Peiskos på flaske
Ripasso-vin fra Venteto i Italia kjennetegnes av en aroma og smak av sjokolade og rosiner, med innslag av nøtter. Herlig, sødmefull og smaksrik er dette vin for høstmørket.
Ripasso lages i hovedsak på bunnfallet og restene etter Amarone, hvor druene tørkes før de vinifiseres.
Dagens vinanbefaling kommer fra eiendommen Cecilia Beretta, som ligger i hjertet av Valpolicella Classico. Her ligger vinmarkene i gjennomsnitt 150 meter over havet. Produksjonen er liten med om lag 6000 vinstokker per hektar, som sammen med et kalkholdige jordsmonn gir vinen ekstra kvalitet.
• Cecilia Beretta Ripasso 2003, Pasqua / Veneto, Italia.
Pris: 159,90 (44402) Bibendum.
Dette er en vin med dyp rød farge. Den dufter sødmefullt av kirsebær, plommer, tørket frukt, nøtter, lakris og mørk sjokolade. Den er fruktig, elegant og smaksrik, med både sødmefull og delikat bitter smak, samt flott frukt og fylde. Vinen har bløt struktur, avrundede tanniner og lang ettersmak med preg av ristet treverk og mocca.
Vinen er perfekt til pasta, faste oster og kjøttretter av småvilt eller storfe.
Cecilia Beretta Ripasso er laget på en drueblanding av 65 prosent Corvina, 20 prosent Rondinella, 10 prosent Negrara og 5 prosent Corvinone.
Druene presses og gjæres i 15 dager på rundt 25 °C. Vinen gjærer på bunnfallet av Amarone, for så å lagres i om lag 12 måneder på eikefat, hvor 30 prosent er av ny eik. Vinen modnes ytterligere 8 til 12 måneder på flaske før salg.
Vinen er drikkeklar, men kan trolig lagres i 3-4 år.