Meny

Komler og Champagne

Champagne er ikke bare en perfekt ledsager til østers og russisk kaviar. De franske luksusboblene passer også utmerket til ultranorsk husmannskost.


Champagne og fårikål, champagne og fenalår, champagne og komler. Ja, du leser helt riktig, det kostbare boblevannet går utmerket med norske husmannsretter.

(Foto: lennthompson.typepad.com)(Foto: lennthompson.typepad.com)

Men det er på langt nær noen historisk naturlig kombinasjon, for på den tid da champagne så dagens lys hos den franske munkeordenen på slutten av 1600-tallet, var ikke kongen av husmannskost, poteten, engang kommet til Norge.

Da

munkene så stjerner i Champagne og nøt sitt første sprudlevann, skulle nordmannen altså måtte vente ytterligere et halvt århundre på potetens magi.

En viss parallell ser man likevel for der Benediktinermunken Dom Pérignon (1639-1715) har fått æren for å ha oppfunnet champagne, kan presteskapet her til lands langt på vei få æren for potetens viktige rolle i det norske kosthold. For det var såkalte «potetprester» som ivret etter å opplyse om potetens fortreffelighet.

Men fra 1760 ble poteten dyrket i store deler av Norge, og rotknollen ble raskt en del av et kummerlig norsk kosthold. Hakk i hæl med dette så komlene dagens lys.

(Foto: Lene Aarnes)(Foto: Lene Aarnes)

Gråere husmannskost enn komler får du nok ikke. Hadde det ikke vært for litt fargerikt tilbehør hadde dette definitivt vært noe av det tristeste innen norske matretter, rent visuelt. Men smaksmessig er den unnselige potetballen noe helt for seg selv.


Komler har et sødmefullt og rundt smaksbilde, den samme lette sødmen finner du også i komlegrytens kålrabi og gulrøtter. Denne sødmen møter sine kontraster i salt fårekjøtt og fet kraft. Alt i alt blir dette en flott matrett til champagne.

Champagne med sin særegne smakskraft, sin sødme og høye syre,

blir i møtet med komle

både en kontrast og et komplement til denne trauste norske middagsretten.(Foto: canjordana.com)(Foto: canjordana.com)

Festboblenes formidable syre og friskhet renser opp fedmen i munnen. I tillegg har de aller fleste champagner en viss restsødme i form av dosage, en blanding av vin og sukker som tilsettes champagne like før korking. Denne sødmen i champagne henter frem sødmen i komler og rotgrønnsaker.

En moden champagne med en viss sødme er nok derfor å fortrekke i kombinasjon med komlegryte, men også de knusktørre boblene ser ut til å fungere i denne anledning. De ultradelikate og skjørere champagnene derimot kan drukne litt i komlegrytas kraft.

En konklusjon kan være at jo mer personlig karakter, i form av sprudlevannets gjær og bakstpreg som annengangs gjæring på flaske gir, jo bedre følgesvenn til komlene.Komler


(ca 12 stk)

Kjært barn har mange navn;

komla, kumle, raspeball, raspekake, potetklubb, krumme, kompe eller potetball.

1 kg rå poteter
2 kokte poteter
2 ts salt
250 g byggmel
100 g hvetemel

Skrell potetene og rasp eller mal dem til en masse.

(Jeg bruker kjøkenmaskinen hvor jeg først rasper alle potetene, og deretter kjører litt og litt potetrasp, raskt med knivene, slik at massen ikke blir for finmalt. Har du en gammel kjøttkvern kan den gi perfekt konsistens.)

Mos og tilsett de kokte potetene. (Ønsker du tettere komler kan du droppe kokte poteter.) Bland inn mel og salt og form komlene med våte hender.

Kok godt med lettsatlet fårekjøtt i en stor kjele et par timer. Ha i komlene og la småkoke i cirka en halv time. Ha deretter biter av kålrabi, gulrøtter (og eventuelt noen poteter) i gryten og la det hele småkoke i ytterligere en halv time.

Komler er også godt alene, med sirup på.


Finn din komle-champagne..• Rodez Blanc de Noirs Brut, Eric Rodez / Frankrike.

Pris: 289,90 (20726) Moestue.

Lys gyllen farge. Dufter av modne epler, røde bær, sitrus, bakst og vanilje. Smaksrik, frisk og personlig med flott struktur og kremet fylde. Lang delikat ettersmak. Skjeldent god, fatlagret champagne til en billig penge.


• Charlemagne Blanc de Blancs Réserve Brut, Guy Charlemagne / Frankrike.

Pris: 252,80 (30689) Nafstad.

Lys gyllen. Dufter av epler, sitrus, fersken og tosat. Frisk, tett og mineralsk, med flott mousse og harmonisk syre. Middels fylde og lang ettersmak med hint av salt.

• Bollinger Grand Année 1997 Brut, Bollinger / Frankrike.

Pris: 609,90 (6800) Haugen-Gruppen.

Gyllen farge. Dufter av modne gule epler, sitrus, fersken, nøtter og landbrød. Flott mousse, smaksrik, frisk og fyldig. Harmonisk og lang, mineralsk ettersmak med hint av sjokolade. Litt svakere enn 1996, men fortsatt i toppsjiktet.

• Eric Rodez Cuvée des Grands Vintages, Eric Rodez / Frankrike.

Pris: 387,00 (48203) Moestue.

Gyllen farge. Dufter av epler, fersken, sitrus og røde bær, samt bakeverk og mokka. Massiv, intens og harmonisk med kremet fylde, god syre og tett lang avslutning.

• Bollinger Spécial Cuvée Brut, Bollinger / Frankrike.

Pris: 354,50 (879) Haugen-Gruppen.

Lys gyllen farge. Dufter innsmigrende av gule epler, bakst og nøtter, samt hint av toffee. Smaksrik og fruktig med flott mousse og syre. God fylde og lang elegant ettersmak.

• Drappier Brut Nature, Drappier / Frankrike.

Pris: 269,90 (41949) NoFra.

Nydelig fersken farge. Dufter av modne gule epler, fersken, brød og jordbær, med hint av sjoklade.
Frisk, flott mousse, middels fylde og god balanse. Lang, særegen og mineralsk ettersmak.

• Ruinart Blanc de Blancs, Ruinart / Frankrike.

Pris: 399,90 (33810) Vinordia.

Lys gul farge. Dufter av modne epler, mineraler, sitron og brichot. Myk mousse, frisk frukt og god syre. Fyldig med lang delikat ettersmak.


• Veuve Clicquot Brut, Veuve Clicquot Ponsardin / Frankrike.

Pris: 333,90 (881) Moët Hennessy.

Lys stågul farge. Dufter av gule epler, sitrus, bakst og mineraler. Frisk og fruktig med fine og langvarige bobler. En klassisk champagne med lang ettersmak.

• Lanson Black Label, Lanson / Frankrike.

Pris: 299,90 (891) Stenberg & Blom.

Strågul farge. Dufter av epler, sitrus og brødbakst, samt hint av mandelkjerner. Frisk, fruktig og sitruspreget med fin mousse og syre. Middels fylde og lang ettersmak.

• Drappier Grande Sendrée 1999 Brut, Drappier / Frankrike.

Pris: 309,90 (14384) NoFra.

Lys gyllen farge. Dufter av modne gule epler, landbrød, sitrus og sjokolade. Frisk og fruktig med bløte bobler og fin fylde. Lang, mineralsk ettersmak.

• Besserat de Bellefon Brut Cuvée des Moines, Besseat de Bellefon / Frankrike.

Pris: 239,90 (960) Best Cellars.

Lys gyllen farge. Dufter av modne epler, sitrus, toast, mineraler og hint av toffee. Fruktig, smaksrik og middels fyldig med fine bobler, god syre og lang ettersmak.


• De Saint Gall Premier Cru Brut Tradition, Union Champagne de Saint Gall / Frankrike.

Pris: 244,90 (48177) Strøm.

Lys gyllen farge. Dufter av gule epler, sitrus, mineraler og toast. Fine, bløte bobler, lett og fruktig med fin syre. Lang ettersmak.

• Cattier Rosé Premier Cru Brut, Cattier / Frankrike.

239,90 (43938) Eurowine.

Nyhet 4. mars.


Blek lakserød farge. Dufter av epler, røde bær, kirsebær, landbrød, og sitrus. Frisk, smaksrik og rund med fine bobler og sødmefull fruktighet. God fylde og lengde.

• Nicolas Feuillatte Brut, Nicolas Feuillatte / Frankrike.

Pris: 279,90 (39513) Engelstad.

Lys gyllen farge. Dufter av gule epler, sitrus og toast. Fin mousse, syrefrisk og middels fyldig med lang ettersmak.

• Piper-Heidsieck Brut, Piper-Heidsieck / Frankrike.

Pris: Pris: 300,10 (3343) Maxxium.

Lys gyllen farge. Dufter av epler, sitrus, fersken, toast og mineraler. Bløt og fruktig med fine bobler og middels fylde. Lang ettersmak.


• Laurent-Perrier Brut, Laurent-Perrier / Frankrike.

Pris: 309,50 (34561) Robert Prizelius.

Lys gul farge. Dufter av epler, sitrus, kjeks og mineraler. Frisk, ren og klassisk, med middels fylde og god syre. Lang, fruktig ettersmak.

• Soutiran Blanc de Noirs Brut, Patrick Soutiran / Frankrike.

Pris: 253,50 (13454) Scandinavian Negotiators.

Lys gyllen farge. Dufter av modne epler, toast og smør. Noe sødmefull, lett og frisk, med fine bobler og middels lang ettersmak. Noe nøytral.

• Moët & Chandon Brut Impérial, Moët & Chandon / Frankrike.

Pris: 309,80 (895) Moët Hennessy.

Strågul farge. Dufter av gule epler, melon, mineraler, sitron og toast. Frisk, med fin mousse, mineralpreg og hint av salt. Lett og litt kjedelig i munnen med middels lang, lett syrlig ettersmak.
Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
08:48 Deler ut nær 600 millioner til aksjonærene08:48 12 klager på Lindmos omstridte French-intervju08:38 100 måter å drite seg ut på i utlandet – og hvordan du unngår det08:16 Johaugs hyllest av broren08:07 Kristoffersen om landslagsbråket: – Blir veldig svart-hvitt07:41 Kvinneledere i Ap mener Giske skader partiet07:32 Stjernen glad familien slapp å se skrekkfallet07:22 Bli med inn i den svenske steinalderens dødsrike07:20 Følg spørretimen direkte: Helseminister Bent Høie må svare for seg07:03 Svensk storbank mistenkes for hvitvasking06:55 Kong Harald fyller 82 år torsdag06:50 Handelsunderskudd for Japan økte 50 prosent i januar06:40 Den Norske Turistforening arrangerer dager for skredvett etter økt fare for skredulykker06:35 NRKs VM-fjes om Northugs sprell: – Han hadde en egen snert06:30 Stor faglig uenighet om fjord-lagring av gruveavfall06:25 Venstre-landsmøtet blir bedt om å sette ned foten for digitalt grenseforsvar06:23 Nordmenn brukte i snitt over 5.000 kroner på legemidler i fjor05:54 Giske-comeback skaper splid05:42 Mobbere dømt til å betale 2,9 millioner etter selvmord05:32 Åttende Labour-topp går i protest mot Corbyn05:30 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt04:57 Rangers endte Hurricanes' seiersrekke04:12 Trump nominerer Rosen til ny visejustisminister04:07 Putins popularitet faller før årlig tale03:34 Bøhler tror bosettingspause i Oslo ikke vil hjelpe nok03:30 CNN: Trump-administrasjonen henter midler til Mexico-mur tross søksmål03:17 Ap-ordfører i Finnmark ber politikere i Oslo respektere lokale vedtak02:33 Rekordpågang hos Datatilsynet etter nye personvernsregler02:28 Venezuelas forsvarsminister: Militære lojale til president Maduro02:25 Kripos kritiserer forslag om digitalt grenseforsvar01:47 Mann alvorlig skadd i mulig knivstikking i Oslo01:44 Trump-administrasjonen kutter 3,4 milliarder dollar til California00:57 Letingen fortsetter – fire funnet skadd etter snøskred00:50 Regjeringen vil ha færre fotobokser som måler snittfart00:26 Bollestad forventer at Veterinærinstituttet følger opp løftene om desentralisering00:10 Demokratene reagerer på prosjekt om deling av kjernekraftteknologi med Saudi-Arabia00:00 Ap vil straffe koranskole-foreldre23:42 VG: Hadia Tajik fikk Martin Kolberg inn i Aps valgkomité23:42 Lyon kjempet til seg 0-0 mot Barcelona23:28 Bayern stoppet Liverpool på Anfield22:42 Aktor i legesaken: Det sentrale blir hvem som skaffet medikamenter22:32 Mann alvorlig skadd i mulig knivstikking i Oslo22:11 To fagforeningstopper kostet 40 millioner på under seks år21:47 Tusener demonstrerer mot antisemittiske angrep i Frankrike21:33 Ulveklager skal behandles om én uke21:31 Britisk IS-jente fratatt statsborgerskapet20:52 FBI utviklet backup-plan for å beskytte Russlands-bevis20:49 Sjømatbedriftene vil ha 50 milliarder til nasjonal rassikringsplan20:36 80 jødiske graver vandalisert i Frankrike20:23 «Jeg kysset ikke ham, han kysset meg,»19:07 Ungarn varsler våpenkjøp i Norge18:59 Kvinne kritisk skadd i angrep i Haugesund – mann i 40-årene siktet for drapsforsøk18:50 Ruud herjet og tok seg enkelt videre i Rio18:40 Franske medier: Knivangrep i Marseille18:29 Kristoffersen rett ut av parallellslalåmen i Stockholm18:25 EU-razzia mot norske oppdrettsselskaper18:22 Sju barn mistet livet i brann i Canada18:09 Halvparten av oss har opplevd dette på nært hold17:46 – Jeg trodde Thon ville vist større raushet17:42 – Kolonne står klar til å hente ut sivile fra IS-område i Syria17:41 Polen krever unnskyldning fra Israel for «rasistiske» kommentarer17:36 Danske Bank stenger i flere land etter hvitvaskingssak17:17 Sju av åtte Ap-lag i Nord-Trøndelag ønsker Giske velkommen17:11 Fire års fengsel for mishandling av familien i 25 år16:46 Elvestuen på miljømøte i Moskva16:40 Noen må betale dyrt for de billige klærne dine16:27 Fire funnet skadd etter snøskred i sveitsisk skianlegg16:19 Ungarn gjør Juncker til skyteskive i ny kampanje16:13 Frp vil ikke hente fremmedkrigere hjem til Norge16:10 15 skadd i skipskollisjon i Østersjøen16:09 Svenske som kjempet mot IS, dømt for krigsforbrytelser15:21 Tilspisset mellom atommakter etter sammenstøt15:19 Svensk Nilsson-hysteri, nå går sprintesset for VM-gull15:15 Ap-Raymond krever tiltak etter kniv-vold i Oslo14:55 Lindmo måtte endre programmet14:45 Rema vokser kraftig i Danmark14:36 Kristoffersen trener på egenhånd ut sesongen13:48 Indonesia søker OL i 203213:44 Tredobling av utstedelse av nødpass på Oslo lufthavn13:04 Nedgangen i anmeldte lovbrudd flater ut13:03 Laveste britiske ledighet på 44 år12:59 Over 40 i forsvaret sier de har blitt voldtatt det siste året12:47 Bernie Sanders vil forsøke seg på nytt presidentvalg12:42 – Vi er i ferd med å spise de store dyrene til utryddelse12:24 Moteskaperen Karl Lagerfeld (85) er død12:18 Innfører nye utslippskrav for busser og lastebiler11:55 Nytt «kart» over universet viser 300.000 flere galakser11:43 Nordkoreansk eksdiplomat: Kim ønsker ikke atomnedrustning11:21 Påskevær skaper hodebry for VM-smørerne11:06 Thoresen forventer snarlig avklaring om landslagsjobben10:44 Tyrkia utsteder nye arrestordre på 300 personer10:42 Europas største bank styrker resultatet10:28 Kristoffer sitt portrett gjekk viralt – no vert det utstilling10:10 Ektepar mistet livet i helikopterulykken09:59 Fra bu til buss09:30 Pollensesongen starter to uker tidligere enn vanlig09:27 Dansk Folkeparti vil innføre grensekontroll mot Sverige09:26 Japansk bilgigant legger ned fabrikk i England09:25 Myndighetene i Haiti nekter å ha rekruttert leiesoldater
Siste nytt
08:48PengerDeler ut nær 600 millioner til aksjonærene08:48Kultur12 klager på Lindmos omstridte French-intervju08:38Livet100 måter å drite seg ut på i utlandet – og hvordan du unngår det08:16SportJohaugs hyllest av broren08:07SportKristoffersen om landslagsbråket: – Blir veldig svart-hvitt07:41NorgeKvinneledere i Ap mener Giske skader partiet07:32SportStjernen glad familien slapp å se skrekkfallet07:22VerdenBli med inn i den svenske steinalderens dødsrike07:20PolitikkFølg spørretimen direkte: Helseminister Bent Høie må svare for seg07:03VerdenSvensk storbank mistenkes for hvitvasking06:55NorgeKong Harald fyller 82 år torsdag06:50VerdenHandelsunderskudd for Japan økte 50 prosent i januar06:40NorgeDen Norske Turistforening arrangerer dager for skredvett etter økt fare for skredulykker06:35SportNRKs VM-fjes om Northugs sprell: – Han hadde en egen snert06:30VerdenStor faglig uenighet om fjord-lagring av gruveavfall06:25NorgeVenstre-landsmøtet blir bedt om å sette ned foten for digitalt grenseforsvar06:23NorgeNordmenn brukte i snitt over 5.000 kroner på legemidler i fjor05:54NorgeGiske-comeback skaper splid05:42VerdenMobbere dømt til å betale 2,9 millioner etter selvmord05:32VerdenÅttende Labour-topp går i protest mot Corbyn05:30NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt04:57SportRangers endte Hurricanes' seiersrekke04:12VerdenTrump nominerer Rosen til ny visejustisminister04:07VerdenPutins popularitet faller før årlig tale03:34NorgeBøhler tror bosettingspause i Oslo ikke vil hjelpe nok03:30VerdenCNN: Trump-administrasjonen henter midler til Mexico-mur tross søksmål03:17NorgeAp-ordfører i Finnmark ber politikere i Oslo respektere lokale vedtak02:33NorgeRekordpågang hos Datatilsynet etter nye personvernsregler02:28VerdenVenezuelas forsvarsminister: Militære lojale til president Maduro02:25NorgeKripos kritiserer forslag om digitalt grenseforsvar01:47NorgeMann alvorlig skadd i mulig knivstikking i Oslo01:44VerdenTrump-administrasjonen kutter 3,4 milliarder dollar til California00:57VerdenLetingen fortsetter – fire funnet skadd etter snøskred00:50MotorRegjeringen vil ha færre fotobokser som måler snittfart00:26NorgeBollestad forventer at Veterinærinstituttet følger opp løftene om desentralisering00:10VerdenDemokratene reagerer på prosjekt om deling av kjernekraftteknologi med Saudi-Arabia00:00NorgeAp vil straffe koranskole-foreldre23:42NorgeVG: Hadia Tajik fikk Martin Kolberg inn i Aps valgkomité23:42SportLyon kjempet til seg 0-0 mot Barcelona23:28SportBayern stoppet Liverpool på Anfield22:42NorgeAktor i legesaken: Det sentrale blir hvem som skaffet medikamenter22:32NorgeMann alvorlig skadd i mulig knivstikking i Oslo22:11PengerTo fagforeningstopper kostet 40 millioner på under seks år21:47VerdenTusener demonstrerer mot antisemittiske angrep i Frankrike21:33NorgeUlveklager skal behandles om én uke21:31VerdenBritisk IS-jente fratatt statsborgerskapet20:52VerdenFBI utviklet backup-plan for å beskytte Russlands-bevis20:49NorgeSjømatbedriftene vil ha 50 milliarder til nasjonal rassikringsplan20:36Verden80 jødiske graver vandalisert i Frankrike20:23Verden«Jeg kysset ikke ham, han kysset meg,»19:07PolitikkUngarn varsler våpenkjøp i Norge18:59NorgeKvinne kritisk skadd i angrep i Haugesund – mann i 40-årene siktet for drapsforsøk18:50SportRuud herjet og tok seg enkelt videre i Rio18:40VerdenFranske medier: Knivangrep i Marseille18:29SportKristoffersen rett ut av parallellslalåmen i Stockholm18:25VerdenEU-razzia mot norske oppdrettsselskaper18:22VerdenSju barn mistet livet i brann i Canada18:09MotorHalvparten av oss har opplevd dette på nært hold17:46Næringsliv– Jeg trodde Thon ville vist større raushet17:42Verden– Kolonne står klar til å hente ut sivile fra IS-område i Syria17:41VerdenPolen krever unnskyldning fra Israel for «rasistiske» kommentarer17:36VerdenDanske Bank stenger i flere land etter hvitvaskingssak17:17PolitikkSju av åtte Ap-lag i Nord-Trøndelag ønsker Giske velkommen17:11NorgeFire års fengsel for mishandling av familien i 25 år16:46PolitikkElvestuen på miljømøte i Moskva16:40VerdenNoen må betale dyrt for de billige klærne dine16:27VerdenFire funnet skadd etter snøskred i sveitsisk skianlegg16:19VerdenUngarn gjør Juncker til skyteskive i ny kampanje16:13PolitikkFrp vil ikke hente fremmedkrigere hjem til Norge16:10Verden15 skadd i skipskollisjon i Østersjøen16:09VerdenSvenske som kjempet mot IS, dømt for krigsforbrytelser15:21VerdenTilspisset mellom atommakter etter sammenstøt15:19SportSvensk Nilsson-hysteri, nå går sprintesset for VM-gull15:15PolitikkAp-Raymond krever tiltak etter kniv-vold i Oslo14:55KulturLindmo måtte endre programmet14:45PengerRema vokser kraftig i Danmark14:36SportKristoffersen trener på egenhånd ut sesongen13:48SportIndonesia søker OL i 203213:44ReiseTredobling av utstedelse av nødpass på Oslo lufthavn13:04NorgeNedgangen i anmeldte lovbrudd flater ut13:03PengerLaveste britiske ledighet på 44 år12:59NorgeOver 40 i forsvaret sier de har blitt voldtatt det siste året12:47PolitikkBernie Sanders vil forsøke seg på nytt presidentvalg12:42Verden– Vi er i ferd med å spise de store dyrene til utryddelse12:24KulturMoteskaperen Karl Lagerfeld (85) er død12:18VerdenInnfører nye utslippskrav for busser og lastebiler11:55VerdenNytt «kart» over universet viser 300.000 flere galakser11:43VerdenNordkoreansk eksdiplomat: Kim ønsker ikke atomnedrustning11:21SportPåskevær skaper hodebry for VM-smørerne11:06SportThoresen forventer snarlig avklaring om landslagsjobben10:44VerdenTyrkia utsteder nye arrestordre på 300 personer10:42PengerEuropas største bank styrker resultatet10:28KulturKristoffer sitt portrett gjekk viralt – no vert det utstilling10:10NorgeEktepar mistet livet i helikopterulykken09:59SportFra bu til buss09:30Helse og livsstilPollensesongen starter to uker tidligere enn vanlig09:27VerdenDansk Folkeparti vil innføre grensekontroll mot Sverige09:26MotorJapansk bilgigant legger ned fabrikk i England09:25VerdenMyndighetene i Haiti nekter å ha rekruttert leiesoldater
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus