Den perfekte sundagsfrukosten
I helga har me ofte litt betre tid enn vanleg, og kan kosa oss meir med maten. Dersom du vil overraska nokon med frukost på senga, skal du få eit par gode tips her.
I Amerika et dei støtt og stadig pannekaker med sirup, om me skal tru mytane. Uansett er det no ei fin avveksling frå grovbrød med brunost. Desse pannekakene er tjukke og luftige, ikkje som tynne middags- eller dessertpannekaker.
Eg skal avsløra knepet med ein gong: det er piska eggekviter som gjer det (at dei er så tjukke og fine, altså).
Dette treng du:
3-4 egg
2 dl kveitemjøl
1 ½ teskei bakepulver
1 ½ dl søtmjølk
Ei klype salt
Slik gjer du:
Skil egga, ha plommer og kvitar i kvar sine skåler.
Bland alt det andre til ei tjukk røre saman med plommene…
… bortsett frå saltet, som du har i eggekvitane
… som du piskar stive.
Så vender du kvitane inn i i røra.
Du kan laga kakene så store du vil, men tre kaker i ei steikepanne kan vera passeleg. Når røra byrjar stivna på toppen kan du ha på det fyllet du vil, før du snur kaka.
Fyllet kan vera banan, riven sjokolade, eplemos eller kva du vil. Heime hjå meg er blåbærsyltetøy svært populært.
Og vil du vera skikkeleg amerikanar, så heller du lønnesirup over pannekaka di. Det er kjempegodt, men det vert fort litt klissete på dynetrekket…
Kefirscones
Men det finst meir frukostmat som er såpass lett å laga til at du kan gjera det medan den heldige frukost-mottakaren enno slumrar under dynene. Prøv scones med kefir:
2 ½ dl sikta mjøl (kveite eller spelt)
1 ½ dl sammale mjøl
2 matskeier sukker
1 matskei bakepulver
2 matskeier kaldt smør
Solsikkefrø
2 dl kefir
Slik gjer du:
Bland saman alt det turre
Smuldra inn smøret
Hell over kefiren
Kna!
Lag til runde leivar som du skjer i fire, eller stikk ut runde scones med eit drikkeglas. Steik ved 225 grader i 10-15 minuttar (prøv deg fram). Her er smør og brunost på sin plass!
Eit siste tips kjem her:
Frukostmuffins med honning
Du treng:
225 g sikta kveitemjøl
75 g kli
1 ½ ts bakepulver
190 g lyse rosiner
90 g usalta smør
4 matskeier honning
2 egg
250 g yoghurt naturell
Slik gjer du:
Sikt mjøl og bakepulver ned i bollen
Bland inn kli og rosiner
Varm smør og honning i ein kjele til smøret er smelta
Visp saman egg og yoghurt
Tøm alt det våte i ei fordjuping i
mjølblandingaRør med ei metallskei, men berre til deigen er så vidt blanda. Han skal vera klumpete.
Du har alt forvarma omnen til 120 grader, no fyller du muffinsformene tre fjerdedels fulle og steikjer i 20 minuttar.
Frukostmuffins smakar godt nysteikte med smør.
God frukost!
Kjelder:
«
Glade dager med den nakne kokken
»
, Gyldendal
Bladet
«
Ren Mat
»
«
Muffins
»
, Könemanns forlag