Meny

Velvoktet klostervin

Det har blitt laget vin i over tusen år på klosteret, som i dag voktes av en enorm gråblå hund.

Antinori leier vinkjeller i klosteret, men slipper ikke inn i resten av klosteret av den grunn. (Foto: Lene Aarnes Westerhaug)Antinori leier vinkjeller i klosteret, men slipper ikke inn i resten av klosteret av den grunn. (Foto: Lene Aarnes Westerhaug)

Klosteret Badia a Passignano ble etablert i 1050 av munkeordenen Valombrosa, som er en forgrening av de vinkyndige Benediktinermunkene. Men det skal ha vært kloster på eiendommen allerede på 300-tallet.

Plassert på grensen mellom rivaler i Firenze og Siena har Badia a Passignano historisk sett vært svært betydningsfullt.

Hit, men ikke lenger. Den enorme mastiffen «Frodo» vokter klosteret dag og natt. (Foto: Lene Aarnes Westerhaug)Hit, men ikke lenger. Den enorme mastiffen «Frodo» vokter klosteret dag og natt. (Foto: Lene Aarnes Westerhaug)

På 1600-tallet var klosteret et viktig senter for teologiske, vitenskapelige og litterære studier, hvor selveste Galieo Galilei underviste.

Klosteret er fortsatt bebodd av munker. Tre munker sies det, ingen er helt sikre på hvor mange de er.

Vinen, Badia a Passignano, lages av vinprodusenten Antinori og er en Chianti Classico DOCG Riserva. Antinori, som i dag leier vinkjelleren i klosteret, er blant annet kjent for å ha deklassifisert toppvinen Tignanello allerede i 1971, en av første såkalte «Supertoscanerne».

Supertoscaner:

Vin fra Toscana som bevisst ikke fremstilles etter DOCG-lovverket og som omsettes som bordvin til tross for høy kvalitet og pris, oftest som følge av at ikke tillatte druer er brukt i vinen.

Badia a Passignano Riserva 2001 kom med nydesignet etikett og årgangen anses for å være svært god for området.

Vinen koster riktignok litt mer enn hverdagsvinen, men ved enkelte anledninger bør man unne seg viner i denne prisklassen.


Badia a Passignano Riserva 2001, Antinori / Toscana, Italia.

Pris: 249,90 (32862) Strøm.

Vinen har en tett rubinrød farge med varmrød kant. Den dufter herlig av kirsebær, plommer, sjokolade, lær og vanilje. Den er smaksrik, fruktig og kompleks med god fylde og bløte tanniner, hvor syre og tanniner kommer tilbake i den lange avslutningen.

Badia A Passignano kom med ny etikett på 2001 årgangen.Badia A Passignano kom med ny etikett på 2001 årgangen.


Den bløte elegansen kombinert med god struktur gjør at denne vinen passer godt til klassiske italienske kjøttretter, gjerne med pasta.

Kanskje gjør

Badia a Passignano seg aller best når den bare nytes alene.Vinen er laget på 100 prosent Sangiovese og dyrkes i et kalkholdig jordsmonn i nærheten av Sambuca Val di Pesa. Vinstokkene er kloner fra gamle Sangiovese-stokker på den anerkjente vingården Tignanello, som ligger kun tre kilometer unna.

Kun de beste drueklasene sorteres ut til denne vinen, druene avstilkes og presses forsiktig før de gjennomgår gjæringen. Druemosten gjæres delvis i store åpne trefat på 50 hektoliter og delvis i temperaturkontrollerte ståltanker. Etter alkoholgjæringen tappes vinen på nye, eller ett til to år gamle franske eikefat på 225 liter.

Tidligere var det munkenes egen vin som ble lagret i de gamle vinkjellerne. (Foto: Lene Aarnes Westerhaug)Tidligere var det munkenes egen vin som ble lagret i de gamle vinkjellerne. (Foto: Lene Aarnes Westerhaug)

Innen ett år gjennomgår vinen en naturlig malolaktisk gjæring, som omgjør skarpe eplesyrer til bløtere melkesyrer, før vinen tappes om og fatlagres i nye 14 måneder. Deretter tappes vinen på flaske og modnes i ytterligere 12 måneder.

Vinen er i bestillingsutvalget, men finnes i følgende polutsalg.

God helg!

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus