Fra Genever til Dry Martini

Først kom genever, så kom gin, deretter fulgte tidenes største fyllekalas, men så kom heldigvis Gin & Tonic og Dry Martini for fiffen. Vi har testet gin og genever.

Genever er mammaen til Gin.

Det strides om når genever egentlig oppstod og om hvem som var først ute. Mye tyder på at sør-italienske munker allerede på 1000-tallet laget en slags einerbærsprit, mens andre hevder at den første genever ble produsert i Flandern på 1300-tallet.

Siden hovedbestanddelen i genever var einerbær, fikk drikken navnet genever som betyr einerbær på nederlandsk. (Foto: progast.cz)Siden hovedbestanddelen i genever var einerbær, fikk drikken navnet genever som betyr einerbær på nederlandsk. (Foto: progast.cz)

På den tiden trodde man det meste av spiritus var god medisin mot svartedauen, og ekstra god effekt hadde visstnok sprit med einerbær.

Medisin

En nederlandsk doktor kalt Sylvius har, trolig noe feilaktig, fått æren for å ha oppfunnet genever i 1572. Sylvius hadde i utgangspunktet den edle hensikt å lage et uttrekk av einerbær for å kurere nyresykdommer, men allerede i 1655 var kommersiell produksjon i gang med et helt annet øyemed.

Elendigheten i Londons gater ble foreviget i «Gin Lane» av William Hoghart i 1751. Tidenes verste fyllefest var også barne- mishandling fra ende til annen. (Foto: W. Hogarth / historic-uk.com)Elendigheten i Londons gater ble foreviget i «Gin Lane» av William Hoghart i 1751. Tidenes verste fyllefest var også barne- mishandling fra ende til annen. (Foto: W. Hogarth / historic-uk.com)

Tragedie

Til England kom geneveren på midten av 1600-tallet, og navnet gikk via geneva til gin. Omlag 100 år etter sin ankomst var brennevinet blitt et av landets største problemer.

På midten av 1700-tallet drakk den jevne Londoner mer enn halvannen liter gin hver eneste dag, og vi snakker dermed om et fyllekalas uten sidestykke.

Etter ymse mer eller mindre vellykkede tiltak, økte skatter og forskjellige forbud, fikk man omsider en dyrere gin av bedre kvalitet. Gin var ikke lenger en fattigmanns trøst og øl vant igjen terreng blant de lavere klasser, mens gin fant veien til de fornemme hjem.

(Foto: S. Caballero / scaballero.com)(Foto: S. Caballero / scaballero.com)

Coctail

Da Jacob Schweppe på midten av 1800-tallet oppfant malariamedisinen «Indian tonic water», ble det tilsatt gin for å døyve smaken av virkestoffet kinin og dermed fødtes drinken Gin & Tonic.

Når vi så runder år 1900, har også Dry Martini sett dagens lys og gin blitt fintfolkets cocktail-favoritt.

Genever

må ifølge EU lovgivningen komme fra Nederland eller Flandern i Belgia, einerbærpreget kan virke mindre uttalt på grunn av maltkarakteren.

Genever

Den dag i dag lages genever mer eller mindre på samme måte som whisky. Brennevinet destilleres to til tre ganger i kobberpotter på maltet bygg, hvorav siste destillering er med einerbær og andre krydderurter.

Lavere alkoholprosent på destillatet bidrar til maltpreg og større fylde. Gamle «oude» genever kan sågar få et par års lagring på eikefat. Mens den yngre utgaven kalt «junge», lages på tilnærmet gin-vis som tynnes med nøytral sprit og får en lettere maltkarakter.

Gin

har ingen geografisk begrensing og lages over hele verden, men må inneholde minimum 37,5 volumprosent alkohol.

Gin

Ren sprit av jordbruksprodukter som destilleres i en kontinuerlig prosess, er basis for gin.

Kvalitetsgin gjennomgår imidlertid en siste forsiktig destillering i kobberpotter smakssatt med en rekke eteriske ingredienser, hvor einerbær og korianderfrø spiller førstefiolin.

(Foto: web.tiscali.it)(Foto: web.tiscali.it)

Det finner også gin smaksatt med frisk sitrus, og ikke minst lages det flere «super premium»-varianter som gjerne har en noe høyere alkoholprosent.


Det er imidlertid fullt lovlig innen EU kun å smakstilsette med eteriske oljer det vannet som tilsettes den ferdige spriten for å senke alkoholprosenten til kommersielt nivå, og fortsatt kalle produktet Gin. Disse produktene kan imidlertid ikke kalles «London» gin eller «destillert» gin.

Gin deles i tre hovedtyper:


London dry

, som forøvrig kan produseres hvor som helst i verden, er en tørr og lett aromatisk gintype.

Plymouth

, er også tørr, men med har en langt kraftigere einersmak enn London dry.


Old Tom,

er en søtlig type, forholdsvis sjelden i dag.

Enkelte produsenter av gin og genever kan ha opptil 20 forskjellige hemmelige ingredienser i sine oppskrifter.

I tillegg til einerbær og koriander finner man smakstilsetninger av botaniske ingredienser, urter og krydder som blant annet kvann, kardemomme, sitrusskall og anis.

..Så var det de edle dråper..

Mer enn 40 volumprosent alkohol:

• Tanqueray No. 10, Diageo / England.

Pris: 479,- / 47,1% Vol. (45245) Diageo.

Vannklar farge. Dufter av koriander, kvann og einerbær med vekt på sitrusfrukter, samt innslag av vanilje og brent sukker à la Crème Brulée. Bløt, sitruspreget og elegant med harmonisk alkohol og lang frisk avslutning.

• Plymouth Dry Gin, Coates & Co / England.

Pris: 279,90 / 41,2% Vol. (13057) Amundsen.

Vannklar farge. Dufter markant av einebær, furu, kvae, med hint av lime og fioler. Langt mer kompleks smaksbilde enn aroma, med flott balanse mellom det kraftige skogspreget og de lettere blomsterkarakterene. Balansert alkohol og lang ettersmak.

• London Hill Dry, Ian Macleod / England.

Pris: 273,80 / 40,0% vol. (7565) Strøm.

Vannklar farge. Dufter av einerbær, tørket appelsinskall, kvae, anis og og koriander. Lett blomsteraktig sødme i smakstart sødmen, middels fylde, balansert alkohol og lang harmonisk ettersmak med lakris- og skogspreg.


• Hendrick's, William Grant & Sons / Skottland.

Pris: 369,- / 41,4 % Vol. (481301) Bibendum.

Nyhet 1. juli

Vannklar farge. Rene, unge dufter av blomster, einerbær, kamille og sitrus. Bløt, balansert alkohol, lett fylde og lang delikat ettersmak.


• Tanqueray London Dry Gin, Diageo / England.

Pris: 299,90 / 47,1% Vol. (12014) Diageo.

Vannklar farge. Dufter intenst av einerbær, korianderfrø, kvann og tørket appelsinskall. Tørr, kraftig og smaksrik med oljepreget fylde og balansert alkohol. Lang urtepreget ettersmak.

• Cadenhead's Old Raj Dry Gin, William Cadenhead / Campbeltown, Skottland.

Pris: 469,90 / 55% Vol. (44917) Moestue.

Blek gulgrønn farge. Dufter intenst av lime, korianderfrø, lakk og lakrisrot. Oljepreget fylde, kraftig og massiv. Lang, varm og lett sitrusbitter ettersmak. Den høye alkoholen kan bli i skarpeste laget om man ikke tilsetter noen dråper vann.

• Broker's London Dry Gin, Broker's Gin / England.

Pris: 274,- / 43,10% Vol. (47651) Wine Brothers.

Vannklar farge. Dufter ungdommelig av tørket appelsin- og sitronskall, einerbær, korianderfrø og blomster. Tørr med middels intensitet, lett fylde og balansert alkohol. Lang ettersmak med innslag av kanel.


• Finsbury London Dry Platinum, Finsbury / England.

Pris: 313,- / 47% Vol. (43341) Robert Prizelius.

Vannklar farge. Dufter markant av einerbær og skog, men innslag av grapefrukt og tropiske frukter. Smaksrik, fruktig og urtepreget med lang varm avslutningen.

Mindre enn 40 volumprosent alkohol:

• Gordon's Special London Dry Gin, Gordon's / England.

Pris: 269,90 / 37,5% Vol. (190) Diageo.

Vannklar farge. Dufter intenst av einerbær, muskatnøtt, furu, sitrus og allehånde. Smaksrik, harmonisk og lett oljepreget fylde. Bløt alkohol og lang, balansert og lett anispreget ettersmak.

• Bökland, Beukelaer / Belgia.

Pris: 259,40 / 37,5% Vol. (34893) Strag.

Vannklar farge. Dufter av sitrus, kvann, einerbær og hylleblomst. Bløt, smaksrik og elegant, med middels fylde og balansert alkohol. Lang urtepreget ettersmak.

• Finsbury London Dry, Finsbury / England.

Pris: 239,80 / 37,50% Vol. (7840) Robert Prizelius.

Vannklar farge. Dufter rent av tørket appelsinskall, sitron, kvann og einerbær. Frisk, sitruspreget, middels fyldig og balansert alkohol. Lang og mild ettersmak.

• Burnett's White Satin, R. Burnett / England.

Pris: 242,- / 37,5% Vol. (2982) Bibendum.

Vannklar farge. Dufter av einerbær, furu, nellik og blomster. Lett med bløt struktur og alkohol. Noe nøytral og middels lang avslutning.

• Bokma Oude Friesche Genever, P. Bokma / Holland, Nederland.

Pris: 255,20 / 38,00% Vol. (2741) Maxxium.

Lys gyllen farge. Dufter av vått korn, muskatnøtt, humle,vanilje, einerbær og hint av karve. Rund og lett saltpreget med myk alkohol, god fylde og lengde.

• Old Lady's London Dry Gin, Gemaco / Frankrike.

Pris: 239,- / 37,5% Vol. (34289) Best Cellars.

Vannklar farge. Dufter av sitrus, kvann, einerbær, kvae og skogsbær. Frisk, mild og lett med bløt alkohol og middels lang ettersmak.


• It's Gin, Thames / England.

Pris: 229,- / 37,50% Vol.(43326) Stenberg & Blom.

Vannklar farge. Dufter av sitron, einerbær, hylleblomst og hint av lakk. Frisk, lett og sitruspreget med balansert alkohol og middels lengde.

• Easton Special Dry, Boisset / Burgund, Frankrike.

Pris: 224,- / 37,50% Vol. (13558) Stenberg & Blom.

Vannklar farge. Dufter av sitrus, einerbær, fennikel og bark. Bløt, mild og rund i munnen, middels fylde og lengde noe skarp avslutning.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
05:34 New Zealand mintes ofre etter vulkanutbrudd05:30 Dette skjedde i natt05:00 Nordpolen flytter på seg i rekordfart04:53 To pågrepet etter knivstikking i Oslo sentrum04:44 Lams møte med Xi utløste voldelige protester i Hongkong04:34 Tyv brøt seg inn hos gullsmed i Porsgrunn04:13 Bortetap for Wild i Chicago04:07 Flere vil vrake Sanner som nestleder i Høyre03:57 USA oppfordrer Nord-Korea til nye samtaler03:14 Interpol slettet etterlysning av bedragerietterlyst02:58 Australske leger mener skogbrannrøyk utgjør helsekrise02:08 Politiet fikk nei til å innføre varslingsplikt for barnevernet01:42 Brasils Bolsonaro langer ut mot klimakonferanse01:12 Mann påført alvorlige brannskader i Skien00:55 To menn skutt i Uppsala i Sverige00:31 Boeing vurderer kutt eller stopp i produksjonen av 737 MAX23:46 Burrow vant Heisman-trofeet med rekordmargin23:30 Benzema-mål etter Courtois-nikk berget tabelltoppen for Real Madrid23:19 Ett av tre Babcock-fly med værrestriksjoner settes inn i tjeneste mandag23:18 Stefan Strandberg klar for italiensk Serie B23:12 Martin Ødegaard slår tilbake mot kritikk og avviser boikott23:05 Ronaldo-dobbel sendte Juventus i rygg på Inter22:45 Drammen: Etterlyser «Postmann Pat-bil» etter påkjørsel22:16 15-åring dømt for å ha filmet og delt sexvideo21:38 USA har utvist kinesiske diplomater21:33 Dette hendte i verden i 201921:20 Martin Ødegaard slår tilbake mot VG: – Dere publiserer stjålne, private dokumenter20:56 Erdogan truer med å stenge sentral flybase20:13 TV 2-måling: Nesten to av tre nordmenn vil hindre trygdeeksport20:06 De Bruyne storspilte da Manchester City utklasset Arsenal20:02 Ny smell for «slagsekken» Gladbach, serieledelsen glapp19:51 Lindvik på pallen da Markeng ble skadd19:25 Johnson til angrep på BBC – truer med å avkriminalisere lisenssnylting19:07 Midtsjø-assist da AZ Alkmaar slo Ajax i toppkampen18:49 Vlhová vant da Shiffrin tok seg fri18:15 18-åring berget poeng for Solskjær og Manchester United mot Everton17:48 Oppryddingsarbeidet på E18 i rute – Vegvesenet avviser at sikkerhet ble nedprioritert17:40 Vertonghen løftet Tottenham forbi Manchester United17:34 Amalie Eikeland scoret sitt første superligamål for Reading16:44 Simen Hegstad Krüger til topps i Davos16:32 Premieretur for Go-Ahead og regjeringens jernbanereform – Dale lover bedre togtilbud16:08 Vy innstiller 104 avganger på Østfoldbanen16:07 Simen Hegstad Krüger vant 15 kilometer fri teknikk i Davos16:03 Thingnes Bø sikret norsk stafettseier etter vanvittig opphenting15:32 Solberg skuffet etter klimamøtet15:18 Søskenpar funnet forlatt i Aarhus15:13 Dansk minister: Dypt utilfredsstillende avtale15:05 Kinesisk statskanal fjernet Arsenals kamp mot City fra sendeskjemaet etter Özil-kritikk14:54 Birkeland med nok en seier i IBU-cupen14:38 Bryne mintes den drepte Sigbjørn Sveli14:33 Norske veteraner inn for å rydde opp etter australske skogbranner14:22 Nederland tok sitt første VM-gull i finaledrama mot Spania14:22 Tiger Woods gråt av glede etter USAs seier i Presidents Cup14:22 Guterres: Jeg er skuffet14:12 Elvestuen lettet over resultatet i Madrid14:10 Ingen jubel etter FNs klimakonferanse13:34 Russisk mareritt for Solberg: Nesten alle skudd gikk inn13:32 Kristoffersen kjørte seg opp 23 plasser med kanonomgang i Val d'Isere13:00 Tiril Eckhoff med 20 treff og suveren seier i Hochfilzen12:30 Hotelleier Petter Stordalen får skattesmell på 161 millioner12:29 Tiril Eckhoff vant jaktstarten i Hochfilzen med feilfri skyting12:16 Gjetere drept i Nigeria12:14 Johaug ustoppelig i Davos – tok sin fjerde strake seier12:09 Total norsk langrennsdominans i Vuokatti11:57 Barn omkom i kraftig jordskjelv på Filippinene11:57 Kvinne omkom i utforkjøring i Troms11:54 VM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2811:36 Therese Johaug var overlegen da hun vant 10 km fri teknikk søndag11:30 – Trump har fjernet hykleriet rundt frihandel. Alle har jo jukset10:58 VM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2810:57 Hodeidas innbyggere lever fortsatt i frykt10:53 Corbyn beklager valgnederlaget10:37 Ingen skadd i stort steinras i Kvinesdal10:36 Opptur for Pedersen og Lorentzen i Japan10:30 Hit reiser nordmenn i jula10:12 Minst 14 omkom i bussulykke i Nepal09:23 Avis: – Blir vanskelig for Zidane å ikke hente hjem Ødegaard etter denne sesongen09:21 Solid hjemmeseier for Zuccarello og Minnesota Wild09:16 Jul i Bredtveit fengsel: – Det jeg ønsker meg mest er å være med barna mine09:14 Mor dømt som hallik for sin egen datter i Bergen09:00 Bygger Nordens største solpark ved Legoland08:47 Nesten fire av ti nordmenn sier de kaster for mye mat i jula08:36 Politiet: Vær snille med hverandre08:28 Fem drept i indisk uro08:13 Danmark på den grønne, glitrende juletre-toppen07:33 Medier: Demokraten Jeff Van Drew vil skifte parti07:05 Go-Ahead klar for oppstart – lover å gjøre alt de kan for å få folk hjem til jul06:45 Dødstallet etter vulkanutbruddet på New Zealand stiger06:26 Ny australsk by rammes av skogbranner06:03 Kina dropper toll på amerikanske varer05:50 Dette skjedde i natt05:30 Dette skjedde i natt05:04 – Jeg ville se fugleunger. Jeg føler meg forrådt04:46 50 døde funnet i hus i Mexico04:42 Bolivia vil utstede arrestordre på Morales04:08 Voldsomme demonstrasjoner i Beirut03:58 Karneval i Belgia fjernes fra UNESCOs verdensarvliste02:44 Fortsatt ingen enighet på klimakonferansen i Madrid02:11 Ulykkesflyet i Chile hadde problemer også i 201602:09 Politiet stanset ruset drosjetyv i Nittedal
Siste nytt
05:34VerdenNew Zealand mintes ofre etter vulkanutbrudd05:30NorgeDette skjedde i natt05:00VerdenNordpolen flytter på seg i rekordfart04:53NorgeTo pågrepet etter knivstikking i Oslo sentrum04:44VerdenLams møte med Xi utløste voldelige protester i Hongkong04:34NorgeTyv brøt seg inn hos gullsmed i Porsgrunn04:13SportBortetap for Wild i Chicago04:07NorgeFlere vil vrake Sanner som nestleder i Høyre03:57VerdenUSA oppfordrer Nord-Korea til nye samtaler03:14NorgeInterpol slettet etterlysning av bedragerietterlyst02:58VerdenAustralske leger mener skogbrannrøyk utgjør helsekrise02:08NorgePolitiet fikk nei til å innføre varslingsplikt for barnevernet01:42VerdenBrasils Bolsonaro langer ut mot klimakonferanse01:12NorgeMann påført alvorlige brannskader i Skien00:55VerdenTo menn skutt i Uppsala i Sverige00:31VerdenBoeing vurderer kutt eller stopp i produksjonen av 737 MAX23:46SportBurrow vant Heisman-trofeet med rekordmargin23:30SportBenzema-mål etter Courtois-nikk berget tabelltoppen for Real Madrid23:19NorgeEtt av tre Babcock-fly med værrestriksjoner settes inn i tjeneste mandag23:18SportStefan Strandberg klar for italiensk Serie B23:12SportMartin Ødegaard slår tilbake mot kritikk og avviser boikott23:05SportRonaldo-dobbel sendte Juventus i rygg på Inter22:45NorgeDrammen: Etterlyser «Postmann Pat-bil» etter påkjørsel22:16Norge15-åring dømt for å ha filmet og delt sexvideo21:38VerdenUSA har utvist kinesiske diplomater21:33VerdenDette hendte i verden i 201921:20SportMartin Ødegaard slår tilbake mot VG: – Dere publiserer stjålne, private dokumenter20:56VerdenErdogan truer med å stenge sentral flybase20:13NorgeTV 2-måling: Nesten to av tre nordmenn vil hindre trygdeeksport20:06SportDe Bruyne storspilte da Manchester City utklasset Arsenal20:02SportNy smell for «slagsekken» Gladbach, serieledelsen glapp19:51SportLindvik på pallen da Markeng ble skadd19:25VerdenJohnson til angrep på BBC – truer med å avkriminalisere lisenssnylting19:07SportMidtsjø-assist da AZ Alkmaar slo Ajax i toppkampen18:49SportVlhová vant da Shiffrin tok seg fri18:15Sport18-åring berget poeng for Solskjær og Manchester United mot Everton17:48NorgeOppryddingsarbeidet på E18 i rute – Vegvesenet avviser at sikkerhet ble nedprioritert17:40SportVertonghen løftet Tottenham forbi Manchester United17:34SportAmalie Eikeland scoret sitt første superligamål for Reading16:44SportSimen Hegstad Krüger til topps i Davos16:32ReisePremieretur for Go-Ahead og regjeringens jernbanereform – Dale lover bedre togtilbud16:08ReiseVy innstiller 104 avganger på Østfoldbanen16:07SportSimen Hegstad Krüger vant 15 kilometer fri teknikk i Davos16:03SportThingnes Bø sikret norsk stafettseier etter vanvittig opphenting15:32VerdenSolberg skuffet etter klimamøtet15:18VerdenSøskenpar funnet forlatt i Aarhus15:13VerdenDansk minister: Dypt utilfredsstillende avtale15:05SportKinesisk statskanal fjernet Arsenals kamp mot City fra sendeskjemaet etter Özil-kritikk14:54SportBirkeland med nok en seier i IBU-cupen14:38NorgeBryne mintes den drepte Sigbjørn Sveli14:33VerdenNorske veteraner inn for å rydde opp etter australske skogbranner14:22SportNederland tok sitt første VM-gull i finaledrama mot Spania14:22SportTiger Woods gråt av glede etter USAs seier i Presidents Cup14:22VerdenGuterres: Jeg er skuffet14:12VerdenElvestuen lettet over resultatet i Madrid14:10VerdenIngen jubel etter FNs klimakonferanse13:34SportRussisk mareritt for Solberg: Nesten alle skudd gikk inn13:32SportKristoffersen kjørte seg opp 23 plasser med kanonomgang i Val d'Isere13:00SportTiril Eckhoff med 20 treff og suveren seier i Hochfilzen12:30PengerHotelleier Petter Stordalen får skattesmell på 161 millioner12:29SportTiril Eckhoff vant jaktstarten i Hochfilzen med feilfri skyting12:16VerdenGjetere drept i Nigeria12:14SportJohaug ustoppelig i Davos – tok sin fjerde strake seier12:09SportTotal norsk langrennsdominans i Vuokatti11:57VerdenBarn omkom i kraftig jordskjelv på Filippinene11:57NorgeKvinne omkom i utforkjøring i Troms11:54SportVM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2811:36SportTherese Johaug var overlegen da hun vant 10 km fri teknikk søndag11:30Penger– Trump har fjernet hykleriet rundt frihandel. Alle har jo jukset10:58SportVM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2810:57VerdenHodeidas innbyggere lever fortsatt i frykt10:53VerdenCorbyn beklager valgnederlaget10:37NorgeIngen skadd i stort steinras i Kvinesdal10:36SportOpptur for Pedersen og Lorentzen i Japan10:30NorgeHit reiser nordmenn i jula10:12VerdenMinst 14 omkom i bussulykke i Nepal09:23SportAvis: – Blir vanskelig for Zidane å ikke hente hjem Ødegaard etter denne sesongen09:21SportSolid hjemmeseier for Zuccarello og Minnesota Wild09:16Helse og livsstilJul i Bredtveit fengsel: – Det jeg ønsker meg mest er å være med barna mine09:14NorgeMor dømt som hallik for sin egen datter i Bergen09:00VerdenBygger Nordens største solpark ved Legoland08:47Helse og livsstilNesten fire av ti nordmenn sier de kaster for mye mat i jula08:36NorgePolitiet: Vær snille med hverandre08:28VerdenFem drept i indisk uro08:13VerdenDanmark på den grønne, glitrende juletre-toppen07:33VerdenMedier: Demokraten Jeff Van Drew vil skifte parti07:05NorgeGo-Ahead klar for oppstart – lover å gjøre alt de kan for å få folk hjem til jul06:45VerdenDødstallet etter vulkanutbruddet på New Zealand stiger06:26VerdenNy australsk by rammes av skogbranner06:03VerdenKina dropper toll på amerikanske varer05:50NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeDette skjedde i natt05:04Verden– Jeg ville se fugleunger. Jeg føler meg forrådt04:46Verden50 døde funnet i hus i Mexico04:42VerdenBolivia vil utstede arrestordre på Morales04:08VerdenVoldsomme demonstrasjoner i Beirut03:58VerdenKarneval i Belgia fjernes fra UNESCOs verdensarvliste02:44VerdenFortsatt ingen enighet på klimakonferansen i Madrid02:11VerdenUlykkesflyet i Chile hadde problemer også i 201602:09NorgePolitiet stanset ruset drosjetyv i Nittedal

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus