Gaver med juleperm

Noen vil helst ha harde pakker. Her er noen harde julegavetips for både Matmons og den vinglade.

«Nybakt til jul»

, Marit Røttingsnes Westlie (Cappelen, 2006)

Dette er den tredje boken fra bakefantasten Marit Røttingsnes Westlie. Bildene i boken er tatt av Marits mann Øystein.

Boken tar for seg tradisjonelle juleklassikere både norske og fra andre europeiske land, samt noen mer moderne innslag.

Nybakt til jul er proppet med julestemning i en ujålete form, og ikke minst er Marits oppskrifter knakende gode. Nok en må-ha bok fra Rakkestad-familien.


«Helt Chef - Bli chef på eget kjøkken og få gjestene til å trives»

, Christer Berens / Rune Pal (Schibsted forlagene, 2006)

Kokken Rune Pal og vinkelneren Christer Berens står bak denne boken, begge profilerte mat- og vinkyndige med imponerende merittlister.

Boken er ikke bare en herlig kokebok, den inneholder i tillegg velvalgte vintips som passer til de forskjellige rettene.

Boken har fokus på gode råvarer, balanse i smakene og ukompliserte retter. Oppskriftene har også opplysninger om pris, tilberedningstid og vanskelighetsgrad. En perfekt julegave til amatørkokken.

«Cognac - Historien, guiden og de norske cognaceventyrerne»

, Per Asbjørn Risnes jr. (Tellus Works, 2006)

Cognacbok med fokus på de «norske» cognacene. Boken er skrevet av frilansjournalist og forfatter Per Asbjørn Risnes jr og fotografen Therese Witt står bak bildene.

Bokens hovedhistorie er om Sverre Braastad fra Gjøvik som på slutten av 1800-tallet dro til Cognac og gjorde suksess. Men også de andre norskættede cognacprodusentene er representert. I tillegg får du generell cognachistorie, samt kunnskap om produksjon og regionsforskjeller. Praktbok til cognacfrelste nordmenn.

«Jul i siste lita!»

, Line Dammen / Hanne Buxrud (Boksenteret, 2006)

Julebok for deg som vil ha en pyntet julehjem og god julemat, men som ikke har all verden av tid. Bokens forfattere er begge journalister med interiør og mat som fagfelt. Fotograf i boken er Siren Lauvdal.

Boken er lekker og innbydende med et moderne tilsnitt. Her finner du forslag til spiselige gaver og lekker innpakking, julebrunch og nødvendig godteri, samt dekking av høytidens festbord, enten du vil ha det tradisjonens tro eller litt «shabby chic». Vi klapper i hendene for denne boken.

«Bare kom inn - du trenger ikke ta av deg på beina»

, Torhild Strand / Sven Nordin i samarbeid med Heidi Pettersen (Kagge forlag, 2006)

Bok om gjestfrihet og gjestebud hos skuespiller Sven Nordin, fruen Torhild Strand, deres to døtre og hunden Sasha, i deres hjem på Kampen i Oslo. Bokens fotograf er Marte Garmann Johnsen.

En bok til inspirasjon og gledelig lesning, men den inneholder også godt med oppskrifter, Svens tjuvtriks og lettvint festpynting.

Boken er inndelt i sesonger, med eget julestoff, i tillegg til mat-temaer som cupfinale-frokost, piknik, 17. mai og krabbekoking i skjærgården.

«Lutefisk, pinnekjøtt og andre bagateller»

, Eyvind Hellstrøm (Pantagruel forlag, 2006)

Mesterkokken Eyvind Hellstrøm driver stjernerestauranten Bagatelle i Oslo. I denne kokeboken får du møte en mer tradisjon tro Hellstøm, med norsk tradisjonsmat som lutefisk og pinnekjøtt i fokus.

Lekkert utformet og med fotograf Trygve Indrelid bak bildene bør denne boken være å finne under mangt et juletre.

Til tross for at dette er tradisjonell norsk julemat, får du likevel noen oppskrifter med ny vri, noe som er den kommende trenden hva gjelder norsk husmannskost. Med andre ord, en historisk bok forut for sin tid.

«Julemat»

, Ingrid Espelid Hovig (Gyldendal forlag, 2006)

Kokkelegenden Ingrid Espelid Hovig har samlet sine juleoppskrifter mellom to permer. Ingrid har laget og redigert utallige kokebøker, men følger fortsatt trender i tiden.

Her er alle de tradisjonelle julemåltidene, sildebordet og de syv slag. Boken inneholder oppskrifter på julebakst og julegodt, i tillegg til oppskrifter på seigmenn og snarøl.

Boken Julemat er «must» for deg som skal starte opp med julefeiring i eget hjem og ikke har lært alle mors hemmeligheter. En deilig os av tradisjon.

«Gi oss i dag»

, Redaktør Trude Monssen (J.M Stenersens forlag, 2006)

Boken er et samarbeid mellom Kirkens bymisjon og en rekke kjente og gode kokker, bakere og konditorer. Alle bidragene er gjort uten honorar og alle royaltyinntekter går til Bymisjonen.

Boken gir deg likevel valuta for pengene. Den er proppet med brød- og kakeoppskrifter fra hele landet, være seg herlige sjokoladekaker, julens syv sorter eller velduftende julebakst.

«Vinens vinnere 2007»

, / Tom Martinsen og Geir Gjerdrum (Dagens Næringsliv, 2006)

Forfatterne Tom Martinsen og Geir Gjerdrum står bak vinguiden på dn.no. Denne boken er et resultatet av det siste årets vinsmakinger og inneholder blant annet en liste over de 500 vinene forfatterne mener er de beste.

I tillegg er boken full av tips og råd, samt masse lettfattelig informasjon om årganger, serveringstemperaturer og skoleretninger, samt mat og vin kombinasjoner. Boken har en behagelig layout og bildene er av Helge Hansen.

«Fisk & Vin - Fra abbor til ål »

, Toralf Bølgen / Øivind Hånes / Trond Moi (Gyldendal forlag, 2006)

Bølgen og Moi har kommet med bøker før, men ingen så nyttig som denne. Nettopp kombinasjonen fisk og vin er et utrygt farvann for mange, og denne fantastiske kokeboken har vinforslag til samtlige retter. Fotografiene i boken er av Mats Widén.

Tykk og fin er denne boken mat- og vinglede fra perm til perm, enten man har vært på fisketur eller hos fiskehandleren, er vinkyndig eller bare vinglad. Blant bokens 200 oppskrifter finner du en god blanding av moderne og klassiske fiskeoppskrifter. Dette er kokeboken man ikke kan være foruten.

«Knas! - Deilige, sprøe pepperkakefantasier»

, Pernille Faye (N.W. Damm & søn, 2006)

Dette er en pepperkakebok som virkelig fenger. Pernille Faye har klart det nærmest umulige, å modernisere pepperkakebakingen uten å tukle for mye med tradisjonene. Bokens fotografier er tatt av Anders Korneliussen.

Du får din pepperkakemann, -hus og -juletrær, selv pepperkaker i form av selbuvotter er å finne. Herlige fargesprakende pepperkaker og lekre duse pepperkaker. Bakerst i boken finnes 16 sider med mønsterark i full størrelse. En bok til å spise opp.

«Velkommen - kunsten å ta vare på venner»

, Wenche Andersen (Boksenteret, 2006)

Wenche Andersen er for de fleste kjent som kokk i «God morgen Norge» på TV 2. Bokens bilder er tatt av Anne Manglerud, og stylist er Birgitta Roald.

Velkommen er imidlertid mer enn en kokebok. Dette er en bok til hjelp når du skal invitere gjester, med tips til borddekking, invitasjoner og pynt.

Boken er delt inn etter årstider og anledninger, samt forskjellige tema for selskapelighetene som guttetur eller asiatisk aften. En liten innføring om skikk og bruk kan du også dra nytte av. En hyggelig gavebok.

«Kokke-Lise»

, Lise Finckenhagen (H. Aschehoug & Co, 2006)

Lise Finckenhagen er kokk på NRKs frokost-TV, og dette er hennes andre kokebok. Her har hun samlet 101 av sine favoritt-oppskrifter i en spesiell kokebok.

Boken har spiralinnbindingen med stativ som gjør at den står på kjøkkenbenken, oppskriftene er dermed lette å følge mens du tilbereder maten, men litt mer problematisk å bla seg gjennom.

Boken inneholder oppskrifter på småretter, middagsretter, desserter og kaker, samt tips til variasjoner.

«Årstider»

, Arne Brimi / Ole Bjørner Welde (Versal forlag, 2006)

Arne Brimi er også en av våre TV-kokker, mest kjent fra programmet «Gutta på tur». Arne holder til i Lom og har stadig et ekstra fokus på det norske matkammeret. Bildene i boken er tatt av Mette Møller.

I denne boken følges Brimi gjennom ett år, og han lager ny og moderne mat av sine norske råvarer. Årstider inneholder norsk tapas, hverdagsmat, festmat og selvfølgelig turmat.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
04:44 Nav skjerper sikkerhetsrutinene for sine ansatte04:43 Giuliani: – Schiffs stjernevitner kom ikke med fakta04:14 To til sykehus etter kollisjon i Lindås03:55 Mistenkte fortsatt på frifot etter knivstikking i Oslo03:53 Mann pågrepet for å starte skogbranner i Australia03:03 Levninger fra tolv mennesker funnet i plastposer i Mexico02:47 Sexolog: – Norske barn lærer om sex fra porno02:34 To personer drept i sammenstøt i Bolivia02:24 Familie drept i israelsk luftangrep i Gaza02:03 Domstol avviser Trumps skattemelding-anke01:46 Jihad villig til å inngå våpenhvile med Israel01:34 Mann på Sunnmøre tiltalt for å ha filmet kvinner i skjul00:58 Trump skal offentliggjøre utskrift av samtale med Zelenskyj23:53 Håndball: Reinkind storspilte i mesterligaen23:28 Trump: Jeg er en stor fan av Erdogan22:54 Trump: Jeg er en stor fan av Erdogan22:39 – Viktigst å gjøre opp, ikke å være navlebeskuende og granske oss selv22:08 Politiet leter etter tre gutter etter voldshendelse i Oslo22:06 Ny studie advarer: Insektapokalypse truer alt liv på jorden21:48 Lørenskog-saken: Politiet kan sitte på DNA-profilen til gjerningsperson20:24 Senterpartiet tar igjen Ap og Høyre på ny måling20:13 Facebook: Har slettet milliarder av falske kontoer20:00 Tungt skyts mot Dale: – Flaks at ingen har blitt skadd19:28 Ber norske studenter reise hjem fra Hongkong19:14 Mann pågrepet etter funn av eksplosiver for andre gang på kort tid18:48 Her har politiet 13 ukers «utdannelse»: Brutale videoer sjokkerer18:32 USAs Ukraina-ambassadør: Trumps mål var å etterforske Biden18:10 «Smart lyskryss» testet i Danmark: Kan spare millioner av timer i kø17:19 Politiet trappet opp etterforskning i savnetsak i Trondheim etter funn av gjenstander16:17 «Alle» er invitert til Putins fest – bortsett fra Erna16:15 IEA: Verden må gjøre mye mer for å skifte ut olje med fornybar energi15:48 Julio Kopseng dømt for voldtekt av ytterligere to kvinner15:30 Sandnes Ulf idømmes 0-3-tap etter utsettelse på grunn av banefrost15:28 Minst 13 personer mistet livet i bussulykke i Slovakia15:13 Oslos byråd innfører pensjon fra første krone14:55 Tolv drept i bilbombe i Afghanistan14:54 To menn stukket med kniv på trikk i Göteborg14:24 Ropstad ut mot miljøbevegelsens menneskesyn: – Vrøvl14:01 Usikkerhet rundt formsterke «Moi»13:44 Svigersønn-diplomati mellom USA og Tyrkia13:34 Skrivefeil oppklarte 75 år gammelt ubåtmysterium: – Jeg ble målløs13:34 Sykehus ilagt forelegg på 300.000 etter dødsfall13:18 Politiet tar beslag i millionformuen til Manshaus13:16 UD endrer reiseråd for Hongkong13:03 Nederland senker farten for å spare miljøet: – Et elendig tiltak13:01 Høsten slipper ikke taket12:38 To millioner ekstra til tiltak mot jødehat i Norge12:19 Mann døde etter fall inne på Oslo City12:05 To pågrepet for hærverk mot jødisk gravplass i Danmark12:05 Fire fra norske klubber i Færøyenes tropp på Ullevaal11:52 Presset Erna Solberg: – Horribelt å mene at homofili er synd11:46 Børsfall etter Trump-trusler om høyere toll11:40 Storavis: Bayern med forsterket Guardiola-jakt11:39 Viking Sky var kun en skipslengde fra å grunnstøte10:58 TV-sendte riksrettshøringer kan bli Trumps hittil største utfordring10:57 Varebilsjåfør døde etter kollisjon med buss10:43 Så store prisforskjeller for dagligvarer at det kan være lovbrudd10:40 23 drept i israelske flyangrep mot Gazastripen10:29 Erna Solberg sier Trine Skei Grande midt imot: – Ikke misunnelse10:12 New Zealands parlament stemte for aktiv dødshjelp10:12 Ledigheten faller blant innvandrere i Norge09:02 Nav-skandalen og vogntog på vinterføre er tema i spørretimen08:31 Skoler stenges mens demonstrasjonene raser i Hongkong08:29 Politiet advarer om krevende kjøreforhold: «Svært glatte veier»08:28 Kaos og ødeleggelser i Venezia08:22 Underskrift fra Litauens president gir håp om snarlig utlevering av Frode Berg08:07 Spanske Villa gir seg etter endt sesong08:05 Lokalbefolkningen i norske turistområder vil ha turistskatt07:52 Skulle få 150 kroner – må ut med 56 ganger så mye07:44 Thunberg tar katamaran til Spania07:41 Markus Henriksen om klubbsituasjonen: – Unner ingen noe slikt07:30 Zuccarellos Wild tapte bunnoppgjør mot Kings07:26 Færre søknader om erstatning for tap av sau og lam til rovdyr07:25 Sju drept i bilbombe i Afghanistan07:09 Nylands tøffe vei tilbake: – Sjansen kom før jeg trodde07:08 Bussbråket på Torp: Ber statsråden rydde opp06:46 USA holder tusenvis av barn innesperret på mottak06:41 Landslagets inspirerende gulrot06:37 Mann truet vektere med balltre og sparket politiet i Oslo06:35 Dette skjer i dag06:32 Tande tviler på nytt Kobayashi-show06:31 Mann i 30-årene knivstukket i Akershus06:21 Oslo vil plante 100.000 trær innen 203006:12 Granskning: Indikasjon på menneskehandel i fiskeindustrien05:48 Setteriksadvokaten tror antall Nav-saker vil øke05:44 Tesla skal bygge ny elbilfabrikk i Tyskland05:42 Dette skjedde i natt05:28 Mann drept under protester i Libanon05:26 Solvik-Olsen mener Vedum kan stanse ny strømkabel til utlandet05:07 Venstre i Trøndelag krever full pelsdyr-kompensasjon04:38 200 boliger tatt av skogbranner i Australia04:06 USA råder amerikanere til å ikke reise til Bolivia03:57 Flere kilder hevder å ikke ha blitt kontaktet av politivoldsbok-forfattere03:29 Federer har fremdeles håp om sjuende tittel i ATP-finalen03:23 Sju drept i voldelige protester i Bolivia etter valget03:21 To høyreekstremister pågrepet i Italia02:47 Utslipp gjør at NHO vil kutte kraftig i cruisetrafikken02:41 Jeanine Añez er ny president i Bolivia00:05 140 dødsulykker med vogntog gransket00:02 Ny studie: Kristen bakgrunn også negativt for jobbsøkere
Siste nytt
04:44NorgeNav skjerper sikkerhetsrutinene for sine ansatte04:43VerdenGiuliani: – Schiffs stjernevitner kom ikke med fakta04:14NorgeTo til sykehus etter kollisjon i Lindås03:55NorgeMistenkte fortsatt på frifot etter knivstikking i Oslo03:53VerdenMann pågrepet for å starte skogbranner i Australia03:03VerdenLevninger fra tolv mennesker funnet i plastposer i Mexico02:47NorgeSexolog: – Norske barn lærer om sex fra porno02:34VerdenTo personer drept i sammenstøt i Bolivia02:24VerdenFamilie drept i israelsk luftangrep i Gaza02:03VerdenDomstol avviser Trumps skattemelding-anke01:46VerdenJihad villig til å inngå våpenhvile med Israel01:34NorgeMann på Sunnmøre tiltalt for å ha filmet kvinner i skjul00:58VerdenTrump skal offentliggjøre utskrift av samtale med Zelenskyj23:53SportHåndball: Reinkind storspilte i mesterligaen23:28VerdenTrump: Jeg er en stor fan av Erdogan22:54VerdenTrump: Jeg er en stor fan av Erdogan22:39Politikk– Viktigst å gjøre opp, ikke å være navlebeskuende og granske oss selv22:08NorgePolitiet leter etter tre gutter etter voldshendelse i Oslo22:06VerdenNy studie advarer: Insektapokalypse truer alt liv på jorden21:48NorgeLørenskog-saken: Politiet kan sitte på DNA-profilen til gjerningsperson20:24PolitikkSenterpartiet tar igjen Ap og Høyre på ny måling20:13VerdenFacebook: Har slettet milliarder av falske kontoer20:00MotorTungt skyts mot Dale: – Flaks at ingen har blitt skadd19:28VerdenBer norske studenter reise hjem fra Hongkong19:14NorgeMann pågrepet etter funn av eksplosiver for andre gang på kort tid18:48VerdenHer har politiet 13 ukers «utdannelse»: Brutale videoer sjokkerer18:32VerdenUSAs Ukraina-ambassadør: Trumps mål var å etterforske Biden18:10Motor«Smart lyskryss» testet i Danmark: Kan spare millioner av timer i kø17:19NorgePolitiet trappet opp etterforskning i savnetsak i Trondheim etter funn av gjenstander16:17Politikk«Alle» er invitert til Putins fest – bortsett fra Erna16:15VerdenIEA: Verden må gjøre mye mer for å skifte ut olje med fornybar energi15:48NorgeJulio Kopseng dømt for voldtekt av ytterligere to kvinner15:30SportSandnes Ulf idømmes 0-3-tap etter utsettelse på grunn av banefrost15:28VerdenMinst 13 personer mistet livet i bussulykke i Slovakia15:13PengerOslos byråd innfører pensjon fra første krone14:55VerdenTolv drept i bilbombe i Afghanistan14:54VerdenTo menn stukket med kniv på trikk i Göteborg14:24PolitikkRopstad ut mot miljøbevegelsens menneskesyn: – Vrøvl14:01SportUsikkerhet rundt formsterke «Moi»13:44VerdenSvigersønn-diplomati mellom USA og Tyrkia13:34VerdenSkrivefeil oppklarte 75 år gammelt ubåtmysterium: – Jeg ble målløs13:34NorgeSykehus ilagt forelegg på 300.000 etter dødsfall13:18NorgePolitiet tar beslag i millionformuen til Manshaus13:16ReiseUD endrer reiseråd for Hongkong13:03MotorNederland senker farten for å spare miljøet: – Et elendig tiltak13:01NorgeHøsten slipper ikke taket12:38NorgeTo millioner ekstra til tiltak mot jødehat i Norge12:19NorgeMann døde etter fall inne på Oslo City12:05VerdenTo pågrepet for hærverk mot jødisk gravplass i Danmark12:05SportFire fra norske klubber i Færøyenes tropp på Ullevaal11:52PolitikkPresset Erna Solberg: – Horribelt å mene at homofili er synd11:46PengerBørsfall etter Trump-trusler om høyere toll11:40SportStoravis: Bayern med forsterket Guardiola-jakt11:39NorgeViking Sky var kun en skipslengde fra å grunnstøte10:58PolitikkTV-sendte riksrettshøringer kan bli Trumps hittil største utfordring10:57NorgeVarebilsjåfør døde etter kollisjon med buss10:43PengerSå store prisforskjeller for dagligvarer at det kan være lovbrudd10:40Verden23 drept i israelske flyangrep mot Gazastripen10:29PolitikkErna Solberg sier Trine Skei Grande midt imot: – Ikke misunnelse10:12VerdenNew Zealands parlament stemte for aktiv dødshjelp10:12NorgeLedigheten faller blant innvandrere i Norge09:02PolitikkNav-skandalen og vogntog på vinterføre er tema i spørretimen08:31VerdenSkoler stenges mens demonstrasjonene raser i Hongkong08:29NorgePolitiet advarer om krevende kjøreforhold: «Svært glatte veier»08:28ReiseKaos og ødeleggelser i Venezia08:22VerdenUnderskrift fra Litauens president gir håp om snarlig utlevering av Frode Berg08:07SportSpanske Villa gir seg etter endt sesong08:05ReiseLokalbefolkningen i norske turistområder vil ha turistskatt07:52NorgeSkulle få 150 kroner – må ut med 56 ganger så mye07:44VerdenThunberg tar katamaran til Spania07:41SportMarkus Henriksen om klubbsituasjonen: – Unner ingen noe slikt07:30SportZuccarellos Wild tapte bunnoppgjør mot Kings07:26NorgeFærre søknader om erstatning for tap av sau og lam til rovdyr07:25VerdenSju drept i bilbombe i Afghanistan07:09SportNylands tøffe vei tilbake: – Sjansen kom før jeg trodde07:08PolitikkBussbråket på Torp: Ber statsråden rydde opp06:46VerdenUSA holder tusenvis av barn innesperret på mottak06:41SportLandslagets inspirerende gulrot06:37NorgeMann truet vektere med balltre og sparket politiet i Oslo06:35NorgeDette skjer i dag06:32SportTande tviler på nytt Kobayashi-show06:31NorgeMann i 30-årene knivstukket i Akershus06:21NorgeOslo vil plante 100.000 trær innen 203006:12NorgeGranskning: Indikasjon på menneskehandel i fiskeindustrien05:48NorgeSetteriksadvokaten tror antall Nav-saker vil øke05:44VerdenTesla skal bygge ny elbilfabrikk i Tyskland05:42NorgeDette skjedde i natt05:28VerdenMann drept under protester i Libanon05:26PolitikkSolvik-Olsen mener Vedum kan stanse ny strømkabel til utlandet05:07NorgeVenstre i Trøndelag krever full pelsdyr-kompensasjon04:38Verden200 boliger tatt av skogbranner i Australia04:06VerdenUSA råder amerikanere til å ikke reise til Bolivia03:57NorgeFlere kilder hevder å ikke ha blitt kontaktet av politivoldsbok-forfattere03:29SportFederer har fremdeles håp om sjuende tittel i ATP-finalen03:23VerdenSju drept i voldelige protester i Bolivia etter valget03:21VerdenTo høyreekstremister pågrepet i Italia02:47ReiseUtslipp gjør at NHO vil kutte kraftig i cruisetrafikken02:41VerdenJeanine Añez er ny president i Bolivia00:05Motor140 dødsulykker med vogntog gransket00:02NorgeNy studie: Kristen bakgrunn også negativt for jobbsøkere

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus