Komler og Champagne

Champagne er ikke bare en perfekt ledsager til østers og russisk kaviar. De franske luksusboblene passer også utmerket til ultranorsk husmannskost.


Champagne og fårikål, champagne og fenalår, champagne og komler. Ja, du leser helt riktig, det kostbare boblevannet går utmerket med norske husmannsretter.

(Foto: lennthompson.typepad.com)(Foto: lennthompson.typepad.com)

Men det er på langt nær noen historisk naturlig kombinasjon, for på den tid da champagne så dagens lys hos den franske munkeordenen på slutten av 1600-tallet, var ikke kongen av husmannskost, poteten, engang kommet til Norge.

Da

munkene så stjerner i Champagne og nøt sitt første sprudlevann, skulle nordmannen altså måtte vente ytterligere et halvt århundre på potetens magi.

En viss parallell ser man likevel for der Benediktinermunken Dom Pérignon (1639-1715) har fått æren for å ha oppfunnet champagne, kan presteskapet her til lands langt på vei få æren for potetens viktige rolle i det norske kosthold. For det var såkalte «potetprester» som ivret etter å opplyse om potetens fortreffelighet.

Men fra 1760 ble poteten dyrket i store deler av Norge, og rotknollen ble raskt en del av et kummerlig norsk kosthold. Hakk i hæl med dette så komlene dagens lys.

(Foto: Lene Aarnes)(Foto: Lene Aarnes)

Gråere husmannskost enn komler får du nok ikke. Hadde det ikke vært for litt fargerikt tilbehør hadde dette definitivt vært noe av det tristeste innen norske matretter, rent visuelt. Men smaksmessig er den unnselige potetballen noe helt for seg selv.


Komler har et sødmefullt og rundt smaksbilde, den samme lette sødmen finner du også i komlegrytens kålrabi og gulrøtter. Denne sødmen møter sine kontraster i salt fårekjøtt og fet kraft. Alt i alt blir dette en flott matrett til champagne.

Champagne med sin særegne smakskraft, sin sødme og høye syre,

blir i møtet med komle

både en kontrast og et komplement til denne trauste norske middagsretten.(Foto: canjordana.com)(Foto: canjordana.com)

Festboblenes formidable syre og friskhet renser opp fedmen i munnen. I tillegg har de aller fleste champagner en viss restsødme i form av dosage, en blanding av vin og sukker som tilsettes champagne like før korking. Denne sødmen i champagne henter frem sødmen i komler og rotgrønnsaker.

En moden champagne med en viss sødme er nok derfor å fortrekke i kombinasjon med komlegryte, men også de knusktørre boblene ser ut til å fungere i denne anledning. De ultradelikate og skjørere champagnene derimot kan drukne litt i komlegrytas kraft.

En konklusjon kan være at jo mer personlig karakter, i form av sprudlevannets gjær og bakstpreg som annengangs gjæring på flaske gir, jo bedre følgesvenn til komlene.Komler


(ca 12 stk)

Kjært barn har mange navn;

komla, kumle, raspeball, raspekake, potetklubb, krumme, kompe eller potetball.

1 kg rå poteter
2 kokte poteter
2 ts salt
250 g byggmel
100 g hvetemel

Skrell potetene og rasp eller mal dem til en masse.

(Jeg bruker kjøkenmaskinen hvor jeg først rasper alle potetene, og deretter kjører litt og litt potetrasp, raskt med knivene, slik at massen ikke blir for finmalt. Har du en gammel kjøttkvern kan den gi perfekt konsistens.)

Mos og tilsett de kokte potetene. (Ønsker du tettere komler kan du droppe kokte poteter.) Bland inn mel og salt og form komlene med våte hender.

Kok godt med lettsatlet fårekjøtt i en stor kjele et par timer. Ha i komlene og la småkoke i cirka en halv time. Ha deretter biter av kålrabi, gulrøtter (og eventuelt noen poteter) i gryten og la det hele småkoke i ytterligere en halv time.

Komler er også godt alene, med sirup på.


Finn din komle-champagne..• Rodez Blanc de Noirs Brut, Eric Rodez / Frankrike.

Pris: 289,90 (20726) Moestue.

Lys gyllen farge. Dufter av modne epler, røde bær, sitrus, bakst og vanilje. Smaksrik, frisk og personlig med flott struktur og kremet fylde. Lang delikat ettersmak. Skjeldent god, fatlagret champagne til en billig penge.


• Charlemagne Blanc de Blancs Réserve Brut, Guy Charlemagne / Frankrike.

Pris: 252,80 (30689) Nafstad.

Lys gyllen. Dufter av epler, sitrus, fersken og tosat. Frisk, tett og mineralsk, med flott mousse og harmonisk syre. Middels fylde og lang ettersmak med hint av salt.

• Bollinger Grand Année 1997 Brut, Bollinger / Frankrike.

Pris: 609,90 (6800) Haugen-Gruppen.

Gyllen farge. Dufter av modne gule epler, sitrus, fersken, nøtter og landbrød. Flott mousse, smaksrik, frisk og fyldig. Harmonisk og lang, mineralsk ettersmak med hint av sjokolade. Litt svakere enn 1996, men fortsatt i toppsjiktet.

• Eric Rodez Cuvée des Grands Vintages, Eric Rodez / Frankrike.

Pris: 387,00 (48203) Moestue.

Gyllen farge. Dufter av epler, fersken, sitrus og røde bær, samt bakeverk og mokka. Massiv, intens og harmonisk med kremet fylde, god syre og tett lang avslutning.

• Bollinger Spécial Cuvée Brut, Bollinger / Frankrike.

Pris: 354,50 (879) Haugen-Gruppen.

Lys gyllen farge. Dufter innsmigrende av gule epler, bakst og nøtter, samt hint av toffee. Smaksrik og fruktig med flott mousse og syre. God fylde og lang elegant ettersmak.

• Drappier Brut Nature, Drappier / Frankrike.

Pris: 269,90 (41949) NoFra.

Nydelig fersken farge. Dufter av modne gule epler, fersken, brød og jordbær, med hint av sjoklade.
Frisk, flott mousse, middels fylde og god balanse. Lang, særegen og mineralsk ettersmak.

• Ruinart Blanc de Blancs, Ruinart / Frankrike.

Pris: 399,90 (33810) Vinordia.

Lys gul farge. Dufter av modne epler, mineraler, sitron og brichot. Myk mousse, frisk frukt og god syre. Fyldig med lang delikat ettersmak.


• Veuve Clicquot Brut, Veuve Clicquot Ponsardin / Frankrike.

Pris: 333,90 (881) Moët Hennessy.

Lys stågul farge. Dufter av gule epler, sitrus, bakst og mineraler. Frisk og fruktig med fine og langvarige bobler. En klassisk champagne med lang ettersmak.

• Lanson Black Label, Lanson / Frankrike.

Pris: 299,90 (891) Stenberg & Blom.

Strågul farge. Dufter av epler, sitrus og brødbakst, samt hint av mandelkjerner. Frisk, fruktig og sitruspreget med fin mousse og syre. Middels fylde og lang ettersmak.

• Drappier Grande Sendrée 1999 Brut, Drappier / Frankrike.

Pris: 309,90 (14384) NoFra.

Lys gyllen farge. Dufter av modne gule epler, landbrød, sitrus og sjokolade. Frisk og fruktig med bløte bobler og fin fylde. Lang, mineralsk ettersmak.

• Besserat de Bellefon Brut Cuvée des Moines, Besseat de Bellefon / Frankrike.

Pris: 239,90 (960) Best Cellars.

Lys gyllen farge. Dufter av modne epler, sitrus, toast, mineraler og hint av toffee. Fruktig, smaksrik og middels fyldig med fine bobler, god syre og lang ettersmak.


• De Saint Gall Premier Cru Brut Tradition, Union Champagne de Saint Gall / Frankrike.

Pris: 244,90 (48177) Strøm.

Lys gyllen farge. Dufter av gule epler, sitrus, mineraler og toast. Fine, bløte bobler, lett og fruktig med fin syre. Lang ettersmak.

• Cattier Rosé Premier Cru Brut, Cattier / Frankrike.

239,90 (43938) Eurowine.

Nyhet 4. mars.


Blek lakserød farge. Dufter av epler, røde bær, kirsebær, landbrød, og sitrus. Frisk, smaksrik og rund med fine bobler og sødmefull fruktighet. God fylde og lengde.

• Nicolas Feuillatte Brut, Nicolas Feuillatte / Frankrike.

Pris: 279,90 (39513) Engelstad.

Lys gyllen farge. Dufter av gule epler, sitrus og toast. Fin mousse, syrefrisk og middels fyldig med lang ettersmak.

• Piper-Heidsieck Brut, Piper-Heidsieck / Frankrike.

Pris: Pris: 300,10 (3343) Maxxium.

Lys gyllen farge. Dufter av epler, sitrus, fersken, toast og mineraler. Bløt og fruktig med fine bobler og middels fylde. Lang ettersmak.


• Laurent-Perrier Brut, Laurent-Perrier / Frankrike.

Pris: 309,50 (34561) Robert Prizelius.

Lys gul farge. Dufter av epler, sitrus, kjeks og mineraler. Frisk, ren og klassisk, med middels fylde og god syre. Lang, fruktig ettersmak.

• Soutiran Blanc de Noirs Brut, Patrick Soutiran / Frankrike.

Pris: 253,50 (13454) Scandinavian Negotiators.

Lys gyllen farge. Dufter av modne epler, toast og smør. Noe sødmefull, lett og frisk, med fine bobler og middels lang ettersmak. Noe nøytral.

• Moët & Chandon Brut Impérial, Moët & Chandon / Frankrike.

Pris: 309,80 (895) Moët Hennessy.

Strågul farge. Dufter av gule epler, melon, mineraler, sitron og toast. Frisk, med fin mousse, mineralpreg og hint av salt. Lett og litt kjedelig i munnen med middels lang, lett syrlig ettersmak.
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
01:29 USAs energiminister går av01:20 Populær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56 Låve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22 Beboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00 Libya stenger interneringsleir23:42 SDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22 Mann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52 Morgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48 Anne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54 Trumps stabssjef erkjenner at Ukraina-bistand ble knyttet til etterforskning21:42 Ekspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30 Kongen advarer mot trakassering og en opphetet offentlig debatt19:58 Søk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43 Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23 Cubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22 EUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17 Dagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11 Pence og Pompeo legger press på Erdogan17:12 Riiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08 Irlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07 EU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02 Labour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57 Ambassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55 Russisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55 Hanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42 Dronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31 Turgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05 – Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02 Johnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54 Assad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33 Kystvakten uten helikopter i flere uker15:18 «Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47 Togvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44 Tidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44 Brann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24 Bjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18 Frode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59 Feståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58 Enige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49 Elton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21 22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20 Mot brutal sprint i ny skitour12:59 Erdogan kastet Trumps brev i søpla12:20 Lørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54 Kurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53 Solskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41 Haaland skadefri og kampklar11:40 Viste dømt til ett års betinget fengsel11:36 En brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12 Tyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05 Dropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41 Får ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26 Norske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04 Thingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46 11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45 Pizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29 SOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29 Pence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55 DUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53 18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41 Hovland satte PGA-rekord08:28 Lastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14 Får kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08 Faren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56 Senterpartiet klatrer videre på ny måling07:45 – Færre farlige islamister i Tyskland07:39 Politiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10 15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07 Skittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07 Brexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00 Justin Trudeaus glorie har bleknet06:53 Russland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48 De norske alpinstjernene savner Svindal06:10 Kallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09 Folkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00 NAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50 Dette skjer i dag05:41 Dette skjedde i natt05:30 NHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19 Trailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17 Kraftig smell i sentrale Stockholm05:15 Prognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13 Kraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52 Del av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15 35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11 Frontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47 Studie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25 Trusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37 Straffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18 Bokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15 Mann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03 Tusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30 NVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20 Catalonias leder: Volden må stoppe01:00 Erdogan møter Putin i neste uke00:58 Økokrim sikter Bitcoins Norge-sjefen i Stavanger00:31 Trump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02 Mnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner23:53 SDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35 Skole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet
Siste nytt
01:29VerdenUSAs energiminister går av01:20NorgePopulær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56NorgeLåve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22NorgeBeboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00VerdenLibya stenger interneringsleir23:42VerdenSDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22VerdenMann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52NorgeMorgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48NorgeAnne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54VerdenTrumps stabssjef erkjenner at Ukraina-bistand ble knyttet til etterforskning21:42SportEkspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30NorgeKongen advarer mot trakassering og en opphetet offentlig debatt19:58NorgeSøk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43VerdenTyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23SportCubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22PolitikkEUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17NorgeDagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11PolitikkPence og Pompeo legger press på Erdogan17:12SportRiiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08PolitikkIrlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07PolitikkEU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02PolitikkLabour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57VerdenAmbassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55NorgeRussisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55NorgeHanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42NorgeDronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31PengerTurgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05Verden– Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02PolitikkJohnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54VerdenAssad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33NorgeKystvakten uten helikopter i flere uker15:18Sport«Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47NorgeTogvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44SportTidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44SportBrann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24SportBjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18VerdenFrode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59PolitikkFeståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58PolitikkEnige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49SportElton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21Norge22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20SportMot brutal sprint i ny skitour12:59PolitikkErdogan kastet Trumps brev i søpla12:20NorgeLørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54VerdenKurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53SportSolskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41SportHaaland skadefri og kampklar11:40NorgeViste dømt til ett års betinget fengsel11:36PolitikkEn brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12VerdenTyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05PolitikkDropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41PolitikkFår ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26PengerNorske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04SportThingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46Penger11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45PengerPizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29VerdenSOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29VerdenPence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55PolitikkDUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53Motor18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41SportHovland satte PGA-rekord08:28NorgeLastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14PengerFår kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08VerdenFaren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56PolitikkSenterpartiet klatrer videre på ny måling07:45Verden– Færre farlige islamister i Tyskland07:39NorgePolitiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10Norge15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07VerdenSkittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07VerdenBrexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00PolitikkJustin Trudeaus glorie har bleknet06:53VerdenRussland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48SportDe norske alpinstjernene savner Svindal06:10PolitikkKallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09VerdenFolkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00PengerNAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50NorgeDette skjer i dag05:41NorgeDette skjedde i natt05:30PengerNHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19NorgeTrailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17VerdenKraftig smell i sentrale Stockholm05:15PengerPrognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13VerdenKraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52PengerDel av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15Verden35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11VerdenFrontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47Helse og livsstilStudie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25VerdenTrusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37PengerStraffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18SportBokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15NorgeMann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03VerdenTusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30NorgeNVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20VerdenCatalonias leder: Volden må stoppe01:00VerdenErdogan møter Putin i neste uke00:58PengerØkokrim sikter Bitcoins Norge-sjefen i Stavanger00:31VerdenTrump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02VerdenMnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner23:53VerdenSDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35NorgeSkole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus