig dør gjærcellene og gir en tiltalende duft som minner om nybakt brød.

Er champagne på sitt beste er kvaliteten nærmest uslåelig. Druene plukkes for hånd, og siden to av tre klassiske
druer faktisk er røde, må vinen presses raskt og forsiktig for å ikke ta farge av skallet. Vinen lagres lenge i kontakt med gjærcellene, og dette kombinert med regionens kalkholdige jordsmonn og kjølige klima gir ofte høy kvalitet på champagne.

Kvalitet og pris henger altså sammen, men dyrt er ikke alltid best. Husk at mange av de store champagnehusene har massive markedsføringsbudsjetter, hvor vi som kunder er med på å betale regningen.


Flere av de store vinhusene har tradisjonelt kjøpt druer fra mindre vinbønder, hvor enkelte har satt kvantitet fremfor kvalitet. De siste årene har vi imidlertid sett en oppblomstring av god champagne, som ligger langt under de store merkene i pris. Delvis som følge av at flere kvalitetsbevisste produsenter har begynt å lage sin egen vin, samtidig som vi forbrukere har blitt mer bevisst forholdet mellom kvalitet og pris.

Prisnivået på tradisjonelt laget musserende avgjøres av hvor industrialisert produksjonen er, druekvalitet og lagringstid. Dette medvirker til at franske crémant og spanske cava er prisgunstige alternativer til champagne.

Cavaproduksjonen er svært industrialisert og kravene til lagringstid er lave. De billigste variantene får derfor lite bakstpreg. I tillegg gir druesorter og varmere klima cava rundere sødme, noe som tiltaler mange. Sees kvalitet i forhold til pris, er cava unik.

Når annengangsgjæring gjøres på ståltanker, reduseres kostnadene ytterligere. Tankmetoden gir litt krassere bobler og lite bakstpreg. Dette er den vanligste metoden for sekt, musserende fra tyskspråklige land. Brorparten av billig sekt har elendig kvalitet, men går du litt opp i pris finnes det også god sekt, hvor noen er laget på tradisjonelt vis.

Hvilke bobler du skal velge til årets siste festlighet, bør stå i forhold til anledning og økonomi. Du bør tenke på hva den skal nytes til, hvor den skal drikkes og kanskje hvem du skal skåle med.

Er man en vinglad forsamling eller et romantisk par, som skal nyte et lekkert gourmetmåltid, kan de edleste dråper få boble fritt både før, under og etter måltidet. Vel å merke hvis lommeboken tillater det. Men kostbart sprudlevann bør kanskje ikke sprettes når man står festkledd i vinterkulden, under en fargesprakende himmelhvelving.

Champagne:

• Tarlant Brut Zero. Pris: 220,- (46738) Moestue.

En Champagne uten dosage (sukkertilsetning). Den har lys strågul farge, rene dufter av epler, toast, lime og blomster. Fruktig, syrefrisk og svært tørr med fine bobler og middels fylde. Lang og mineralsk ettersmak. Svært godt kjøp.

• Charlemagne Blanc de Blances Réserve, Brut.Pris: 253,- (30689)

Denne er laget kun av druen Chardonnay, noe som gir en lettere og delikat stil. Dufter av sitron, gule epler, fersken og toast. Boblene er friske og lette, smaken harmonisk og mineralsk. Lang ettersmak med lett saltpreg.

• Gatinois Grand Cru Brut Réserve. Pris: 292,- (46559)

Lys gyllen, pinotdominert champagne med friske dufter av modne epler, sitrus, brødbakst og innslag av røde bær. Smaksrik og fruktig med lett fedme og god syre. Lang fyldig ettersmak.

• Nicolas Feuillatte Blanc de Blancs 1997. Pris: 306,- (32511)

Strågul farge. Dufter av gule epler, sitrus, lyst landbrød med hint av blomster. Bløt mousse, lett fedme i munnen og middels fylde. Lang elegant ettersmak.

• Arnould Grand Cru Blanc De Noir Brut. Pris: 240,- (46394)

En champagne laget kun av røde druer. Strågul farge og dufter av jordbær, epler, mineraler og gjærbakst. Fine bobler, smaksrik, frisk og fyldig. Middels lang ettersmak.

• Veuve Clicquot Brut. Pris: 334,- (881)

Blant de bedre kommersielle champagnene, og kjent som «gul enke». Den dufter av røde epler, sitrus, landbrød og svakt sjokolade. Frisk, fruktig og smaksrik med fine og langvarige bobler.

• Lanson Black Label. Pris: 300,- (891)

Lys gul farge. Dufter av modne epler, sitrus og toast, samt hint av røde bær. Frisk, flotte bobler og god frukt. Lang, syrlig ettersmak.

• Moët & Chandon Brut Impérial. Pris: 310,- (895)

Klassisk champagne fra et av de største champagnehuset. Den dufter av gule epler, melon, mineraler, sitron og toast. Frisk, slank og lett syrlig med fine bobler og delikat ettersmak, men har lite særpreg.

Musserende:

• Langmann Schilchersekt. Pris: 162,- (20546)

En spennende rosé laget av den østerrikske druen Blauer Wildbacher. Dufter særegent av rips og solbærblader. Vinen er frisk og syrlig, har en flott balanse mellom det urtebitre og fruktsøte, og lang ettersmak. En utpreget matvin.

• Crémant de Bourgogne Blanc de Noirs 2004 Brut. Pris: 136,- (31190)

Lys gyllen mussernede laget kun av røde druer. Den dufter av bringebær sitrus og nøtter. Fine bobler i starten. Frisk, elegant og myk med smak av mineraler og bær. Middels fyldig med lang syrefast ettersmak.

• Caves des Hautes-Cotes-Cremant de Bourgogne Blanc de Noirs. Pris: 121,- (20121)

En champagnelignende musserende, laget hovedsaklig av røde druer Den dufter modne epler, lime, brødbakst og svakt jordbær. Fine bobler, god, rund fylde og en rik smak som sitter lenge.

• Soler-Jové Brut Reserva. Pris: 95,- (32748)

Klar strågul farge. Dufter av fersken, epler, sitrus og litt kjeks. Lett mousse, Fruktig og frisk med fin syre og medium fylde. Svakt mineralsk og middels lang ettersmak. Mye for pengene.

• Freixenet Brut Nature Vintage 2002. Pris: 100,- (2851)

Strågul farge. Dufter av epler, sitrus, mineraler og toast. Mye bobler, fruktig og smaksrik. Middels fylde og god lengde med innslag av nøtter. Godt kjøp.

• Codorníu Brut Cuvée Raventos. Pris: 120,- (2840)

Musserende vin laget på tradisjonell metode. Den har fine bobler og dufter av gule epler, melon, jord og sukater, samt gjærbakst og svakt gummi. Frisk og smaksrik med god moussé og fylde. Lang ettersmak.

• Conde de Caralt, Brut. Pris: 80,- (14602)

Rund og fyldig cava med dufter av gule plommer, blomster, lime og kjeks. Sødmefull, litt sukkertøyaktig frukt og friske bobler. Ukomplisert og lett å like.

• Deinhard Lila Riesling Brut. Pris: 100,- (2700)

Lys strågul farge. Dufter av epler, blomster, lime og mineraler med hint av petroleum. Litt grove bobler, frisk og lett syrlig med lang ettersmak. En ukomplisert vin som er verdt sin pris.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
13:48 2.000 allierte soldater trener i Indre Troms neste år13:47 IOC vil flytte maraton fra Tokyo13:02 FIFA-presidenten skuffet over tomme tribuner13:02 Toppledelsen ved BI har mottatt anonyme trusler12:48 Familie ventet på dommedag - bodde i kjelleren i ni år12:40 Meteorolog: – Det er et ordentlig høstvær12:18 NFF jobber med tiltak mot vold og trusler12:17 Stemte for å utrede alternativer til EØS-avtalen11:55 Økokrim starter etterforskning mot Bitcoins Norge11:38 Kallmyr presset om utlevering av IS-krigere11:36 Fire personer pågrepet i Bulgaria etter rasisme-episoden11:27 Visste du at også refleksene går ut på dato?11:25 20 barn såret i bombeangrep i Afghanistan11:24 Kallmyr arresterte Vedum om politikutt10:44 Krav om erstatning etter SAS-streiken avslått10:43 Seks kommuner fortsatt uten ordfører10:35 Melkeproduksjonen skal ned med 100 millioner liter10:35 Hegerberg inn i Guinness rekordbok10:21 Solskjærs kamp mot klokka etter nye skader10:20 Fengslingsmøtene i voldtektssaken på Hønefoss utsatt09:58 Tilbakeviser elendige anketall: – Gir et uriktig bilde09:36 Ocasio-Cortez og Omar slutter opp om Sanders09:35 Huawei rapporterer om kraftig vekst08:51 – Fergeselskapenes betalingsordning bryter loven08:51 Fastlege om hyppig helsesjekk: Kan virke mot sin hensikt08:48 Warren vil ha amerikansk tilbaketrekning fra Midtøsten08:21 Sterk økning i sykdomstilfeller etter smitte av flåttvirus08:02 Terrorsiktede norskkurdere løslatt i Tyrkia07:43 Havneområde i Malmö avsperret etter bombealarm07:21 Direkte: Følg spørretimen på Stortinget06:47 Ny klimatrussel: Hunder har dødd, frykter for menneskeliv06:47 Normann: – Vi har noe i EM å gjøre06:35 Hongkongs leder avbrøt tale06:29 Starter kartleggingen av nasjonsligamotstanderne06:25 EU håper å våkne til brexitgjennombrudd06:22 Fellesforbundet stemmer over EØS-avtalen06:13 Veidirektøren: Kompetanseflukt gjør situasjonen kritisk06:00 Frode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning05:53 Dette skjer i dag05:43 Warren ble angrepet fra alle kanter05:42 Dette skjedde i natt05:30 Hyller Mette-Marits bokinnsats: – Fabelaktig!05:15 Biden forsvarte sønnen under TV-debatt04:58 Wild tapte uten Zuccarello på isen04:42 Bare 9 av 46 borgerlige ordførere er kvinner04:17 Kina ber USA slutte å blande seg i Hongkongs politikk04:13 Borten Moe blir plattformsjef på Draugen03:42 74 omkom i tyfonen i Japan02:59 Flere evakuert fra brann i leilighetsbygg på Askerjordet02:26 Pence vil ikke gi dokumenter til Representantenes hus02:24 Demokratene holder ikke formell avstemning om riksrettsetterforskning01:25 NVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16 Erdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij01:10 Innbytterne berget Norge på overtid00:58 Canada stanser våpeneksport til Tyrkia00:54 Leger frykter for beredskap – ustabil ambulanseflytjeneste00:50 Erdogan: Tyrkia vil ikke erklære våpenhvile i Syria00:46 Landslagsledelsen om UEFA-reaksjon mot rumensk rasisme: Null straff00:26 Ny undersøkelse: Kontantstøtte mest brukt av vårbarn på vent00:01 Sørloth gir ikke opp før sjansen er null23:39 SOHR: To syriske soldater drept av tyrkiskvennlige opprørere23:36 Sverige hadde Spania i kne23:08 Politiet rykket ut til melding om bråk – viste seg å være ivrige landskamp-supportere22:48 Sverige hadde Spania i kne22:44 Innbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania22:22 De sju voldtektssiktede i Hønefoss fremstilles trolig for varetektsfengsling onsdag22:21 Ny smell for Solskjær, United-keeperen ut med skade22:10 Nye protester i Barcelona etter fengselsdommer mot politikere21:59 Fox News: Nærkontakt mellom amerikanske styrker og tyrkiskstøttede opprørere i Syria21:42 Demokratene vurderer formell avstemning om riksrettsetterforskning21:29 – En forverring av forholdene i IS-leirer hvor nordmenn holdes21:16 Byggesteiner for primitivt liv funnet i is fra Saturn-måne21:04 23-åring tiltalt for grov vold på hotellrom20:58 Tyrkia fortsetter offensiven i Syria20:54 – Kjørte over seg selv i trafikkulykke20:29 Øredøvende tribunelyd fra barna i Bucuresti20:22 Kallmyr slår opp telt for å forhindre flyktningstrøm til Norge19:10 Utkast til brexitavtale nærmer seg, melder flere medier19:10 Demonstrasjon mot Turkish Airlines på Gardermoen19:07 Pence drar til Tyrkia på kort varsel18:34 Soldater er sinte og frustrerte etter Trump-avgjørelse: – Jeg skammer meg18:33 Flere i Venstre vil ha Sveinung Rotevatn som ny partileder18:14 Henrik Ingebrigtsen opererte sin trøblete tå18:03 Gutt (2) sendt til sykehus etter alvorlig trafikkulykke17:47 Aftenposten trekker journalister ut av Syria17:06 Follo-spiller utestenges i sju kamper etter å ha skallet motstander17:04 Mann forstyrret isbjørn – fikk 15.000 kroner i bot15:35 IMF venter laveste vekst siden finanskrisen15:35 Lekkasje ved Tine Meierier15:28 Kvinnelig imam tildeles menneskerettighetspris i Oslo15:27 Bulgarias fotballpresident går av etter «rasismekampen»15:07 XXL vil hente 500 millioner kroner i emisjoner15:05 Spania venter flere rasende protester i Barcelona15:04 76-åring dømt seksuelt overgrep ett år etter forrige dom14:22 Hvis Trump og Pence blir dømt, blir hun president14:13 Mer motgang for sykkel-VM i Bergen14:06 FN: 85 sivile drept i forbindelse med valget i Afghanistan13:38 Ras av sykmeldinger i Morgenbladet13:14 Merkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven12:49 Pastor tiltalt for voldtekt av barn – aktor vil ha fire og et halvt års fengsel
Siste nytt
13:48Norge2.000 allierte soldater trener i Indre Troms neste år13:47SportIOC vil flytte maraton fra Tokyo13:02SportFIFA-presidenten skuffet over tomme tribuner13:02NorgeToppledelsen ved BI har mottatt anonyme trusler12:48VerdenFamilie ventet på dommedag - bodde i kjelleren i ni år12:40NorgeMeteorolog: – Det er et ordentlig høstvær12:18SportNFF jobber med tiltak mot vold og trusler12:17PolitikkStemte for å utrede alternativer til EØS-avtalen11:55PengerØkokrim starter etterforskning mot Bitcoins Norge11:38PolitikkKallmyr presset om utlevering av IS-krigere11:36SportFire personer pågrepet i Bulgaria etter rasisme-episoden11:27MotorVisste du at også refleksene går ut på dato?11:25Verden20 barn såret i bombeangrep i Afghanistan11:24PolitikkKallmyr arresterte Vedum om politikutt10:44PengerKrav om erstatning etter SAS-streiken avslått10:43PolitikkSeks kommuner fortsatt uten ordfører10:35PengerMelkeproduksjonen skal ned med 100 millioner liter10:35SportHegerberg inn i Guinness rekordbok10:21SportSolskjærs kamp mot klokka etter nye skader10:20NorgeFengslingsmøtene i voldtektssaken på Hønefoss utsatt09:58NorgeTilbakeviser elendige anketall: – Gir et uriktig bilde09:36PolitikkOcasio-Cortez og Omar slutter opp om Sanders09:35PengerHuawei rapporterer om kraftig vekst08:51Penger– Fergeselskapenes betalingsordning bryter loven08:51Helse og livsstilFastlege om hyppig helsesjekk: Kan virke mot sin hensikt08:48VerdenWarren vil ha amerikansk tilbaketrekning fra Midtøsten08:21Helse og livsstilSterk økning i sykdomstilfeller etter smitte av flåttvirus08:02NorgeTerrorsiktede norskkurdere løslatt i Tyrkia07:43VerdenHavneområde i Malmö avsperret etter bombealarm07:21PolitikkDirekte: Følg spørretimen på Stortinget06:47VerdenNy klimatrussel: Hunder har dødd, frykter for menneskeliv06:47SportNormann: – Vi har noe i EM å gjøre06:35VerdenHongkongs leder avbrøt tale06:29SportStarter kartleggingen av nasjonsligamotstanderne06:25VerdenEU håper å våkne til brexitgjennombrudd06:22NorgeFellesforbundet stemmer over EØS-avtalen06:13PengerVeidirektøren: Kompetanseflukt gjør situasjonen kritisk06:00VerdenFrode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning05:53NorgeDette skjer i dag05:43VerdenWarren ble angrepet fra alle kanter05:42NorgeDette skjedde i natt05:30KulturHyller Mette-Marits bokinnsats: – Fabelaktig!05:15VerdenBiden forsvarte sønnen under TV-debatt04:58SportWild tapte uten Zuccarello på isen04:42PolitikkBare 9 av 46 borgerlige ordførere er kvinner04:17VerdenKina ber USA slutte å blande seg i Hongkongs politikk04:13NorgeBorten Moe blir plattformsjef på Draugen03:42Verden74 omkom i tyfonen i Japan02:59NorgeFlere evakuert fra brann i leilighetsbygg på Askerjordet02:26VerdenPence vil ikke gi dokumenter til Representantenes hus02:24VerdenDemokratene holder ikke formell avstemning om riksrettsetterforskning01:25NorgeNVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16VerdenErdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij01:10SportInnbytterne berget Norge på overtid00:58VerdenCanada stanser våpeneksport til Tyrkia00:54NorgeLeger frykter for beredskap – ustabil ambulanseflytjeneste00:50VerdenErdogan: Tyrkia vil ikke erklære våpenhvile i Syria00:46SportLandslagsledelsen om UEFA-reaksjon mot rumensk rasisme: Null straff00:26PolitikkNy undersøkelse: Kontantstøtte mest brukt av vårbarn på vent00:01SportSørloth gir ikke opp før sjansen er null23:39VerdenSOHR: To syriske soldater drept av tyrkiskvennlige opprørere23:36SportSverige hadde Spania i kne23:08NorgePolitiet rykket ut til melding om bråk – viste seg å være ivrige landskamp-supportere22:48SportSverige hadde Spania i kne22:44SportInnbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania22:22NorgeDe sju voldtektssiktede i Hønefoss fremstilles trolig for varetektsfengsling onsdag22:21SportNy smell for Solskjær, United-keeperen ut med skade22:10VerdenNye protester i Barcelona etter fengselsdommer mot politikere21:59VerdenFox News: Nærkontakt mellom amerikanske styrker og tyrkiskstøttede opprørere i Syria21:42VerdenDemokratene vurderer formell avstemning om riksrettsetterforskning21:29Norge– En forverring av forholdene i IS-leirer hvor nordmenn holdes21:16VerdenByggesteiner for primitivt liv funnet i is fra Saturn-måne21:04Norge23-åring tiltalt for grov vold på hotellrom20:58VerdenTyrkia fortsetter offensiven i Syria20:54Norge– Kjørte over seg selv i trafikkulykke20:29SportØredøvende tribunelyd fra barna i Bucuresti20:22PolitikkKallmyr slår opp telt for å forhindre flyktningstrøm til Norge19:10PolitikkUtkast til brexitavtale nærmer seg, melder flere medier19:10NorgeDemonstrasjon mot Turkish Airlines på Gardermoen19:07VerdenPence drar til Tyrkia på kort varsel18:34VerdenSoldater er sinte og frustrerte etter Trump-avgjørelse: – Jeg skammer meg18:33PolitikkFlere i Venstre vil ha Sveinung Rotevatn som ny partileder18:14SportHenrik Ingebrigtsen opererte sin trøblete tå18:03NorgeGutt (2) sendt til sykehus etter alvorlig trafikkulykke17:47NorgeAftenposten trekker journalister ut av Syria17:06SportFollo-spiller utestenges i sju kamper etter å ha skallet motstander17:04NorgeMann forstyrret isbjørn – fikk 15.000 kroner i bot15:35PengerIMF venter laveste vekst siden finanskrisen15:35NorgeLekkasje ved Tine Meierier15:28KulturKvinnelig imam tildeles menneskerettighetspris i Oslo15:27SportBulgarias fotballpresident går av etter «rasismekampen»15:07PengerXXL vil hente 500 millioner kroner i emisjoner15:05VerdenSpania venter flere rasende protester i Barcelona15:04Norge76-åring dømt seksuelt overgrep ett år etter forrige dom14:22StemmerHvis Trump og Pence blir dømt, blir hun president14:13SportMer motgang for sykkel-VM i Bergen14:06VerdenFN: 85 sivile drept i forbindelse med valget i Afghanistan13:38KulturRas av sykmeldinger i Morgenbladet13:14PolitikkMerkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven12:49NorgePastor tiltalt for voldtekt av barn – aktor vil ha fire og et halvt års fengsel

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus