Anvendelig i lommen

Artikkelen fortsetter under annonsen

Er du vin-interessert kan du glede deg over en stor, og stadig økende mengde vinbøker. Det er nemlig som med kokebøker, du får aldri for mange.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Innen vin blir du aldri utlært, da lite forandrer seg mer her i verden enn vin og vinbransjen. Vin er en spennende og livslang læring, og godt er det.

Hvert år skriver flere kunnskapsrike vinskribenter og vinfaglige hver sine håndbøker, med oversikter over siste vinårgang og med egne favorittviner.

Bøkene kommer i lommeformat og perfekte når du skal ferdes blant landets polhyller.

Det er flere gode håndbøker å velge blant i bokhandelen, og det kan være lurt å følge en forfatter eller to over tid, slik at man blir vant til indeksering og kodebruk.


I utgangspunktet bør man ha flere enn en vinhåndbok, for å ta høyde for personlige preferanser og litt forskjellige meninger.

Og det er som med vinanbefalinger generelt, de er og blir veiledende anbefalinger. Finner du en skribent som du føler har liker mye av den samme vinen som du selv foretrekker, og vedkommende i tillegg gir ut en årlig håndbok, er dette boken for deg.

Mine favoritter utfyller hverandre godt og er skrevet av svært anerkjente fagfolk. Få har mer kunnskap om vin enn Arne Ronold og Hugh Johnson. Jeg opplever årets utgaver som mer personlige enn de foregående, om dette er fordi jeg har blitt kjent med bøkenes form eller om de faktisk blir bedre og bedre for hvert år, er ikke godt å si.

Men skriver vi januar, skal de nye vinhåndbøkene i bruk...

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Norges beste vinkjøp 2006»


Arne Ronold
(Vigmostad og Bjørke, 2005)

Arne Ronold er den eneste i Norge med tittelen «Master of Wine» og landets største vinfaglige ressurs.

På verdensbasis er det bare noen hundre som har klart den krevende eksamen ved «The Institute of Masters of Wine». Ronold er redaktør av fagtidsskriftet Vinforum, har forfattet flere vinbøker og holder jevnlige foredrag om vin og vinproduksjon.

Ronolds håndbok «Norges beste vinkjøp 2006» er den fjerde i rekken og en veiledning til hans 500 vinfavoritter, samt en oversikt over det han mener er de 50 verste vinkjøpene.

Boken gir fyldige beskrivelser og kvalitets-vurderinger. Du finner informasjon om årets vin-trender, råd om mat- og vinkombinasjoner, samt litt generell vinkunnskap.

Kapitlene er inndelt etter vintype, og vinene er samlet under sine respektive land. Ronolds personlige språk gir boken et friskt pust og bilder av vin-etikketter bidrar til at boken er luftig og oversiktlig.

Det gis vinanbefalinger i alle prisklasser. De aller beste vinene er tildelt en stjerne, mens de dårligste merkes med nedover-pil. Ytterligere rangeringen slik Ronold gir i bladet «Vinforum» kunne med fordel vært videreført til denne boken. Der får vinene opp til fem stjerner og stjerner settes i parentes for å estimere lagringspotensialet.

Boken tar sikte på å være en praktisk bok og lett transportabel bok med en liten mengde teori. For å symbolisere hvilken mat vinen passer til er det brukt bokstaver. Selvforklarende ikoner hadde vært mer brukervennelig, men dette er noe man venner seg til. Jeg savner plass til egne notater.

Norges beste vinkjøp 2006 er en nyttig, oversiktlig og praktisk guide, som anbefales på det sterkeste.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen


«Vin 2006»


Hugh Johnson
(Vigmostad og Bjørke, 2005)

Hugh Johnson er en av verdens fremste vinkjennere og har gitt ut flere kjente vinbøker.

«Vin 2006» er den siste reviderte utgave av hans vinhåndbok, som kom ut for første gang i 1977. Boken regnes som en klassiker.

Et stort utvalg av verdens viner presenteres i denne praktiske boken. Det er gitt plass til en god del basiskunnskap om vin- og druetyper, samt en nyttig oversikt over vinvalg til forskjellige matretter.

Oppføringene har informasjon om navn og området vinen kommer fra. Vinens farge og grad av sødme, eller om den er musserende, angis med bokstaver.

Stjerner brukes for å antyde kvalitet og årgangsopplysninger angis i fete eller fargede tall.

Boken bærer i tillegg noe preg av at den ikke er skapt under norske forhold og mangelen av egne sider til notater trekker noe ned.

Boken er tettpakket med omtaler og faglig innhold, uten visuelle luftlommer og som derfor krever en større leserinnsats av brukeren. Men det samme omfanget er det positive med boken, da den blir mer enn en praktisk guide på polferden.

Dette er et oppslagsverk i miniformat.

Les mer:


Neste Klikk: Mat og drikke
Startsiden: Mat og drikke