Skapt for nytelse: Kjæreste gir størst matopplevelse

Homsepatruljens John Ødegård Jensen vil ha tyttebærsyltetøy til sin laks. Da får heller kjæresten mobbe litt.

Han ble kjent gjennom den norske versjonen av Homsepatruljen, men østfoldingen John Ødegård Jensen har lenge vært livsstilskribent i mannebladet Mann.


30-åringen er også samboer i Oslo, matglad, en svoren whisky-tilhenger og en kulturentusiast.

Og slik mener John at livet bør nytes...


- Rødvin eller hvitvin?


- Helt klart en rødvinsmann. Jeg liker at vinen sparker litt og er kraftig. Det må ikke nødvendigvis være dyrt og fransk, men gjerne noe tanninrikt fra Nord-Italia eller noe pepperaktig fra Australia. Gir du meg en skikkelig australsk shiraz til en pepperbiff så blir jeg en glad 'sarping.

- Øl fremfor vin?


- Veldig vanskelig, men drikker nok oftere vin fremfor øl. Men synes jo at øl og en liten snaps er veldig godt!


- Rått eller kremert?


- Skal jeg være litt kul å vise at jeg følger med så er naturligvis svaret en blodig biff. Men jeg må innrømme at jeg liker biffen litt mer stekt enn medium. Jeg har ingen unnskyldning, jeg bare liker den sånn.


- Din ultimate sanselige opplevelse?


- Det må bli en matopplevelse. Oi, det er vanskelig å velge. Reiste rundt i Frankrike med Michelin-guiden som reisebok en sommer, og smakte mye godt. Makrellleverravioli i morkelsaus. Høres rart ut, men «Oh lala»!

- Men det er nok en annen ravioliopplevelse som står enda høyere på stigen. Hummerravioli med en kremet champagnesaus som jeg spiste i Sorento/Italia julen for 7 år siden. Helt fantastisk! Dro ned med kjæresten i romjulen og spiste og drakk vanvittig bra i litt over en uke. Tror ikke opplevelsen hadde vært det sammen hvis jeg ikke hadde reist med ham.

- Rakfisk eller smalahove?


- Kinnet på smalahovet er faktisk ikke så verst, men hvis du gav meg valget mellom øyet og rakfisk så helt klart rakfisk. Men med masse løk og rømme så er det jo faktisk ganske godt...

- Har du mikrobølgeovn?


- Har ikke mikro, aldri helt forstått vitsen med det.

- Kokt eller stekt egg?


- Kokt egg med stiv hvitte og bløt plomme. Fikk alltid ristet brød og kokt egg av pappa på kvelden, og det er et barndomsminne som henger igjen. Egget skal kokes i seks minutter og så rett under rennende kaldt vann så du stopper kokeprosessen.

- Hvilken vin ville du hatt med deg på en øde øy?


- Så vanskelige spørsmål du har. Jeg har en flaske Dom Perignon vintage 1990 liggende i kjelleren. Jeg finner liksom aldri den riktige anledningen til å åpne den.

- Men alene på en øde øy skulle jeg søren meg åpnet den på juleaften og trøstedrukket. Fy søren for en deprimerende tanke. Håper aldri jeg havner på en øde øy!!!

- Cognac eller konjakk?


- Cognac, det er jo det det heter. Forstår ikke hvorfor stedsnavn trenger en fornorsking.

- Spiser du pizza grandiosa?


- ALDRI! Jeg har vokst opp med en mor som lager masse mat og alltid fra grunnen av. Grandiosa var noe vi bare ikke spiste hjemme. Og det at pappa konsekvent omtalte det som spykake gjorde nok sitt til at jeg heller aldri kjøper det i voksen alder.

- Har du noen rare matvaner?


- Nja, jeg synes jo ikke det selv, men kjæresten min mobber meg mye for at jeg spiser tyttebærsyltetøy til laks (må være mors hjemmelagde tyttebærsyltetøy). Men hvis du tenker litt på det så mener jeg at det er helt logisk. Det er noe med syren i tyttebærsyltetøyet som møter laksen på en fin måte. I tillegg ser det pent ut med rosa fisk og rødt syltetøy.

- Akevitt - med eller uten grimaser?


- Snadder! Digger akevitt, drikker dill-akevitt på sommeren og rød Aalborg til jul.

- Favorittoppskriften?


- Haha, satt akkurat i går og skrev en sak om mine favorittoppskrifter. Det forandrer seg mye. Har jobbet frem en karri, appelsin og rosin-saus som er fantastisk til kylling og helt fettfri. Har en pastasaus med tomatost som er forførerisk.

- Men favoritten akkurat nå er til to personer:
250 g thai wok blanding fra Toro, en 250 gram biff, stekt lett, risnudler, 5 dl kyllingkraft (vann+terning) 1 chili, 2 «pai chok» kuttet i strimler (en kinesisk grønnsak som minner litt om kinakål, red. amn.), 1 stjerneanis, noen limeblader. Og så lager mann en suppe av dette. Kok opp og tilsett risnudler og stekt biff i strimler og dra suppa av plata og la det trekke i 3 min.

- Alt i alt bruker du 15 minutter på suppa og da har du tatt ut av oppvasmaskinen i tillegg

- Først suppe og så pannekaker - eller ja, takk begge deler?


- Ordentlig kyllingkraft med tynne, tynne strimler av gulrot, persillerot og purre og så lager du tynne pannekaker med kardemomme som du ruller sammen og skjærer i skiver og legger i bunnen av suppetallerken. En pannekaker rekker til to tallerkener. Snadder.

- Hva spiser du på julaften?


- Vi klarer aldri å bestemme oss så mamma lager både kalkun og full ribbemiddag og så spiser vi det vi føler for. Mormor vokste opp i Canada så kalkun har liksom alltid vært tradisjonen, men så kommer vi jo fra Østfold hvor ribba står sterkt i kurs juletider.

- Sushi eller brunost?


- Sushi. Jobbet i bladet ELLE før og savner fortsatt fredagslunsjene med sushi.

- Hva MÅ du ha i kjøleskapet?


- Sitroner, Creme Fine, og kald sherry.

- Salt eller søtt?


- Alt til sin tid, men er egentlig ikke så veldig opptatt av søtt. Synes salt er mer spennende.

- Jeg glemmer aldri...


- Mitt flaueste matminne var ikke noe jeg spiste selv, men en gang jeg skulle servere blåskjell fra fat med gripe-bestikk (i utgangspunktet en dårlig ide). Jeg mistet et skjell bak i nakken på en fyr. Han oppdaget det ikke og jeg så det ikke før jeg kom for å rydde tallerkener igjen. Da så jeg dette lille skjellet balansere mellom jakken og skjortekraven. Hvis jeg hadde pirket han på skuldra og sagt:

- Unnskyld. men de har et blåskjell i nakken. Så ville han jo ha snudd seg og skjellet falt ned under skjorta. Så helt forsiktig og diskret fisket jeg opp skjellet. Han oppdaget det ikke, men hun som satt vis á vis på bordet hans så det og fattet situasjonen. Hun lo så hun skled av stolen....

- Ikke et av mine stolteste øyeblikk som servitør på Holmenkollen restaurant.

Les også:Skapt for nytelse

Skapt for nytelse: Gulrotkake full av sprit (Per Sundnes)

Skapt for nytelse: Naken greker og kråkeboller (Gunn Helene Arsky)

Skapt for nytelse: Hørte østers skrike (Mari Maurstad)

Skapt for nytelse: Brunostgrøt overbeviser ikke mannen (Marit Røttingsnes Westlie)


Skapt for nytelse: Hemmelig middag og sjekketriks (Jørn Hoel)

Skapt for nytelse: Rå østers, kald Guiness, varm dame (Jan Vardøen)

Skapt til nytelse: Drømmer om lunt brød og fantastisk te (Hugo Broen)

Skapt for nytelse: Tvillingsjeler (Klaus Hagerup og Bibbi Børresen)

Skapt for nytelse: Spiser helst gammel mat (Halvor Heuch)

Skapt for nytelse: - Ja takk, begge deler! (Cato Zahl Pedersen)


Flere...

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus