Siste soldat fra julevåpenhvilen i 1914 død

Artikkelen fortsetter under annonsen

Julen 1914 la tyske og engelske soldater på Vestfronten ned våpnene for å kunne feire jul sammen. Nå er den siste overlevende fra episoden død.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen


Tyske og engelske soldater tok en pause fra all elendigheten på slagmarken, julen 1914.Tyske og engelske soldater tok en pause fra all elendigheten på slagmarken, julen 1914.

Alfred Anderson døde mandag 21. november i en alder av 109 år, melder Reuters. Anderson var Skottlands eldste og også den siste gjenlevende fra den spontane våpenhvilen på Vestfronten julen 1914.

Våpenhvilen

var et hjertevarmt og fredelig avbrekk fra den brutale hverdagen soldatene opplevde under første verdenskrig. Etter å ha kjempet en utmattende og meningløs stillingskrig fra skyttergravene i flere måneder, la tyske og engelske soldater plutselig ned våpnene 24. desember 1914. Med ett opphørte lyden av kuler og maskingeværer og eksplosjoner og i stedet hørtes lyden av julesang.

Et minnesmerke nær Ypres, Belgia, for å markere åstedet for jule-våpenhvilen i 1914.Et minnesmerke nær Ypres, Belgia, for å markere åstedet for jule-våpenhvilen i 1914.

- Alt vi hadde hørt i to måneder var lyden av maskingevær, flygende kuler og tyske stemmer i det fjerne. Men denne morgenen hadde stillheten senket seg over slagmarken så langt øyet kunne se, fortalte Alfred Anderson til Observer i fjor.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den spontane våpenhvilen

skjedde flere steder langs fronten. Tyske soldater startet å synge julesangene på tysk. Og de britiske stemte i med sine sanger på engelsk. Etterhvert krøp soldatene fra begge de krigførende parter opp av skyttergravene og ut i ingenmannsland. Her tok de hverandre i hendene, delte brodelig det de hadde av rasjoner, sang julesanger og fikk gravlagt de døde. Flere stiftet vennskap med dem de var sendt ut for å drepe. Og det sies at på minst ett av stedene hvor soldatene møttes, ble det arrangert en fotballkamp, som de tyske soldatene forøvrig vant 3-2.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Våpenhvilen julen 1914

er av mange regnet som en av de mest bemerkelsesverdige hendelser der soldater på eget initiativ slutter fred og møtes i gjensidig respekt. Og kanskje kunne hendelsen også ha ledet til noe større, hadde det ikke vært for kraftig kritikk fra enkelte offiserer som mente at denne type oppførsel ikke sømmet seg og bare ville svekke kampgløden.

Dermed

måtte soldatene vende tilbake til skyttergravene kort tid etter. Og krigen fortsatte i fire år. En krig som krevde 9 millioner liv på slagmarken.

FirstWorldWar.com: Christmas Truce
Demystifying the Christmas Truce
Wikipedia: Christmas Truce
World War One Color Photos