Fårefesten

Du vet vel hva du skal ha til middag i morgen? Torsdag 28. september er nemlig fårikålens dag. Synes du derimot fårikål er litt pysete, er det også smalahoveslepp til helgen. Får skal det være på meny


«Syvende gang opvarmet er den bedst»
- Olaug Løken om fårikål i Matstel og Husstel, 1897.

(Foto: Lene Aarnes Westerhaug)(Foto: Lene Aarnes Westerhaug)

Om fårikålen blir best etter den syvende oppvarmingen skal jeg ikke påstå, men den er saktens best om du lager den en dag eller to før den skal spises. Så skal du by på fest på fårikålens dag, kan du like gjerne finne frem med kopper og kar først som sist. Det er ti år siden fårikålen fikk sin egen dag, og den siste torsdagen i september er dagen det står fårikål på menyen over hele landet.

matprat.no finner du ferdige invitasjoner du kan sende til venner og kjente om du byr på fårikål, eller om du velger å invitere deg selv til andre. Bor du i oslo-området er det storslått fårikålfest på rådhusplassen i morgen.

Fårikålens Venner

Fårikål er ingen urgammel norsk rett, den dukker først opp i kokebøker på slutten av 1800-tallet. Ei heller er fårikålen en bonderett da alt tyder på at den først dukket opp i byene. Men tidlig på 70-tallet var en samlet nasjon enig i at fårikål var blant det norskeste som var. Fårikålen ble da kåret til Norges nasjonalrett nummer én i Nitimen, en posisjon den har den dag i dag.

(Foto: Lene Aarnes Westerhaug)(Foto: Lene Aarnes Westerhaug)


Jeg liker den kraftige klare kjøttkraften fårikålen får om du steker kjøttet litt i ovnen først. Men om du vil kan du like gjerne legge kjøttet rått i kjelen. Det kan være lurt å skrape kjøttet lett med en skje for å fjerne eventuelt malte beinrester fra oppdelingen.

Fårikål med vri


(6 personer)

(Foto: Lene Aarnes Westerhaug)(Foto: Lene Aarnes Westerhaug)


2 ½ kg fårekjøtt helst av bog og nakke (liker du litt mildere smak, velger du lammekjøtt)
2 ½ kg hodekål
7 ts hel pepper (eller etter eget behov)
2 ts salt
5 dl kraft fra langpannen / kokende vann
3 ss kviteseidsmør (eller annet godt smør)

Del kjøttet i biter og strø over cirka 1 ss salt, legg det i langpannen og stek det 1 time i ovnen på 175 °C. Del hodekålen i båter og legg kål og kjøtt lagvis i en gryte. Strø salt og pepper mellom lagene. (Liker du å jevne fårikålen, strør du også 1 ss hvetemel).

Legg smørklattene på toppen. Hell på kraft / kokende vann, kok opp og la trekke på svak varme til kjøttet løsner fra beinet og kålen har litt motstand, omlag 1-2 timer. Drei litt på kjelen av og til så det ikke fester seg i bunnen.

Serveres rykende varm med kokte (gjerne melne) poteter.

De fleste velger øl og akevitt til fårikål, men prøv gjerne en vellagret Champagne eller Franciacorta med litt restsødme. Ellers kan både hvite og røde viner passere om de er syrefriske og uten for mye eik.


Hodejegerens festdag


Smalahove er for de litt tøffere av oss, men om hodet rent utseendemessig kan være i barskeste laget, er likevel kjøttet på sauehodet av fineste sort. Er du nybegynner kan du heller la de skumleste delene bli igjen på tallerkenen.

(Foto: smalahove.no)(Foto: smalahove.no)


Årets smalahoveslepp i Voss er den 29. og 30. september. Det heter seg at det har vært sau like lenge på Voss som det har vært vossinger, og sau skal det være i helgen, sauehoder i bøtter og lass. Intet mindre enn 800 smalahover forventes det å gå med i de to dagene sleppet foregår.

Smalahove er regnet som førjulsmat. Tradisjonelt ble det spist smalahovemåltider fra høstslakten begynte til den siste søndagen før jul. Denne dagen ble kalt skoltesøndag. Mange plasser er det fortsatt tradisjon med smalahove på skoltesøndag.


Smalahove med rotmos


½ hode pr person

Smalahove kan vannes ut i alt fra 2 timer til over natten, avhengig i hvor salt og røkt smak du liker.
Trekk smalahove i vann i 3-4 timer på svak varme.

Smalahove serveres med nykokte poteter, kraft fra trekkingen og rotmos.

(Foto: smalahove.no)(Foto: smalahove.no)


Rotmos


(4 porsjoner)
1 stor kålrot
2 store gulrøtter
3 mandelpoteter
1-2 dl fløte
75 g godt smør
salt og nykvernet pepper
(litt kraft fra smalahove)

Skrell og kok grønnsakene møre og mos sammen med smør, fløte eventuelt litt kraft. Smak til med salt og pepper.

Slik spiser du smalahove:


Start ved øret og øyet hvor det mye fett, som det gjelder å få det i seg mens det er varmt.

Snitt deg bakover fra fremre del av hodet og mellom tennene i over- og underkjeven. Bryt deretter kjeven ut, slik at du får tak i øyet og tungen. Øyet snittes og man skraper ut eplet, øyemuskelen regnes som det beste, men det må spises mens det er varmt.

Så spiser man seg nedover og til slutt området rundt kjeven som er minst fett.

Også til smalahove er øl og akevitt det tradisjonelle valget, med siden sauehodet er både svidd og røkt kan det gå godt med vin som tar igjen det krydrede og røkte preget. Prøv en Pinot gris med god syrlighet eller en krydret Grüner Veltliner. På den røde siden bør du velge en godt eiket vin med karakterer som tobakk og røyk som kommer fra ristingen av eikefatene.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus