Sommerbra Rabarbra

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rabarbra er sommernostalgi på sitt beste.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen


«Ingen plantesaft er så lik druens som rabarbra-stilkenes»
Dr. Olav Sopp 1926


Det var ikke uten grunn at min farmor var stolt av sin madeira-aktige rabarbravin. Stilkene skulle være rosenrøde, så røde som overhodet mulig, møysommelig skrellet og gjæret til en kraftig vin.

(Foto: uni-bielefeld.de)(Foto: uni-bielefeld.de)

Det er heller ikke uten grunn at ordet Rabarbra gir en viss nostalgi. I Kina har rabarbra har blitt dyrket i mer enn 5000 år og syreplanten rabarbra ble omtalt i en kinesisk urtebok allerede 2700 år f.kr.

Rabarbra var gjerne ingrediens i fordums desserter, desserter som får en til å tenke på bestemors kniplinger eller engelske herskapelige paier.


Hvem husker ikke barndommens grimaser ved en bit av sursøte rabarbrastilker dyppet i en sukkerkopp, og det føles unektelig som om det var mer rabarbraspising før.

Selve ordet, Rabarbra, kommer fra Latin og betyr noe sånt som barbarisk plante. Barbarisk eller utenlandsk, og rehum eller rha som rett og slett betyr plante. For romerne var jo alt det ikke-romerske barbarisk, selv om det altså var en utenlandsk plante det var snakk om her.

Vær litt barbarisk i sommer og gjenoppdag barndommens rabarbra..

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rabarbrasuppe


½ kg rabarbra
7 dl vann
1¼ dl sukker
1½ ss potetmel

Skyll, skrell og skjær rabarbraen i mindre biter.Kok opp vann og sukker. Legg i rabarbraen og kok den mør under lokk. Rør potetmelet ut i litt kaldt vann. Trekk kjelen av varmen og hell i potetmeljevningen under omrøring. Suppen skal deretter bare kokes opp. Serves kald med melk og sukker.

Rabarbrasyltetøy med jordbær


1 ½ kg rabarbra
½ kg jordbær
½ kg sukker
1 krm natronbenzoat
1 krm kaliumsorbat

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

(Foto: nadia.kaywa.com)(Foto: nadia.kaywa.com)


Vask, skrell og skjær rabarbrastilkene i 2 cm lange biter. Skyll og rens jordbærene. Skjær store bær i biter. Bland rabarbra, jordbær og sukker i en kjele. Kok opp og la det småkoke på svak varme i cirka 10 min. Rist på kjelen av og til så alt blir godt blandet.

Løft kjelen til side og rør konserveringmiddelet ut i litt av det varme syltetøyet. Bland det i resten av syltetøyet. Fyll syltetøyet på rene, varme glass. Skru tett lokk på med en gang glassene er fylt.

Artikkelen fortsetter under annonsen


Rabarbrasalat


1 agurk
2 rabarbrastilker
1 ss salt
1 ss brunt sukker
2 dl vann
1 dl sukker
Hvitvinseddik
Frisk dill, hakket

Skrell agurken og rabarbra skjær dem i tykke skiver, som saltes og sukkeres . La det det stå i cirka 20 min. og klem ut væske.

Kok opp vann og sukker, smak til med eddik, ha i agurk og rabarbra som settes kjølig til neste dag.
Smak til med dill i før servering.


Stekt makrell med rabarbra


8 små makrell eller pir
salt
pepper
4 ss Dijon sennep
3 rabarbrastilker
3 ss sukker
2 ss smør
1 ss frisk revet ingefær

Sløy og krydre fisken med salt og pepper. Lag tre-fire snitt i skinnet og fyll med sennep. Stek fisken i smør. Skrell og skjær rabarbrastilkene i biter. Smørdamp rabarbraen med sukker over svak varme. Smak til med ingefær. Server med kokte nypoteter og sommergrønnsaker.

Rabarbrakake


125 g mykt meierismør
125 g sukker
2 ss vaniljesukker
1 ts bakepulver
2 egg
2 ss kaldt vann
125 g hvetemel
4 stilker rabarbra
sukker
kanel
hakkede mandler

Bakes ved 180 °C. Rabarbrastilkene vaskes, skrelles og skjæres i tre cm lange biter, og legges til tørk på et kjøkkenhåndkle.

Mykt smør, sukker, vanilje røres hvitt og luftig, tilsettes egg. Sikte mel og bakepulver og ha i deigen, tilsett kaldt vann til slutt. Legg på rabarbrabitene, og strø over sukker, kanel og hakkede mandler. Bakes på nederste rille i cirka 40 minutter. Serveres varm med is eller pisket krem.