Skapt for nytelse: Konjakk-konge om sølevann
Kim Birkedal Hartmann har en sprudlende, uhøytidelig og utadvendt personlighet.
Kim er 4. generasjon i det franske konjakkhuset Birkedal Hartmann, men tross sitt franske liv, snakker han flytende norsk og har norsk pass.
Konjakkhuset ble etablert i 1887 av nordmannen Halfdan Birkedal Hartmann og i dag er det Kim som viderefører familietradisjonene. Dette gjør han med stor suksess og nær tilknytning til gamlelandet.
Kim er mannen bak by-konjakkene, DDE-konjakken og i tillegg produserer han røde og hvite Bordeauxviner.
Kim Birkedal Hartmann lar seg villig fritte og her er hans ærlige bekjennelser:
Rødvin eller hvitvin?
- Rød... eller hvit Chardonnay.
-
Øl fremfor vin?
- Vin, men glad i norsk øl... ikke fransk.
-
Rått eller kremert?
- Biffen skal være rå eller «saignant» som vi sier i Frankrike.
-
Din ultimate sanselige opplevelse?
- Sødmen av en topp merlot fra Pomerol.
-
Rakfisk eller smalahove?
- Rakfisk.
-
Har du mikrobølgeovn?
- NEI.
-
Kokt eller stekt egg?
- Stekt med kumin, olivenolje og eddik, med smeltet ost på.
-
Hvilken vin ville du hatt med deg på en øde øy?
- Chateau Haut Marbuzet 1996 , St Estephe og litt Cheval Blanc 1982, St Emilion GCC.
-
Cognac eller konjakk?
- Konjakk, for å unngå unødvendige snobberier.
-
Spiser du pizza grandiosa?
- Elsker det, men det gjør ikke kolesterol-legen min. (Kim refererer nok ikke til den norske frossen-varianten, red. anm.)
-
Har du noen rare matvaner?
- Jeg bruker hvitløk på alt.
-
Akevitt - med eller uten grimaser?
- Elsker akevitt med øl og får i kål, med ett stort smil.
-
Favorittoppskriften?
- Stekt tartar! Med det beste tartar-kjøttet fra Monsieur Pagis, to eggeplommer, ketchup, sterk amora-sennep fra Dijon, sjalottløk, oppkuttetede cornichon (små sylteagurker), Worcesterhire saus, tabascosaus, en dråpe Birkedal Hartmann Cognac VSOP og persille, blandes sammen.
- Formes til fete burgere og stekes på varm panne i 20 sekunder på hver side. Spises med grønn salat med hviløk-vinaigrette.
-
Først suppe og så pannekaker - eller ja, takk begge deler?
- Helst suppe.
-
Hva spiser du på julaften?
- Norsk svinestek og sylte.
-
Sushi eller brunost?
- Brunost.
-
Hva MÅ du ha i kjøleskapet?
- «Presliced lerdammer»-ost for å ha på mine ristede skiver av Pain Poilane om morgenen, og kald San Pellegrino.
-
Salt eller søtt?
- Salt.
-
Jeg glemmer aldri...
- Klokken er 20.00 og jeg er fremdeles på kontoret, men skal være i bursdagen til en av mine gode venner i Cap Ferret, en times kjøring fra Bordeaux.
- Jeg har ikke fått tid til å kjøpe en gave og alt er stengt. I panikk minnes jeg at akkurat han ga meg en fabelaktig gave til min egen bursdag.
- Jeg går i smakerommet vårt og finner den beste cognacen, en nydelig flaske, 30 år gammel og dermed like gammel som han. Med andre ord den perfekte gaven.
- Stolt ankommer jeg middagen. Det er kjempestemning gjennom hele middagen, og til kaffen gir jeg mitt mesterstykke til min venn, som nesten får tårer i øyene av glede.
- Han foreslår at vi smaker den med en gang, fordi denne flasken vil han dele med venner. Tyve glass blir servert og en stor skål for bursdagsbarnet....
- Ti av de tyve spytter plutselig ut det de har i munnen, mens de ti andre ikke vet hva å gjøre med det. Jeg føler meg litt uvel, ikke bare fordi alle har spyttet ut, men også fordi det jeg har i munnen er helt ufyselig.
- Det viste seg at denne flasken ble brukt til demonstrasjon på messer og inneholdt farvet vann som kan ha stått i solen i ukesvis.
- Moralen i historien er: All drikke er ikke alltid det som det ser ut til å være!