Chablis, sommervin med havsmak

I Chablis er et kalkholdig jordsmonn med forhistoriske østers og bløtdyr med på å prege vinen. Helgens vin er en typisk Chablis med høy syre og herlig sjø-karakter.

Landsbyen og vindistriktet Chablis ligger i det franske innlandet, men for 155 millioner år siden lå Chablis under vann og huset enorme mengder små østers og spiralformede bløtdyr.

Rundt 20 millioner år på havets bunn har gitt regionen et jordsmonn av kalkmergel, kalt Kimmeridge, som på mirakuløst vis gir vin som smaker og dufter av sjø, tang og østers.

Kooperativet La Chablisienne og Hervé Tucki lager generelt svært typeriktige og prisgunstige viner hvor det mineralske sjø-preget kommer til sin rett. I tillegg var 2002 var en svært god årgang i Chablis.

• Chablis Cuvée LC 2002, La Chablisienne / Burgund, Frankrike.

Pris: 168,90 (30840) Best Buys.

Vinen har en lys gul farge. Den dufter forfriskende og karakteristisk av epler, sitrus, smør, mineraler og sjø. Den er fruktig og frisk med høy syre, en balansert og elegant munnfølelse, konsentrert struktur og god fylde. Lang mineralsk ettersmak.

Siden vinen regelrett smaker av hav og sjø passer den til det meste av sjømat, men en Chablis kan like gjerne nytes alene. Drikkes lett avkjølt.

Vinen er flott nå, men vil utvikle seg og kan trolig lagres i ytterligere 10-12 år.

Denne vinen er bestillingsvare, men finnes i følgende polutsalg.

Chablisienne Cuvée LC er laget på 100 prosent Chardonnay og kommer fra vinstokker som er omlag 35 år gamle. Jordsmonnet er kimmeridgekalk.

Vinen har gjennomgått malolaktisk gjæring og ligget i 15 måneder på det fine bunnfallet før den tappes på flaske.


God helg!
Vil du lære mer om Chablis anbefales boken «Chablis»

Geir Gjerdrum / Tom Marthinsen (Vigmostad og Bjørke, 2004)

Boken er en grundig fordypning i Chablis, en av verdens mest kjente hvitviner. Ført i pennen av journalistene Geir Gjerdrum og Tom Marthinsen (ansvarlige for vinguiden i Dagens Næringsliv).

Blant alle fakta om vinprodusenter og jordsmonn, finner du også et knippe fristende matoppskrifter med passende vinanbefalinger.

Boken er i særklasse også visuelt sett, med utstrakt bruk av sort/hvitt bilder og flott layout. Fotograf Helge Hansens bilder har en helt særegen stemning og trekker en rød tråd gjennom hele boken. Er du glad i Chablis er dette en «må-ha»-bok. Har du enda ikke falt for hvite burgundere, vil nok denne boken vekke interessen.

Personvernpolicy