Venn i vinen

André Brunel lager vin til å stole på; han er en bestevenn i vinifisert forstand.


Vinprodusent André Brunel ble undertegnedes bestevenn på et blunk. La gå, kanskje er det en litt drøy påstand. Definisjonen av bestevenn dekker nok ikke vanligvis vinprodusenter som lager fantastisk vin til overkommelig pris. Noen vil kanskje også forfekte at man bør ha møtt (eller i det minste ha ført en samtale med, sendt et brev til, eller tastet en melding på mobiltelefonen til) en bestevenn. Trolig bør det i tillegg være kjent for begge parter at man er bestevenner.

 (Foto: Lene Aarnes) (Foto: Lene Aarnes)

Men en bestevenn i vinifisert forstand har helt andre kriterier. Da er det nok at man liker André Brunels vin særs godt, og da mener jeg at man liker den ene vinen etter det andre. Når en vinprodusent er kjent for å holde jevn kvalitet over tid og med en rekke forskjellige viner, da kan man være rimelig trygg på at Brunel-vinen man kjøper er godt laget, og en vinøs venn også i vanskelige tider (årganger).

La meg få introdusere min bestevenn...

Pavens slott


Rhône er Frankrikes nest største vindistrikt. Mest kjent i regionen er trolig Chateauneauf-Du-Pape, som ligger sør i Rhônedalen, nær Avignon. André Brunels vinmarker i Chateauneauf-du-Pape ligger flere steder i AOC-appellasjonen, med hovedvekt i nordvest og Domaine Mount Redon.

Paven i Rom var utstasjonert i Avignon fra 1309 til 1377, og i Chateauneuf-du-Pape hadde paven sin sommerresidens. Hytta, eller slottet om du vil, er i dag kun en ruin, men vitner om fordums prakt.

Vinstokkene i Chateauneuf-du-Pape vokser blant store rullestener «Galets Roulés» som stammer fra Rhône-elven. Stenene som varmes opp av solen om dagen og gir vinstokkene tiltrengt varme om natten, er særegne for regionen. Den høye kvaliteten på vinene i området tilskrives i stor grad disse rullestenene.

Det tilates hele 13 druesorter i Chateauneauf-Du-Pape, men det vanlige er tre eller fire druesorter. Med denne valgfriheten følger det også store variasjoner bak Chateauneauf-etikettene.

 (Foto: Lene Aarnes) (Foto: Lene Aarnes)

115 år gamle vinstokker


Brunel er kanskje mest kjent for sin «Chateauneauf-du-Pape Les Cailloux Cuvée Centenaire» som kun lages i enkelte gode år. En vin som stadig høster internasjonal anerkjennelse. Vinen kommer fra 115 år gamle vinstokker og i år da det ikke lages Centenaire, havner de berømte druene i den vanlige «Chateauneauf-du-Pape Les Cailloux».

Blant andre Brunel-viner det er verdt å merke seg er sødmefulle og pepperpregede «Cuvée Sommelongue». En vin med hovedvekt på druer fra Côtes du Rhône, men også noe fra Chateauneauf-du-Pape. Vinstilen er ikke helt ulik Chateauneauf-du-Pape, men selges til en langt rimeligere pris. Dette er et virkelig godt kjøp.

Féraud-Brunel


Flotte er også vinene han har laget sammen med Laurence Féraud og da spesielt nydelige «Féraud-Brunel Rasteau», samt innbydende «Vacqueyras», karakterfulle «Cairanne» og kraftige «Gigondas». Vinene under navnet Féraud-Brunel er hovedsakelig laget på innkjøpte druer eller most fra andre vinmarker i området. Dette som et resultat av at at ingen av de to produsentene har kapasitet i vinmarken til å innfri etterspørselen, samt at de liker hverandres viner svært godt.

Din nye bestevenn?


Når du sitter med Brunels «Chateauneauf-du-Pape Les Cailloux» i glasset så skjønner du nok hvorfor jeg liker mannen, eller i hvert fall vinen hans, så godt. Da spørs det om ikke André Brunel har blitt en bestevenn for deg også.

Jeg siterer like godt min venninne Karolines spontane utbrudd ved sitt første møte med «Les Cailloux»:


«

Ditta her e den beste vinen ej he smakt, altså ej meina nåken gong!».• Châteauneuf-du-Pape Les Cailloux 2003, André Brunel / Frankrike.

Pris: 299,90 (45126) Best Buys.

Dyp rød farge. Dufter innbydende av plommer, blåbær, jordbær, fuktig jord, fat og urter, med hint av kanel. Frisk og sødmefull fruktighet med runde tanniner, elegant struktur og balansert syre. God fylde og lengde, med en utrolig kompleks ettersmak. Vanvittig god vin.

• Féraud - Brunel Rasteau 2000, Féraud - Brunel / Frankrike.

Pris: 169,90 (48425) Best Buys.

Rødlilla, noe transparent farge. Dufter herlig av skogsbær, kirsebær, fatkrydder og lakris, med et ørlite hint av aceton i starten. Frisk, fruktig og smaksrik med fin syre, kraft og fylde, samt avrundede tanniner. Lang, lekker ettersmak med lett snerp.

• Cuvée Sommelongue 2004, André Brunel / Frankrike.

Pris: 139,90 (48076) Best Buys.

Lys rød, transparent farge. Dufter av røde bær, plommer, rosepepper, mocca, lær og rått kjøtt. Frisk, fruktig og lett i munnen, men med flott struktur, eleganse og formidabel syre. Herlig pepperpreget ettersmak. Mye vin for pengene.


• Châteuneuf du Pape Féraud-Brunel 2000, Féraud-Brunel / Frankrike.

Pris: 229,90 (45887) Best Buys.

Middels dyp rød farge. Dufter av skogsbær, plommer, røde bær med vekt på jordbær, samt urter og innslag av pepper og allehånde. Fruktig, harmonisk og syrefrisk. Middels fylde, runde tanniner og god fylde, lang tiltalende ettersmak. Ikke helt på høyde med Les Cailloux, men en flott vin og en bedre årgang enn 2001.

• Châteuneuf du Pape Féraud-Brunel 2001, Féraud-Brunel / Frankrike.

Pris: 229,90 (45887) Best Buys.

Middels dyp rød farge. Dufter av skogsbær, plommer, noe røde bær, samt urter, pepper og fat. Fruktig, harmonisk og frisk. Middels fylde, god syre og fylde, runde tanniner og lang ettersmak.

• Cairanne Féraud-Brunel 2001, Féraud-Brunel / Frankrike.

Pris: 159,90 (45885)Best Buys.

Varmrød farge. Dufter av bjørnebær, mørke kirsebær, vanilje og fuktig jord, samt hint av tjære. Fruktig, saftig start, flott struktur, runde tanniner og middels fylde. Lang ettersmak med fin snerp.

• Gigondas Féraud-Brunel 2003, Féraud-Brunel / Frankrike.

Pris: 229,90 (45886) Best Buys.

Rødlilla, noe transparent farge. Dufter av mørke bær, kirsebær, bjørnebær, lær og salvie. Fruktig, bløt og rund start som fastner til og viser muskler. Flott syre og fylde, lang elegant ettersmak.

• Féraud - Brunel Vacqueyras 2003, Féraud-Brunel / Frankrike.

Pris: 189,90 (48426) Best Buys.

Rødlilla, noe transparent farge: Dufter av skogsbær, plommer, jordbær, skogsopp og skogsbunn, hint av aceton i starten. Fruktig, med fin tørr munnfølelse, god fylde, syre og lengde.

• Domaine de l'enclos 2003, André Brunel / Frankrike.

Pris: 129,90 (45124) Best Buys.

Middels dyp rød farge. Dufter av bjørnebær, blåbær, skogsbunn og krekling, men innslag av krydder. Fruktdreven, tett, smaksrik og fruktig, men noe sødme. God fylde og lenge.

• Grenache VdP Vaucluse 2004, André Brunel / Frankrike.

Pris: 105,90 (48424) Best Buys.

Rødilla farge. Dufter av mørke og røde bær, med innslag av sjokolade og urter. Frisk, fruktig og ungdommelig med runde tanniner og middels fylde. Middels lang ettersmak.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus