Hvordan bestille vin uten å høres ut som en idiot?

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi har tipsene som kan bedre vinopplevelsen og restaurantbesøket.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(Foto: Lene Aarnes)(Foto: Lene Aarnes)


1.

Ikke spør hvilken vin som er billigst.

2.

Les vinlisten og noter deg priser. Tenk på hva du liker, hva du skal spise og spør dersom du vil ha innspill.

3.

Ikke vær gjerrig på vinen dersom du skal spise godt. Det er dessuten ofte et mindre prispåslag på de dyrere vinene.

4.

Billig er ikke alltid dårlig og dyrt er ikke alltid bra. Men det er som regel en viss sammenheng mellom pris og kvalitet.

5.

Den eldste vinen er ikke nødvendigvis den beste. Men det kan være spennende å smake en utviklet vin, selv når den har passert toppen.

(Foto: Lene Aarnes)(Foto: Lene Aarnes)

6.

Ikke prøv å virke mer kyndig enn du er, med mindre du synes det er veldig gøy med rollespill. Vær ærlig og interessert. Er du på en kvalitetsrestaurant, bør du høre på vinkelneren da vedkommende sannsynligvis har både erfaring og vinfaglig utdannelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

7.

Husk at det finnes mange som serverer vin uten å egentlig kunne noe særlig om den. Føler du for det kan du sjekke kunnskapen med spørsmål av typen; Hvilken Chablis-årgang er best av 2002 og 2003? (2002 ga klassisk og god Chablis, mens 2003 var en fryktelig varm årgang av varierende kvalitet). Men ikke vær hoven og briljer med den kunnskapen du har.

8.

Husk at det ofte er de «kjedeligste» vinene som selges på glass. Skal man konsumere to glass eller mer, lønner det seg ofte med en halv flaske, og utvalget er gjerne større. En hel flaske lønner seg om man er to-tre personer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

9.

Sjekk etiketten når den vises. Er det riktig vin og riktig årgang?

10.

Ikke lukt på korken, la vinkelneren ta seg av det.

(Foto: Lene Aarnes)(Foto: Lene Aarnes)


11.

Surr vinen litt i glasset, sniff inn duftene og slurp litt diskre på prøveslurken. Dette frigjør aromaene og gir deg et bedre inntrykk av vinen. Men pass på at du ikke overdriver eller svinger vinen over på bordkavaleren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

12.

Be gjerne om større glass om de har det, og pass på at du ikke får for mye vin i glasset. Vinglasset skal ikke fylles mer enn til der glasset er bredest i diameter. Skulle du mot formodning få høye, tynne og rette «champagne-glass» til hvitvinen, ber du om rødvinsglass. Da kommer vinen mer til sin rett.

13.

Dersom vinen smaker eddik eller muggaktig, er det en flaskefeil. Men det er flaut å hevde at en vin er korket om den ikke er det. Er du ikke helt sikker, spør om vinen kan ha flaskefeil fremfor å påstå det.

Vin kan ha forskjellig kvalitet og kan ikke sendes tilbake bare fordi du ikke likte den. Men vin skal ikke smake vondt. Merk også at korket vin ofte utvikler seg i glasset når vinen kommer i kontakt med lukt. Slik at det er lettere å gjenkjenne korket vin (muggsoppen TCA) etter litt tid. Selv om du har godkjent vinen er det ingen skam å sende vinen tilbake om den bare blir vondere og vondere. Minst fem prosent av all vin er korket, og alt for mange drikker opp sin korkede vin.

Artikkelen fortsetter under annonsen

14.

Korkbiter i vinen er ikke det samme som korket vin.

Artikkelen fortsetter under annonsen

(Foto: madeirawineguide.com)(Foto: madeirawineguide.com)

15.

Sukkerlignende krystaller i hvitvin er ikke feil, men et naturlig fenomen.

16.

Bunnfall eller litt grums i flasken er ikke en feil, men vinen skal likevel virke klar.

17.

Dersom vinen lukter svakt svovel er dette noe forsvinner etter litt luftkontakt. Be gjerne om at vinen dekanteres (helles over i karaffel). Det er ikke bare røde viner med bunnfall som bør dekanteres, eksempelvis har hvite burgundere og viner fra Loire ofte svært godt av å komme ut av flasken.

18.

Ikke vær redd for å prøve noe nytt, eller nye kombinasjoner. Smak er fortsatt relativt, og nytt er alltid spennende.

19.

Be om vinkjøler til rødvinen om den er varmere enn 18-19 °C. De fleste rødviner er faktisk bedre om de har lavere temperatur enn dette også. Tommelfingerregel er jo lettere rødvin jo kaldere bør den være.

Artikkelen fortsetter under annonsen

20.

Hvitvinen kan bli for kald om du lar den stå i kjøleren for lenge, noe som demper dufter og smaker. Ta den ut om den blir kaldere enn rundt 10 °C, med mindre det er musserende.

(Foto: adweek.blogs.com)(Foto: adweek.blogs.com)

21.

Merlot-vin er ikke nødvendigvis dårlig vin, selv om hovedpersonen i filmen «Sideways» har problemer med druen.

22.

Bordeaux er ikke lik kvalitet, det finnes Bordeaux-viner i alle prisgenre og kvaliteter.

23.

Morsomme flasker betyr ikke nødvendigvis morsom vin.

24.

Ved høyt fettinnhold i maten, velg vin med høyt alkoholinnhold.

25.

Animalske fettstoffer går ofte best med tanninholdige rødviner, men saus og tilberedning spiller inn.

26

. Vegetabilske fettstoffer trenger syreholdig vin, enten rød eller hvit.

27.

Vektlegg krydder og garnityr når du velger vin.

(Foto: rareaustin.com)(Foto: rareaustin.com)

28.

Det er ofte tryggere å velge hvitt enn rødt til ostetallerken.

29.

Prøv dessertvin til desserten, og du vil få noen virkelig gode vinopplevelser.

30.

Husk at vin er til for å nytes, men ikke nyt for store mengder.

Les mer:


Neste Klikk: Mat og drikke
Startsiden: Mat og drikke