Meny

Komler og Champagne

Champagne er ikke bare en perfekt ledsager til østers og russisk kaviar. De franske luksusboblene passer også utmerket til ultranorsk husmannskost.


Champagne og fårikål, champagne og fenalår, champagne og komler. Ja, du leser helt riktig, det kostbare boblevannet går utmerket med norske husmannsretter.

(Foto: lennthompson.typepad.com)(Foto: lennthompson.typepad.com)

Men det er på langt nær noen historisk naturlig kombinasjon, for på den tid da champagne så dagens lys hos den franske munkeordenen på slutten av 1600-tallet, var ikke kongen av husmannskost, poteten, engang kommet til Norge.

Da

munkene så stjerner i Champagne og nøt sitt første sprudlevann, skulle nordmannen altså måtte vente ytterligere et halvt århundre på potetens magi.

En viss parallell ser man likevel for der Benediktinermunken Dom Pérignon (1639-1715) har fått æren for å ha oppfunnet champagne, kan presteskapet her til lands langt på vei få æren for potetens viktige rolle i det norske kosthold. For det var såkalte «potetprester» som ivret etter å opplyse om potetens fortreffelighet.

Men fra 1760 ble poteten dyrket i store deler av Norge, og rotknollen ble raskt en del av et kummerlig norsk kosthold. Hakk i hæl med dette så komlene dagens lys.

(Foto: Lene Aarnes)(Foto: Lene Aarnes)

Gråere husmannskost enn komler får du nok ikke. Hadde det ikke vært for litt fargerikt tilbehør hadde dette definitivt vært noe av det tristeste innen norske matretter, rent visuelt. Men smaksmessig er den unnselige potetballen noe helt for seg selv.


Komler har et sødmefullt og rundt smaksbilde, den samme lette sødmen finner du også i komlegrytens kålrabi og gulrøtter. Denne sødmen møter sine kontraster i salt fårekjøtt og fet kraft. Alt i alt blir dette en flott matrett til champagne.

Champagne med sin særegne smakskraft, sin sødme og høye syre,

blir i møtet med komle

både en kontrast og et komplement til denne trauste norske middagsretten.(Foto: canjordana.com)(Foto: canjordana.com)

Festboblenes formidable syre og friskhet renser opp fedmen i munnen. I tillegg har de aller fleste champagner en viss restsødme i form av dosage, en blanding av vin og sukker som tilsettes champagne like før korking. Denne sødmen i champagne henter frem sødmen i komler og rotgrønnsaker.

En moden champagne med en viss sødme er nok derfor å fortrekke i kombinasjon med komlegryte, men også de knusktørre boblene ser ut til å fungere i denne anledning. De ultradelikate og skjørere champagnene derimot kan drukne litt i komlegrytas kraft.

En konklusjon kan være at jo mer personlig karakter, i form av sprudlevannets gjær og bakstpreg som annengangs gjæring på flaske gir, jo bedre følgesvenn til komlene.Komler


(ca 12 stk)

Kjært barn har mange navn;

komla, kumle, raspeball, raspekake, potetklubb, krumme, kompe eller potetball.

1 kg rå poteter
2 kokte poteter
2 ts salt
250 g byggmel
100 g hvetemel

Skrell potetene og rasp eller mal dem til en masse.

(Jeg bruker kjøkenmaskinen hvor jeg først rasper alle potetene, og deretter kjører litt og litt potetrasp, raskt med knivene, slik at massen ikke blir for finmalt. Har du en gammel kjøttkvern kan den gi perfekt konsistens.)

Mos og tilsett de kokte potetene. (Ønsker du tettere komler kan du droppe kokte poteter.) Bland inn mel og salt og form komlene med våte hender.

Kok godt med lettsatlet fårekjøtt i en stor kjele et par timer. Ha i komlene og la småkoke i cirka en halv time. Ha deretter biter av kålrabi, gulrøtter (og eventuelt noen poteter) i gryten og la det hele småkoke i ytterligere en halv time.

Komler er også godt alene, med sirup på.


Finn din komle-champagne..• Rodez Blanc de Noirs Brut, Eric Rodez / Frankrike.

Pris: 289,90 (20726) Moestue.

Lys gyllen farge. Dufter av modne epler, røde bær, sitrus, bakst og vanilje. Smaksrik, frisk og personlig med flott struktur og kremet fylde. Lang delikat ettersmak. Skjeldent god, fatlagret champagne til en billig penge.


• Charlemagne Blanc de Blancs Réserve Brut, Guy Charlemagne / Frankrike.

Pris: 252,80 (30689) Nafstad.

Lys gyllen. Dufter av epler, sitrus, fersken og tosat. Frisk, tett og mineralsk, med flott mousse og harmonisk syre. Middels fylde og lang ettersmak med hint av salt.

• Bollinger Grand Année 1997 Brut, Bollinger / Frankrike.

Pris: 609,90 (6800) Haugen-Gruppen.

Gyllen farge. Dufter av modne gule epler, sitrus, fersken, nøtter og landbrød. Flott mousse, smaksrik, frisk og fyldig. Harmonisk og lang, mineralsk ettersmak med hint av sjokolade. Litt svakere enn 1996, men fortsatt i toppsjiktet.

• Eric Rodez Cuvée des Grands Vintages, Eric Rodez / Frankrike.

Pris: 387,00 (48203) Moestue.

Gyllen farge. Dufter av epler, fersken, sitrus og røde bær, samt bakeverk og mokka. Massiv, intens og harmonisk med kremet fylde, god syre og tett lang avslutning.

• Bollinger Spécial Cuvée Brut, Bollinger / Frankrike.

Pris: 354,50 (879) Haugen-Gruppen.

Lys gyllen farge. Dufter innsmigrende av gule epler, bakst og nøtter, samt hint av toffee. Smaksrik og fruktig med flott mousse og syre. God fylde og lang elegant ettersmak.

• Drappier Brut Nature, Drappier / Frankrike.

Pris: 269,90 (41949) NoFra.

Nydelig fersken farge. Dufter av modne gule epler, fersken, brød og jordbær, med hint av sjoklade.
Frisk, flott mousse, middels fylde og god balanse. Lang, særegen og mineralsk ettersmak.

• Ruinart Blanc de Blancs, Ruinart / Frankrike.

Pris: 399,90 (33810) Vinordia.

Lys gul farge. Dufter av modne epler, mineraler, sitron og brichot. Myk mousse, frisk frukt og god syre. Fyldig med lang delikat ettersmak.


• Veuve Clicquot Brut, Veuve Clicquot Ponsardin / Frankrike.

Pris: 333,90 (881) Moët Hennessy.

Lys stågul farge. Dufter av gule epler, sitrus, bakst og mineraler. Frisk og fruktig med fine og langvarige bobler. En klassisk champagne med lang ettersmak.

• Lanson Black Label, Lanson / Frankrike.

Pris: 299,90 (891) Stenberg & Blom.

Strågul farge. Dufter av epler, sitrus og brødbakst, samt hint av mandelkjerner. Frisk, fruktig og sitruspreget med fin mousse og syre. Middels fylde og lang ettersmak.

• Drappier Grande Sendrée 1999 Brut, Drappier / Frankrike.

Pris: 309,90 (14384) NoFra.

Lys gyllen farge. Dufter av modne gule epler, landbrød, sitrus og sjokolade. Frisk og fruktig med bløte bobler og fin fylde. Lang, mineralsk ettersmak.

• Besserat de Bellefon Brut Cuvée des Moines, Besseat de Bellefon / Frankrike.

Pris: 239,90 (960) Best Cellars.

Lys gyllen farge. Dufter av modne epler, sitrus, toast, mineraler og hint av toffee. Fruktig, smaksrik og middels fyldig med fine bobler, god syre og lang ettersmak.


• De Saint Gall Premier Cru Brut Tradition, Union Champagne de Saint Gall / Frankrike.

Pris: 244,90 (48177) Strøm.

Lys gyllen farge. Dufter av gule epler, sitrus, mineraler og toast. Fine, bløte bobler, lett og fruktig med fin syre. Lang ettersmak.

• Cattier Rosé Premier Cru Brut, Cattier / Frankrike.

239,90 (43938) Eurowine.

Nyhet 4. mars.


Blek lakserød farge. Dufter av epler, røde bær, kirsebær, landbrød, og sitrus. Frisk, smaksrik og rund med fine bobler og sødmefull fruktighet. God fylde og lengde.

• Nicolas Feuillatte Brut, Nicolas Feuillatte / Frankrike.

Pris: 279,90 (39513) Engelstad.

Lys gyllen farge. Dufter av gule epler, sitrus og toast. Fin mousse, syrefrisk og middels fyldig med lang ettersmak.

• Piper-Heidsieck Brut, Piper-Heidsieck / Frankrike.

Pris: Pris: 300,10 (3343) Maxxium.

Lys gyllen farge. Dufter av epler, sitrus, fersken, toast og mineraler. Bløt og fruktig med fine bobler og middels fylde. Lang ettersmak.


• Laurent-Perrier Brut, Laurent-Perrier / Frankrike.

Pris: 309,50 (34561) Robert Prizelius.

Lys gul farge. Dufter av epler, sitrus, kjeks og mineraler. Frisk, ren og klassisk, med middels fylde og god syre. Lang, fruktig ettersmak.

• Soutiran Blanc de Noirs Brut, Patrick Soutiran / Frankrike.

Pris: 253,50 (13454) Scandinavian Negotiators.

Lys gyllen farge. Dufter av modne epler, toast og smør. Noe sødmefull, lett og frisk, med fine bobler og middels lang ettersmak. Noe nøytral.

• Moët & Chandon Brut Impérial, Moët & Chandon / Frankrike.

Pris: 309,80 (895) Moët Hennessy.

Strågul farge. Dufter av gule epler, melon, mineraler, sitron og toast. Frisk, med fin mousse, mineralpreg og hint av salt. Lett og litt kjedelig i munnen med middels lang, lett syrlig ettersmak.
Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
15:40 Økt snøskredfare i store deler av landet15:34 Svært høy vannstand i vente i Trøndelag og Nordland15:22 NRK Satiriks lurte streikende skoleelever15:19 Klimaaktivist Greta Thunberg hedres med pris15:18 Sky News: May vurderer sju brexit-alternativer15:16 Rapport: – Oljeselskaper bruker milliarder på å hindre klimatiltak14:24 Sundby ber Klæbo leke seg14:07 Pågrepet etter bombetrussel mot Nav-kontor14:04 Spiontiltalen mot Frode Berg er klar13:52 Russer fratatt kappgang-gull fra 201313:41 Lærer sa opp jobben i streikeprotest13:40 Ikke mer skiflyging for Lindvik13:24 Skipresidenten tok til motmæle mot Kristoffersen13:20 Vil fengsle korrupsjonssiktede i Nortura-saken13:19 Bråk etter klimademonstrasjon i Trondheim12:53 Lover oppløsning av tvangsfylker12:45 DNB setter opp boliglånsrenta12:43 Frithjof Jacobsen blir tv-produsent i Monster12:39 Flere titall drept i islamistangrep i Burkina Faso12:39 Minst 60 omkom i bussulykke i Ghana12:38 Spania – Norge på billigsalg12:21 Her streikar elevane i dag og dette er krava12:20 Stormsenter treffer Norge med full kraft11:54 Norsk jeger tiltalt for drapsforsøk i Sverige11:41 Norsk 14-åring rekruttert av IS11:27 Pappa Kristoffersen ba alpinsjefen si opp jobben11:25 Sander Sagosen fra PSG til Kiel10:59 Snøskred over fylkesvei i Troms10:50 Frykter én motorsyklist vil dø hver uke i sommer10:35 Jegerne blir digitale10:34 Nord-Korea har trukket seg fra felles koreansk kontor10:34 13-åring varslet om busskapring i Italia10:29 – SMS-kontakten mellom oss har kun vært av praktisk karakter10:20 Russland, Iran og Syria fordømmer Trumps utspill om Golanhøydene10:11 – Stemplingen av oss skyldes at interesser står på spill09:47 Henriksen spent foran landslagets realitetssjekk09:43 Elvestuen møtte horder av streikende ungdom09:30 Lover troskap til EØS i Brussel09:15 Generalforsamlingen i NSB har godkjent nytt navn09:14 Hongkong vil bruke 680 millarder kroner på kunstige øyer09:14 Politiet etterforsker flere muligheter08:40 Kristoffersen-saken: – Hodeplagget er indrefileten av eksponeringsplass07:50 Harald Eia tjente godt da han solgte «drømmeboligen»07:49 Dødstallet stiger etter syklonen Idai07:49 To amerikanske soldater drept i Afghanistan07:42 Rekordtall for Senterpartiet i Troms og Finnmark07:37 Fortsatt tillit til Swedbanks toppsjef07:31 Mener Giske kan kreve erstatning fra VG07:17 Norske «ZombieLars» for skummel for svenske barn07:16 Moxnes: – Ernas EU-fest betales av arbeidsfolk07:05 Hele New Zealand samlet for ofrene i Christchurch05:50 Dette skjer i dag05:44 Folkehøyskole-elev til sykehus etter dykkerulykke på Karmøy05:41 Fredssamtaler i gang igjen i Nicaragua05:36 Måling: Ap beholder makten i tre storbyer05:30 Dette skjedde i natt05:30 Mannsorganisasjon vil ha delt bosted som hovedregel05:20 Frp: Oslo må skrote eiendomsskatten etter milliardoverskudd05:05 – Vanskelig å stemme bort sjefen for Thailands militærjunta05:00 20.000 streikende elever ventet til storstilt klimaprotest04:56 Kinas president krever gransking: Setter nasjonal krisestab04:54 FpU inviterer lokal Frp-topp på kurs i sosiale medier04:28 Indonesisk flyselskap dropper 49 nye 737 MAX-fly04:07 CCTV: Minst seks døde da bil braste inn i menneskemengde i Kina04:05 Sp vil sende utenlandske vognførere på glattkjøringskurs03:17 Oljefondet har investert over 1 milliard i kinesisk overvåking03:10 Minst ni omkom i eksplosjon under protester i Colombia02:49 Brexit er utsatt – britene får to valg02:28 Resett.no oppe igjen etter antatt dataangrep01:55 Økt produksjon av ren strøm kan halvere Norges klimautslipp01:51 To millioner i Storbritannia ber regjeringen avlyse brexit01:23 Luftforsvaret får kritikk mange år etter Kebnekaise-ulykken00:34 EU går med på å utsette brexit00:04 VG beklager overfor feilsitert kvinne, Trond Giske og leserne23:44 EU går med på å utsette brexit23:36 Sayoc medgir å ha sendt rørbomber til Trump-kritikere23:12 Juan Guaidós stabssjef anklages for terrorisme23:03 Hazard-dobbel sikret Belgia-seier tross kjempetabbe22:46 USA innfører sanksjoner mot kinesiske shippingselskaper22:30 Rekordgammelt instrument funnet i skipsvrak22:16 Svak måling for regjeringspartiene – framgang for Ap og Sp21:55 Statsministeren i SMS til PR-topp: «Går det bra? Erna»21:53 Facebook lagret millioner av ukrypterte brukerpassord21:03 Presseforbundet etterlyser historien til journalisten i VGs Giske-sak21:00 Betydelig snøskredfare over store deler av landet fredag20:32 Ap-topper i Trøndelag: – VG-artikkel påvirket Giske-vraking19:59 Brasils ekspresident Temer pågrepet19:28 Ajer gleder seg til Mestalla-gjensyn19:20 Politiet krasjet to ganger i trafikkaos på Askøy19:04 Eksperter ønsker retningslinjer for nedkjølte pasienter – Helsedirektoratet sier nei19:01 Slår tilbake mot nazihets: – Et nytt bunnivå fra Frp18:45 Brexit: Kaos på EU-toppmøtet18:15 DN: VG-journalist jobber ikke med egne saker etter TV 2-reportasje18:14 – Behov for nye inkassoregler18:10 Du har tjent titusenvis på å ha boliglån de siste årene18:04 Ny tung dag på børsen for Norwegian17:54 Mann fløyet til sykehus etter boligbrann i Løten17:35 Mannen som forgiftet Julius beklaget i anonymt brev til politiet17:13 Folkehøyskole-elev til sykehus etter dykkerulykke på Karmøy17:09 NFF reagerer etter Ødegaard-intervju
Siste nytt
15:40NorgeØkt snøskredfare i store deler av landet15:34NorgeSvært høy vannstand i vente i Trøndelag og Nordland15:22KulturNRK Satiriks lurte streikende skoleelever15:19NorgeKlimaaktivist Greta Thunberg hedres med pris15:18PolitikkSky News: May vurderer sju brexit-alternativer15:16PengerRapport: – Oljeselskaper bruker milliarder på å hindre klimatiltak14:24SportSundby ber Klæbo leke seg14:07NorgePågrepet etter bombetrussel mot Nav-kontor14:04VerdenSpiontiltalen mot Frode Berg er klar13:52SportRusser fratatt kappgang-gull fra 201313:41NorgeLærer sa opp jobben i streikeprotest13:40SportIkke mer skiflyging for Lindvik13:24SportSkipresidenten tok til motmæle mot Kristoffersen13:20NorgeVil fengsle korrupsjonssiktede i Nortura-saken13:19NorgeBråk etter klimademonstrasjon i Trondheim12:53PolitikkLover oppløsning av tvangsfylker12:45PengerDNB setter opp boliglånsrenta12:43KulturFrithjof Jacobsen blir tv-produsent i Monster12:39VerdenFlere titall drept i islamistangrep i Burkina Faso12:39VerdenMinst 60 omkom i bussulykke i Ghana12:38SportSpania – Norge på billigsalg12:21PolitikkHer streikar elevane i dag og dette er krava12:20NorgeStormsenter treffer Norge med full kraft11:54NorgeNorsk jeger tiltalt for drapsforsøk i Sverige11:41NorgeNorsk 14-åring rekruttert av IS11:27SportPappa Kristoffersen ba alpinsjefen si opp jobben11:25SportSander Sagosen fra PSG til Kiel10:59NorgeSnøskred over fylkesvei i Troms10:50MotorFrykter én motorsyklist vil dø hver uke i sommer10:35NorgeJegerne blir digitale10:34VerdenNord-Korea har trukket seg fra felles koreansk kontor10:34Verden13-åring varslet om busskapring i Italia10:29Politikk– SMS-kontakten mellom oss har kun vært av praktisk karakter10:20VerdenRussland, Iran og Syria fordømmer Trumps utspill om Golanhøydene10:11Politikk– Stemplingen av oss skyldes at interesser står på spill09:47SportHenriksen spent foran landslagets realitetssjekk09:43NorgeElvestuen møtte horder av streikende ungdom09:30PolitikkLover troskap til EØS i Brussel09:15NorgeGeneralforsamlingen i NSB har godkjent nytt navn09:14VerdenHongkong vil bruke 680 millarder kroner på kunstige øyer09:14NorgePolitiet etterforsker flere muligheter08:40SportKristoffersen-saken: – Hodeplagget er indrefileten av eksponeringsplass07:50PengerHarald Eia tjente godt da han solgte «drømmeboligen»07:49VerdenDødstallet stiger etter syklonen Idai07:49VerdenTo amerikanske soldater drept i Afghanistan07:42PolitikkRekordtall for Senterpartiet i Troms og Finnmark07:37VerdenFortsatt tillit til Swedbanks toppsjef07:31PolitikkMener Giske kan kreve erstatning fra VG07:17NorgeNorske «ZombieLars» for skummel for svenske barn07:16PolitikkMoxnes: – Ernas EU-fest betales av arbeidsfolk07:05VerdenHele New Zealand samlet for ofrene i Christchurch05:50NorgeDette skjer i dag05:44NorgeFolkehøyskole-elev til sykehus etter dykkerulykke på Karmøy05:41VerdenFredssamtaler i gang igjen i Nicaragua05:36NorgeMåling: Ap beholder makten i tre storbyer05:30NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeMannsorganisasjon vil ha delt bosted som hovedregel05:20NorgeFrp: Oslo må skrote eiendomsskatten etter milliardoverskudd05:05Verden– Vanskelig å stemme bort sjefen for Thailands militærjunta05:00Norge20.000 streikende elever ventet til storstilt klimaprotest04:56VerdenKinas president krever gransking: Setter nasjonal krisestab04:54NorgeFpU inviterer lokal Frp-topp på kurs i sosiale medier04:28VerdenIndonesisk flyselskap dropper 49 nye 737 MAX-fly04:07VerdenCCTV: Minst seks døde da bil braste inn i menneskemengde i Kina04:05NorgeSp vil sende utenlandske vognførere på glattkjøringskurs03:17NorgeOljefondet har investert over 1 milliard i kinesisk overvåking03:10VerdenMinst ni omkom i eksplosjon under protester i Colombia02:49VerdenBrexit er utsatt – britene får to valg02:28NorgeResett.no oppe igjen etter antatt dataangrep01:55NorgeØkt produksjon av ren strøm kan halvere Norges klimautslipp01:51VerdenTo millioner i Storbritannia ber regjeringen avlyse brexit01:23NorgeLuftforsvaret får kritikk mange år etter Kebnekaise-ulykken00:34VerdenEU går med på å utsette brexit00:04NorgeVG beklager overfor feilsitert kvinne, Trond Giske og leserne23:44VerdenEU går med på å utsette brexit23:36VerdenSayoc medgir å ha sendt rørbomber til Trump-kritikere23:12PolitikkJuan Guaidós stabssjef anklages for terrorisme23:03SportHazard-dobbel sikret Belgia-seier tross kjempetabbe22:46PolitikkUSA innfører sanksjoner mot kinesiske shippingselskaper22:30VerdenRekordgammelt instrument funnet i skipsvrak22:16PolitikkSvak måling for regjeringspartiene – framgang for Ap og Sp21:55PolitikkStatsministeren i SMS til PR-topp: «Går det bra? Erna»21:53VerdenFacebook lagret millioner av ukrypterte brukerpassord21:03PolitikkPresseforbundet etterlyser historien til journalisten i VGs Giske-sak21:00NorgeBetydelig snøskredfare over store deler av landet fredag20:32PolitikkAp-topper i Trøndelag: – VG-artikkel påvirket Giske-vraking19:59VerdenBrasils ekspresident Temer pågrepet19:28SportAjer gleder seg til Mestalla-gjensyn19:20NorgePolitiet krasjet to ganger i trafikkaos på Askøy19:04NorgeEksperter ønsker retningslinjer for nedkjølte pasienter – Helsedirektoratet sier nei19:01PolitikkSlår tilbake mot nazihets: – Et nytt bunnivå fra Frp18:45PolitikkBrexit: Kaos på EU-toppmøtet18:15PolitikkDN: VG-journalist jobber ikke med egne saker etter TV 2-reportasje18:14Penger– Behov for nye inkassoregler18:10PengerDu har tjent titusenvis på å ha boliglån de siste årene18:04PengerNy tung dag på børsen for Norwegian17:54NorgeMann fløyet til sykehus etter boligbrann i Løten17:35NorgeMannen som forgiftet Julius beklaget i anonymt brev til politiet17:13NorgeFolkehøyskole-elev til sykehus etter dykkerulykke på Karmøy17:09SportNFF reagerer etter Ødegaard-intervju
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus