Skapt for nytelse: Sanselig fødsel

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den poetiske matskribenten Anderas Viestad forteller om sine sanselige matopplevelser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen


(Foto: scandcook.com)(Foto: scandcook.com)

Andreas Viestad har med lekende penn nedskrevet sine matgrublerier og presentert sine oppskrifter i Dagbladets Magasinet.

I tillegg til en årrekke som matspaltist, har han også gitt ut en rekke kokebøker.

Ferskest er «Hvordan å koke vann», hvor Andreas har beveget seg inn i temaet molekylær gastronomi og grenselandet mellom kjøkken og vitenskap.

Det mange ikke vet er at Andreas Viestad er et av Skandinavias kokke-ansikt mot verden. I TV-programmet «New Scandinavian Cooking» lærer blant andre japanere og amerikanere våre nordlige mattradisjonber å kjenne.

Programmet har bragt ham inn i er rekke tv-stuer, avis-artikler og sågar inn i den engelske TV-Kokken Nigella Lawsons siste kokebok, «Nigellas fest».

Andreas forteller oss hvordan han er skapt for nytelse...

- Rødvin eller hvitvin?


- Rødvin

- Øl fremfor vin?


- Øl og vin er kjempefin.

- Rått eller kremert?


- Det er akkurat dette jeg har jobbet med i forhold til den siste boka mi, Hvordan koke vann. Jeg mener at det ikke er enten-eller. Den skal være perfekt, og det er lettere enn å ødelegge den, hvis man først skjønner hva som skjer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Din ultimate sanselige opplevelse?


- Jeg har blitt fortalt at det er å bli født, men dessverre husker jeg ikke
noe av det.

- Rakfisk eller smalahove?


- Rakfisk. Eller teller de dampede sauehodene på Djama el Fnaa i Marrakech? I så fall går jeg for dem.

- Har du mikrobølgeovn?


- Nei.

- Kokt eller stekt egg?


- Hvorfor ikke begge deler?

- Hvilken vin ville du hatt med deg på en øde øy?

- Med kjøleskap og gode glass går jeg ut fra? Kanskje St Josephen til
Cuilleron. Eller, hvis du sender med noen kasser is også, så tar jeg
champagne, Billecart Salmon.

- Cognac eller konjakk?


- Calvados.

- Spiser du pizza grandiosa?


- Hva er det?

- Har du noen rare matvaner?


- Jeg spiser Tyrkisk pepper. Og jeg liker Villa Champagne-brus (tidl. Villa Farris, red.anm.)

- Akevit - med eller uten grimaser?


- Uten.

- Favorittoppskriften?


- «Man tager hva man haver og haver man ikke andet, tager man en kvart røkt kalkun». Ellers har jeg en oppskrift på Cæsar-salat som jeg ikke har smakt maken til!


- Først suppe og så pannekaker - eller ja, takk begge deler?


- Kan jeg få skinke?

- Hva spiser du på julaften?


- Forskjellige ting hvert år.

- Sushi eller brunost?


- Sushi.

- Hva MÅ du ha i kjøleskapet?


- Sennep!

- Salt eller søtt?


- Salt.

- Jeg glemmer aldri...


- Fisken jeg fikk i Tanzania etter å ha reist i flere uker og bare spist geit. Sammen med kald vin. Ikke særlig godt, objektivt sett, men akkurat hva jeg lengtet etter.

Les også: