Couronne - spillet som bygger broer

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jeg har et fadderbarn på Sri Lanka. Det er ikke mye vi har til felles. Bortsett fra spillet couronne, da ...

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen


(Foto: hilinski.net)(Foto: hilinski.net)

Da jeg var 12 år gammel var jeg med i noe som het King Kong Kurrong-klubben.

Lite ante jeg den gangen om at couronne og klubben skulle bli bindeleddet mellom meg og en liten gutt på Sri Lanka. Men det har de blitt. Couronne har blitt bindeleddet mellom fattig og rik, nord og sør, krig og fred.

«Hvordan?», spør du kanskje nå, så la oss gå noen måneder tilbake i tid:

En kald og forblåst vinterkveld fikk jeg ånden over meg og meldte med som fadder på Plan Norge sine hjemmesider. Kort tid etter fikk jeg en velkomstpakke i posten. Jeg hadde fått et fadderbarn på Sri Lanka, en tenåringsgutt. I pakken fulgte et informasjonsskriv om fadderbarnet mitt, familien hans og landsbyen han bor i.

Jeg hadde mye å gjøre den dagen, og må innrømme at jeg bare skummet gjennom informasjonen og tittet så vidt på bildene. Så la jeg bort papirene og greide nesten å glemme hele greia. Mitt månedlige pengebidrag ble jo trukket fra kontoen uten at jeg merket noe særlig til det.

Det var først da jeg fikk en tegning fra fadderbarnet mitt i posten, at den halvdårlige samvittigheten som hadde gnaget litt i underbevisstheten, forplantet seg godt i bevisstheten. Jeg bestemte meg for at det var på tide å skrive et brev til fadderbarnet mitt.

Men hva i all verden skulle jeg skrive? Jeg satt i min lune stue i trygge, rike Norge og følte plutselig at jeg hadde det litt for godt. Hva hadde jeg til felles med en unggutt i en landsby på fattige og krigsherjede Sri Lanka?

Jeg bladde gjennom papirene fra Plan og leste om fadderbarnet mitt på nytt, grundigere denne gang. Det var skrevet på engelsk, og da jeg leste at en av guttens favorittaktiviteter var «carrom» måtte jeg slå opp i ordboken. Og hadde jeg vært Petter Smart, ville en boble med en lyspære i poppet opp over hodet mitt akkurat i det jeg leste at «carrom» er det engelske ordet for bordspillet couronne.

Denne aha-opplevelsen skyldtes selvfølgelig at jeg kom på de glade dager som medlem av King Kong Kurrong-klubben. Spillklubben med det kreative navnet hadde faktisk vært et eget kapittel i glemmeboken min i mange herrens år, men takket være kveldene med couronne-spilling nede i min klassekamerats kjeller gikk plutselig brevskrivingen som en lek. Vi hadde jo virkelig noe til felles nå, fadderbarnet mitt og jeg. Jeg skrev så blekket sprutet til gutten på Sri Lanka.

Det var med god samvittighet jeg slapp brevet ned i postkassen neste dag. Jeg var fornøyd med brevet og glad for å ha funnet et så fint bindeledd mellom min verden og hans verden.

Jeg tenkte ikke stort mer på saken før jeg fikk en epost fra Plan Norge for noen dager siden, med «Din hilsen er sendt» i tittelfeltet. Der stod det først litt om viktigheten av relasjoner på tvers av landegrensene. Så kom avsnittet som fikk meg til å trekke kraftig på smilebåndet:

På feltkontorene blir din hilsen oversatt til barnets lokale språk. Deretter fraktes den frem til familien ved første anledning. Dette er ofte en stor begivenhet som samler hele landsbyen. Bilder og gaver sendes rundt og brev leses høyt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå har jeg et nydelig bilde inne i hodet mitt av en liten landsby på Sri Lanka som sitter samlet, gjerne i ring, og leser høyt om mine glade dager i King Kong Kurrong-klubben. Lite ante jeg om det da jeg var 12 år gammel.

Couronne

[korånn], biljardliknende spill som spilles med flate trebrikker, vanligvis av to spillere.

(Kilde: Caplex)


Sri Lanka


Befolkning: 19,1 millioner innbyggere (2001)
Forventet levealder: 72 år
Barnedødelighet (under 5 år): 19 per 1000
Areal: 65 610 km²
Hovedstad: Colombo
Offisielt språk: Singalesisk, tamil
Bruttonasjonalprodukt per innbygger: 830 USD
Skrivekyndige over 15 år: menn 94 prosent, kvinner 89 prosent
Plassering på FNs levekårsrangering (HDI): 81 (Human Development Index omfatter 173 land hvorav Norge er rangert som nummer 1.)

(Kilde: Plan Norge)