Meny

Sjokoladehumør?

Mørk, kraftig og forførende, og med det rette følge... Selv en riktig dårlig dag kan bli langt bedre med sjokolade.

(Foto: visitscotland.com)(Foto: visitscotland.com)

Enkelte triste sjeler vil hevde at sjokolade ikke kan matches med vin eller brennevin. Det er pølsevev, man må bare prøve den riktige drikken til rett sjokolade.

Eventuelle ingredienser som fløte, frukt og nøtter må i tillegg tas med i betraktningen.

Vin og sjokolade må utfylle hverandre, ikke konkurere. Vinen må ikke være for bitter med mye garvesyre, ei heller søtere enn desserten.

Røde, søte hetviner som Banyuls, Rivesaltes og Mas Amiel fungerer perfekt til sjokolade, de fleste portvin likeså. Søte sherrytyper eller madeira passer også godt til sjokladedesserter.

(Foto: amazon.com)(Foto: amazon.com)

Vellagret brennevin har på sin side gjerne aromaer som sjokolade, karamell, vanilje og tørket sitrus. Dette er aromaer som utfyller og ofte gjentas i smaker man finner i sjokolade eller sjokoladedesserter.
En vellagret rom kan for eksempel være helt fantastisk til sjokolade.

Men når man hengir seg til høstens peiskos og sin sjokolade, er også whisky et verdig følge. Her er et lite utvalg:


• Lagavulin Single Malt 16 Years Old, Skottland.

Pris: 499,- (4644)
Dufter av torv, tang, vått høy, sitrus og karamell, men innslag av mocca. Smaksrik, fyldig og rund med lang, kompleks ettersmak.

Sjokoladematch:

Ekstra mørk sjokolade med over 70 prosent kakao f.eks Valrhona Guanaja eller Lindt Excellence.

(Foto: flickr.com/ photos/akte/)(Foto: flickr.com/ photos/akte/)


• Glenfiddich Caoran Reserve 12 Years Old, Skottland.

Pris: 395,- (13914)
Dufter av korn, sjø og sitrus, med hint av røyk og nougat. Frisk, mild og elegant med lang ettersmak.

Sjokoladematch:

Elegant nougat med mandler eller sitrus, eller melkesjokoladepraliner fra en en god konditor eller produsent som Michel Cluizel, Valrhona eller Lindt.

• Oban Single Malt 14 Years Old, Skottland.

Pris: 469,- (4639)
Dufter av malt, sitrus, mocca, fatkrydder, sjø og svakt røyk. Frisk, fyldig, sødmefull og fyldig med lang ettersmak.

Sjokoladematch:

Fyldig og mørk trøffelsjokolade som Thorntons, mørk sjokolade som Valrhona Caraïbe eller Michel Cluizel 60 prosent.

(Foto: valrhona.se)(Foto: valrhona.se)


• Dalwhinnie Single Malt 15 Years Old, Skottland.

Pris: 439,- (4634)
Dufter av tørket frukt, korn, vanilje og bål. Frisk, fruktig, mild og varm. Middels lang ettersmak.

Sjokoladematch:

Mørk sjokolade med nøtter som Dr. Ritter Sport med hele hasselnøtter, eller Bocca med nøtter.

Sjokolade og whisky er også en herlig kombinasjon i kaker, iskrem eller i Sjokolademoussé, som her:

Sjokolademoussé med whisky


(2 koseporsjoner)

(Foto: parsleysoup.co.uk)(Foto: parsleysoup.co.uk)

200 g mørk god sjokolade (minimum 70 prosent kakao)
2 eggeplommer
2 eggehviter
1 ss sukker
1 ss Singel Malt Whisky
½ ss ingefær, frisk og finraspet

Bryt sjokoladen i små stykker i en bolle og smelt over vannbad under omrøring til sjokoladen er glatt og flytende. Avkjøl noe, men rør inn eggeplommene mens sjokoladen fortsatt er varm. Pisk til blandingen er glatt. Avkjøl i 15 minutter, tilsett finraspet ingefær og rør grundig. Pisk eggehviter og sukker til de danner myke topper og vend lett inn i sjokoladerøren.

Fordel sjokolademoussén i to serveringskopper og sett dem i kjøleskapet i 3 timer. Et par minutter før servering has en spiseskje whisky over hver moussé.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus