Skapt for nytelse: Med Fino på øde øy

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den norske Sherry- og Brandyprodusenten, Jan Pettersen har aldri spist Pizza grandiosa. Men kylling og reker i sjokoladesaus, det liker han.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen


Nordmannen Jan Pettersen lager Sherry og Brandy i Spania. Jan er født i Oslo, men giftet seg spanskt og jobbet hele 15 år for spanias største vin- og brennevinsfirma, Osborne.

I 1999 kjøpte han Bodegas Rey Fernando de Castilla, en liten, men eksklusiv produsent av Sherry og Brandy. Bodegas Rey Fernando de Castilla har utviklet seg ganske betydelig i de siste årene og er i dag et prestisjefylt merke som eksporteres til hele 35 land.

Vi spurte Jan om hans mat- og vinverden..



- Rødvin eller hvitvin?


- Rødvin.

- Øl fremfor vin?


- Helt klart vin.

- Rått eller kremert?


- Spiser gjerne kjøttet helt rått.

- Din ultimate sanselige opplevelse?


- Et besøk hos Alain Duccasse i Paris (sannsynligvis verdens beste restaurant) hvor han satt seg ned sammen med oss og bragte oss smakebiter av en rekke av spesialitetene sine. Uforglemmelig!

- Rakfisk eller smalahove?


- Begge deler, men kanskje ikke samme dagen.

- Har du mikrobølgeovn?


- Har, men bruker den aldri, ikke engang til å tine opp ting.

- Kokt eller stekt egg?


- Stekt langsomt i masse kaldpresset olivenolje og med litt spansk spekeskinke og stekte poteter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Hvilken vin ville du hatt med deg på en øde øy?


- Iskald Fino Sherry som jeg kan drikke sammen med skjell og fisk som jeg fanger på øya.

- Cognac eller konjakk?


- Brandy de Jerez.

- Spiser du pizza grandiosa?


- Har aldri smakt den, men den må jo være bra i og med at den er så populær. Leste i en norsk avis at 100 000 nordmenn spiser den på julaften, men det kan vel ikke være sant?

- Har du noen rare matvaner?


- En tradisjonell rett fra Barcelona, hvor min kone kommer fra er kylling og reker i en mørk sjokoladesaus. Vi spiser det ofte, men det tar litt tid til å bli vant med med kombinasjonen!

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Akevitt - med eller uten grimaser?


Jeg er ingen stor akevittentusiast. Min første befatning med alkohol var en skvett akevitt som jeg stjal av min far og hadde med på klassefest...

- Favorittoppskriften?


- «Suquet de peix» (Katalansk fiskegryte) 4 pers.

I en stor leirpanne freses 2 stk løk i olivenolje, oppdelt i store stykker. 1,2 kg breiflabb, fersk uer eller annen fast hvit fisk i store stykker legges rett i pannen sammen med løken og olivenoljen, samt 3-4 oppdelte tomater og 8 middels store poteter, delt i store biter.

Tilsett et glass Fino Sherry og vann til det nesten dekker fisken. Tilsett salt og sort pepper (gjerne hele korn). Kokes på svak varme i ca. 25 minutter (tilsett gjerne 15-20 blåskjell eller muslinger noen minutter før servering).

Artikkelen fortsetter under annonsen


- Først suppe og så pannekaker - eller ja, takk begge deler?


- Jeg elsker pannekaker med blåbærsyltetøy. Jeg synes ikke suppe er nødvendig, tar heller en ekstra pannekake.

- Hva spiser du på julaften?


- Jeg skulle gjerne hatt lutefisk, men har ikke klart å få min spanske familie til å forstå at lutefisk er en av verdens store delikatesser.

Vi spiser tradisjonell katalansk julemat. Først litt forskjellige tapas (Iberico-skinke, østers, paté etc.)

Deretter en kraftig «Galets»-suppe, fulgt av kjøttet og grønnsakene som suppen er laget av.

Hovedretten er en ung hane som er ovnsstekt og med fyll av farse med pinjekjerner, svisker og aprikoser. Dessert er forskjellige typer «Turron» (nougat).

- Sushi eller brunost?


- Sushi, har dessverre ingen sans for brunost.

- Hva MÅ du ha i kjøleskapet?


- Fino Sherry.

- Salt eller søtt?


- Mørk sjokolade med litt PX Sherry til.

- Jeg glemmer aldri...


- Kunne komme med mangt, men glemmer ikke ikke tur jeg var midt på 80-tallet i Samara i Volga-regionen av Russland. Da jeg kom frem ble jeg tatt imot av alle autoritetene i byen og kjørt til en elvebåt med plass til 500 mennesker.

Et stort orkester var ombord og det var dekket en slags buffet. Jeg var eneste gjest og lokale eminenser, presse og TV fulgte nøye med da jeg forsynte meg. Problemet var at for meg var alt fullstendig uspiselig, og det eneste jeg klarte å få i meg var litt brød.

Les også: