Trendy å være single

Det er oppskrytt hevder noen, mens andre sverger til det. En ting er sikkert, single malt whisky blir stadig mer populært.

Single malt

betyr at whiskyen er laget på maltet bygg og kommer fra ett destilleri. Grovt sett kan man dele inn maltwhisky i de røykpregede og de ikke-røykpregede variantene, hvor de sistnevnte regnes som mer «feminine».

Det er nok et faktum at det er flere mannlige whisky-elskere enn kvinnelige, men at kvinner foretrekker de «feminine» whiskyene er nok en myte menn liker å tro på.

Malting

av byggkornet er en viktig del av maltwhisky-produksjonen. Bygget bløtlegges og begynner å spire, deretter avbrytes spiringen ved at kornet tørkes. Med blant annet torv som brensel i tørkeprosessen blir kornet regelrett røyket og trekker til seg røyksmaken, om man ønsker det.

Maltet korn kvernes så til en masse som tilsettes vann og blir til sukkerholdig vørter. Vørteren tilsettes gjær, og etter en kort gjæringsprosess har vi en kraftig øl som er klar til destillering.

Destillering

av maltwhisky foregår i store «pot stills», som er karakteristiske runde kjeler av kobber med en lang svanehals.

Vannkvalitet, bruk av torv, formen på «pot stils», lengden på svanehalsen og destilleriets beliggenhet er blant flere ting som spiller inn i denne prosessen. Andre ting som har innvirkning er om spriten blir kaldfiltrert, selve gjæringen og om whiskyen kommer fra ett enkelt fat («single cask») eller ikke er utblandet («cask strength»).


Modning

av spriten er en annen viktig del som avgjør det endelige resultatet. I følge skotsk lov må spriten lagres på eikefat i minimum tre år før den kan kalles whisky, men maltwhisky modnes gjerne langt flere år.

Modning i brukte amerikanske bourbonfat, sherryfat eller portvinsfat, setter forskjellige smaks-og fargepreg på whiskyen.

Maltwhisky

deles ofte inn i regioner, hvor hver region har sine kjennetegn. De virkelig røykpregede whiskyene fra øyene er kanskje barskere enn de mer runde og fruktige fra høylandet. Men fantastisk whisky finner du i begge leire.

Takk til Øyvind Westerhaug, Stig Henning Morken og Asle Næss for lån av deres whisky-glade ganer.

Highlands

Regionen gir en ren, torvpreget og harmonisk whisky, ofte litt kraftigere en whisky fra Speyside.


• Glengoyne 12 Years Old Cask Strength, Lang Brothers / Skottland.

Pris: 459,- (13913) Strøm.

Lys kanelbrun farge. Dufter av jord, oksiderte epler, malt, appelsin, trevirke og sherry. Frisk, ren og elegant munnfølelse med fin, rund fylde og lang ettersmak.

• Oban Single Malt 14 Years Old, United Distillery / Skottland.


Pris: 459,- (4639) Diageo.

Middels dyp gyllen farge. Dufter av malt, sitrus, mocca, fatkrydder, sjø og svakt røyk. Frisk, fyldig, sødmefull og fyldig med lang ettersmak.

• Glengoyne 10 Years Old Single Highland Malt, Ian Macleod / Skottland.

Pris: 349,90 (44504) Strøm.

Middels dyp ravgul. Dufter av oksiderte epler, korn og fuktig gress. Elegant, fruktig, fyldig, mild og rund. Middels lang ettersmak med hint av vanilje.

• Dalwhinnie Single Malt 15 Years Old, United Distillery / Skottland.

Pris: 429,- (4634) Diageo.

Dyp ravgul farge. Dufter av tørket frukt, korn, vanilje og bål. Frisk, fruktig, mild og varm. Middels lang ettersmak.

Speyside

Regionen er en del av Highlands, men regnes som egen region, med whisky som er elegant og kompleks - med delikat torvsmak.

• Aberlour 10 Years Old, Aberlour Distillery / Skottland.


Pris: 390,- (6274) Brand Partners.

Lys gyllenbrun farge. Dufter av tørket frukt, vanilje, mandler, honning og kamfer. Frisk, fruktig, rund og fyldig med elegant, kremet ettersmak. Pent priset.

• The Balvenie Single Barrel 15 Years Old, Balvenie Distillery / Skottland.

Pris: 549,90 (20368) Bibendum.

Lys ravgul farge. Dufter av torv, sitrus og honning med hint av skogsbål. Frisk, fruktig, rund og fyldig med lang, balansert ettersmak.

• Glenfiddich Havana Reserve 21 Years Old, Glenfiddich Distillery / Skottland.

Pris: 815,- (34400) Bibendum.

Lys gullbrun farge. Dufter av honning, blomster, sedertre, tobakk og svakt banan/karamell. Fløyelsmyk i munnen med flott struktur, fylde og friskhet. God fylde og lengde med svakt innslag av hickory-røyk i avslutningen. Flott ettersmak.

• Macallan Fine Oak Single Malt 12 Years Old, Macallan Distillery / Skottland.

Pris: 484,90 (7600) Maxxium.

Gyllen ravgul farge. Dufter av sitrus, modne epler, blomster og hint av karamell. Frisk, mild, rund og lett krydret. Middels lang, harmonisk ettersmak.

The Glenrothes 1987, Glenrothes Distillery / Skottland.


Pris: 590,- (7248) Robert Prizelius.

Kanelbrun farge. Dufter av tørket appelsinskall, sitrus, karamell og vanilje. Mild, rund og kremet i munnen med god fylde. Svært lang, elegant og vaniljepreget avslutning.

• Glenfiddich Caoran Reserve 12 Years Old, Glenfiddich Distillery / Skottland.

Pris: 395,- (13914) Bibendum.

Gullbrun farge. Dufter av korn, sjø og sitrus, med hint av røyk og nougat. Frisk, mild og elegant med lang ettersmak.

• Longmorn Single Malt 15 Years Old, Longmorn Distillery / Skottland.

Pris: 460,- (45024) Brand Partners.

Gullbrun farge. innsmigrende dufter av butter scotch, treolje og malt, samt diskret røyk. Fruktig, rund, fyldig og krydret. Lang, varm ettersmak.

• Cragganmore 12 Years Old, United Distillery / Skottland.


Pris: 419,- (4649) Diageo.

Middels dyp ravgul farge. Dufter av epler, eik, melkesjokolade og skogsbål. Smaksrik, krydret og fruktig med fin fylde og lang balansert avslutning.

• Balvenie Doublewood 12 Years Old, Balvenie Distillery / Skottland.

Pris: 439,- (30218) Bibendum.

Middels dyp brungul farge. Dufter av honning, torv, sjokolade og fataromaer. Frisk, elegant og rund, med god fylde og lang varm ettersmak.

• Glenfarclas 12 Years Old, J. & G. Grant / Skottland.


Pris: 499,- (15167) Strag.

Gullbrun farge. Dufter av tørket frukt, appelsin, torv og fat med innslag av røyk. Smaksrik, rund og varm og balansert med oljeaktig fylde. Lang ettersmak.

• Glenfiddich Solera Reserve 15 Years Old, Glenfiddich Distillery / Skottland

. Pris: 429,90 (32248) Bibendum.

Dyp ravgul farge. Dufter av smørmalt, honning og vanilje men innslag av fat og torv. Frisk, lett krydret og harmonisk med fin fylde og lengde.

• Strathisla 12 Years Old, Chivas Brothers / Skottland.

Pris: 459,- (46779) Brand Partners.

Middels dyp ravgul farge. Dufter av torv, epler, honning og hint av tyttebær. Sødmefull, frisk og middels fyldig med middels lang, fruktig ettersmak.

• The Glenlivet Single Malt 12 Years Old, Chivas And Glenlivet Group / Skottland.

Pris: 379,- (129) Brand Partners.

Lys gyllenbrun farge. Dufter av vanilje, honning, fat og gule epler. Frisk, mild og delikat med fin fylde og lang, blomsterpreget ettersmak.

Orknøyene

Produserer kraftigere whisky enn i Highlands, men ikke så røykpregede som mange av de øvrige øy-whiskyene. Torven innholder mer lyng som ofte gir et blomsterpreg.

• Scapa Single Malt 14 Years Old, Allied Distillery / Skottland.


Pris: 425,- (43070) Brand Partners.

Ravgul farge. Dufter av skogsbunn, blomster, honning og torv. Frisk, fruktig og smaksrik med fin kraft og fylde. Lang ettersmak med svakt sjøpreg.

Highland Park Single Malt 12 Years Old, Highland Distillery / Skottland.

Pris: 409,- (127) Maxxium.

Lys gyllenbrun farge. Dufter av korn, vanilje, skogsbunn og mineraler. Frisk, fruktig og mild smak med svakt innslag mynte. Lang ettersmak.

Islay

Torvmyrer dekker omlag 25 prosent av Islay, som ligger sør-vest på skottlandskysten. Islay betyr krydrede, smaksrike og ikke minst svært røykpregede maltwhiskyer.

Laphroaig Quarter Cask, D. Jhonston & Co / Skottland.


Pris: 440,- (13915) Allied Domecq.

Gullbrun farge. Dufter av einerbær og skogsbål, tørket appelsinskall, tang og frukt, samt korn og malt. Frisk, fyldig, myk og rund i munnen. Lang, flott og røykpreget ettersmak.

Caol Ila 12 Years Old Single Malt, Caol Ila Distillery / Skottland.

Pris: 429,- (47018) Diageo.

Lys gyllen farge. Dufter av torv, røyk, pipetobakk, sjø og hint av lakris. Frisk, rund, varm, kompleks og balansert. Lang, elegant ettersmak med hint av mocca og krydder.

Bruichladdich Mòine Mhòr 3d 2nd Edition, Bruichladdich Distillery / Skottland.

Pris: 499,- (13916) Moestue.

Lys gullgul farge. Dufter av bråtabrann, vanilje, blomster og torv. Frisk, sødmefull og fruktig med mild fylde og lang, ren ettersmak.

Ardbeg Single Malt 10 Years Old, Ardbeg Distillery / Skottland.


Pris: 479,- (45961) Moët Hennessy Norge.

Lys gyllengul farge. Dufter av røyk, havsalt, tørket frukt og nøtter. Kraftig, litt oljeaktig fylde og svært røykpreget. Lang, kompleks ettersmak.

Lagavulin Single Malt 16 Years Old, United Distillery / Skottland.

Pris: 495,- (4644) Diageo.

Lys kanelbrun farge. Dufter av torv, tang, vått høy, sitrus og karamell, men innslag av mocca. Smaksrik, fyldig og rund med lang, kompleks ettersmak.

Bunnahabhain 12 Years Old Single Islay Malt, Bunnahabhain Distillery / Skottland.

Pris: 409,90 (44503) Strøm.

Gullbrun farge. Dufter av grønne epler, fuktig jord og hint av furu, men med litt stikkende alkohol. Frisk, middels fyldig og litt syrlig. Middels lang ettersmak.

Campeltown

Regionen ligger på vestkysten og gir en smaksrik, rund og fyldig whisky med diskret røykpreg.

Springbank 100 Proof 10 Years Old, J&A Mitchell & Co / Skottland.

Pris: 699,- (20599) Moestue.

Lys gyllenbrun farge. Dufter av korn, sjø, bål, torv og sitrus. Frisk og smaksrik med preg av saltvann. Svært lang ettersmak.

Vestkyst-øyene

Skye, Arran og Mull er øyene på vestkysten, som blant annet står for torvkarakter og røykspreg - dog ikke like utpreget som de kraftigste whiskyene fra Islay.

Talisker 18 Years Old Single Malt, Talisker Distellery / Skottland.

Pris: 499,- (44584) Diageo.

Lys kastanjebrun farge. Dufter av tørket fiken, kvae, skogsbål og tjærepapp, med hint av mocca og sigar. Frisk og rund med flott kremet fylde og god kraft. Lang ettersmak med innslag av pepper.

Talisker 10 Years Old Single Malt, Talisker Distellery / Skottland.

Pris: 419,- (4680) Diageo.

Lys kastanjebrun farge. Dufter av fat, korn og skogsbål med innslag av tørket frukt og pepper. Frisk, rund og lett røykpreget i smak. Fin fylde og lenge.

Ledaig, Burn Stewart Distillery / Skottland.

Pris: 307,- (20833) Strøm.

Blek gyllengul med grønnskjær. Dufter av torv, modne gule epler, korn, bål, sjø og sitron. Frisk, lett syrlig og noe krass smakstart, varm fylde og middels lang, lett ettersmak.

Lowlands

Produktene herfra er mildere og rundere enn andre maltwhiskyer, mye på grunn av mindre tilgang på torv.

Glenkinchie 10 Years Old, United Distillers / Skottland.

Pris: 409,- (4637) Diageo.

Ravgul farge. Dufter av blomster, epler, og honning. Frisk, ren, lett og mild, litt nøytral i smak med middels fylde og lenge.

Whisky

har vært brukt som medisin siden drikken så dagens lys, trolig en gang på 300-tallet.

Ikke bare var dråpene reseptbelagt under forbundstiden, men man har trodd at whisky har hjulpet mot alt fra koleraepedemier til slangebitt.

Mot hjertesorg hjelper whisky den dag i dag.

Kilder:
Edle dråper, Torkjell Berulfsen.
Exploring the world of wines and spirits, Christopher Fielden.
Whisky - livets vann, Jean-Bastien Rousies.
Norsk MaltWhisky Lag
OnlyMalts.com
Whisky.com
Verdensveven


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
19:05 Hauglie: Nav visste i februar at trygdeskandalen omfattet straffesaker18:29 Framtredende forsker: – EØS er organisert hykleri18:24 Dopingsak ryster Romania før håndball-VM18:01 Voldtektsanmeldelse mot Julio Kopseng henlagt17:42 Bodø lufthavn åpnet etter drone-observasjon17:37 DN: Tankesmie donerer tilsvarende sum som de fikk av Jeffrey Epstein til ideelle organisasjoner17:15 Mann i 50-årene omkom i ulykke i Steinkjer16:36 To fengselsvakter siktet etter Epsteins dødsfall16:36 Vitne kalte Trump-samtale «upassende»16:13 Bjørnar Moxnes nektet adgang på ambulanseflybase15:24 – De første har trolig fått penger på konto15:21 Litauen avviser at Norge har gitt noe tilbake for Frode Berg-løslatelse14:54 Lå død i tre år med radioen på: – Åpenbart ingen som har savnet ham14:33 Lisa Aisato fikk årets bokhandlerpris14:06 Lagerbäck mer fornøyd enn spillerne14:05 Bokhandelkjeden Notabene er konkurs13:50 Kabinansatte: Ikke tving oss til å fly med MAX-flyene13:32 Blir ikke sextiltalt: – Bevisene holder ikke13:27 Mann anholdt i Berlin mistenkt for innkjøp av bombematerialer12:51 Curling-EM: Ny seier til Norge12:48 Dopingsak ryster Romania før håndball-VM12:35 Vi spiser mindre sukker enn noensinne, men fortsatt for mye salt og fett12:28 Russland har hentet hjem 32 barn av IS-medlemmer12:27 Regjeringen vil utrede forbud mot homoterapi11:48 Elvestuen får kritikk for hemmelighold11:38 SAS kutter flyvninger etter uroligheter11:36 Vestlige gisler løslatt etter flere år i Talibans fangenskap11:04 Mistenkt mellommann pågrepet på Malta etter journalistdrap11:04 Sp vil ha avgiftskutt på 3,7 milliarder10:59 Tyrkia har pågrepet 101 soldater for å støtte islamsk predikant10:58 Dommen mot Mazyar Keshvari ankes10:57 Nesten en million alderspensjonister i Norge10:15 Mali: 24 soldater drept i ekstremistangrep10:08 Barnevernet får ny korreks fra EMD – Ropstad lover å lytte09:54 Nye bomstasjoner gir mindre i kassa enn ventet09:35 Rapporter: Tre medlemmer av iranske sikkerhetsstyrker knivdrept09:34 Nord-Korea ut mot Sveriges meglerinnsats09:32 Hongkongs ledelse sier demonstranter må overgi seg09:23 Forbrukerrådet: – La dama kjøpe bilen09:09 Hareide fortvilet tross EM-jubel09:08 Sørloth etter sitt «hattrick»: – Jeg går for fire strake09:06 Pårørende til lastebil-ofrene må betale for å hente de avdøde til Vietnam08:51 Norsk IS-mistenkt angrer på brev til UD07:51 Nesten halvparten av de ansatte i Oslo kommune har ikke fast jobb07:10 Spania-sjef Moreno fikk sparken – erstattes av Enrique07:08 – Jeg og stoler 100 prosent på min kone, men vi deler ikke passord07:00 Frode Berg: Jeg er dømt for spionasje, men er ingen spion06:48 Millionoverskudd for orienterings-VM06:46 Digitaliseringsministeren ber foreldre holde barna unna smarttelefoner06:31 Spillerne etter Malta-kampen: – Dette lærer vi av06:30 Nordmenn mer skeptiske til norsk økonomi framover06:25 Nav-skandalen: Regjeringen visste allerede i 201706:00 Oppbemanner for å håndtere Nav-skandalen05:50 Dette skjer i dag05:49 Israel hevder å ha skutt ned raketter fra Syria05:44 Ny studie vekker oppsikt: 1 av 20 barn utsettes for grov vold i hjemmet05:42 Dette skjedde i natt05:38 Burger King saksøkes for kjøttsmitte til vegetarburger05:30 Ekspert: – Norge forpliktet til å hente hjem Syria-barn05:18 Trumps lege avviser spekulasjoner om presidentens brystsmerter05:09 Ugland-skipet Bonita har forlatt Benin04:30 Hongkongs ledelse ber demonstranter overgi seg03:59 Flere døde i gruveulykke i Kina03:43 Forskere har utviklet et belegg som skal hindre bæsjen i å feste seg i skåla03:22 To av tre jordmødre på Ahus har vurdert å si opp02:46 Kina sier bare de kan bestemme over Hongkongs lover02:28 Politiet med stort etterslep på uttransporteringer02:05 Røyk fra skogbranner gir farlig luft i Sydney01:47 Mellom 30 og 40 nyfødte omplasseres av barnevernet årlig01:04 Dæhli imponerte, men måtte ut med hamstringtrøbbel00:59 Nynazister delte ut propaganda på skoler i Danmark00:49 King frykter strekk00:31 Tyrkia truer med nye angrep i Syria00:20 Norge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier23:32 USA godtar Israels bosetninger på Vestbredden23:21 Muslimske ledere anmelder SIAN etter Koran-brenningen i Kristiansand22:36 Norge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier22:29 Innbyggere i Sør-Varanger ber E-tjenesten holde seg unna lokalbefolkningen22:24 Julio Kopseng etterforskes for to nye voldtekter21:02 Ekspert: Flyskam ikke biter på nordmenn20:50 USA endrer syn på Israels bosetninger20:28 Danmarks statsminister forstår Macrons syn på NATO20:03 28-åring dømt til 16 års fengsel for å ha drept faren sin20:01 Et flertall av amerikanerne vil avsette Trump19:23 Tre menn varetektsfengslet etter vold på Hadeland i helgen19:04 Frode Berg møtte etterretningssjef Morten Haga Lunde mandag18:55 Uføretrygdede på minstesats får ikke fri rettshjelp18:47 – Dronning Elizabeth er den ultimate feminist18:46 Over 100.000 barn internert i USA18:39 Ropstad kunne løftet en viktig debatt – men feilet18:31 Forslag om forbud mot machete sendes på høring17:58 Avduket i natt: Nå strømmer norske kunder til17:57 Tre personer er drept ved Walmart i Oklahoma17:51 Frode Berg vil snakke til pressen tirsdag kveld17:42 Kraftig økning i avskogingen i Amazonas17:38 WADA varsler Russland-dom i desember17:16 Mann tiltalt for å ha forsøkt å drepe naboen17:02 Staten ber DNB legge alle fakta om hvitvaskingsskandalen på bordet17:01 Torp vil ikke gjøre noe med ulovlig transport16:57 Coop sponser ski-VM fram til 2025
Siste nytt
19:05PengerHauglie: Nav visste i februar at trygdeskandalen omfattet straffesaker18:29PolitikkFramtredende forsker: – EØS er organisert hykleri18:24SportDopingsak ryster Romania før håndball-VM18:01NorgeVoldtektsanmeldelse mot Julio Kopseng henlagt17:42NorgeBodø lufthavn åpnet etter drone-observasjon17:37NorgeDN: Tankesmie donerer tilsvarende sum som de fikk av Jeffrey Epstein til ideelle organisasjoner17:15NorgeMann i 50-årene omkom i ulykke i Steinkjer16:36VerdenTo fengselsvakter siktet etter Epsteins dødsfall16:36PolitikkVitne kalte Trump-samtale «upassende»16:13PolitikkBjørnar Moxnes nektet adgang på ambulanseflybase15:24Penger– De første har trolig fått penger på konto15:21VerdenLitauen avviser at Norge har gitt noe tilbake for Frode Berg-løslatelse14:54VerdenLå død i tre år med radioen på: – Åpenbart ingen som har savnet ham14:33KulturLisa Aisato fikk årets bokhandlerpris14:06SportLagerbäck mer fornøyd enn spillerne14:05KulturBokhandelkjeden Notabene er konkurs13:50ReiseKabinansatte: Ikke tving oss til å fly med MAX-flyene13:32VerdenBlir ikke sextiltalt: – Bevisene holder ikke13:27VerdenMann anholdt i Berlin mistenkt for innkjøp av bombematerialer12:51SportCurling-EM: Ny seier til Norge12:48SportDopingsak ryster Romania før håndball-VM12:35Helse og livsstilVi spiser mindre sukker enn noensinne, men fortsatt for mye salt og fett12:28VerdenRussland har hentet hjem 32 barn av IS-medlemmer12:27PolitikkRegjeringen vil utrede forbud mot homoterapi11:48PolitikkElvestuen får kritikk for hemmelighold11:38ReiseSAS kutter flyvninger etter uroligheter11:36VerdenVestlige gisler løslatt etter flere år i Talibans fangenskap11:04VerdenMistenkt mellommann pågrepet på Malta etter journalistdrap11:04PolitikkSp vil ha avgiftskutt på 3,7 milliarder10:59VerdenTyrkia har pågrepet 101 soldater for å støtte islamsk predikant10:58PolitikkDommen mot Mazyar Keshvari ankes10:57PengerNesten en million alderspensjonister i Norge10:15VerdenMali: 24 soldater drept i ekstremistangrep10:08NorgeBarnevernet får ny korreks fra EMD – Ropstad lover å lytte09:54MotorNye bomstasjoner gir mindre i kassa enn ventet09:35VerdenRapporter: Tre medlemmer av iranske sikkerhetsstyrker knivdrept09:34VerdenNord-Korea ut mot Sveriges meglerinnsats09:32VerdenHongkongs ledelse sier demonstranter må overgi seg09:23PengerForbrukerrådet: – La dama kjøpe bilen09:09SportHareide fortvilet tross EM-jubel09:08SportSørloth etter sitt «hattrick»: – Jeg går for fire strake09:06VerdenPårørende til lastebil-ofrene må betale for å hente de avdøde til Vietnam08:51NorgeNorsk IS-mistenkt angrer på brev til UD07:51NorgeNesten halvparten av de ansatte i Oslo kommune har ikke fast jobb07:10SportSpania-sjef Moreno fikk sparken – erstattes av Enrique07:08Penger– Jeg og stoler 100 prosent på min kone, men vi deler ikke passord07:00NorgeFrode Berg: Jeg er dømt for spionasje, men er ingen spion06:48SportMillionoverskudd for orienterings-VM06:46NorgeDigitaliseringsministeren ber foreldre holde barna unna smarttelefoner06:31SportSpillerne etter Malta-kampen: – Dette lærer vi av06:30NorgeNordmenn mer skeptiske til norsk økonomi framover06:25NorgeNav-skandalen: Regjeringen visste allerede i 201706:00NorgeOppbemanner for å håndtere Nav-skandalen05:50NorgeDette skjer i dag05:49VerdenIsrael hevder å ha skutt ned raketter fra Syria05:44Helse og livsstilNy studie vekker oppsikt: 1 av 20 barn utsettes for grov vold i hjemmet05:42NorgeDette skjedde i natt05:38VerdenBurger King saksøkes for kjøttsmitte til vegetarburger05:30NorgeEkspert: – Norge forpliktet til å hente hjem Syria-barn05:18VerdenTrumps lege avviser spekulasjoner om presidentens brystsmerter05:09NorgeUgland-skipet Bonita har forlatt Benin04:30VerdenHongkongs ledelse ber demonstranter overgi seg03:59VerdenFlere døde i gruveulykke i Kina03:43VerdenForskere har utviklet et belegg som skal hindre bæsjen i å feste seg i skåla03:22NorgeTo av tre jordmødre på Ahus har vurdert å si opp02:46VerdenKina sier bare de kan bestemme over Hongkongs lover02:28NorgePolitiet med stort etterslep på uttransporteringer02:05VerdenRøyk fra skogbranner gir farlig luft i Sydney01:47NorgeMellom 30 og 40 nyfødte omplasseres av barnevernet årlig01:04SportDæhli imponerte, men måtte ut med hamstringtrøbbel00:59VerdenNynazister delte ut propaganda på skoler i Danmark00:49SportKing frykter strekk00:31VerdenTyrkia truer med nye angrep i Syria00:20SportNorge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier23:32VerdenUSA godtar Israels bosetninger på Vestbredden23:21NorgeMuslimske ledere anmelder SIAN etter Koran-brenningen i Kristiansand22:36SportNorge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier22:29NorgeInnbyggere i Sør-Varanger ber E-tjenesten holde seg unna lokalbefolkningen22:24NorgeJulio Kopseng etterforskes for to nye voldtekter21:02ReiseEkspert: Flyskam ikke biter på nordmenn20:50PolitikkUSA endrer syn på Israels bosetninger20:28VerdenDanmarks statsminister forstår Macrons syn på NATO20:03Norge28-åring dømt til 16 års fengsel for å ha drept faren sin20:01PolitikkEt flertall av amerikanerne vil avsette Trump19:23NorgeTre menn varetektsfengslet etter vold på Hadeland i helgen19:04NorgeFrode Berg møtte etterretningssjef Morten Haga Lunde mandag18:55NorgeUføretrygdede på minstesats får ikke fri rettshjelp18:47Verden– Dronning Elizabeth er den ultimate feminist18:46VerdenOver 100.000 barn internert i USA18:39Helse og livsstilRopstad kunne løftet en viktig debatt – men feilet18:31NorgeForslag om forbud mot machete sendes på høring17:58MotorAvduket i natt: Nå strømmer norske kunder til17:57VerdenTre personer er drept ved Walmart i Oklahoma17:51NorgeFrode Berg vil snakke til pressen tirsdag kveld17:42VerdenKraftig økning i avskogingen i Amazonas17:38SportWADA varsler Russland-dom i desember17:16NorgeMann tiltalt for å ha forsøkt å drepe naboen17:02NorgeStaten ber DNB legge alle fakta om hvitvaskingsskandalen på bordet17:01PengerTorp vil ikke gjøre noe med ulovlig transport16:57SportCoop sponser ski-VM fram til 2025

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus