Fra Genever til Dry Martini

Først kom genever, så kom gin, deretter fulgte tidenes største fyllekalas, men så kom heldigvis Gin & Tonic og Dry Martini for fiffen. Vi har testet gin og genever.

Genever er mammaen til Gin.

Det strides om når genever egentlig oppstod og om hvem som var først ute. Mye tyder på at sør-italienske munker allerede på 1000-tallet laget en slags einerbærsprit, mens andre hevder at den første genever ble produsert i Flandern på 1300-tallet.

Siden hovedbestanddelen i genever var einerbær, fikk drikken navnet genever som betyr einerbær på nederlandsk. (Foto: progast.cz)Siden hovedbestanddelen i genever var einerbær, fikk drikken navnet genever som betyr einerbær på nederlandsk. (Foto: progast.cz)

På den tiden trodde man det meste av spiritus var god medisin mot svartedauen, og ekstra god effekt hadde visstnok sprit med einerbær.

Medisin

En nederlandsk doktor kalt Sylvius har, trolig noe feilaktig, fått æren for å ha oppfunnet genever i 1572. Sylvius hadde i utgangspunktet den edle hensikt å lage et uttrekk av einerbær for å kurere nyresykdommer, men allerede i 1655 var kommersiell produksjon i gang med et helt annet øyemed.

Elendigheten i Londons gater ble foreviget i «Gin Lane» av William Hoghart i 1751. Tidenes verste fyllefest var også barne- mishandling fra ende til annen. (Foto: W. Hogarth / historic-uk.com)Elendigheten i Londons gater ble foreviget i «Gin Lane» av William Hoghart i 1751. Tidenes verste fyllefest var også barne- mishandling fra ende til annen. (Foto: W. Hogarth / historic-uk.com)

Tragedie

Til England kom geneveren på midten av 1600-tallet, og navnet gikk via geneva til gin. Omlag 100 år etter sin ankomst var brennevinet blitt et av landets største problemer.

På midten av 1700-tallet drakk den jevne Londoner mer enn halvannen liter gin hver eneste dag, og vi snakker dermed om et fyllekalas uten sidestykke.

Etter ymse mer eller mindre vellykkede tiltak, økte skatter og forskjellige forbud, fikk man omsider en dyrere gin av bedre kvalitet. Gin var ikke lenger en fattigmanns trøst og øl vant igjen terreng blant de lavere klasser, mens gin fant veien til de fornemme hjem.

(Foto: S. Caballero / scaballero.com)(Foto: S. Caballero / scaballero.com)

Coctail

Da Jacob Schweppe på midten av 1800-tallet oppfant malariamedisinen «Indian tonic water», ble det tilsatt gin for å døyve smaken av virkestoffet kinin og dermed fødtes drinken Gin & Tonic.

Når vi så runder år 1900, har også Dry Martini sett dagens lys og gin blitt fintfolkets cocktail-favoritt.

Genever

må ifølge EU lovgivningen komme fra Nederland eller Flandern i Belgia, einerbærpreget kan virke mindre uttalt på grunn av maltkarakteren.

Genever

Den dag i dag lages genever mer eller mindre på samme måte som whisky. Brennevinet destilleres to til tre ganger i kobberpotter på maltet bygg, hvorav siste destillering er med einerbær og andre krydderurter.

Lavere alkoholprosent på destillatet bidrar til maltpreg og større fylde. Gamle «oude» genever kan sågar få et par års lagring på eikefat. Mens den yngre utgaven kalt «junge», lages på tilnærmet gin-vis som tynnes med nøytral sprit og får en lettere maltkarakter.

Gin

har ingen geografisk begrensing og lages over hele verden, men må inneholde minimum 37,5 volumprosent alkohol.

Gin

Ren sprit av jordbruksprodukter som destilleres i en kontinuerlig prosess, er basis for gin.

Kvalitetsgin gjennomgår imidlertid en siste forsiktig destillering i kobberpotter smakssatt med en rekke eteriske ingredienser, hvor einerbær og korianderfrø spiller førstefiolin.

(Foto: web.tiscali.it)(Foto: web.tiscali.it)

Det finner også gin smaksatt med frisk sitrus, og ikke minst lages det flere «super premium»-varianter som gjerne har en noe høyere alkoholprosent.


Det er imidlertid fullt lovlig innen EU kun å smakstilsette med eteriske oljer det vannet som tilsettes den ferdige spriten for å senke alkoholprosenten til kommersielt nivå, og fortsatt kalle produktet Gin. Disse produktene kan imidlertid ikke kalles «London» gin eller «destillert» gin.

Gin deles i tre hovedtyper:


London dry

, som forøvrig kan produseres hvor som helst i verden, er en tørr og lett aromatisk gintype.

Plymouth

, er også tørr, men med har en langt kraftigere einersmak enn London dry.


Old Tom,

er en søtlig type, forholdsvis sjelden i dag.

Enkelte produsenter av gin og genever kan ha opptil 20 forskjellige hemmelige ingredienser i sine oppskrifter.

I tillegg til einerbær og koriander finner man smakstilsetninger av botaniske ingredienser, urter og krydder som blant annet kvann, kardemomme, sitrusskall og anis.

..Så var det de edle dråper..

Mer enn 40 volumprosent alkohol:

• Tanqueray No. 10, Diageo / England.

Pris: 479,- / 47,1% Vol. (45245) Diageo.

Vannklar farge. Dufter av koriander, kvann og einerbær med vekt på sitrusfrukter, samt innslag av vanilje og brent sukker à la Crème Brulée. Bløt, sitruspreget og elegant med harmonisk alkohol og lang frisk avslutning.

• Plymouth Dry Gin, Coates & Co / England.

Pris: 279,90 / 41,2% Vol. (13057) Amundsen.

Vannklar farge. Dufter markant av einebær, furu, kvae, med hint av lime og fioler. Langt mer kompleks smaksbilde enn aroma, med flott balanse mellom det kraftige skogspreget og de lettere blomsterkarakterene. Balansert alkohol og lang ettersmak.

• London Hill Dry, Ian Macleod / England.

Pris: 273,80 / 40,0% vol. (7565) Strøm.

Vannklar farge. Dufter av einerbær, tørket appelsinskall, kvae, anis og og koriander. Lett blomsteraktig sødme i smakstart sødmen, middels fylde, balansert alkohol og lang harmonisk ettersmak med lakris- og skogspreg.


• Hendrick's, William Grant & Sons / Skottland.

Pris: 369,- / 41,4 % Vol. (481301) Bibendum.

Nyhet 1. juli

Vannklar farge. Rene, unge dufter av blomster, einerbær, kamille og sitrus. Bløt, balansert alkohol, lett fylde og lang delikat ettersmak.


• Tanqueray London Dry Gin, Diageo / England.

Pris: 299,90 / 47,1% Vol. (12014) Diageo.

Vannklar farge. Dufter intenst av einerbær, korianderfrø, kvann og tørket appelsinskall. Tørr, kraftig og smaksrik med oljepreget fylde og balansert alkohol. Lang urtepreget ettersmak.

• Cadenhead's Old Raj Dry Gin, William Cadenhead / Campbeltown, Skottland.

Pris: 469,90 / 55% Vol. (44917) Moestue.

Blek gulgrønn farge. Dufter intenst av lime, korianderfrø, lakk og lakrisrot. Oljepreget fylde, kraftig og massiv. Lang, varm og lett sitrusbitter ettersmak. Den høye alkoholen kan bli i skarpeste laget om man ikke tilsetter noen dråper vann.

• Broker's London Dry Gin, Broker's Gin / England.

Pris: 274,- / 43,10% Vol. (47651) Wine Brothers.

Vannklar farge. Dufter ungdommelig av tørket appelsin- og sitronskall, einerbær, korianderfrø og blomster. Tørr med middels intensitet, lett fylde og balansert alkohol. Lang ettersmak med innslag av kanel.


• Finsbury London Dry Platinum, Finsbury / England.

Pris: 313,- / 47% Vol. (43341) Robert Prizelius.

Vannklar farge. Dufter markant av einerbær og skog, men innslag av grapefrukt og tropiske frukter. Smaksrik, fruktig og urtepreget med lang varm avslutningen.

Mindre enn 40 volumprosent alkohol:

• Gordon's Special London Dry Gin, Gordon's / England.

Pris: 269,90 / 37,5% Vol. (190) Diageo.

Vannklar farge. Dufter intenst av einerbær, muskatnøtt, furu, sitrus og allehånde. Smaksrik, harmonisk og lett oljepreget fylde. Bløt alkohol og lang, balansert og lett anispreget ettersmak.

• Bökland, Beukelaer / Belgia.

Pris: 259,40 / 37,5% Vol. (34893) Strag.

Vannklar farge. Dufter av sitrus, kvann, einerbær og hylleblomst. Bløt, smaksrik og elegant, med middels fylde og balansert alkohol. Lang urtepreget ettersmak.

• Finsbury London Dry, Finsbury / England.

Pris: 239,80 / 37,50% Vol. (7840) Robert Prizelius.

Vannklar farge. Dufter rent av tørket appelsinskall, sitron, kvann og einerbær. Frisk, sitruspreget, middels fyldig og balansert alkohol. Lang og mild ettersmak.

• Burnett's White Satin, R. Burnett / England.

Pris: 242,- / 37,5% Vol. (2982) Bibendum.

Vannklar farge. Dufter av einerbær, furu, nellik og blomster. Lett med bløt struktur og alkohol. Noe nøytral og middels lang avslutning.

• Bokma Oude Friesche Genever, P. Bokma / Holland, Nederland.

Pris: 255,20 / 38,00% Vol. (2741) Maxxium.

Lys gyllen farge. Dufter av vått korn, muskatnøtt, humle,vanilje, einerbær og hint av karve. Rund og lett saltpreget med myk alkohol, god fylde og lengde.

• Old Lady's London Dry Gin, Gemaco / Frankrike.

Pris: 239,- / 37,5% Vol. (34289) Best Cellars.

Vannklar farge. Dufter av sitrus, kvann, einerbær, kvae og skogsbær. Frisk, mild og lett med bløt alkohol og middels lang ettersmak.


• It's Gin, Thames / England.

Pris: 229,- / 37,50% Vol.(43326) Stenberg & Blom.

Vannklar farge. Dufter av sitron, einerbær, hylleblomst og hint av lakk. Frisk, lett og sitruspreget med balansert alkohol og middels lengde.

• Easton Special Dry, Boisset / Burgund, Frankrike.

Pris: 224,- / 37,50% Vol. (13558) Stenberg & Blom.

Vannklar farge. Dufter av sitrus, einerbær, fennikel og bark. Bløt, mild og rund i munnen, middels fylde og lengde noe skarp avslutning.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
10:04 Vy-sjefen går av09:50 USA ber iranere dokumentere regimets opptreden under demonstrasjonene09:27 Strid mellom Støre og Jensen om «ostehøvelkutt»09:06 Maradonas trenerkarriere var likevel ikke over07:07 Professor med brannfakkel: – Fritt fram å si nei til kontanter06:52 Over tusen år gammelt skip funnet på Edøy i Smøla06:46 Ødegaards Madrid-retur glipper for TV 2-seerne, fikk velge kamp «feil» uke06:37 Bare 75 prosent sikkert at norsk EM-plass gir spill på Hampden og Wembley06:19 Trump håper å bli stilt for riksrett06:00 Sterke historier fra samer strømmer inn til sannhetskommisjon06:00 Landslagstreneren stolt av «startnekt-Østberg»06:00 Én av fire europeere har antisemittiske holdninger05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 Høie vektlegger samarbeid i ny sykehusplan05:29 Drapssiktet tok opp millionlån i morens navn05:23 Brasils president Jair Bolsonaro stifter nytt parti05:11 Tidligere e-sjef i Australia advarer om kinesisk innblanding05:07 Samarbeidet med Litauen i flere måneder om utvekslingen av Frode Berg05:04 Zuccarello med scoring mot Avalanche04:25 Norge pådriver bak global godkjenning for utdanning04:09 Chiles president sier politiet kan ha brutt regler03:20 Arbeidsgivere er positive til å ansette innvandrerkvinner – få søker03:12 Irakiske tjenestemenn: Åtte demonstranter drept i Bagdad02:37 Mexico City innfører unntakstilstand på grunn av vold mot kvinner01:55 Ocean Viking har plukket opp 90 migranter i Middelhavet01:28 De konservative får 26 ganger mer i bidrag enn Labour01:04 Utland scoret fem mål i ligacupkamp01:04 Store demonstrasjoner mot regjeringen i Colombia00:54 Frist for nye grenser for svevestøv utsatt for andre gang00:20 Tallet på døde stiger etter angrep i Mali23:44 Opprørspoliti mot begravelsesfølge i Bolivia22:57 Ventura slo tilbake etter katastrofestart22:29 Helsevesenet kommer ikke til å nå målene om redusert antibiotikabruk21:47 Senterpartiet vokser på ny partimåling21:32 «Hvaldimir» har flyttet sørover21:07 Nye Nav-svar fra Hauglie – SV ikke fornøyd21:04 Nye vitner bekrefter Giulianis rolle20:56 Solberg klarte ikke å presse mer klimakutt ut av søsterpartier i EPP20:40 Tine slutter med sekstimers arbeidsdag20:19 To jagerflygere omkom i ulykke19:37 Russlands friidrettspresident suspendert i dopingsak19:24 Fire personer pågrepet etter voldshendelse i Sandnes19:23 Demonstrerer mot homoterapi: – Vi har en statsminister som er for feig19:12 Kvinne fortsatt på sykehus etter knivstikking i Drammen18:58 Falsk pilot tatt på flyplassen – etter 15 flyturer18:57 Skiekspert etter Østbergs startnekt: – Det blir spekulasjoner18:41 Edvard Hoem vant hedersprisen under Bragepris-utdelingen18:24 Frode Berg ønskes som vitne i spionsøksmål mot staten17:50 NHO møter kraftig klima-kritikk fra flere hold17:39 Netanyahu tiltales for korrupsjon17:24 Fotgjenger påkjørt ved Lørenskog stasjon17:06 To personer pågrepet på asylmottak i Østfold16:31 Palestinske barn lærte at martyrdød er «det viktigste i livet» – nå endres pensumbøkene16:14 22-åring dømt til psykisk helsevern for drapsforsøk16:14 Mann tiltalt for å ha voldtatt kvinne på busstopp i Bergen15:59 Karin (90) krever OL-gull sitt: – Jeg fikk et merkelig svar15:44 Kvinne til legevakt etter voldsepisode i Sandnes15:43 Mourinho åpnet Tottenham-jobben med å rose Pochettino14:53 Haaland er ikke kvitt kneskaden14:36 Labour legger fram detaljert valgprogram14:35 Johaug om Østberg: – Viktigst at hun har det bra14:33 16 personer funnet innestengt i lastebil på Stena Line-ferge14:10 Riksadvokaten refser Nav for taushet om trygdeskandalen13:53 Politiet inviterer: Er dette Norges verste overnattingssted?13:31 UD fraråder reiser til Bolivia13:21 Medier: Milan har tilbudt Zlatan kontrakt13:15 Fire tenåringer tiltalt for ran av 16-åring på lokaltog12:51 Helseproblemer stopper Ingvild Flugstad Østberg12:50 Kringkastingssjefen: – Et av de mest vellykkede satireinnslagene vi har hatt12:28 Nav venter fortsatt lav ledighet12:27 Ulsruds curlinglag slått ut av EM med knapp margin12:01 Farlig, dansk gjengleder på flukt: Pleier fikk pistol mot nakken11:42 Forskere har påvist hudkreftgener11:15 – Som et kaldt gufs fra DDR- og Sovjettiden10:53 – Ingen er bedre for United enn Solskjær10:41 Ving overtar tolv hoteller i Spania10:00 Knivstikking på arbeidsplass i Oslo09:45 Ber om hjelp til å stanse påstått pyramidesystem09:43 Sønn av dansk IS-medlem hentes hjem til Danmark09:43 Kina varsler at de vil gjengjelde Kongressvedtak om Hongkong09:42 Eldre kvinne døde i busspåkjørsel08:45 Dyretragedien i Australia – her reddes Lewis ut av flammehavet08:37 Hitlers flosshatt solgt for over 500.000 kroner07:53 Widerøe mener MDGs politikk truer kortbanenettet07:42 Australias statsminister avviser sammenheng mellom klimaendring og skogbranner07:33 Siv Jensen ber Trygve Slagsvold Vedum bytte side07:05 Blytung beskjed til skiskyttersporten: Kan bety dødsstøtet06:39 Thingnes Bø om sin kalkulerte «gambling»: – Det skal absolutt være mulig06:36 Elverum vil runde 35.000 tilskuere i mesterligaen06:03 Riksrett åpningstema i debatt mellom presidentkandidater06:00 Sveriges Riksbank tar klimagrep – vil kvitte seg med «brune» obligasjoner05:50 Dette skjer i dag05:45 En av seks i Bergen kommune lot seg lure av falsk epost05:30 Dette skjedde i natt05:30 – Regjeringen er besatt av monsterveier som vi ikke trenger05:16 18 jihadister drept i Burkina Faso05:00 VG: Staten har gitt norske kommuner bøter for 1,4 milliarder kroner04:45 Medisiner billigere i Norge enn i mange andre land03:53 Northugs manager slutter etter ni måneder
Siste nytt
10:04PengerVy-sjefen går av09:50VerdenUSA ber iranere dokumentere regimets opptreden under demonstrasjonene09:27NorgeStrid mellom Støre og Jensen om «ostehøvelkutt»09:06SportMaradonas trenerkarriere var likevel ikke over07:07PengerProfessor med brannfakkel: – Fritt fram å si nei til kontanter06:52NorgeOver tusen år gammelt skip funnet på Edøy i Smøla06:46SportØdegaards Madrid-retur glipper for TV 2-seerne, fikk velge kamp «feil» uke06:37SportBare 75 prosent sikkert at norsk EM-plass gir spill på Hampden og Wembley06:19VerdenTrump håper å bli stilt for riksrett06:00NorgeSterke historier fra samer strømmer inn til sannhetskommisjon06:00SportLandslagstreneren stolt av «startnekt-Østberg»06:00VerdenÉn av fire europeere har antisemittiske holdninger05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeHøie vektlegger samarbeid i ny sykehusplan05:29NorgeDrapssiktet tok opp millionlån i morens navn05:23VerdenBrasils president Jair Bolsonaro stifter nytt parti05:11VerdenTidligere e-sjef i Australia advarer om kinesisk innblanding05:07NorgeSamarbeidet med Litauen i flere måneder om utvekslingen av Frode Berg05:04SportZuccarello med scoring mot Avalanche04:25NorgeNorge pådriver bak global godkjenning for utdanning04:09VerdenChiles president sier politiet kan ha brutt regler03:20NorgeArbeidsgivere er positive til å ansette innvandrerkvinner – få søker03:12VerdenIrakiske tjenestemenn: Åtte demonstranter drept i Bagdad02:37VerdenMexico City innfører unntakstilstand på grunn av vold mot kvinner01:55VerdenOcean Viking har plukket opp 90 migranter i Middelhavet01:28VerdenDe konservative får 26 ganger mer i bidrag enn Labour01:04SportUtland scoret fem mål i ligacupkamp01:04VerdenStore demonstrasjoner mot regjeringen i Colombia00:54NorgeFrist for nye grenser for svevestøv utsatt for andre gang00:20VerdenTallet på døde stiger etter angrep i Mali23:44VerdenOpprørspoliti mot begravelsesfølge i Bolivia22:57SportVentura slo tilbake etter katastrofestart22:29PengerHelsevesenet kommer ikke til å nå målene om redusert antibiotikabruk21:47PolitikkSenterpartiet vokser på ny partimåling21:32Norge«Hvaldimir» har flyttet sørover21:07PengerNye Nav-svar fra Hauglie – SV ikke fornøyd21:04NorgeNye vitner bekrefter Giulianis rolle20:56PolitikkSolberg klarte ikke å presse mer klimakutt ut av søsterpartier i EPP20:40PengerTine slutter med sekstimers arbeidsdag20:19VerdenTo jagerflygere omkom i ulykke19:37SportRusslands friidrettspresident suspendert i dopingsak19:24NorgeFire personer pågrepet etter voldshendelse i Sandnes19:23NorgeDemonstrerer mot homoterapi: – Vi har en statsminister som er for feig19:12NorgeKvinne fortsatt på sykehus etter knivstikking i Drammen18:58VerdenFalsk pilot tatt på flyplassen – etter 15 flyturer18:57SportSkiekspert etter Østbergs startnekt: – Det blir spekulasjoner18:41NorgeEdvard Hoem vant hedersprisen under Bragepris-utdelingen18:24NorgeFrode Berg ønskes som vitne i spionsøksmål mot staten17:50ReiseNHO møter kraftig klima-kritikk fra flere hold17:39PolitikkNetanyahu tiltales for korrupsjon17:24NorgeFotgjenger påkjørt ved Lørenskog stasjon17:06VerdenTo personer pågrepet på asylmottak i Østfold16:31NorgePalestinske barn lærte at martyrdød er «det viktigste i livet» – nå endres pensumbøkene16:14Norge22-åring dømt til psykisk helsevern for drapsforsøk16:14NorgeMann tiltalt for å ha voldtatt kvinne på busstopp i Bergen15:59SportKarin (90) krever OL-gull sitt: – Jeg fikk et merkelig svar15:44NorgeKvinne til legevakt etter voldsepisode i Sandnes15:43SportMourinho åpnet Tottenham-jobben med å rose Pochettino14:53SportHaaland er ikke kvitt kneskaden14:36PolitikkLabour legger fram detaljert valgprogram14:35SportJohaug om Østberg: – Viktigst at hun har det bra14:33Verden16 personer funnet innestengt i lastebil på Stena Line-ferge14:10NorgeRiksadvokaten refser Nav for taushet om trygdeskandalen13:53NorgePolitiet inviterer: Er dette Norges verste overnattingssted?13:31ReiseUD fraråder reiser til Bolivia13:21SportMedier: Milan har tilbudt Zlatan kontrakt13:15NorgeFire tenåringer tiltalt for ran av 16-åring på lokaltog12:51SportHelseproblemer stopper Ingvild Flugstad Østberg12:50KulturKringkastingssjefen: – Et av de mest vellykkede satireinnslagene vi har hatt12:28NorgeNav venter fortsatt lav ledighet12:27SportUlsruds curlinglag slått ut av EM med knapp margin12:01VerdenFarlig, dansk gjengleder på flukt: Pleier fikk pistol mot nakken11:42Helse og livsstilForskere har påvist hudkreftgener11:15Penger– Som et kaldt gufs fra DDR- og Sovjettiden10:53Sport– Ingen er bedre for United enn Solskjær10:41ReiseVing overtar tolv hoteller i Spania10:00NorgeKnivstikking på arbeidsplass i Oslo09:45NorgeBer om hjelp til å stanse påstått pyramidesystem09:43VerdenSønn av dansk IS-medlem hentes hjem til Danmark09:43VerdenKina varsler at de vil gjengjelde Kongressvedtak om Hongkong09:42NorgeEldre kvinne døde i busspåkjørsel08:45VerdenDyretragedien i Australia – her reddes Lewis ut av flammehavet08:37VerdenHitlers flosshatt solgt for over 500.000 kroner07:53NorgeWiderøe mener MDGs politikk truer kortbanenettet07:42VerdenAustralias statsminister avviser sammenheng mellom klimaendring og skogbranner07:33PolitikkSiv Jensen ber Trygve Slagsvold Vedum bytte side07:05Helse og livsstilBlytung beskjed til skiskyttersporten: Kan bety dødsstøtet06:39SportThingnes Bø om sin kalkulerte «gambling»: – Det skal absolutt være mulig06:36SportElverum vil runde 35.000 tilskuere i mesterligaen06:03PolitikkRiksrett åpningstema i debatt mellom presidentkandidater06:00PengerSveriges Riksbank tar klimagrep – vil kvitte seg med «brune» obligasjoner05:50NorgeDette skjer i dag05:45NorgeEn av seks i Bergen kommune lot seg lure av falsk epost05:30NorgeDette skjedde i natt05:30Motor– Regjeringen er besatt av monsterveier som vi ikke trenger05:16Verden18 jihadister drept i Burkina Faso05:00NorgeVG: Staten har gitt norske kommuner bøter for 1,4 milliarder kroner04:45Helse og livsstilMedisiner billigere i Norge enn i mange andre land03:53SportNorthugs manager slutter etter ni måneder

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus