Skapt for nytelse: Sanselig fødsel
Andreas Viestad har med lekende penn nedskrevet sine matgrublerier og presentert sine oppskrifter i Dagbladets Magasinet.
I tillegg til en årrekke som matspaltist, har han også gitt ut en rekke kokebøker.
Ferskest er «Hvordan å koke vann», hvor Andreas har beveget seg inn i temaet molekylær gastronomi og grenselandet mellom kjøkken og vitenskap.
Det mange ikke vet er at Andreas Viestad er et av Skandinavias kokke-ansikt mot verden. I TV-programmet «New Scandinavian Cooking» lærer blant andre japanere og amerikanere våre nordlige mattradisjonber å kjenne.
Programmet har bragt ham inn i er rekke tv-stuer, avis-artikler og sågar inn i den engelske TV-Kokken Nigella Lawsons siste kokebok, «Nigellas fest».
Andreas forteller oss hvordan han er skapt for nytelse...
- Rødvin eller hvitvin?
- Rødvin
- Øl fremfor vin?
- Øl og vin er kjempefin.
- Rått eller kremert?
- Det er akkurat dette jeg har jobbet med i forhold til den siste boka mi, Hvordan koke vann. Jeg mener at det ikke er enten-eller. Den skal være perfekt, og det er lettere enn å ødelegge den, hvis man først skjønner hva som skjer.
- Din ultimate sanselige opplevelse?
- Jeg har blitt fortalt at det er å bli født, men dessverre husker jeg ikke
noe av det.
- Rakfisk eller smalahove?
- Rakfisk. Eller teller de dampede sauehodene på Djama el Fnaa i Marrakech? I så fall går jeg for dem.
- Har du mikrobølgeovn?
- Nei.
- Kokt eller stekt egg?
- Hvorfor ikke begge deler?
- Hvilken vin ville du hatt med deg på en øde øy?
- Med kjøleskap og gode glass går jeg ut fra? Kanskje St Josephen til
Cuilleron. Eller, hvis du sender med noen kasser is også, så tar jeg
champagne, Billecart Salmon.
- Cognac eller konjakk?
- Calvados.
- Spiser du pizza grandiosa?
- Hva er det?
- Har du noen rare matvaner?
- Jeg spiser Tyrkisk pepper. Og jeg liker Villa Champagne-brus (tidl. Villa Farris, red.anm.)
- Akevit - med eller uten grimaser?
- Uten.
- Favorittoppskriften?
- «Man tager hva man haver og haver man ikke andet, tager man en kvart røkt kalkun». Ellers har jeg en oppskrift på Cæsar-salat som jeg ikke har smakt maken til!
- Først suppe og så pannekaker - eller ja, takk begge deler?
- Kan jeg få skinke?
- Hva spiser du på julaften?
- Forskjellige ting hvert år.
- Sushi eller brunost?
- Sushi.
- Hva MÅ du ha i kjøleskapet?
- Sennep!
- Salt eller søtt?
- Salt.
- Jeg glemmer aldri...
- Fisken jeg fikk i Tanzania etter å ha reist i flere uker og bare spist geit. Sammen med kald vin. Ikke særlig godt, objektivt sett, men akkurat hva jeg lengtet etter.
Les også:
- Skapt for nytelse: Champagne i vektløs tilstand (Torkjell Berulfsen)
- Skapt for nytelse: Glemmer aldri ost med oppkast-smak ( Bent Stiansen)
- Skapt for nytelse: Svidd mester røper romantikk (Craig Whitson)
- Skapt for nytelse: Konjakk-konge om sølevann (Kim Birkedal Hartmann