Meny

Gaver med juleperm

Noen vil helst ha harde pakker. Her er noen harde julegavetips for både Matmons og den vinglade.

«Nybakt til jul»

, Marit Røttingsnes Westlie (Cappelen, 2006)

Dette er den tredje boken fra bakefantasten Marit Røttingsnes Westlie. Bildene i boken er tatt av Marits mann Øystein.

Boken tar for seg tradisjonelle juleklassikere både norske og fra andre europeiske land, samt noen mer moderne innslag.

Nybakt til jul er proppet med julestemning i en ujålete form, og ikke minst er Marits oppskrifter knakende gode. Nok en må-ha bok fra Rakkestad-familien.


«Helt Chef - Bli chef på eget kjøkken og få gjestene til å trives»

, Christer Berens / Rune Pal (Schibsted forlagene, 2006)

Kokken Rune Pal og vinkelneren Christer Berens står bak denne boken, begge profilerte mat- og vinkyndige med imponerende merittlister.

Boken er ikke bare en herlig kokebok, den inneholder i tillegg velvalgte vintips som passer til de forskjellige rettene.

Boken har fokus på gode råvarer, balanse i smakene og ukompliserte retter. Oppskriftene har også opplysninger om pris, tilberedningstid og vanskelighetsgrad. En perfekt julegave til amatørkokken.

«Cognac - Historien, guiden og de norske cognaceventyrerne»

, Per Asbjørn Risnes jr. (Tellus Works, 2006)

Cognacbok med fokus på de «norske» cognacene. Boken er skrevet av frilansjournalist og forfatter Per Asbjørn Risnes jr og fotografen Therese Witt står bak bildene.

Bokens hovedhistorie er om Sverre Braastad fra Gjøvik som på slutten av 1800-tallet dro til Cognac og gjorde suksess. Men også de andre norskættede cognacprodusentene er representert. I tillegg får du generell cognachistorie, samt kunnskap om produksjon og regionsforskjeller. Praktbok til cognacfrelste nordmenn.

«Jul i siste lita!»

, Line Dammen / Hanne Buxrud (Boksenteret, 2006)

Julebok for deg som vil ha en pyntet julehjem og god julemat, men som ikke har all verden av tid. Bokens forfattere er begge journalister med interiør og mat som fagfelt. Fotograf i boken er Siren Lauvdal.

Boken er lekker og innbydende med et moderne tilsnitt. Her finner du forslag til spiselige gaver og lekker innpakking, julebrunch og nødvendig godteri, samt dekking av høytidens festbord, enten du vil ha det tradisjonens tro eller litt «shabby chic». Vi klapper i hendene for denne boken.

«Bare kom inn - du trenger ikke ta av deg på beina»

, Torhild Strand / Sven Nordin i samarbeid med Heidi Pettersen (Kagge forlag, 2006)

Bok om gjestfrihet og gjestebud hos skuespiller Sven Nordin, fruen Torhild Strand, deres to døtre og hunden Sasha, i deres hjem på Kampen i Oslo. Bokens fotograf er Marte Garmann Johnsen.

En bok til inspirasjon og gledelig lesning, men den inneholder også godt med oppskrifter, Svens tjuvtriks og lettvint festpynting.

Boken er inndelt i sesonger, med eget julestoff, i tillegg til mat-temaer som cupfinale-frokost, piknik, 17. mai og krabbekoking i skjærgården.

«Lutefisk, pinnekjøtt og andre bagateller»

, Eyvind Hellstrøm (Pantagruel forlag, 2006)

Mesterkokken Eyvind Hellstrøm driver stjernerestauranten Bagatelle i Oslo. I denne kokeboken får du møte en mer tradisjon tro Hellstøm, med norsk tradisjonsmat som lutefisk og pinnekjøtt i fokus.

Lekkert utformet og med fotograf Trygve Indrelid bak bildene bør denne boken være å finne under mangt et juletre.

Til tross for at dette er tradisjonell norsk julemat, får du likevel noen oppskrifter med ny vri, noe som er den kommende trenden hva gjelder norsk husmannskost. Med andre ord, en historisk bok forut for sin tid.

«Julemat»

, Ingrid Espelid Hovig (Gyldendal forlag, 2006)

Kokkelegenden Ingrid Espelid Hovig har samlet sine juleoppskrifter mellom to permer. Ingrid har laget og redigert utallige kokebøker, men følger fortsatt trender i tiden.

Her er alle de tradisjonelle julemåltidene, sildebordet og de syv slag. Boken inneholder oppskrifter på julebakst og julegodt, i tillegg til oppskrifter på seigmenn og snarøl.

Boken Julemat er «must» for deg som skal starte opp med julefeiring i eget hjem og ikke har lært alle mors hemmeligheter. En deilig os av tradisjon.

«Gi oss i dag»

, Redaktør Trude Monssen (J.M Stenersens forlag, 2006)

Boken er et samarbeid mellom Kirkens bymisjon og en rekke kjente og gode kokker, bakere og konditorer. Alle bidragene er gjort uten honorar og alle royaltyinntekter går til Bymisjonen.

Boken gir deg likevel valuta for pengene. Den er proppet med brød- og kakeoppskrifter fra hele landet, være seg herlige sjokoladekaker, julens syv sorter eller velduftende julebakst.

«Vinens vinnere 2007»

, / Tom Martinsen og Geir Gjerdrum (Dagens Næringsliv, 2006)

Forfatterne Tom Martinsen og Geir Gjerdrum står bak vinguiden på dn.no. Denne boken er et resultatet av det siste årets vinsmakinger og inneholder blant annet en liste over de 500 vinene forfatterne mener er de beste.

I tillegg er boken full av tips og råd, samt masse lettfattelig informasjon om årganger, serveringstemperaturer og skoleretninger, samt mat og vin kombinasjoner. Boken har en behagelig layout og bildene er av Helge Hansen.

«Fisk & Vin - Fra abbor til ål »

, Toralf Bølgen / Øivind Hånes / Trond Moi (Gyldendal forlag, 2006)

Bølgen og Moi har kommet med bøker før, men ingen så nyttig som denne. Nettopp kombinasjonen fisk og vin er et utrygt farvann for mange, og denne fantastiske kokeboken har vinforslag til samtlige retter. Fotografiene i boken er av Mats Widén.

Tykk og fin er denne boken mat- og vinglede fra perm til perm, enten man har vært på fisketur eller hos fiskehandleren, er vinkyndig eller bare vinglad. Blant bokens 200 oppskrifter finner du en god blanding av moderne og klassiske fiskeoppskrifter. Dette er kokeboken man ikke kan være foruten.

«Knas! - Deilige, sprøe pepperkakefantasier»

, Pernille Faye (N.W. Damm & søn, 2006)

Dette er en pepperkakebok som virkelig fenger. Pernille Faye har klart det nærmest umulige, å modernisere pepperkakebakingen uten å tukle for mye med tradisjonene. Bokens fotografier er tatt av Anders Korneliussen.

Du får din pepperkakemann, -hus og -juletrær, selv pepperkaker i form av selbuvotter er å finne. Herlige fargesprakende pepperkaker og lekre duse pepperkaker. Bakerst i boken finnes 16 sider med mønsterark i full størrelse. En bok til å spise opp.

«Velkommen - kunsten å ta vare på venner»

, Wenche Andersen (Boksenteret, 2006)

Wenche Andersen er for de fleste kjent som kokk i «God morgen Norge» på TV 2. Bokens bilder er tatt av Anne Manglerud, og stylist er Birgitta Roald.

Velkommen er imidlertid mer enn en kokebok. Dette er en bok til hjelp når du skal invitere gjester, med tips til borddekking, invitasjoner og pynt.

Boken er delt inn etter årstider og anledninger, samt forskjellige tema for selskapelighetene som guttetur eller asiatisk aften. En liten innføring om skikk og bruk kan du også dra nytte av. En hyggelig gavebok.

«Kokke-Lise»

, Lise Finckenhagen (H. Aschehoug & Co, 2006)

Lise Finckenhagen er kokk på NRKs frokost-TV, og dette er hennes andre kokebok. Her har hun samlet 101 av sine favoritt-oppskrifter i en spesiell kokebok.

Boken har spiralinnbindingen med stativ som gjør at den står på kjøkkenbenken, oppskriftene er dermed lette å følge mens du tilbereder maten, men litt mer problematisk å bla seg gjennom.

Boken inneholder oppskrifter på småretter, middagsretter, desserter og kaker, samt tips til variasjoner.

«Årstider»

, Arne Brimi / Ole Bjørner Welde (Versal forlag, 2006)

Arne Brimi er også en av våre TV-kokker, mest kjent fra programmet «Gutta på tur». Arne holder til i Lom og har stadig et ekstra fokus på det norske matkammeret. Bildene i boken er tatt av Mette Møller.

I denne boken følges Brimi gjennom ett år, og han lager ny og moderne mat av sine norske råvarer. Årstider inneholder norsk tapas, hverdagsmat, festmat og selvfølgelig turmat.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
12:22 Norge trekker søknaden om sjakk-VM i 202012:07 Skjelvende Angela Merkel vekker bekymring12:00 Europa forbereder seg på mer varme11:51 Slik vil KrF vil lokke velgerne tilbake11:43 Fraråder bading grunnet E.coli-frykt11:25 Tollere gjorde tidenes største kosmetikkbeslag11:19 Skogbrann ute av kontroll i Catalonia10:52 Får tilbake 91.000 etter krangel med Statens pensjonskasse10:51 Island fortviler over hensynsløse turister10:21 Bombe fra krigen lagde voldsomt krater10:18 Norske spillere i villrede om handsregelen10:07 Ytterligere to pågrepet etter politikerdrap i Tyskland09:52 Horneland etter cupfiaskoen: – Dette knekker ikke meg09:39 Norske næringslivstopper tiltalt i USA09:27 KrF oppsummerte sitt første halvår i regjering09:17 Huawei-ansatte har samarbeidet med Kinas forsvar09:16 MC-fører omkom etter ulykke ved tunnel09:15 Norge støtter forslag om å kaste Tyrkia ut av F-35-programmet09:14 Maduro advarer motstandere etter påstått avsløring om kupp09:14 Menn tiltalt for produksjon av 300 kilo amfetamin09:13 Avslutningsvilje skal sende Norge videre i VM09:12 FIFA åpner disiplinærsak mot Kamerun09:11 Ny tøff utfordring for Norges venstreside i fotball-VM08:23 Tusenvis flykter fra vulkan på Papua Ny-Guinea08:04 Norske bønder har lavere tillit til dyrevernere enn EU07:44 30 år siden Gyula Horn klippet hull i jernteppet mellom Øst og Vest07:42 Halvutdannede lærere i Nord-Norge får skreddersydd tilbud07:41 Australsk student skal være pågrepet i Nord-Korea07:35 Ny sikkerhetsrisiko på Boeing 737 MAX avdekket07:32 Saudi-Arabia forbyr shorts og stirring07:29 Nesten halvparten av utenlandstogene fra Oslo borte siden 199007:25 To døde og sju skadd i flyulykke i Russland07:21 Mann dømt for voldtekt av småjente07:19 Birgitte-saken: Justisministeren vurderer å endre reglene07:17 Charlottesville forsøker å legge høyreekstremt angrep bak seg22:55 Ny cupbombe: Aalesund slo ut Rosenborg på straffer22:15 Grøvdal VM-klar på 5000 meter21:47 Kaiplass for KNM Helge Ingstad koster tre millioner kroner21:17 Plutselig uvær: Løse kumlokk, mye vann og trær falt ned20:52 – Kim er klar over dette, og spiller på Trumps forhandlingsvilje20:29 Svensk næringslivsleder frifunnet i lagmannsretten20:28 Slik vil NATO svare på Putins nye raketter20:27 Kroatiske Marija Buric blir Jaglands etterfølger i Europarådet20:27 26-åring dømt til å betale millionerstatning for drapsforsøk20:26 Forskning: Skolebarn har godt av å ta en blund i løpet av formiddagen20:25 Nav må fastslå farskap for foreldreløse barn19:55 Brann fikk juling i cupens 4. runde – også Stabæk slått ut19:50 – En viss mengde vil aldri oppnå lån19:43 Drømmestart for Carlsen i Kroatia19:24 Kronprinsesse Mette-Marit gir ut bok19:09 Sjögren: – Vi respekterer England, frykter dem ikke18:37 Ny bunnrekord for Frp på måling18:22 Nederlands statsbaner betaler erstatning til jøder18:16 Milliardær tar DNA-sak til Strasbourg17:33 Klokke-stuntet: – Min håndtering ikke god nok17:27 NHST kjøper hele Fiskeribladet17:04 55.000 i Oslo får tilbake 250 millioner i eiendomsskatt17:02 – Arabere mindre religiøse16:37 Ti mistet livet da varebil krasjet nær grensen til Hellas16:32 Erna Solberg tror på løsning i bompengestriden16:15 Mexicansk dommer i Norges VM-kvartfinale16:14 Fireåring fikk i seg hasj på festival i Kvinesdal15:59 Norge bidrar med fregatt, ubåt og seks F-35-fly til nytt beredskapsinitiativ i NATO15:42 – Nå har man jo til og med båret bevisstløse folk om bord15:41 Danmarks neste statsminister møtt med jubel15:39 Solskjærs første signering er klar14:44 Kameraovervåking innføres i slakterier14:41 Sjögren etter treningssmell: – Ingen fare med Caro14:20 Sjakkprofiler ut mot Carlsen: – En stor tragedie13:52 Iran passerer grense for anriket uran13:51 Håpefulle demokrater møtes til debatt13:23 Hetebølge i Europa nærmer seg rekordvarme13:03 Kommune fortviler: – Vi har ingen mulighet til å regulere12:57 Tottenham setter klubbrekord for å hente Lyon-spiller12:55 Kvinne til sykehus etter dresinulykke12:29 Drapssiktet mann løslatt i Florø12:28 Sykdomsutbrudd i Englands VM-tropp før Norge-møtet12:15 Hjelmeset gir seg som skiskytternes idrettssjef12:09 Politiet tror Anne-Elisabeth Hagen er blitt drept12:03 Laengen klar for Tour de France11:52 Menneskesmuglerbil krasjet i Tyrkia - minst ti døde11:20 Varmt sommervær i vente på Sør- og Østlandet11:18 Thorsnes ble inspirert av England11:15 – Dette er konsekvensen av Trumps umenneskelige politikk10:21 Brasils president trekker omstridt våpenlov10:13 NATO sikter mot verdensrommet10:12 REC Solar permitterer minst 100 ansatte09:41 45-åring innrømmer drap på tysk politiker09:41 Reddet stortingssalens opprinnelige riksvåpen fra søpla09:23 Hyrer inn jurister for å vurdere Carlsens stunt09:10 Kritisk for bussjåfør etter utforkjøring08:59 Flere kvinner enn menn får reseptbelagte legemidler08:58 Franske seertall: Kvinneandelen lavere enn i mennenes VM08:54 Erna oppsummerer halvår i strid motvind08:44 Migrantbarn flyttet tilbake til skandalemottak08:40 – Bussjåføren tar veldig stor risiko på andres vegne08:39 Kraftig jordskjelv rammet Mellom-Amerika08:15 Demonstranter i Hongkong ber om internasjonal støtte08:05 VM-laget scorer også på sosiale medier08:04 Svensk politi etterforsker eksplosjon
Siste nytt
12:22SportNorge trekker søknaden om sjakk-VM i 202012:07PolitikkSkjelvende Angela Merkel vekker bekymring12:00VerdenEuropa forbereder seg på mer varme11:51PolitikkSlik vil KrF vil lokke velgerne tilbake11:43NorgeFraråder bading grunnet E.coli-frykt11:25NorgeTollere gjorde tidenes største kosmetikkbeslag11:19VerdenSkogbrann ute av kontroll i Catalonia10:52PengerFår tilbake 91.000 etter krangel med Statens pensjonskasse10:51ReiseIsland fortviler over hensynsløse turister10:21VerdenBombe fra krigen lagde voldsomt krater10:18SportNorske spillere i villrede om handsregelen10:07PolitikkYtterligere to pågrepet etter politikerdrap i Tyskland09:52SportHorneland etter cupfiaskoen: – Dette knekker ikke meg09:39PengerNorske næringslivstopper tiltalt i USA09:27PolitikkKrF oppsummerte sitt første halvår i regjering09:17VerdenHuawei-ansatte har samarbeidet med Kinas forsvar09:16NorgeMC-fører omkom etter ulykke ved tunnel09:15NorgeNorge støtter forslag om å kaste Tyrkia ut av F-35-programmet09:14VerdenMaduro advarer motstandere etter påstått avsløring om kupp09:14VerdenMenn tiltalt for produksjon av 300 kilo amfetamin09:13SportAvslutningsvilje skal sende Norge videre i VM09:12SportFIFA åpner disiplinærsak mot Kamerun09:11SportNy tøff utfordring for Norges venstreside i fotball-VM08:23VerdenTusenvis flykter fra vulkan på Papua Ny-Guinea08:04NorgeNorske bønder har lavere tillit til dyrevernere enn EU07:44Politikk30 år siden Gyula Horn klippet hull i jernteppet mellom Øst og Vest07:42NorgeHalvutdannede lærere i Nord-Norge får skreddersydd tilbud07:41VerdenAustralsk student skal være pågrepet i Nord-Korea07:35VerdenNy sikkerhetsrisiko på Boeing 737 MAX avdekket07:32ReiseSaudi-Arabia forbyr shorts og stirring07:29ReiseNesten halvparten av utenlandstogene fra Oslo borte siden 199007:25VerdenTo døde og sju skadd i flyulykke i Russland07:21NorgeMann dømt for voldtekt av småjente07:19NorgeBirgitte-saken: Justisministeren vurderer å endre reglene07:17VerdenCharlottesville forsøker å legge høyreekstremt angrep bak seg22:55SportNy cupbombe: Aalesund slo ut Rosenborg på straffer22:15SportGrøvdal VM-klar på 5000 meter21:47NorgeKaiplass for KNM Helge Ingstad koster tre millioner kroner21:17NorgePlutselig uvær: Løse kumlokk, mye vann og trær falt ned20:52Verden– Kim er klar over dette, og spiller på Trumps forhandlingsvilje20:29NæringslivSvensk næringslivsleder frifunnet i lagmannsretten20:28PolitikkSlik vil NATO svare på Putins nye raketter20:27PolitikkKroatiske Marija Buric blir Jaglands etterfølger i Europarådet20:27Norge26-åring dømt til å betale millionerstatning for drapsforsøk20:26Helse og livsstilForskning: Skolebarn har godt av å ta en blund i løpet av formiddagen20:25NorgeNav må fastslå farskap for foreldreløse barn19:55SportBrann fikk juling i cupens 4. runde – også Stabæk slått ut19:50Penger– En viss mengde vil aldri oppnå lån19:43SportDrømmestart for Carlsen i Kroatia19:24KulturKronprinsesse Mette-Marit gir ut bok19:09SportSjögren: – Vi respekterer England, frykter dem ikke18:37PolitikkNy bunnrekord for Frp på måling18:22VerdenNederlands statsbaner betaler erstatning til jøder18:16NorgeMilliardær tar DNA-sak til Strasbourg17:33NæringslivKlokke-stuntet: – Min håndtering ikke god nok17:27NæringslivNHST kjøper hele Fiskeribladet17:04Penger55.000 i Oslo får tilbake 250 millioner i eiendomsskatt17:02Livet– Arabere mindre religiøse16:37VerdenTi mistet livet da varebil krasjet nær grensen til Hellas16:32PolitikkErna Solberg tror på løsning i bompengestriden16:15SportMexicansk dommer i Norges VM-kvartfinale16:14NorgeFireåring fikk i seg hasj på festival i Kvinesdal15:59PolitikkNorge bidrar med fregatt, ubåt og seks F-35-fly til nytt beredskapsinitiativ i NATO15:42Norge– Nå har man jo til og med båret bevisstløse folk om bord15:41PolitikkDanmarks neste statsminister møtt med jubel15:39SportSolskjærs første signering er klar14:44NorgeKameraovervåking innføres i slakterier14:41SportSjögren etter treningssmell: – Ingen fare med Caro14:20SportSjakkprofiler ut mot Carlsen: – En stor tragedie13:52VerdenIran passerer grense for anriket uran13:51PolitikkHåpefulle demokrater møtes til debatt13:23Helse og livsstilHetebølge i Europa nærmer seg rekordvarme13:03NorgeKommune fortviler: – Vi har ingen mulighet til å regulere12:57SportTottenham setter klubbrekord for å hente Lyon-spiller12:55NorgeKvinne til sykehus etter dresinulykke12:29NorgeDrapssiktet mann løslatt i Florø12:28SportSykdomsutbrudd i Englands VM-tropp før Norge-møtet12:15SportHjelmeset gir seg som skiskytternes idrettssjef12:09NorgePolitiet tror Anne-Elisabeth Hagen er blitt drept12:03SportLaengen klar for Tour de France11:52VerdenMenneskesmuglerbil krasjet i Tyrkia - minst ti døde11:20NorgeVarmt sommervær i vente på Sør- og Østlandet11:18SportThorsnes ble inspirert av England11:15Verden– Dette er konsekvensen av Trumps umenneskelige politikk10:21VerdenBrasils president trekker omstridt våpenlov10:13VerdenNATO sikter mot verdensrommet10:12PengerREC Solar permitterer minst 100 ansatte09:41Politikk45-åring innrømmer drap på tysk politiker09:41PolitikkReddet stortingssalens opprinnelige riksvåpen fra søpla09:23SportHyrer inn jurister for å vurdere Carlsens stunt09:10NorgeKritisk for bussjåfør etter utforkjøring08:59Helse og livsstilFlere kvinner enn menn får reseptbelagte legemidler08:58SportFranske seertall: Kvinneandelen lavere enn i mennenes VM08:54PolitikkErna oppsummerer halvår i strid motvind08:44VerdenMigrantbarn flyttet tilbake til skandalemottak08:40Norge– Bussjåføren tar veldig stor risiko på andres vegne08:39VerdenKraftig jordskjelv rammet Mellom-Amerika08:15VerdenDemonstranter i Hongkong ber om internasjonal støtte08:05SportVM-laget scorer også på sosiale medier08:04VerdenSvensk politi etterforsker eksplosjon

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus