Hvordan oppbevare vin uten å ødelegge den?

Vi har tipsene for å beholde vinkvaliteten og vingleden.


1.

Riktig lagring av vin er viktig for at vinens kvalitet ikke skal forringes.


2.

Unngå vibrasjoner så langt det lar seg gjøre, og la vinen hvile noen dager etter transport.

3.

Det lønner seg å ha et vinlager, enten det er på 20-30 flasker eller på 200-300. Da har du blant annet kontroll på at vinen har fått hvile før den åpnes og at det ikke ble tappet i forrige uke.

4.

Glem romtemperert vin, norsk romtemperatur er altfor varmt for vin, enten den skal drikkes eller lagres.

5.

Ikke gå for vinreol på kjøkkenet eller i stuen, det er for varmt og for lyst. Selv en kortere periode i lys kan forringe kvaliteten.

6.

Vin skal lagres mørkt og kjølig, mellom 8 og 16 °C. Helst i en konstant temperatur (hvor 13 °C er det ideelle), men ved en jevn temperatur-kurve, hvor forandringene ikke skjer for raskt, går det fint å oppbevare i forskjellige temperaturer sommer og vinter.

Les også:

Hvordan bestille vin uten å høres ut som en idiot?


7.

Jo lengre vinen skal lagres, jo kjøligere temperatur (innenfor det tillatte) bør du velge.

8.

Har du ikke en kjølig og mørk kjeller eller bod du kan bruke, legg vinen mørkt i det kaldeste rommet du har, for eksempel i en eske under sengen på soverommet. 18 °C og mørkt er langt bedre enn 23 °C og lyst.

9.

All vin med naturkork, med unntak av Madeira, skal lagres liggende slik at væsken er i kontakt med korken.


10.

Ingen vin som ikke er god som ung, blir god som gammel. Men vin som er ment for lagring kan utvilsomt bli bedre og utvikle nye aromaer ved lagring, samt at tanniner (garvesyre) og eikepreg kan rundes av med tiden.

11.

Syre- eller tanninrike viner trenger lengre tid for å utvikles og er viner som kan og ofte bør lagres. Kvalitetsviner av druene Riesling, Grüner Veltliner, Chenin Blanc fra Loire og Chardonnay fra Burgund, for å nevne noen, er blant hvite viner du med fordel kan lagre. Det samme gjelder syrerike søte hvitviner. Tanninrike røde viner fra Bordeaux, Burgund, Barolo eller Rioja er noen eksempler på rødviner som kan lagres. I tillegg kommer årgangsportvin, årgangschampagne og Maderia.

12.

Motsatt modnes vin med lavt syre- eller tannininnhold fort og bør drikkes mens de er unge. Beaujolais og de fleste roséviner er eksempler på vin som bør drikkes så ung som mulig.

13.

Vin fra kalde vindistrikter egner seg generelt bedre for lagring enn vin fra varme.

14.

Vin fra gode årganger holder bedre enn vin fra dårlige år.

15.

Vin som har bunnfall bør settes oppreist 6-48 timer før den skal serveres. Vinen bør dekanteres (helles over på karaffel) før servering.

16.

Vin trekker til seg sterke lukter, slik at kombinert vinkjeller og «vanlig» kjeller ikke alltid er en god kombinasjon. Båttanken, malingspann etc. må ikke oppbevares i samme kjeller som vin.

17.

En privat vinkjeller bør ha en luftfuktighet på 60-70 prosent. Luftfuktigheten bør ikke være for lav, da vil korken suge til seg mer væske fra flasken. Kjelleren bør heller ikke ha for høy luftfuktighet, da det ødelegger etiketter, kartonger og øker risikoen for korkfeil.

18.

Likører, brennevin og Madeira, bør lagres stående, også vin med skrukork kan godt lagres stående.

19.

Bag in Box (pappvin) holder seg i cirka seks måneder. Når den er tappet kan du vanligvis tolke ut av lottnummeret på kartongen. L5-18 betyr tappet i år 2005, dag 18, altså 18. januar 2005.

20.

En åpnet Bag in Box (pappvin) bør drikkes innen tre uker.

21.

En åpnet vinflaske bør drikkes innen cirka tre dager. Oppbevar en åpnet vinflaske i kjøleskapet, men husk å temperere vinen før du drikker av den igjen. For bedre holdbarhet etter åpning finnes det pumper hvor du kan fjerne noe oksygen fra flasken. Du kan også helle vinen over i mindre, rene flasker hvor vinen får mindre kontaktflate med luft, og den holder seg bedre.


22.

Bruk heller plastpropper enn flaskens egen naturkork om du skal oppbevare en åpnet flaske. Korkfeil kan utvikle seg etter økt luftkontakt.

23.

Ikke oppbevar uåpnet vin i kjøleskapet, det er for kaldt. Den blir for kald til servering og over tid kan den miste både frukt og eventuelle bobler. Og selv om du har et kjøleskap med mulighet for riktig temperatur, gir kjøleskap generelt for høy vibrasjon.

24.

Det finnes egne «champagnestoppere» for å rekorke musserende vin. Fine å bruke mens flasken konsumeres for å bevare flest mulig bobler, eller om en åpnet flaske ikke drikkes opp. Musserende holder seg cirka to-tre dager etter åpning.

25.

Enkelte viner, som for eksempel lukkede cru-chablis, bør faktisk åpnes en dag i forveien og dekanteres (helles over på karaffel) for å komme til sin rett.

26.

Jo større flasker, jo bedre lagringsdyktighet. Magnumflasker er langt bedre for lagring en halvflasker, da større væskeinnhold og mindre kontaktflate med luft i en flaske, gir langsommere utvikling.


27.

Ha også drikkeklar hverdagsvin i kjelleren.


28.

Kjøper du flere flasker av en vin fra en årgang, har du muligheten til å smake vinen i dens utviklingen. Prøv for eksempel å åpne en flaske i året og noter deg forskjellene. Slik har du også muligheten til å merke når vinen runder toppen og kvaliteten går nedover igjen.

29.

Kjøper du noen flasker av hver årgang av en vin, kan du om noen år ha en vertikalsmaking (smaking av samme vin i flere årganger) på vinen, hvor du kan smake de forskjellige årgangenes forskjellige kvaliteter.


30.

Bruk en kjellerbok hvor du holder oversikt over hva du har, når du kjøpte vinen og når den er tenkt å drikkes. Skriv inn vin-notater om du smaker på vinen underveis. Ingenting er tristere enn en kjeller full av for gammel vin.

Les mer:


Neste Klikk: Mat og drikke
Startsiden: Mat og drikke


Personvernpolicy